Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

- gra głośno - telefon 10/10, Solo 35/60 i jest wystarczająco (ew telefon 8/10 i Solo 40/60)

Bo ja wiem, czy tak głośno... przewiduję, że mniej więcej gra tak głośno jak iriver T10 (tam też mam głośniki ustawione średnio na ok. 40-43/60, podczas gdy głośność w mp3 jest ustawiona na 34/40 (podkręcanie głośniej w odtwarzaczu i tak nic nie da, jeżeli mam włączony user eq :P)). Niby jest wystarczająco, ale po podłączeniu do odtwarzacza dvd lub komputera (nawet z moją Yamahą YMF724 ustawioną na 1/3 głośności aby nie pierdziała) już na 25/60 jest głośno. Edytowane przez zergadis0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś się pozbywa solo 6c lub 7c? Chętnie przygarnę może ktoś chce sprzedać bo są dla niego za wielkie ( 7c )

Mnie kusi żeby kupić siódemki, sam nie wiem czemu. Tylko że zupełnie nie opłacałoby mi sie teraz sprzedawać swoich szóstek, bo kupowałem je za 325 zł, a teraz są są sporo tańsze. Do tego jeszcze musiałbym je taniej sprzedać niż obecnie stoją nówki, bo wiadomo że uzywanych nikt nie kupi po takiej samej cenie ;) Więc suma sumarum byłbym stratny 100 zł na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie nurtuje jeszcze jedna rzecz, jak sie słucha tak głośniej na 50, to strasznie gorący sie robi radiator wręcz parzy :/ i tak mi sie wydaje ze jak sie ostro nagrzeje jakby traciły na mocy ale to może tylko takie moje złudzenie, ale po dołożeniu na próbę z tyłu wiatraczka 80x80mm o wiele lepiej jest. i przede wszystkim jest chłodny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie nurtuje jeszcze jedna rzecz, jak sie słucha tak głośniej na 50, to strasznie gorący sie robi radiator wręcz parzy :/ i tak mi sie wydaje ze jak sie ostro nagrzeje jakby traciły na mocy ale to może tylko takie moje złudzenie, ale po dołożeniu na próbę z tyłu wiatraczka 80x80mm o wiele lepiej jest. i przede wszystkim jest chłodny

A jak założyłeś ten wiatraczek i jak jest zasilany? I jaki to wiatraczek?

Bo sam mam zamiar chłodzić ten radiator. Akurat mam wolny Acutake 120x120, ale nie wiem jak go zasilić, bo Solo będą stały daleko od komputera :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem jakiś zasilacz 9v zrobiłem sobie wtyczkę podpiąłem do tego regulator obrotów. A założyłem go w ten sposób ze przykleiłem go tym klejem z pistoletu rozgrzewanym ale to tylko tak próbnie. Musze pomyśleć nad jakims innym sposobem, albo wykombinować po prostu jakiś większy radiator i zamienić. aa np zalezy od piosenki ale u mnie jak podkręcę już tak powyżej 53 to sie zniekształca wokal i wysokie tony troszkę reszta gra dobrze, głośniki mam podpięte do DVD Pioneer DV-410V-K

Edytowane przez Maciek06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie i tak za głośno nie słucham bo sąsiedzi...

Ale potem - mam luzem 130mm thermaltake'a... to może kiedyś pokombinuje z tym.

Bo fakt - dłuższe bardzo głośne słuchanie i radiator parzy. Strach pomyśleć coby było jakby go tam brakowało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten radiator w Solo 7c jest mały. Zobaczcie jaki duży jest w Pure 10 i 100.

Dołączona grafika

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś tam "Kiedyś widziałem na jakiejś stronce, koleś porównywał Solo 7c do zestawu Tannoy F1 (700zł) + wzmak NAD (za jakieś 1500zł) i stwierdził, że przeciętny użytkownik nie usłyszy różnicy". Gdzie to konkretnie widziałeś?

Osobiście nie brałbym na poważnie takich porównań. Ktoś tu kiedyś pisał, że nie usłyszy się różnicy między gienkami 2000x a tannoyami m2 :)

@elektryk

mówisz o sklepie info... ? mógłbyś przy okazji zapytać dlaczego nie wysyłają żadnego dowodu zakupów dla osób kupujących przez internet? ;)

Przeważnie paragony są umieszczane pod listem przewozowym. Proszę tam sprawdzić. Jeżeli nie ma tam to proszę się ze mną skontaktować. Wydamy jeszcze jeden paragon. Nie ma z tym problemu. Pozdrawiam Edytowane przez infosoft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeważnie paragony są umieszczane pod listem przewozowym. Proszę tam sprawdzić. Jeżeli nie ma tam to proszę się ze mną skontaktować. Wydamy jeszcze jeden paragon. Nie ma z tym problemu. Pozdrawiam

Tak, juz jeden forumowicz mnie o tym poinformował, paragon oczywiście był właśnie tam ukryty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem dziś solo 7c i jestem z nich bardzo zadowolony, ale aby napisać coś więcej, muszę je dokładniej osłuchać. Tylko napiszę, że wcześniej miałem geniusy swhf5000, logi z2300 i mogę stwierdzić, że głośniki microlab są dla mnie lepsze od moich poprzednich zestawów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem dziś solo 7c i jestem z nich bardzo zadowolony, ale aby napisać coś więcej, muszę je dokładniej osłuchać. Tylko napiszę, że wcześniej miałem geniusy swhf5000, logi z2300 i mogę stwierdzić, że głośniki microlab są dla mnie lepsze od moich poprzednich zestawów. :)

Możesz coś więcej napisać, różnica pomiędzy Geniusami a Microlab 7C jest rzeczywiście ogromna :?:

Masz aktualnie Microlaby/Geniusy/Logi :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie gdzie mozna kupic jeszcze w dobrej cenie Solo 7c??

bo spóźniłem sie i w infosofcie juz niestety nie maja ;/

mogą się pojawić za około miesiąca, ale bez obietnic. Dystrybutor podał informację tylko taką iż przywidywana dostawa pojawi się w sierpniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na allegro nie ma??

EDIT: Faktycznie nie ma.

Jak ktoś jest z Trójmista lub okolic i chce kupić Solo 7c (data zakupu 04.30.2007). Więcej w dziale sprzedaży.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile planujesz wpakowac kasy w to? (ceny manty tak w granicach 600zł)

Najbardziej kusi mnie Manta V3, ze względu na bardzo dobry wzmacniacz. Koleś z audiostereo.pl jak zakupił i usłyszał grę tego wzmaka, to sprzedał swojego tranzystorowca wartego 11 klocków :).

Po podłączeniu małego wzmaka Manty z zestawu V3 do działu ogłoszeń o sprzedaży trafił tranzystor, który w sklepie kosztował 11 000 zł (dual mono 2x160W - z napisem hi-end na froncie i brzmieniu lepszym, niż 300i Krella).

Przede wszystkim wokal z Manty zagrał prawdziwie, a cała reszta płynnie. Potem było porównanie z nowym modelem Luxmana za 8 000 zł i Manta też się obroniła. Ma więcej ciepła, płynności i wypełnienia. Ustępowała nieco w szczegółowości i punktowości basu. Była za to muzykalniejsza.

V3 ma w środku w koncówce scalak, który brzmi jak lampa (jak oni to zrobili?). Więc jest to hybryda.

Po zakupie za 100 zł sprzedałem kabel, potem za 150 zł kolumny, więc cena samego wzmaka, to ok. 350 zł.

Z takim dźwiękiem po prostu można żyć. Grzechem jest nie kupić, jeśli ktoś jest na drodze poszukiwania dobrego brzmienia.

Później z czasem zastanowię się nad jakimiś kolumnami do tej Manty. Może nawet będą do DIY.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strongmen: Jak nie ma ich w tym drugim poza infosoftem sklepie to raczej nigdzie ;)

A ja dostalem wlasnie swoje solo. Graja ładnie, ale licze na spora poprawe, gdy sie rozgrzeja ;) Do tej pory uzywalem logow chyba 3z, czy czegos takiego, wiec roznica jest. W przyszlym tygodniu powinno byc pieknie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej kusi mnie Manta V3, ze względu na bardzo dobry wzmacniacz. Koleś z audiostereo.pl jak zakupił i usłyszał grę tego wzmaka, to sprzedał swojego tranzystorowca wartego 11 klocków :).

Później z czasem zastanowię się nad jakimiś kolumnami do tej Manty. Może nawet będą do DIY.

Opinie z audiostereo nalezy traktowac jako cieakwostke, a nie wytyczne, w prawie kazdym temacie pojawiaja sie SKRAJNE opinie, wiec pkt widzenia zalezy od pktu siedzenia.

Ale imho zamiana ma sens:)

ps. slyszales jakas lampe juz kiedys?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej kusi mnie Manta V3, ze względu na bardzo dobry wzmacniacz.....

Gdybyś brał tą mantę ,to mógłbyś się trochę poświęcić i zamrozić tymczasowo kasę tak aby móc jeszcze zdążyć porównać jak wypada wzmak wbudowany w solo w konfrontacji ze wzmakiem Manty podłączonym pod solo B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy solo 6c będą dobre do gier i muzyki z neta/mp3 i czy da sie je zawiesić na ścianie ? jeżeli tak to jaka musi być odległość od ściany i jaka odległość miedzy nimi a słuchającym/grającym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z Beresfordem? Masz zamiar podpiąć go pod ten wzmaczniacz Manty? Bo Beresford jest przecież "zwykły", a Manta lampowa. To nie zepsuje dźwięku V3?

Ja będę się zastanawiał nad kolejnymi zmianami jak już wreszcie przyjdzie do mnie paczka w Beresforem. Mnie też nie daje spokoju Pure 100 :) Razem z Beresfordem powinny tworzyć dokonały zestaw do komputera. Bo stereo chcę złożyć osobno. (stąd te Onkyo Integry, choć to na razie sładam bardziej rodzicom niż sobie :P )

Ale kusi mnie takie nietypowe rozwiązanie. A mianowicie Manta V3 podłączona do DVD MANTA 046 PRINCE 4. To DVD ma między innymi wyjście USB. Można na nim słuchać mp3 (nie wiem tylko czy FLAC czyta...) i co ważne pendrive'a podpinać. Tylko jak ten wzmacniacz dałby sobie radę w takim DVD.

A tak w ogóle to sa jakieś testy porównawcze Pure 100 vs seria Solo? Są w ogóle jakieś testy wychwaląjące Pure 100/10/1 ?

Gdybyś brał tą mantę ,to mógłbyś się trochę poświęcić i zamrozić tymczasowo kasę tak aby móc jeszcze zdążyć porównać jak wypada wzmak wbudowany w solo w konfrontacji ze wzmakiem Manty podłączonym pod solo B-)

Właśnie chyba nie byłoby to zbyt proste. Zastanawialiśmy się nawet w tym temacie nad podpięciem wzmacniacza Onkyo pod Solo, ale jest problem z prawym głośnikiem(tym z wbudowanym wzmacniaczem). Wydaje się, że bez rozbierania nie obyłoby się :/

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy tak łatwo można podłączyć Solo 7c, pod wzmaka Manty. Była nawet dyskusja o tym jak to zrobić.

Słyszałem w Realu Mante V5 i zrobiła na mnie ogromne wrażenie, pomimo niesprzyjających warunków odsłuchu. Aż strach pomyśleć jak to będzie grało w domu.

To że Beresford jest "zwykły" a Manta lampowa w niczym nie przeszkadza. W dodatku ciepłe, analogowe brzmienie Beresforfa bardzo dobrze może się zgrać z V3.

Nigdzie nie czytałem żadnych recenzji Pure 1/10/100. Widziałem tylko fotki ich wnętrza i głośników. Trzeba przyznać że w tym porównaniu seria Solo, wypada trochę tandetnie. Tylko że niewiadomo jak grają głośniki z serii Pure i czy warto płacić za nie kilka razy więcej.

No właśnie w czym te Pure są lepsze od Solo ?

PS. Czy te Pure są gdzieś dostępne w naszym kraju?

Są napewno zbudowane z lepszych elementów. Pięknie wykonana i wykończona obudowa. Bardzo dobrze wytłumione wnętrze. Głośniki wysoko i nisko-średnio tonowe świetnie się prezentują. Parametry również. Niewiadomo tylko jak grają. Pure 100 dostępne na zamówienie w Infosoft za 899zł.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....Właśnie chyba nie byłoby to zbyt proste. Zastanawialiśmy się nawet w tym temacie nad podpięciem wzmacniacza Onkyo pod Solo, ale jest problem z prawym głośnikiem(tym z wbudowanym wzmacniaczem). Wydaje się, że bez rozbierania nie obyłoby się :/.....

No to trzeba będzie się jakoś dogadać z kimś kto by podrzucił jedną pasywną (bez wbudowanego wzmaka) kolumnę od solo i po problemie :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie w czym te Pure są lepsze od Solo ?

PS. Czy te Pure są gdzieś dostępne w naszym kraju?

Są lepsze. Wyższa półka. Seria Solo powstała jako projekt uboczny po Pure, które było opracowane jako seria H-Fi.

Ciekawi mnie jednak czy sa na tyle lepsze od Solo 7 by warto było wydac tyle więcej kasy. Solo 7 to około 340zł podczas gdy Pure 100, wg cen ze sklepów litewskich, to po przeliczeniu na złotówki około 850zł. Różnica znaczna.

RBEJ twierdzi jednak, ze o ile Solo 7c są rewelacyjne, to jednak do Beresforda powinno się podpiąć coś lepszego. Własnie np. Pure 100. Ja lada dzień będę miał również Beresforda, więc być może i ja uznam, że Solo to dla niego za mało. Pisałem jednak kiedyś, że chciałbym mieć wzmacniacz i głośniki osobno, ale to juz powoduje koniecznośc zakupienia czegoś innego, droższego niż Pure 100. Jak juz napisałem decyzja zapadnie po odsłuchaniu, dokładnym, Solo z Beresfordem.

Pure 100 w Polsce tylko na zamówienie

Nigdzie nie czytałem żadnych recenzji Pure 1/10/100. Widziałem tylko fotki ich wnętrza i głośników. Trzeba przyznać że w tym porównaniu seria Solo, wypada trochę tandetnie. Tylko że niewiadomo jak grają głośniki z serii Pure i czy warto płacić za nie kilka razy więcej.

Masz moze linki do tych fotek? Zwłaszcza wnętrze mnie interesuje :)

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi