Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Budę pominę ponieważ nie potrzebuje niższego zejścia - większa buda zwiększa nam delay co znowu ciągnie za sobą "zmulenie" basu. Najważniejszy problem to zwrotnica - jak widać tnie wszystko ze środka jak "kat"..

2 posty wyżej ktoś pyta o kabelek do solo - nie warto. Nie masz wręcz prawa usłyszeć różnicy między kablem z miedzi a kablem ze złota (nie ta klasa sprzętu.. zresztą tylko magicy słyszą różnice w kablach - naukowo udowodnione jest, że między metrem kabla za 10zł a metrem za 500 różnic niema ;) - używaj fabrycznego. W solówkach jest dość solidny.

Edytowane przez ALTON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do standów:

Może w przyszłym tygodniu zabiorę się za to wreszcie... aczkolwiek muszę do końca sierpnia je zrobić tak czy siak :) więc proszę o cierpliwość.

Wykorzystam w tym celu płyty laminowane, kwadratowe deski (~3-4cm bok), klej do drewna i odpowiednie wkręty... malowane będzie na czarny mat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo informuję. Być może będę miał na sprzedaż mój egzemplarz microlaba PRO3 w cenie 320zł (oczywiście koszt przeróbek jest już wliczony - zestaw jeszcze pachnie nowością, dostaniecie ode mnie rękojmie - jakby coś, macie naprawę od ręki[ale napewno nie będzie potrzebna;)]). Dokładną informację podam jutro ponieważ dopiero wtedy okaże się, czy uda mi się "wyrwać" topowy amplituner Yamahy z 2002r (25Kg wagi) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure 100 dostępne na zamówienie w Infosoft za 899zł. Ciekawe czy grają lepiej niż KEF Q1.

Cena w Chinach na model Pure 100 wynosi 2500.00 CNY tj 755.00 PLN ,i myślę że aby się u nas w Polsce dobrze sprzedawały to cena na pewno nie powinna przekroczyć tej sumy ponieważ taniej możemy kupić np udane lampowe zestawy Manty (nivs) .Optymalna cena aby się dobrze sprzedawały powinna wynosić pomiędzy 650/750zł , lepiej jest zarobić mniej na sztuce a sprzedać wiele egzemplarzy niż wziąć więcej za komplet sprzedając zaledwie tylko kilka sztuk rocznie :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej jest zarobić mniej na sztuce a sprzedać wiele egzemplarzy niż wziąć więcej za komplet sprzedając zaledwie tylko kilka sztuk rocznie :wink:.

Zależy co sprzedajesz. Myślę ze przy sprzedaży bardzo wyszukanego, luksusowego high-endu ta teoria jednak się nie sprawdzi :wink: Edytowane przez freaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MPEQ-4 sorry ze sie tak wyrażę ale chyba ci się w głowie poprzewracało <_< oczekujesz ze w Polsce ma być tańsza cena niż w miejscu gdzie microlaby są produkowane ?? :blink: :blink: i jeszcze biorąc pod uwagę to ze w Polsce nie ma importera i sklepy sprowadzają na własną rękę te produkty myślę ze ta cena wo gule nie jest wygórowana... oni nawet mogli by za nie brać po 1.5 tyś bo ona i tak nawet jak by tyle kosztowały nie miałby konkurencji....

takie jest moje zdanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo informuję. Być może będę miał na sprzedaż mój egzemplarz microlaba PRO3 w cenie 320zł (oczywiście koszt przeróbek jest już wliczony - zestaw jeszcze pachnie nowością, dostaniecie ode mnie rękojmie - jakby coś, macie naprawę od ręki[ale napewno nie będzie potrzebna;)]). Dokładną informację podam jutro ponieważ dopiero wtedy okaże się, czy uda mi się "wyrwać" topowy amplituner Yamahy z 2002r (25Kg wagi) ;)

Wstępnie rezerwuję:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MPEQ-4 sorry ze sie tak wyrażę ale chyba ci się w głowie poprzewracało <_< oczekujesz ze w Polsce ma być tańsza cena niż w miejscu gdzie microlaby są produkowane ?? :blink: :blink: ............

Ja rozważałem po prostu samą cenę jaka powinna być żeby była ewidentnie atrakcyjna na tle istniejącej konkurencji czyli lampowej manty (do nabycia od 300do 600zł) która posiada dobrej klasy głośniki na ''vifach'' technicznie jednak lepszych od tych z serii solo, a np w Pure 100 nie ma pewności czy zastosowane tam głośniki będą lepsze czy też gorsze od tych z manty ,na razie wiadomo jest tylko to ze głośnik basowy w Pure 100 ma mocniejszy układ magnetyczny od tych z serii solo ,ale już co do wysoko-tonowca pewności nie ma czy dorówna temu z Manty .Poza tym z tego co wiem to 5''głośniki (tak jak np manta) są lepsze dla jakości średnich tonów od 6.5" (np pure).Jednakże znowuż ponoć zwrotnice w głośnikach z Manty nie są optymalnie zestrojone :wink:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że tylko ja poczułem się podirytowany pod wpływem pytania freakera :]

Ja tam wole pisac prawde, bo niekiedy nie wiadomo czy ktos pyta bo nie wie, tak samo nie wiadomo czy ten co odpowiada nie jest wkurzony ^^.

Lepiej zmien, bo ktos przeczyta i uzna za prawde:D

Solo nie slyszalem, ale gienki owszem. I szczerze doplacilbym jak najszybciej do solo:) modlac sie aby byly lepsze. Bo gienki jak juz pisalem graja przecietnie. (nie biorac pod uwage ceny!)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To według was opłaca się wymienić te geniusy? Pytam, bo ja spotkałem się z różnymi opiniami. A także z taką, że nie warto dopłacać do solo6c, bo różnica nie jest znaczna. A cena dwa razy większa.

Zmieniłem i nie żałuję, wybór i tak należy do Ciebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam kolejne pytanie... kiedy już dojdzie do mnie Solo7c i Prodigy HD2 chciałbym wymienić kable...

Chodzi mi mianowicie o to ile kabli trzeba kupic? Kolumny podłączone są orginalnymi kablami do karty dzwiekowej i jednym kablem miedzy soba, tak? Jakie one maja dlugosci w zestawie?

Powinienem kupic 2xCinch-2xCinch zeby podłączyc kolumny do karty dzwiekowej i 1xCinch-1xCinch 2 razy dluzszy zeby podłączyć kolumny do siebie? Jak to wyglada?

Edytowane przez Tomek8888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z hd2 miales 2xRCA=>2xRCA 1,5m typ podlaczysz kolumny z karta, jesli ci malo kup jakis inny do 50zł (Prolink, a szałem bedzie Klotz)

Co do kabli laczacych glosniki bierz jakies 2,5mm^2 z miedzi OFC Procab LS25

Nic ponadto co napisałem bo to juz sztuka dla sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co z HD2 bede mial... wszystko dopiero pozamawialem... i mysle nad kupnem kabli a nie wiem ile ich powinno byc i jakiej dlugosci... myslalem nad kupnem Tera Labs Prism 100a za 2x2m płace 145 PLN i tymi kablami połączyłbym Solo7c do Prodigy HD2.

Kabel łączący kolumny to kabel głośnikowy tak? IXOS 6003 ponoc "bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu urządzeniami klasy ekonomicznej", a kosztuje 27,5/mb

Nie lepiej kupić lepsze kable? Klotz z tego co czytałem kiepsko radzi sobie z basem [GY107] za to [iY106] brakuje basu... wiec czemu Klotz jest tak polecany?

Do Prodigy HD2 dodają kable 2xRCA-2xRCA 1,5m? Są ekranowane? Prolink albo Procab LS25 nie krzywdza dzwieku?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co z HD2 bede mial... wszystko dopiero pozamawialem... i mysle nad kupnem kabli a nie wiem ile ich powinno byc i jakiej dlugosci... myslalem nad kupnem Tera Labs Prism 100a za 2x2m płace 145 PLN i tymi kablami połączyłbym Solo7c do Prodigy HD2.

Kabel łączący kolumny to kabel głośnikowy tak? IXOS 6003 ponoc "bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu urządzeniami klasy ekonomicznej", a kosztuje 27,5/mb

Nie lepiej kupić lepsze kable? Klotz z tego co czytałem kiepsko radzi sobie z basem [GY107] za to [iY106] brakuje basu... wiec czemu Klotz jest tak polecany?

Do Prodigy HD2 dodają kable 2xRCA-2xRCA 1,5m? Są ekranowane? Prolink albo Procab LS25 nie krzywdza dzwieku?

Pozdrawiam

Po pierwsze nie ta klasa sprzetu

Po drugie kable nie graja

I tyle, PRO caby+ kabel ktory bedzie z HD2 oryginalny w zupelnosci wystarczaja abys NIC NIE STRACIL z tego co oferuje ten zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi