Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Mam X-Fi Gamer, a to prawie to samo co Music, zwłaszcza w kwestii muzyki. Nie wiem jak gra z foobarem, ale X-Fi w ogóle nie najlepiej gra. Więc jak masz możliwość to bierz Xonara i zapomnij o X-Fi :)

signed!

cokolwiek byle nie kreatyvne :)

a jak ci zależy na eax5 - to powiem ze to nawet działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Chyba kolumny troszkę ładniejsze od Solo 6/7 :wink:

I podobnie jak w przypadku Microlabów, praktycznie już niedostępne.

PS. Zdjęcie znalezione w necie.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Łodzi są 4 Reale i w jednym sa jeszcze 2 egzemplarze. Chyba jutro pojadę kupic sobie jeden :D :D

Kupuj bez zastanowienia. Solo 7c odpada w przedbiegach. Na zachętę zdjęcie kabli głośnikowych. Porównajcie sobie z kablami dołączonymi do Microlabów.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba kolumny troszkę ładniejsze od Solo 6/7 :wink:

Co ciekawe ''te'' kolumny można też nabyć w wersji aktywnej B-) ,jednak ich minusem jest regulacja głośności z tyłu kolumny <_< czyli podobnie tak jak w większości monitorów studyjnych .

3056209[/snapback]

w Łodzi są 4 Reale i w jednym sa jeszcze 2 egzemplarze. Chyba jutro pojadę kupic sobie jeden :D :D

.......albo zaryzykuj i zamów podobny zestaw MUSIC INFINITY M2O za 233 $ , można zamówić jedną sztukę :wink:

http://www.diytrade.com/china/4/products/3...LIFIER_M2O.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opisie MUSIC INFINITY M2O wkradł się mały błąd. Głośnik wysokotonowy jest 2.5 calowy a nie 1 calowy, jak w Solo 5/6/7. 2.5 calową wysokotonówkę posiada również V5.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie ktos jak z dostepnoscia v5 w Tychach albo Mikołowie?

Tel.: 022/50 09 139

Faks: 022 / 50 00 279

Godziny pracy: 9:00 - 17:00

Tam powinieneś dowiedzieć się w jakich marketach Real w Polsce mają jeszcze V5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rbej, twoj pomysł jest genialny.

za pare dni pewnie bede miec juz kase, miło by było jakby udalo sie nabyc mante... chociaz pewnie samym solo bym sie zadowolił.

koło poniedziałku pewnie bede miec juz Zero Dac'a , no chyba ze sie nim celnicy zaopiekuja... wtedy to pewnie przedłuzy sie na poniedziałek ale za dwa tygodnie.

pzdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, juro nie dam rady, ale w sobotę z samego rana ruszam na podbój Reala :D :D Mam tylko nadzieję, że w Realu zapłacę kartą Maestro wydaną przez AIB (irlandzki bank)...

A tak serio to nie mogę w 100% procentach zdecydowac się na te Manty, bo kurcze szkoda mi Solówek :(

I dlatego znalazłem wreszcie inteligentne rozwiązanie tego problemu/dylematu.

Manta nie nagłośni mi pokoju 27,5m kw. (w takim już połowicznie rezyduję ;) ), więc tym zajmą się Solo, a Manty pozostaną przy kompie do średnio bliskiego odłuchu :D

Poza tym tymczasowo kolumienki Manty będą grały z.... moim wzmacniaczem Onkyo :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak śledzę sobie ten temacik i jak widzę kręci się głównie wokół Solo 7 oraz manty V5. Oba zestawy są naprawdę dobre, a nawet nie do przebicia w tym przedziale cenowym. Lampy jednak to trochę za dalekie posunięcie w roli "wzmacniacz do komputera". Przedewszystkimi mikrofonowanie lamp - musi stać na stabilnym podłożu, oraz ich żywotność. Zastosowane lampy w mancie V5 mają średnio 2000 godzin ciągłej pracy, co przekłada się na około pół roku działania przy kilku godzinach dziennie (potem wymiana lamp - koszt zabawy ok 250zł)

Nikt jednak nie zainteresował się zestawem MICROLAB PRO 3 - szczerze mówiąc konstrukcyjnie jest to również świetny zestaw, aż dziw że niema brania. Z racji zaspokojenia ciekawości zakupiłem jedną sztukę i będę ją testował. Jeżeli temat kogoś zainteresuje napiszę małą recenzję oraz udostępnię kilka fajnych fotek całości, oraz wnętrza. Postanowiłem przeprowadzić również gruntowny "upgreade" jednostki wzmacniacza oraz samych zwrotnic i obudów w zestawie - ale to po kolei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przymierzam sie do zmiany głośników i chciałbym zasięgnąć porady.

Głośniki będą slużyć głównie do słuchania muzyki. Od zawsze opierałem się na zestawach 2.1. Teraz posiadam Modecomy MC9860. Zdaje sobie sprawę, że przepaść miedzy tymi głosnikami a Microlabami jest ogromna, ale chciałem zapytać żeby uniknąć rozczarowania. Muzyki słucham różniej, znajdzie się i rap, i rock, trochę metalu, synth popu czy innej muzyki rozrywkowej. Microlaby od Modecomów są sporo mocniejsze, ale jedna rzecz mi chodzi po glowie, Modecomy mają subwoofer, co prawda nie za mocny, ale mi powiedzmy wystarczał, czy Microlaby będą w stosunku do tych konkretnych głośników legitymowały się tak samo mocnym lub mocniejszym basem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowane lampy w mancie V5 mają średnio 2000 godzin ciągłej pracy, co przekłada się na około pół roku działania przy kilku godzinach dziennie (potem wymiana lamp - koszt zabawy ok 250zł)

Przez okres trwania gwarancji (dwa lata) lampy wymieniane są przez producenta, czyli firmę Manta. 2000 godzin równa się 2 lata pracy, po prawie 3 godziny dziennie. Koszt wymiany wszystkich lamp to 90zł.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez okres trwania gwarancji (dwa lata) lampy wymieniane są przez producenta, czyli firmę Manta. 2000 godzin równa się 2 lata pracy, po prawie 3 godziny dziennie. Koszt wymiany wszystkich lamp to 90zł.

Ja jednak liczyłem minimum 7-8 godzin użytkowania dziennie (źle określiłem słowem "kilka'). Co do ceny mogę się oczywiście mylić. W zamyśle miałem parowane oryginały. Edytowane przez ALTON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Przymierzam sie do zmiany głośników i chciałbym zasięgnąć porady.

Głośniki będą slużyć głównie do słuchania muzyki. Od zawsze opierałem się na zestawach 2.1. Teraz posiadam Modecomy MC9860. Zdaje sobie sprawę, że przepaść miedzy tymi głosnikami a Microlabami jest ogromna, ale chciałem zapytać żeby uniknąć rozczarowania. Muzyki słucham różniej, znajdzie się i rap, i rock, trochę metalu, synth popu czy innej muzyki rozrywkowej. Microlaby od Modecomów są sporo mocniejsze, ale jedna rzecz mi chodzi po glowie, Modecomy mają subwoofer, co prawda nie za mocny, ale mi powiedzmy wystarczał, czy Microlaby będą w stosunku do tych konkretnych głośników legitymowały się tak samo mocnym lub mocniejszym basem?

Bas w 2.1 to rozlazłe niewiadomo co. Nawet fajnie i szpanersko brzmi w utworach hip-hopowych (rapowych też, ale mimo wszystko skłaniam się, że miałeś na myśli hip-hop :D ), popowych i ryzrywkowych (disco? :P ). Natomiast rock i metal brzmią tragicznie.

W Solo dźwięk jest naturalniejszy, bas opanowany, kulturalny. Nie uświadczysz dudnienia i charakterystycznego dla 2.1 łomotu, przez który 2.1 sa tak popularne. To jest inny bas. Trudno powiedziec czy będzie Ci pasował. Kwestia gustu i upodobań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bas w 2.1 to rozlazłe niewiadomo co. Nawet fajnie i szpanersko brzmi w utworach hip-hopowych (rapowych też, ale mimo wszystko skłaniam się, że miałeś na myśli hip-hop :D ), popowych i ryzrywkowych (disco? :P ). Natomiast rock i metal brzmią tragicznie.

W Solo dźwięk jest naturalniejszy, bas opanowany, kulturalny. Nie uświadczysz dudnienia i charakterystycznego dla 2.1 łomotu, przez który 2.1 sa tak popularne. To jest inny bas. Trudno powiedziec czy będzie Ci pasował. Kwestia gustu i upodobań.

No to w takim razie nie ma wątpliwości, że wezmę Microlaby, to co mnie właśnie najbardziej denerwuje w obecnych 2.1 to łomot który się robi przy wiekszej głośności i drażniące uszy wysokie tony. Średnicy praktycznie nie ma... Nie oczekuję "walenia", chcę by po prostu było słychać dobrze bas w utworach gdzie jest go dużo, a po przeczytaniu większej ilości opinii nie mam wątpliwości co do tego, że będzie :)

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przeczytałem troszkę postów w tym temacie i jestem poważnie zainteresowany Microlabami Solo 6c/7c. Tylko pojawia się problem, ponieważ piszecie, że na kartach Creative'a to nie ma sensu słuchać muzyki (ja właśnie w tym celu chce kupić owe głośniczki). Idąc dalej, posiadam laptopa i niezbyt mogę włożyć tutaj coś na PCI ;p

Jaką kartę w tym wypadku polecalibyście mi kupić ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E-Mu 0202 USB. Cena: 380zł.

Jej ostre studyjne brzmienie idealnie pasuje do Solo 6/7.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przeczytałem troszkę postów w tym temacie i jestem poważnie zainteresowany Microlabami Solo 6c/7c. Tylko pojawia się problem, ponieważ piszecie, że na kartach Creative'a to nie ma sensu słuchać muzyki (ja właśnie w tym celu chce kupić owe głośniczki). Idąc dalej, posiadam laptopa i niezbyt mogę włożyć tutaj coś na PCI ;p

Jaką kartę w tym wypadku polecalibyście mi kupić ? :)

Zwykłe pieprzenie ;] Kiedyś słuchało się muzyki z badziewnych pierdziawek, a teraz wszyscy nagle muszą mieć hi-fi :blink: To tak jak byś raz przejechał się Mietkiem S klasą i już nie chciał jeździc samochodem gorszej klasy bo by to nie miało sensu... "Porośli i się w [gluteus maximus]ch poprzewracało" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żeś podsumował ;p No ale akurat różnica cenowa pomiędzy Mietkiem S klasą a zwykłym samochodem jest troszkę większa niż pomiędzy wszelkiego rodzaju Creativami a tym E-MU ;) Nawet nieproporcjonalna bym rzekł :)

Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 USB kosztuje 230 zł no a ten E-MU jak wcześniej RBEJ napisał 380.

Teraz tylko pytanie, czy warto za tą różnice zapłacić 150 zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam małe pytanko. Może ktoś mi porównać jakie mają brzmienie microlaby 7c(zamierzam kupić) w stosunku do słuchawek Philips SHP8900, bo niestety nie mam możliwości przesłuchania solówek, a brzmienie tych słuchawek bardzo mi odpowiada. Wiec może mógł bym sobie mniej więcej wyobrazić dźwięk solówek. Dlatego jak ktoś był by bardzo miły i odpowiedział mi na to pytanie, to był bym bardzo wdzięczny :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież dźwięk na słuchawkach brzmi zupełnie inaczej niż na kolumnach. Jak można porównać brzmienie słuchawek, które ma się na uszach z głośnikami w pokoju np. 20m2??. Bezsensu takie porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i racja :D, to mam jeszcze inne pytanie a mianowicie: jak mają się wyższe tony przy znacznej głośności, tzn czy odnosi się takie wrażenie jak by sopran kuł w ucho ? Bo posiadam obecnie Logshity i strasznie mnie to drażni.

Z góry dzięki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi