Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

ma ktoś linka do schematu wzmacniacza zastosowanego w 6c? było to już na forum, ale nie mogę znaleźć

Schemat wzmacniacza i zwrotnicy

Schemat przed wzmacniacza

http://people.overclockers.ru/zauropod/recordslist

:wink:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz E-mu 0202 USB i się nie zastanawiaj.

A wiesz może czy sterowniki do tej karty nie mają problemów z grami?

Znikam za chwilę do Katowic i wracam za tydzień, ale jak ktoś coś wie na ten temat to bardzo prosze o odpowiedź :)

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne warte uwagi spostrzeżenie:

Opakowanie po SOLO-7C idealnie nadaje się jak podstawka pod klawiaturę i myszkę (w momencie jak odsuwamy się od biurka w celu ogarnięcia sceny nadawanej przez nie), powodując iż klawiatura znajduje się na odpowiedniej wysokości :E

Aczkolwiek zalecany jest zestaw bezprzewodowy coby to kabli nie przemieszczać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT: Z ciekawości jak będzie reakcja modo, można tam wrzucić b. ładnie napisaną reckę Solo5C by KHOT. Jeżeli oczywiście sam Autor będzie chciał:)

Tutaj jest poprawiona wersja wraz ze zdjęciami, jeżeli komuś się chce przekleić to gdziekolwiek, to jak najbardziej, trzeba szerzyć rewolucję... :lol2:

Co do samych parametrów głośników/wzmacniacza, to to są rzeczy nieistotne. Dla mnie wystarczy pasmo 30Hz-16kHz, pod warunkiem że będzie fajnie i wiernie odtwarzane. Nie ma co się podniecać zejściem niskich tonów poniżej 20Hz, bo to już z muzyką nie ma nic wspólnego, a powyżej 16kHz granie też nie istnieje (ci, którzy słyszą cholerny pisk telewizorów ~ 16kHz wiedzą o co chodzi). Dalej podoba mi sie brzmienie moich piątek, jest bardzo naturalne - polecam, dla osób które nie mają miejsca na siódemki. 6c imho mija się z celem przy obecnej ich cenie (a raczej niskiej cenie siódemek). Trzeba by potłumaczyć wszystkie artykuły z rosyjskich stron, na pewno gdzieś tam była wzmianka o tym, że C to druga rewizja, ze zmodyfikowanymi wzmacniaczami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by potłumaczyć wszystkie artykuły z rosyjskich stron, na pewno gdzieś tam była wzmianka o tym, że C to druga rewizja, ze zmodyfikowanymi wzmacniaczami...

Myślałem, że różnią się tym, że wersja C posiada pilot? Jak dla mnie pilot jest zbędny w takich głośnikach. Tymbardziej wyświetlacz, który wg mnie szpeci te głośniki. Wiem, że to głosniki komputerowe, ale jednak wyglądem można je porównać do dobrych kolumn do sprzętu hi-fi i ten wyświetlacz... no ekhm ;) Poza tym ja na przykład mam na klawiaturze przyciski odpowiedzialne za regulacje głośności i to jest dla mnie najwygodniejsza opcja.

Co do PRO3 - możliwe że te 100 zł więcej płaci się właśnie za lepszse, ładniejesze wykonanie głośników? :) Może grają identycznie albo bardzo podobnie, przecież sam wygląd to nie wszystko - chociaż przyznaję że są bardzo ładne. Ale z tego co widze w naszych polskich sklepach dostępne są niestety tylko czarne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chris Rea - Auberge w formacie FLAC - odważyłem się dać przy tym 100% vol (100% stery i 100% foobar).

Co tu się działo... Nie dość, że 2x razy głośniej od Gienków to wciąż bez znaczących zniekształceń (eq off, bass/treble na 0)...

I niskie tony takie jakie powinny (dla mnie) być - jak trzeba to zwarte, sprężyste... gdzie indziej lekko się ocieplą...

(Necessary Response to czysta przyjemność).

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niskie tony takie jakie powinny (dla mnie) być - jak trzeba to zwarte, sprężyste... gdzie indziej lekko się ocieplą...

Uffff....

To dobra wiadomość, troszkę obawiam się zbyt miękkiego basu, ale jeśli potrafi być różny w zależności od nagrania to świadczy o jego neutralnym charakterze (nie za miękki, nie za twardy) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena 380 zł za model PRO3 wydaje się być trochę zawyżona, a pewnie i tak ich nie mają:)

BTW: sklep do 26 maja nieczynny, po tej przerwie mają już być szóstki:)

Strongmen: prawdopodobnie jedynie tutaj je realnie dostaniesz (na ten czas).

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie naszło dziś:

Dostaliście jakiś rachunek czy coś? :E Bo poza listem przewozowym to nic zabardzo nie mam... a jednak gwarancja by się przydała.

Co do niższych tonów jeszcze:

Najważniejsze, że się nie narzucają - są tam gdzie trzeba, kiedy trzeba i jak trzeba...

A co do Altus'ów:

Dla mnie Altusy to sprzęt do robienia hałasu, niekoniecznie przy okazji grając dobrze... (posiadam w domu A75)

Wg. mnie SOLO grają lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te microlaby pro3 mają wyjście słuchawkowe? czy nie jest to przypadkiem to input sel (nie śmiać się. Jestem laikiem)? No bo to jest ogromny minus ML Solo.

Input sel to raczej będzie wybór źródła, tak jak w Solo. Producent nie wspomina o takiej rzeczy jak wyjście słuchawkowe, więc można przypuszczać, że takiego nie posiadają i szczerze mówiąc nie widzę powodu, żeby sygnał na słuchawki szedł przez zewnętrzny wzmacniacz,większość typowych słuchawek bez problemu napędzana jest przez kartę dźwiękową, natomiast jeżeli ktoś posiada słuchawki trudne w napędzeniu (typu HD600), to wzmacniacz do nich nie powinien być problemem.

Jak dla mnie pilot jest zbędny w takich głośnikach. Tymbardziej wyświetlacz, który wg mnie szpeci te głośniki. Wiem, że to głosniki komputerowe, ale jednak wyglądem można je porównać do dobrych kolumn do sprzętu hi-fi i ten wyświetlacz... no ekhm ;) Poza tym ja na przykład mam na klawiaturze przyciski odpowiedzialne za regulacje głośności i to jest dla mnie najwygodniejsza opcja.

Kwestia gustu, mi pilot bardzo się przydaje. Wyświetlacz też jest pomocny, a porównywanie kolumn do siebie wyglądem jest lekko nie poważne, one mają grać i to jest najważniejsze. To nadal są głośniki do komputera, a nie kolumny chociażby klasy wafli, czy totemów. Dobre, fakt, ale to zupełnie inna kategoria sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: sklep do 26 maja nieczynny, po tej przerwie mają już być szóstki:)

jak to nieczynny :angry: (chodzi o ten sklepik z info... w nazwie?) gadałem z kolesiem przez telefon i obiecał dostawę pod drzwi w okolicach 20 maja...

Polska to piękny kraj ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chris Rea - Auberge w formacie FLAC - odważyłem się dać przy tym 60% vol (100% stery i 100% foobar).

60 na wyświetlaczu SOLO 7c, to już jest głośność maksymalna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RBEJ

Właśnie się zorientowałem... nie wiem czemu mi się ubzdurało, że SOLO ma skalę w % od 0 do 100...

Co nie zmienia faktu, że jest głośno... W codziennym użytkowaniu w zależności od nagrania używam vol w zakresie 15-30 - więcej naprawdę nie trzeba.

I tak nieśmiało ponowie pytanie: Czy dostaliście do głośników rachunek/kartę gwarancyjną/coś co ma nam dać gwarancje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o ten sklep.

uff... dzięki a już miałem podwyższone ciśnienie...:-) a w moim wieku trzeba już uważać ...

I tak nieśmiało ponowie pytanie: Czy dostaliście do głośników rachunek/kartę gwarancyjną/coś co ma nam dać gwarancje?

- a może to co oferują to prywatny import niekoniecznie z europy (nie posądzam nikogo o przemyt :wink: ) i o żadnej gwarancji nie może być mowy (chyba że ktoś odeśle paczkę do Państwa Środka...) albo pakujące towar krasnoludki były akurat w stanie wskazującym na spożycie lub miały syndrom dnia wczorajszego :rolleyes: proponuję wysłać do sklepu "delikatnego" przypominającego maila i gwarancja pewnie się znajdzie.

"Będzie Pan zadowolony..." :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety trzeba jeszcze troche poczekać aż solo staną się bardziej dostępne w polsce.

Tak samo było z Gienkami 2kx ;)

Jak solo będą bardziej popularne i ogólnodostępne, to i ich cena może odrobinę zmaleje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RBEJ

Właśnie się zorientowałem... nie wiem czemu mi się ubzdurało, że SOLO ma skalę w % od 0 do 100...

Co nie zmienia faktu, że jest głośno... W codziennym użytkowaniu w zależności od nagrania używam vol w zakresie 15-30 - więcej naprawdę nie trzeba.

Ja dostałem tylko paragon, chociaż w zamówieniu internetowym zaznaczyłem że chcę otrzymać fakturę.

A co kto myśli o ML pro3? Jestem estetą więc wygląd dla mnie jest również ważny ? Jak się te głosniki mają do solo 6 lub 7?

Nikt z forum ich nie ma i nikt ich nie słyszał. W każdym razie IXBT nie przyznał tym głośnikom żadnego wyróżnienia.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt z forum ich nie ma i nikt ich nie słyszał. W każdym razie IXBT nie przyznał tym głośnikom żadnego wyróżnienia.

Wiem że nie zdobyły żadnego wyróżnienia (non stop siedzę na tym forum i na innych równieżi... rozmyslam. Jeszcze tylko rozwiązać problem ze słuchawkami :sad: ), ale może to być spowodowane tym że są od 7c po prostu droższe a jeżeli się od nich nie różnią to w sumie mogę dopłacić te kilka zeta by mi ładnie na biurku wyglądały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi