Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Moje solo 6c doszły wczoraj i grają nieźle :) a podłączone są do karty zintegrowanej ale na półce leży już Xonar DX:D (zrobiłem zdjęcia i za niedługo je wrzucę:))

Chłopaki jakie kable polecacie zamiast tych standardowych??? (stereo-2xRCA i głośnikowe) i czy wymiana na inne poprawi odsłuch?

Co do zasady kable nie grają. Daruj sobie wymianę głośnikowego, chyba że potrzebujesz dłuższy.

2xRCA>mini jack to faktycznie tandeta. Choć ja go nie wymieniłem, bo ja na prawdę nie wierzę by zmiana na coś innego mogła poprawić dźwięk. Zmiana ma sens jeśli np podłączasz Solo do przedwzmacniacza lub karty takiej jak Audiotrak HD2, na której są dwa wyjścia do RCA.

Nie zapominaj, że przy wszystkich swoich zaletach Solo to tylko głośniki komputerowe.

Poniewaz jednak forumowicz, do tórego zdąrzyłem nabrać zaufania, HeaheN, twierdzi, że istnieje różnica między najtańszymi kablemi, a kablem za te 50zł to jednak stwierdzam, że można spróbować i wymienić to cos co Microlab dał do Solo :) Bo to coś to kosztuje z 5zł :P

Dodam tylko, że obecnie koszystam z około 6 może 8 kabli (w tym bałaganie trudno nawet policzyć ;) ) i kosztowały mnie razem około 100zł. I zmieniać nie mam zamiaru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odkąd nie wymieniłem kabla w Aurvana Live! na inny , tez nie bardzo wierzyłem w granie kabli. Duzo mi to dało prawde mowiac, specjalnie pojechałem do kuzyna ktory ma zwykłe al!'ki , mu chyba szczena bardziej opadła niz mi. Ale idac tym tropem, jezeli w słuchawkach poczułem roznice, to czemu miałbym jej w stacjonarce nie poczyc ;)

ale pewnie tanie Klotz'e spokojnie wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odkąd nie wymieniłem kabla w Aurvana Live! na inny , tez nie bardzo wierzyłem w granie kabli. Duzo mi to dało prawde mowiac, specjalnie pojechałem do kuzyna ktory ma zwykłe al!'ki , mu chyba szczena bardziej opadła niz mi. Ale idac tym tropem, jezeli w słuchawkach poczułem roznice, to czemu miałbym jej w stacjonarce nie poczyc ;)

ale pewnie tanie Klotz'e spokojnie wystarcza.

hehe, dlatego napisałem, że w pewnym stopniu kabel ma znaczenie. Ostatecznie kabelki CAL! czy kabelek za 7zł to tandeta. I dlatego wymiana na coś za przykładowo 50zł da różnicę. Ale więcej płacić nie ma sensu. Zwłaszcza do głosników za 300zł :P

A poza tym Ty masz o ile pamietam kabel Grado za ile? 200zł za 4,5m? Wiec to też nie jest jakaś masakryczna cena jak za taki metraż :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasady kable nie grają. Daruj sobie wymianę głośnikowego, chyba że potrzebujesz dłuższy.

2xRCA>mini jack to faktycznie tandeta. Choć ja go nie wymieniłem, bo ja na prawdę nie wierzę by zmiana na coś innego mogła poprawić dźwięk. Zmiana ma sens jeśli np podłączasz Solo do przedwzmacniacza lub karty takiej jak Audiotrak HD2, na której są dwa wyjścia do RCA.

Nie zapominaj, że przy wszystkich swoich zaletach Solo to tylko głośniki komputerowe.

Poniewaz jednak forumowicz, do tórego zdąrzyłem nabrać zaufania, HeaheN, twierdzi, że istnieje różnica między najtańszymi kablemi, a kablem za te 50zł to jednak stwierdzam, że można spróbować i wymienić to cos co Microlab dał do Solo :) Bo to coś to kosztuje z 5zł :P

Dodam tylko, że obecnie koszystam z około 6 może 8 kabli (w tym bałaganie trudno nawet policzyć ;) ) i kosztowały mnie razem około 100zł. I zmieniać nie mam zamiaru :)

Dodam jeszcze ze zamowilem sobie 10m prolinka, bo 10m noname za 10zł gra tragicznie...

http://allegro.pl/item400624256_2rca_2rca_...stem_f_vat.html

Sprawdze jak wypadnie w zestawieniu z 1m klotzem, bo slyszalem jeszcze teorie ze kable musza miec mniej niz 1m:D, no ale tutaj teoretycznie jakas podstawa fizyczna jest co do wplywu dlugosci kabla na jakosc sygnalu. Obie wersje 1m 2xRCA (klotz, prolink, kabel z hd2, i jakis digital costam za 30zł) graja identycznie, ciekawe co zrobi 10m...

A i jeszcze przypomnialo mi sie jak to sprawdzalem, podlaczam klotza i wow ale xtra, lepiej super, wracam na hd2 oryginalny, no troszke gorzej, podpialem rownolegle (jeden kanal na tym drugi na tym..) i roznicy nie bylo, wiecAUTOSUGESTIA to potezna sprawa, az odpalalem w Asiogen sygnaly testowe:) bo myslalem ze to wina stereo. Odpinalem, przekladalem na goraco i nic...dobrze ze klotz byl qmpla:D, troche mu mina zzedla

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze ze zamowilem sobie 10m prolinka, bo 10m noname za 10zł gra tragicznie...

http://allegro.pl/item400624256_2rca_2rca_...stem_f_vat.html

Sprawdze jak wypadnie w zestawieniu z 1m klotzem, bo slyszalem jeszcze teorie ze kable musza miec mniej niz 1m:D, no ale tutaj teoretycznie jakas podstawa fizyczna jest co do wplywu dlugosci kabla na jakosc sygnalu. Obie wersje 1m 2xRCA (klotz, prolink, kabel z hd2, i jakis digital costam za 30zł) graja identycznie, ciekawe co zrobi 10m...

O! Będę wdzięczny za podzielenie się wnioskami, bo sam być może będę potrzebował takiej długości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, dzisiaj był mały test :P

Onkyo Integra A-8850 (wzmacniacz) + Onkyo Integra TA-2570 (magnetofon kasetowy) + lewa kolumna Solo 7C :D :D

I powiem, że zagrało przyzwoicie, zwłaszcza, że ten wzmacniacz bez problemu pociągnął kasetowca, w przeciwieństwie do wzmacniacza Solo. Nie odważyłem się oczywiście na podłączenie prawej, "aktywnej" kolumny do wzmacniacza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,jak myslicie czy jest duza roznica miedzy microlabami solo 7 a solo 6 i solo 3?

solo 3 sa gabarytowo wielkosci solo 7 z tym ze maja mniejsza moc i kosztuja ~100 zl mniej...czy placac wiecej place tylko za glosnosc sprzetu? bo i tak wystarczajaca moc to ok 40-50%...czy moze jakosc dzwieku w solo 3/6/7 jest identyczna?

btw link do aukcji solo 3 http://www.allegro.pl/item399136441_microl...s_35w_35w_.html

http://www.allegro.pl/item401798637_microl...edsprzedaz.html

link do aukcji solo 7 jak widac podrozaly i trzeba czekac ok misiaca na dostawe(Tak podaje infosoft)

co wybralibyscie solo 3 czy solo 6?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do kabelków to podpinam swoje 6C do kompa kabelkiem "Alda Acoustic High Grade OFC Audio Cable U.S.A.designed" ... co za nazwa(niestety nie wiem nic o tej marce) ... tzn tak jest na tym kabelku napisane;

jego główne zalety to: jest gruby, elastyczny i ma ponad 6 m. - co w zupełności zaspokaja moje wymagania audiofilskie ;-) a przede wszystkim nie powoduje spadku jakości odsłuchu mimo sporej długości kabla(miałem poprzednio dwa połączone 3 metrowe kabelki "no name" po 6.50 zł szt. ) i teraz gra wszystko głośniej i jakby lepiej , czyściej.... lecz może to sugestia, na zintegrowanej dźwiękówce trudno mi stwierdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ( to mój pierwszy post na tym forum)

Osobiście wybrałbym 6 i na takie czekam (zamówiłem z dostawą na sobotę bo jutro mnie nie będzie)

Obawiam się iż w solo6 oprócz mocy zastosowano inne głośniki.

Z resztą wzmacniacz do najgorszych nie należy. Bądź co bądź wzmacniacz na tranzystorach mocy zawsze przyzwoicie gra pod warunkiem iż nie skaszaniono przedwzmacniacza.

Jesli wzmak nie posiada przedwzmacniacza a jedynie wejście o nieskorygowanej ch-ce to zawsze będzie dobrze grał.

Dlatego też zdecydowałem się na Solo 6c na solo 7c nie chce bo kolumienki te bede traktował jako monitory odsłuchowe.

Solo 7c na pewno nie zagrają glośniej od 6 bo mają symbolicznie tylko wiekszą moc. Jedynie konstrukcja 2 i pół drożna (w teorii)

Inny litraż obudowy itp itd.

Nie bijcie mnie ale byłem fanem i jestem fanem 2.1(dobrych zestawów)

Mam creativy inspire t3300 i logitechy z-2300 i myslalem ze to jest wypas. Co prawda nie zależy mi na super mega potężnym bsasie a taki z-2300 posiada ale i to ale odpycha mnie od takich zestawow. Sub nie idzie liniowo z resztą. Trochę glosniej i łomot zaglusza wszystko inne.

W creativach swist powietrza w subie przy muzyce nie wypełnionej psuje całą resztę dlatego też suba schowałem głęboko pod biurko i tak g....o dało. Z resztą 5,25" jako woofer to przy odrobinie glosniejszej muzyce - porażka. Woofer ten jest eksploatowany do granic mozliwosci. Jeszcze troszkę głosniej i trza przyciszyc go tak wiec juz jako tako slychac tylko gore.

Pora wrócić do 2.0. Przymierzalem się do Geniusów ale poszukalem u naszych sąsiadów (RU strony) rzetelnych testów i popatrzyłem co te gienki w srodku mają to podziękowałem i chce unikac szerokim łukiem)

Po prostu jak ma coś grać to bebechy w srodku muszą być odpowiednie i taką zasadę wyznaję.

Juz mam patent na chłodzenie marnego radiatora.

Gdy kolumny w sobotę dostanę to w niedzielę zmajstruje mały zestaw do chłodzenia który będzie zasilany z kolumny.

Pozdro i mam nadzieje ze dołaczę do grona ZADOWOLONYCH użytkowników Microlab serii SOLO.

Edit: Co mam w kompie.

Ano w kompie mam procesor :) ehehehhehe

Tak na powaznie. Audigy 2 ZS Platinum. Wbrew pozorom to bardzo dobre karty i jesli idzie o chipa karty to jest panowie EMU.

Przetworniki są jako tako. Bawiłem się kilka dni kartą Lynx One (kolega kupił do pracy) i Audigy robił za generator i powiem że dla mnie jest rewelacja.

O prócz tego Audigy gamer

Do ZS mam podpiętą taśmę midi bo amatorsko coś tam pukam w klawisze :)

Sterowniki zgodne z certyfikatem microshitu nowe bo zawsze poprawiają obsługę ASIO :)

Staram się tony zawsze na flat w sprzętach i operuję tylko windosową regulacją tonów (wysokie i niskie) jak sprzęt jako tako to jako tako powinien grać :)

Edit2: Oczywiscie Gienki polacał mi pan (mam na dzieje że nie pani) V***

NIe chciałem się wdawać w dysksje i tłumaczyć jaką to ma końcówkę mocy bo ten ktoś nie dał się przekonać.

Edytowane przez szyrolam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich ( to mój pierwszy post na tym forum)

Osobiście wybrałbym 6 i na takie czekam (zamówiłem z dostawą na sobotę bo jutro mnie nie będzie)

Obawiam się iż w solo6 oprócz mocy zastosowano inne głośniki.

Z resztą wzmacniacz do najgorszych nie należy. Bądź co bądź wzmacniacz na tranzystorach mocy zawsze przyzwoicie gra pod warunkiem iż nie skaszaniono przedwzmacniacza.

Jesli wzmak nie posiada przedwzmacniacza a jedynie wejście o nieskorygowanej ch-ce to zawsze będzie dobrze grał.

Dlatego też zdecydowałem się na Solo 6c na solo 7c nie chce bo kolumienki te bede traktował jako monitory odsłuchowe.

Solo 7c na pewno nie zagrają glośniej od 6 bo mają symbolicznie tylko wiekszą moc. Jedynie konstrukcja 2 i pół drożna (w teorii)

Inny litraż obudowy itp itd.

Pora wrócić do 2.0. Przymierzalem się do Geniusów ale poszukalem u naszych sąsiadów (RU strony) rzetelnych testów i popatrzyłem co te gienki w srodku mają to podziękowałem i chce unikac szerokim łukiem)

Po prostu jak ma coś grać to bebechy w srodku muszą być odpowiednie i taką zasadę wyznaję.

Juz mam patent na chłodzenie marnego radiatora.

Gdy kolumny w sobotę dostanę to w niedzielę zmajstruje mały zestaw do chłodzenia który będzie zasilany z kolumny.

Pozdro i mam nadzieje ze dołaczę do grona ZADOWOLONYCH użytkowników Microlab serii SOLO.

Edit2: Oczywiscie Gienki polacał mi pan (mam na dzieje że nie pani) V***

NIe chciałem się wdawać w dysksje i tłumaczyć jaką to ma końcówkę mocy bo ten ktoś nie dał się przekonać.

Witamy na forum. I gratuluje zakupu. Solo 6c wygrywa wszystkie testy na rosyjskich serwisach wiec powinieneś być zadowolony. Ja kupiłem 7c, bo w czasie gdy ja sie musiałem zdecydowac nie było 6c :) Ale żeby nie było, jestem zadowolony.

A Vega dostałby zawału jakby przeczytał co tu wypisałeś o jego ukochanych Geniusach :P

Ostrzegam tylko, ze wnętrze Solo też nie grzeszy uroda i jakościa ;)

A teraz mała reklama tego forum :D :

Jestem użytkownikiem zarówno tego forum jak i forum gdzie rządy sprawuje Vega, a także audiostereo. Z resztą jak większość z nas. I choc jesteśmy raczej amatorami to właśnie tutaj znaleźliśmy azyl gdzie w tym temacie i w temacie "Najlepsze Zestawienia Sprzętu Audio Do Kompa !" możemy do woli wyszukiwac sobie sprzęt po rozsądnej cenie i dyskutować, nie ryzykujac, że ktoś nam ciachnie posty, albo zakrzyczy Geniusami :P

EDIT:

Mały bonusik w postaci zdjęć mojego wzmacniacza i kasetowca. Magnetofon działa sobie na razie z Solo, który nagle jakimś cudem zaczął sobie radzić z nim... hmmm

Wzmak na razie robi za ozdobna podstawkę, póki nie kupię kolumn...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: Kolego masz wzmaka z serii Integra :)

Ten wzmak aż się prosi o coś dobrego :) i ten deck :( choć w sumie też integra to engineery z onkyo postarali się o dynamikę.

Ja miałem decka AKAI z serii Q (rzadko spotykane), wzmaka LUXMAN, cd drive (bez ampów) Teac i DAc'a Teac i kolumienki Elac 4PI. kupiłem za psie pieniądze od znajomego w Niemczech kilka dobrych lat temu bo rozwodził się z żoną i gonił co popadło. :)

Najbardziej żałuje że pogoniłem te Elac'i 4PI.

Niesamowite kolumienki. Posypało mi się trochę i potrzebowałem gotówki, dawne czasy i było minęło :)

tez mam nadzieje ze nie bedę zalowal.

Codo bebechów geniusów w 1250 i jakos cisza szeleje tda2030. coz ta kostka była dobra w 198x latach. ehehehe

w ML PRO3 jest przywoity LM4xxx i tak sie nieszczęsliwie :) sklada ze wszystkie LM'y biją na łep wszsytko co z ST czyli TDA

W Solo 6/7 zastosowano tranzystorową końcówkę mocy i jesli ktos jako tako dobral parametry to stopien koncowy bedzie gral jak się patrzy.

I tym podstawowym akcentem zdyskwalifikowaliśmy Geniusy.

Oczywiście amp to nie wszystko oczywiście najważniejsze są głośniki ale cena tez nie bierze się znikąd.

Gdyby to było Sony czy inny Kenwood za taką kasę to powiedziałbym że to będzie tandeta bo strategie takich firm narzucają dużo do pieca.

Dziś wiem że jak kupować np dvd to nie firma a sprzęd firma marki firma bo zazwyczaj dosponuije najnowszymi chipsetami i z największą liczbą formatów sobie radzi.

Co nie mówić. Kupiłem dvd Sony i moge powiedzieć że pieniądze wywalone w błoto. Potem kupiłem LG z serii 9900 za podobne pieniądze i ze to popularne to na forach pełno nieoficjalnych softów.

Po takich cudach jedno wyznaje. Produkt firmy marki firma nie koniecznie musi się zachowywać i wyglądać adekwantnie do nazwy :)

Pozdro

Edytowane przez szyrolam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solo 6c wygrywa wszystkie testy na rosyjskich serwisach wiec powinieneś być zadowolony. Ja kupiłem 7c, bo w czasie gdy ja sie musiałem zdecydowac nie było 6c :) Ale żeby nie było, jestem zadowolony.

hmm czyli 6c jest lepsze od 7c ? niestety nie znam rosyjskiego to sobie nie poczytam :(

Edytowane przez Przemoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle chyba lepsze co mają lepszy współczynnik jakość / cena.

Testy robi się kompleksowo i bierze się pod uwagę wszystkie aspekty czyli design, jakość wykonania, jakość brzmienia no i cena jako najwazniejszy wyznacznik bo to ustala jakąś tam kategorię.

konstrukcyjnie solo 6c i 7c to praktycznie te same sprzety.

W solo 7c pokuszono się o drugi woofer w sumie i przesunięto lekko pasmo.

tak wiec jest cos w rodzaju woofer, midwoofer i tweeter tak wiec na upartego w teorii to jest 2 i pół drożna kolumna ale tylko w teorii bo granica odcięcia między wooferami jest minimalna.

w solo 6c jest midwoofer i tweeter.

Czy góruje?

Ciężko powiedzieć. Wydaje mi się iż 7c zabrzmi (minimalnie) lepiej (jesli nie podobnie) z uwagi na drugi woofer a dlaczego nie wygrało jakichś tam testów? bo jesli są konstrukcyjnie zbliżone to brzmią podobnie ale że 7c droższa to w rankingu przegrywa z 6c i to imho prawdopodobny scenariusz sukcesów 6c.

Edytowane przez szyrolam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie zastanawiam czy oplaca sie kupowac drozsze 7c i w sumie nie mam pewnosci czy duzo lepsze od 6c bo przed zakupem ich nie porownam. Ekspertem nie jestem w tych sprawach wiec czy uslysze te roznice? cos mi sie wydaje, ze nie :P

Edytowane przez Przemoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da rady jakims tanim(chałupniczym) sposobem przesunąć pasmo dźwiękowe dla 2 głośnika?

Znaczy - chciałbym by nie wufował :) tylko zajął się średnimi i ciut wyższymi....tyle że nie wiem czy da sie a po 2 - czy jest sens...

bo tak jakoś chyba czegoś mi brakuje, albo już przewrażliwiony jestem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da rady jakims tanim(chałupniczym) sposobem przesunąć pasmo dźwiękowe dla 2 głośnika?

Znaczy - chciałbym by nie wufował :) tylko zajął się średnimi i ciut wyższymi....tyle że nie wiem czy da sie a po 2 - czy jest sens...

bo tak jakoś chyba czegoś mi brakuje, albo już przewrażliwiony jestem....

Da rade

Mierzysz glosniki (parametry)

Projektujesz od nowa zwrotnice z wyzszym podziałem:)

Kombinowanie ustawien (equalizer) nic nie da, bo na przetworniku owe pasmo moze byc przyciete i przeniesione wyzej itd itd:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... chyba zabardzo "kogoś" zdenerwowałem na PcLabie :E

Kolejny post nt. lepszych Microlabów od Gienków -> banana oberwałem... ehehhee...

Cóż - pozostaje mieć nadzieję, że wysoka (pierwsza) pozycja tego tematu w wyszukiwaniach Google'a jednak na coś się zda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... chyba zabardzo "kogoś" zdenerwowałem na PcLabie :E

Kolejny post nt. lepszych Microlabów od Gienków -> banana oberwałem... ehehhee...

Cóż - pozostaje mieć nadzieję, że wysoka (pierwsza) pozycja tego tematu w wyszukiwaniach Google'a jednak na coś się zda...

Dlatego omijam szerokim łukiem to forum prowadzone przez bandę idiotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: z którą kartą muzyczną Microlaby 7c zabrzmią najlepiej? Wystarczy np. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro (PCI Express) czy można sie pokusić o jakąś bardziej profesjonalną kartę?

A i czy to dobry pomysł żeby Microlaby 7c postawić na parapecie? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: z którą kartą muzyczną Microlaby 7c zabrzmią najlepiej? Wystarczy np. Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro (PCI Express) czy można sie pokusić o jakąś bardziej profesjonalną kartę?

A i czy to dobry pomysł żeby Microlaby 7c postawić na parapecie? :P

To zart?

Jesli chcesz muzyke i stereo to omijaj creativa, wolalbym vortexa 2 niz owego titanium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi