Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy od marketu. W jednym mieście dostaniesz za 450zł. W innym za 500zł a w jeszcze innym za 7 stówek. Trzeba niestety szukać. Oczywiste że Solo 7c grają głośniej niż Manty. Wzmacniacze lampowe nie są przeznaczone do robienia domowych imprez w rytm techno. Manta V5 2x25W. Solo 7c 2x55W. Tylko że zanim kupicie Mante, posłuchajcie jej, bo lampowy dźwięk albo się pokocha albo znienawidzi. A później będą pretensje do mnie, że 500 zł zostało wywalone w błoto.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma pospiechu ... zawsze mozna zwrocic do marketu :)

RBEJ - napisz o nich cos wiecej ... widze, ze masz podlaczone do kompa - jak wypadaja na tle solo ?

Edytowane przez d-d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RBEJ - napisz o nich cos wiecej ... widze, ze masz podlaczone do kompa - jak wypadaja na tle solo ?

Post 1329 :)

Do Solo ciężko porówanać, tak samo jak do innych głośników tranzystorowych. To inne brzmienie. Muzyka jest podawana w zupełnie inny sposób niż przy tranzystorze. Po raz pierwszy czuję że muzyka żyje. Ale ktoś inny może powiedzieć coś zupełnie innego. Dlatego jest podział na zwolenników lampy i tranzystora. I jednych do drugiego w życiu nie przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem czy dźwięk lamp może aż tak "zdenerwować"

Słuchałem kompletu na lampach (co to było to nie wiem) i fakt: można było usłyszeć (przynajmniej dla mnie) niewiarygodną jakość i czystość sygnału, dźwięk może z pozoru suchy... ale vokalowe partie to było coś...

Ale ogólnie nie wydawał mi się jakiś "trudny do pokochania" :)

A co do głośności:

Słuchany zestaw przezemnie to był x2 wzmacniacz lampowy mono pod każdą kolumną (średnio 4x większą od SOLO-7C) po może 25-35W na kanał... i daleko SOLO do tamtego poziomu głośności...

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Solo ciężko porówanać, tak samo jak do innych głośników tranzystorowych. To inne brzmienie. Muzyka jest podawana w zupełnie inny sposób niż przy tranzystorze. Po raz pierwszy czuję że muzyka żyje. Ale ktoś inny może powiedzieć coś zupełnie innego. Dlatego jest podział na zwolenników lampy i tranzystora. I jednych do drugiego w życiu nie przekonasz.

dobra, ale piszemy tylko o muzyce :) nie kazdego stac na stereo do muzyki i 5.1 do filmow i gier, takze jak to sie bedzie sprawowalo w tych zastosowaniach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ulala to na solo martwa muzyka;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś doświadczenia z Solo 7c w dziedzinie muzyki techno/hardstyle?? Jak sie spiszą w takich rytmach? ;] Zastanawiam się nad zmianą moich Logitechów X-530 ale boję się że brak subwoofera będzie mi za bardzo doskwierał :wink:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN: Nie pokpiewaj, bo to dosc niemadre. Wielu wolalo by takie solo od Twoich DIVów.

Fredek: Jak robisz sobie kisiel z mozgu, to co bedziesz sie rozgladal za sprzetem odpowiedniejszym do muzyki symfonicznej, elektronicznej. ;)

Skoro lubisz młocenie suba to ..hm. Wiesz, w techno raczej solo nie okaza sie duzo lepsze(jesli w ogole...) od jakiegos zestawu 2.1..tak sadze ;) Czy w muzyke, ktorej sluchasz tak bardzo liczy sie np szczegolowosc? Mnie jako sluchacza techno raczej by interesowaly mocne niskie tony, wiec krecil bym nosem widzac solo. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro lubisz młocenie suba to ..hm. Wiesz, w techno raczej solo nie okaza sie duzo lepsze(jesli w ogole...) od jakiegos zestawu 2.1..tak sadze icon_wink2.gif Czy w muzyke, ktorej sluchasz tak bardzo liczy sie np szczegolowosc? Mnie jako sluchacza techno raczej by interesowaly mocne niskie tony, wiec krecil bym nosem widzac solo. icon_wink2.gif

Hmm nie chodzi mi tutaj o dudnienie umc umc które zakrywa wszystkie inne częstotliwości a poprostu chodzi mi oto czy w solo nie zabraknie tego ,,uderzenia,, kiedy potrzeba, skoro piszesz że Solo 7c można porównać z zestawem 2.1 to chyba nie powinno być tak źle ale jednak nie wiem czy obejdzie się tu bez suba, a odgrywa on tu dużą role, właściwie słucham ...rocku,popu, techno, hardstyle i chciałbym żeby nowe głośniki w tym się sprawdziły. Liczę się z tym że Solo głównie nadadzą się do spokojniejszej muzyki ale ciekaw jestem co to potrafi w czymś mocniejszym :wink:

To jest tak:

Bas jest, jest go dużo, robi wodę z mózgu.

Ale podejrzewam, że dla rasowego fana techno jednak brak suba będzie odczuwalny...

W takim razie...załóżmy że ,,wychowałem,, się na subie z X-530...jak mógłbym odebrać Solo?

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, na takie pytanie każdy powinien sam sobie odpowiedzieź... ale nie zawsze się da.

Może tak:

Miałem DTT2200, klasowo jak X-530.

Owszem - dudniło, na swój sposób miało to urok.

Teraz mam SOLO-7C... i nie tęsknię za dudnieniem. Ogólnie nie słucham takiej muzyki, ale zdarzy się czasem posłuchać czegoś z basem przy okazji będącego skocznym... i dla mnie jest dobrze.

Jak mi mało to podbijam niższe pasmo i dawaj...

To są takie kwestie o których najchętniej by się nie pisało... najłatwiej będzie jak odpowiesz sobie na dwa pytania:

- czy faktycznie odczuwasz potrzebę zmiany

- czy jak już ją odczuwasz to czy korci Cię coś innego niż dotychczasowe rozwiązanie (x.1)

Większość kupujących takie SOLO poprostu... eksperymentuje. Jak ktoś miał styczność z takim sprzętem (2.0 wielo drożne) to mniej więcej wie o co chodzi... Jak ktoś głównie urzędował na x.1 to może na początku być zdezorientowany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebę zmiany hm..odczuwam właściwie bo chciałbym jak już wspomniałeś po eksperymentować, zwłaszcza że 5.1 u mnie się marnuje ponieważ filmów nie oglądam ostatnio a z gier raczej jako tako wyrosłem, główny cel to muzyka, tu też sądze że lepiej sprawdzi się 2.0 chociaż na 5.1 też nie narzekam, zapewne musiałbym się przyzwyczaić do 2.0 ale dzięki za odp. co nieco rozjaśniło mi to sytuacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No - do muzyki to oczywiście 2.0 ew sub jako dopełnienie całości...

Bo niestety w komputerowych x.1 sub służy za wszystko i maskuje ew. niedociągnięcia...

A eksperymentować warto, śmiem twierdzić, że nawet takie techno zabrzmi porządniej na lepszym sprzęcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie sądzicie, że dla osób, którym brakuje basu w Microlabach dobrym rozwiązaniem moze być zakup na allegro używanego aktywnego subwoofera do kina domowego? Wydaje mi się, że ta opcja jest jak najbardziej możliwa. Przynajmniej nie widzę technicznych przeciwwskazań.

Co wy na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie przesadzajcie z brakiem basu w Solo 7c. Jest go pod dostatkiem. A jak ktoś lubi techno-szarpaninę to odzielny sub jest najlepszym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN: Nie pokpiewaj, bo to dosc niemadre. Wielu wolalo by takie solo od Twoich DIVów.

Nie pokpiewam, pokazuje tylko ze brakowalo mi subiektywnej oceny dzwieku w solo, nawet po przesiadce na lepszy zestaw pojawias sie tlyko ocena SOLO GRA INACZEJ:), brakuje mi suchej analizy dzwieku, ja rozumie ze po przesiadce z pierdziawek jest to taki szok ze czlowiek sie rozplywa z zachwytu i jest w stanie pisac w samych superlatywach az do momentu w ktorym uslyszy lepsze..

Ps. ja nie mowie ze moj zestaw to ideał, slyszalem lepsze, na ktore mnie nie stac. I nie dziwie sie ze ktos wolalby solo od mojego diy bo solo jest 5x tansze;] wiec porownanie nie na miejscu:)

ps.2 jak komus w solo 7 brakuje basu niech pokombinuje z rozstawieniem, bo musi miec zrypana akustyke pomieszczenia;] albo niech wlozy kolumne do szafy, bo raczej brakuje komus DUDNIENIA a nie basu;]

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie ma co oczekiwać od nich pełnych niskich tonów słuchając ich z odległości 0.5m

2-3m to minimum...

Dwa - duże pomieszczenie naprawdę by się przydało (więcej niż obecne 12m2)

Trzy - sprawdzone miejsca to rogi pomieszczeń - radzę sobie puścić kawałek basowy, bas na +8, głośność na 45/60... Przy kolumnie prawie nic... w rogu pokoju naprzeciwko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet po przesiadce na lepszy zestaw pojawias sie tlyko ocena SOLO GRA INACZEJ:), brakuje mi suchej analizy dzwieku.

To chyba o mnie :). Niestety nie potrafię opisać ani analizować dźwięku ale wiem że w życiu nie przesiadłbym się z powrotem z Manta V5 na Solo 5/6/7. Przez najbliższe cztery dni wreszcie będę mógł troszkę wygrzać V5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba o mnie :). Niestety nie potrafię opisać ani analizować dźwięku ale wiem że w życiu nie przesiadłbym się z powrotem z Manta V5 na Solo 5/6/7. Przez najbliższe cztery dni wreszcie będę mógł troszkę wygrzać V5 :)

Tak to o Tobie:P, ale mniejsza o to, bo widze ze niektorzy nie sa w stanie pojac ze cos moze grac lepiej;] (wspolczuje z5500;])

Szybki sposob na wygrzewanie

przystawiasz kolumny 2-3cm (im mniej tym lepiej, zalezy od skoku glosnika) od siebie tak aby glosniki byly na siebie skierowane, podlaczasz jedna kolumne zgodnie z faza, a druga w przeciwfazie (+ do - i -do+) puszczasz glosno jakis sygnal testowy;] niskie/srednie tony powinny byc nieslyszalne/nieodczuwalne i nikt nie bedzie piał ze glosno;] (fale sie znoszą)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to o Tobie:P, ale mniejsza o to, bo widze ze niektorzy nie sa w stanie pojac ze cos moze grac lepiej;] (wspolczuje z5500;])

Szybki sposob na wygrzewanie

przystawiasz kolumny 2-3cm (im mniej tym lepiej, zalezy od skoku glosnika) od siebie tak aby glosniki byly na siebie skierowane, podlaczasz jedna kolumne zgodnie z faza, a druga w przeciwfazie (+ do - i -do+) puszczasz glosno jakis sygnal testowy;] niskie/srednie tony powinny byc nieslyszalne/nieodczuwalne i nikt nie bedzie piał ze glosno;] (fale sie znoszą)

Nie wiem czy odważe się na taki sposób :). Ale dzięki za radę. Na razie wygrzewam V5 naturalnym sposobem i cieszę się jakością dźwięku. To co rzuca się w uszy, to jeszcze większa niż w przypadku Solo 7c, różnica między Mp3 a Flac. Zwłaszcza jeśli chodzi o tony wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy odważe się na taki sposób :). Ale dzięki za radę. Na razie wygrzewam V5 naturalnym sposobem i cieszę się jakością dźwięku. To co rzuca się w uszy, to jeszcze większa niż w przypadku Solo 7c, różnica między Mp3 a Flac. Zwłaszcza jeśli chodzi o tony wysokie.

Nie martw sie nie uszkodzisz nic:) ale nie namawiam

Na samym poczatku juz pisalem (nie chce mi sie szukac posta) jak tylko zobaczylem solo 7 ze wysokotonowka wyglada tandetnie niczym glosnik piezoelektryczny, w mancie widac ze mamy doczynienia z kopułka (pierscieniowa) wiec twoj post mnie nie dziwi, wtedy na mnie nakrzyczano :sad: ze nie wazne jak wyglada wazne jak gra (nie chialem sie wyklocac, bo fakt faktem cena/jakosc nie do przebicia), prawda jedna pewnie w solo (obym niebawem odsluchal, ale opinie wyrobilem sobie w zestawieniu do geniusow 2000, ktore graly marnie (dobrze jesli uwzglednic cene) a ktore mialbyc takie xtra...) najslabszym ogniwem beda wysokie tony (tak przypuszczam, co nie oznacza ze beda tandetne!, i tako lata swietlne wyprzedza plastiki) co potwierdza RBEJ;]

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do szerszej dyskusji o porównaniach pomiędzy różnymi sprzętami założyłem osobny wątek ,bo jak ktoś szuka tutaj informacji tylko o Microlabach to będzie się musiał przedzierać przez gąszcz innych wątków :wink:

http://forum.purepc.pl/temat/Audio/63/Najl...o-Kompa/270541/

Zresztą jak chcecie ,temat założyłem próbnie ( jest opcja kasuj :wink: )

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje solo 6c doszły wczoraj i grają nieźle :) a podłączone są do karty zintegrowanej ale na półce leży już Xonar DX:D (zrobiłem zdjęcia i za niedługo je wrzucę:))

Chłopaki jakie kable polecacie zamiast tych standardowych??? (stereo-2xRCA i głośnikowe) i czy wymiana na inne poprawi odsłuch?

Edytowane przez kolo711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi