Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie Behemoth, Vader, Chimaira, Septic Flesh, ale informacjami dot. brzmienia utworów innych zespołów też nie pogardzę ;)

I tak nie zrozumiesz słów w tej muzyce :P

+Wiadomo cudów niema co oczekiwać ,,, eee za 320zł to te głośniki grają lepiej niż dobrze, a znalezienie jakiegoś używanego [o nowych nie mówiąc] stereo w tej cenie i z przyzwoitym graniem może być bardzo kłopotliwe,

Bass wydobywający się z głośników potrafi doprowadzić do tego iż mózg podawany mini wibracją znaczą by wypływać przez uszy lecz wysokie częstotliwości sprawią iż białko w twoich komórkach się zetnie więc słuchanie SOLO 7C powyżej 53/60 to samobójstwo nie mówiąc już o tym że głośniki mogą spowodować katastrofę budowlaną.

+Pozatym gdy już nawet się zdecydujesz to i tak zorientujesz się iż Integra jest niewystarczająca a zastanawiać się będziesz pewnie nad Audigy, Xonarem i Audiotrakiem HD2

+Gdy już będziesz miał głośniki i kartę to okaże się iż twoja super kolekcja dyskografii ma niski bitrate i poza tym są w formacie MP3 a puszczanie mp3 na SOLO to tak jakbyś miał Bugatti Veronem całe życie jeździć tylko na 1 biegu i nie przekraczać 50km/h czyli czeka cie w najlepszym razie zakup nowego dysku bo format bezstratny niestety wazy 300-500mb jedna "płytka"

Poza tym będziesz "musiał kupić na pewno:

+przejściówkę mini jack 2 cinch bo na tej dołączanej do zestawu to nawet nie dasz rady się powiesić

około 5-10zł

kabel głośnikowy, bo ten oryginalny tez nie jest za specjalny jedna z żył jest chyba aluminiowa, sprawdzałem magnesem więc stal to nie jest, cena kabla w zależności od sklepu i czystości miedzi najlepsza jest miedz beztlenowa z jak największą czystością 3-10 za metr]

+przydadzą się podstawki no chyba że masz dosyć szerokie biurko u mnie te role spełnia biurko i stolik RTV dodatkowo żeby głośniki były na jednej wysokości musiałem podłożyć przyszła obudowę na Suba, podstawki mam w planie, ale od razu uprzedzam iz zakup podstawek w cenie 100zl na 2 sztuki jest chyba nierealne podstawki są ale na nich jedynie maskownice by si utrzymały ciężar glosników by spowodował momentalna destrukcje podstawek i prawdopodobnie stropu w "lżejszych" domach[kanadyjki]

Więc ogólnie odradzam zakup osobiście dałem się złapać i obecnie po: odpowiednim ustawieniu głośników co doprowadziło do tego iz zmieniłem pokój, zmianie kabla głośnikowego i minijakc 2xcinch, jestem obecnie w fazie sprowadzanie Xonara z Szwecji i wyszukiwania odpowiednich materiał na podstawki,

Cala ta sytuację można porównać do wygnania Adama i Ewy z raju gdyby nie zachcialo im się jabłek to by nadal słuchali "pierdziawek" i żyli w błogiej nie świadomości iż jest coś pyzatym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego się zaczyna ;)

Potem będzie wytłumianie pokoju/modyfikacja akustyki, modowanie SOLO (uszczelnienie, wytłumienie)... potem Xonar i SOLO to będzie za słabe....

A kiedyś tam będziesz w stanie wyłapać różnice w jakości między albumem danego zespołu kompilowanego w europie, kompilowanego w japonii, a edycją super audio-cd :E (znajomy jak ma możliwość to zaopatruje się w super audio cd, a przynajmniej w edycje japońskie albumów... to już ten etap :E gdzie 300zł to może wtyk jeden kosztuje na kabu rca...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"+Wiadomo cudów niema co oczekiwać ,,, eee za 320zł to te głośniki grają lepiej niż dobrze, a znalezienie jakiegoś używanego [o nowych nie mówiąc] stereo w tej cenie i z przyzwoitym graniem może być bardzo kłopotliwe,"

Cudów nie oczekuję i wiem, że nie będzie to bardzo dobry sprzęt, ale takie głośniki powinny grać lepiej niż te logi z-2300. Wiele rzeczy już mnie na nich denerwuje np. nie słychać gitar (eq i inne ustawienia nie pomagają).

"+Pozatym gdy już nawet się zdecydujesz to i tak zorientujesz się iż Integra jest niewystarczająca a zastanawiać się będziesz pewnie nad Audigy, Xonarem i Audiotrakiem HD2"

Akurat mam xfi więc to nie będzie przeszkodą ;)

"+Gdy już będziesz miał głośniki i kartę to okaże się iż twoja super kolekcja dyskografii ma niski bitrate i poza tym są w formacie MP3 a puszczanie mp3 [...] czeka cie w najlepszym razie zakup nowego dysku"

Mój zbiór muzyki jest w wyższej jakości mp3 i też częściowo składa się z flaców. Akurat miejsca mam sporo, bo łącznie moje dyski mają ok 750gb ;)

Kupić przejściówkę i odpowiednie kable to raczej nie jest problemem.

Podstawki sam sobie zrobię, bo mam materiały

Po co sprowadzać Asus Xonar ze Szwecji skoro można mieć to za ok 500zł w Polsce ;)?

http://www.skapiec.pl/site/cat/5/comp/345193

Ja słucham metalu, ale nie takich zespołów, powiem jednak że bas nie dudni, nie zlewa się jak w przypadku, 2.1, jest kiedy trzeba twardy a innym razem miękki. Gitary mają moc i są gitarami a nie jakimiś mandolinami. Perkusja to miód, cud i orzeszki, nawet szybka perka jak w przypadku Behemotha ich nie zamuli, a wokal jest jakby zawsze na pierwszym planie co mnie bardzo cieszy.

Dobre wieści ;)

Edytowane przez Efrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja słucham raczej czegoś typu:

Sabaton, Korpiklaani, Norther, Children of Bodom, Stratovarius, HammerFall, Eluveitie, Amon Amarth, Samael...

Aczkolwiek tu źle nie jest. Jak dźwiękówka ma niezłą dynamikę (integra leży i kwiczy na tym polu) to głośniki są dynamiczne - akustyk gra dobrze, gitary się nie gubią, vokal faktycznie "jest z przodu"... perkusja też gra miło (tu akurat mogłem wysłuchać opinii znajomego grającego na perce... zaaprobował głośniki więc chyba dobrze).

Z ciekawości bym sobie jakąś gąbkę załatwił do bawienia się w zatykanie BR...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kiedyś tam będziesz w stanie wyłapać różnice w jakości między albumem danego zespołu kompilowanego w europie, kompilowanego w japonii, a edycją super audio-cd :E (znajomy jak ma możliwość to zaopatruje się w super audio cd, a przynajmniej w edycje japońskie albumów... to już ten etap :E gdzie 300zł to może wtyk jeden kosztuje na kabu rca...)

O ile kupowanie różnych edycji mogę zrozumieć, o tyle kable rca za 300 zł... nie chcę obrażać twojego znajomego, ale to już się nazywa nie tyle przywiązaniem do wysokiej jakości dźwięku co raczej zwykłą głupotą, i było to nawet niejednokrotnie podkreślane w kilku artykułach na temat mitów wśród sprzętu hi-fi (proponowałbym sprawdzić, czy jest chociaż w stanie rozróżnić dźwięk z kabla za ~80 zł od dźwięku z kabla za ~300 zł :P).

Akurat mam xfi więc to nie będzie przeszkodą ;)

A się zdziwisz, jak niedługo pewnie będziesz go wymieniał na Xonara lub Audiotraka :D. Edytowane przez zergadis0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zergadis0 - akurat zgadłeś ;) już planuje zakup xonara d2x, ale dopiero po zakupie głośników.

Edytowane przez Efrin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zergadis:

Wiesz - tu już jest raczej kwestia dopasowania cen okablowania do cen sprzętu...

Głupio by było używać kabla RCA za 50zł przy kolumnach wartych ~100k zł (para)...

Ale tak to jest jak się wpada w audiofilię :E...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tadam! :D

Składania wieży ciąg dalszy. Po magnetofonie kasetowym przyszedł czas na wzmacniacz.

Przez najbliższe kilka miesięcy bedą na nim śmigać Solo 7C, czyli dopóki nie uzbiera się kasa na jakieś kolumny.

Wzmacniacz jaki kupiłem to: ONKYO INTEGRA A-8850

Bardzo jestem ciekawy jak na nim będą grały Solo i jaka będzie różnica wobec wbudowanego wzmaka.

Oczywiście nie omieszkam podzielić się wrażeniami. Liczę oczywiście, że na tym wzmaku kasetowiec zagra jak powinien, bo jak już wczesniej pisałem wzmaniacz Solo poległ z magnetofonem Onkyo Integra :( W sensie, zdecydowanie jest za słaby, a nie że się spalił :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solo3 pojawiły się na allegro. Cena niewiele niższa od naszych "siódemek", ciekawe jak grają. Wielkościowo podobne są.

Tutaj jakiś test z Techlabsa z udziałem Solo 3 MK3: http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=ru&tl=pl

charakterystyki: http://www.techlabs.ru/articles/acoustics/248/0/1007/3/

@Asturas: Z tego kasetowca nie da się otrzymać poziomu wzmocnienia bliskiego temu, jakie masz z karty muzycznej?

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Asturas: Z tego kasetowca nie da się otrzymać poziomu wzmocnienia bliskiego temu, jakie masz z karty muzycznej?

No właśnie nie. Trzeba dac głośność na Onkyo na maks i na Solo mniej więcej 35/60 wtedy jest podobnie jak z kompa 20/60. Trudno powiedzieć dlaczego tak, ale najwyraźniej ten wmacniacz nie został stworzony do napędzania takich staruszków :P

Natomiast słuchawki grają znacznie lepiej niż przez kompa. Całe szczęście we wtorek będę miał już Beresforda. Bo autentycznie koszmarnie się słucha na X-Fi przy pomocy CAL! jakiegoś lepszego rocka, czyli tego co zazwyczaj słucham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może takie kasetowce mają to do siebie, że ich maksymalny sygnał na wyjściu jest słabszy niż np. sygnał z dźwiękówki komputerowej i naturalnie przydałby się osobny porządny wzmacniacz... Nie znam się tak bardzo. Zapytaj w dziale "elektronika" jak Ci się chce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może takie kasetowce mają to do siebie, że ich maksymalny sygnał na wyjściu jest słabszy niż np. sygnał z dźwiękówki komputerowej i naturalnie przydałby się osobny porządny wzmacniacz... Nie znam się tak bardzo. Zapytaj w dziale "elektronika" jak Ci się chce:)

Wzmak bedzie w przyszłym tygodniu więc nie ma problemu. Przy okazji dowiem się wreszcie jak Solo 7C grają z bardzo dobrym wzmacniaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzmak bedzie w przyszłym tygodniu więc nie ma problemu. Przy okazji dowiem się wreszcie jak Solo 7C grają z bardzo dobrym wzmacniaczem.

Bardzo możliwe że gorzej niż z wbudowanym. Wzmacniacz i kolumny muszą być dobrze dopasowane żeby porządnie grały. Pamiętam że na forum Ixbt, ktoś pisał że do Solo 7c podłączył wzmaka za 2 tyś. zielonych i różnicy praktycznie nie było żadnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe że gorzej niż z wbudowanym. Wzmacniacz i kolumny muszą być dobrze dopasowane żeby porządnie grały. Pamiętam że na forum Ixbt, ktoś pisał że do Solo 7c podłączył wzmaka za 2 tyś. zielonych i różnicy praktycznie nie było żadnej.

Liczę się z tym. Ale to nie ma znaczenia, bo to stan tymczasowy, dopóki nie uzbieram na przyzwoite kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noobowate pytanie...jak chcesz je podlaczyc?

Jedna jest gola nie ma problemu, podlaczasz pod zaciski kabel z drugiej strony do wzmaka, ale druga ma w sobie wszystko wzmak/zwrotnice, ( czy w kazdej osobno zwrotnice siedza?) jesli dobrze mysle to w tym momencie jedna kolumne podlaczasz pod druga w oryginale, i nie masz wyjscia na tej drugiej, czy moze producent przewidzial juz taka opcje jak podlaczenie pod inny wzmak?

Naprawde juz nie pamietaj jak to z aktywnymi zestawami bylo:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noobowate pytanie...jak chcesz je podlaczyc?

Jedna jest gola nie ma problemu, podlaczasz pod zaciski kabel z drugiej strony do wzmaka, ale druga ma w sobie wszystko wzmak/zwrotnice, ( czy w kazdej osobno zwrotnice siedza?) jesli dobrze mysle to w tym momencie jedna kolumne podlaczasz pod druga w oryginale, i nie masz wyjscia na tej drugiej, czy moze producent przewidzial juz taka opcje jak podlaczenie pod inny wzmak?

Naprawde juz nie pamietaj jak to z aktywnymi zestawami bylo:)

O tyle o ile wiem, jak zresztą pisał RBEJ, Solo w testach były podłączane pod zew. wzmak. Nie mniej wydaje mi się, ze podłącza się jak wszystkie normalne kolumny. Chyba, bo jak nie to będę miał problem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Solo mają osobne zwrotki w każdej kolumnie to problemu nie ma.

Jedna kolumna kablem do wzmaka

druga drugim kablem do wzmaka... jak zwykłe kolumny.

A w oryginale nie jest tak ze jedna kolumna podlaczana jest do drugiej, a z tej drugiej wychodzi jedynie KABEL DO ZRODLA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zaraz...

RCA ze źródłem podpinamy wzmacniacz - układ dźwiękowy/dac/cd/cokolwiek....

A kablem głośnikowym wzmacniacz - głośnik...

W oryginale tak jest, że RCA do kolumny i kolumny między sobą... bo wzmacniacz jest zintegrowany.

Wyobrazić sobie wystarczy, że Microlabom wyciągamy wzmak do osobnej skrzynki... wtedy rca do skrzynki, kable głośnikowe dwa do kolumn...

Hmm ale i tak pozostaje kwestia zwrotnicy/zwrotnic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie imho kolumny aktywnej w ktorej jest wzmak (zakladam ze kazda posiada swoje zwrotnice) nie da sie podpiac pod inny wzmak (no chyba ze do preout!) trzebaby bylo ja rozbebeszycz i wyprowadzic kable bezposrednio ze zwrotnicy z pominieciem oryginalnego wzmaka w solowkach,

Niech ktos to wytlumaczy wkoncu jak oni to podlaczyli:>

post-119177-1215354434_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obu kolumnach, w górnych komorach z tweeterem i mid-basem są zwrotnice. Ze zwrotnic odchodzi m.in. przewód z odciętymi najniższymi tonami do dolnej komory (do najniższego głośnika).

Też się zastanawiam czy podłączenie wzmocnionego sygnału bezpośrednio do zacisków nic nie skrzaczy, szczególnie we wbudowanym wzmaku (oczywiście zakładamy, że nie podłączamy go do gniazdka:)) Teoretycznie powinno być tak, jak na rysunkach HeatheNa. Najważniejsze, aby wzmocniony sygnał całkowicie omijał wzmak wbudowany i szedł od zacisków do zwrotnic od razu.

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2983251 przypomnienie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie imho kolumny aktywnej w ktorej jest wzmak (zakladam ze kazda posiada swoje zwrotnice) nie da sie podpiac pod inny wzmak (no chyba ze do preout!) trzebaby bylo ja rozbebeszycz i wyprowadzic kable bezposrednio ze zwrotnicy z pominieciem oryginalnego wzmaka w solowkach,

Niech ktos to wytlumaczy wkoncu jak oni to podlaczyli:>

kolumna ze wzmakiem: http://images.people.overclockers.ru/146425.jpg

Biało-czerwonym przewodem (ten na pierwszym planie) leci już wzmocniony sygnał do zwrotnicy, czerwono-czarny idzie do zacisków na kolumnę bez wzmaka. Podłączanie wzmocnionego sygnału pod te zaciski wydaje mi się ryzykowne...

Tak więc w tych rosyjskich testach musieli chyba rozkręcać "aktywną" kolumnę, żeby podłączyć ją do zewnętrznego wzmaka, podłączali się bezpośrednio pod zwrotnicę, tak jak napisałeś. Druga kolumna bez problemu, bezpośrednio do zacisków.

W Pro3 byłoby łatwiej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microlab Solo7C @ Nokia 5610:

- dynamika lepsza od integry w lapku

- niższe tony wybrakowane bardziej, ale to co zostało brzmi naturalniej... mniej ciepło

- gra głośno - telefon 10/10, Solo 35/60 i jest wystarczająco (ew telefon 8/10 i Solo 40/60)

- solo ukazują jak ***** i nic nie warty jest eq w Nokiach...

- aczkolwiek radio brzmi całkiem sympatycznie już...

Ehh... ja chce do HD2...

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi