Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam pytanie czy da rade kupic cos konkretnego zeby odtwarzalo pliki mp3/flac ale jednoczesnie podlaczone do solo6...cos co zastapi komputer z karta x-fi xtreme audio...i najlepiej do 500zl...jakis odtwarzacz czy cos czekam na propozycje bo w zyciu nie mialem zadnej wiezy lub odtwarzacza...

Creative ZEN X-fi :)

http://pl.europe.creative.com/products/pro...p;product=17811

Zastępuje X-fi w komputerze bo jest z technologią X-fi, podłączysz do tego Vigoole, odtworzysz na nim mp3 (nie wiem jak z formatem flac) i można go dostać w okolicy 450 zł za 8GB na allegro, czyli spełnia wszystkie Twoje wymagania ;) no i jeszcze ma sieć WLAN (dostępnś chyba tylko od modeli 16GB wzwyż).

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mam placic prawie 5 stow za "mp3" to ja dziekuje:D wole kupic jakis slabszy komp do tego karte...myslalem o czyms w stylu wieza na plyty cd na ktore moglbym wrzucic mp3+wzmacniacz czy cus...

Słabysz komp do słuchania muzyki = bez sensu. Chyba, że przy okazji jako maszyna do pisania.

Chcesz posłuchać CD - kup discmana :D Skoro masz już głośniki to potrzebujesz tylko "nadawcę źródła" więc wydaje mi się, że taki zaawansowany odtwarzacz mp3 będzie lepszym rozwiązaniem, przede wszystkim mobilniejszym od byle jakiego innego stacjonarnego sprzętu w tej cenie. Ale mogę się mylić więc niech ktoś bardziej zaawansowany się jeszcze wypowie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że mógłbyś :) Tylko nie wiem jak z jakością dzwięku z odtwarzacza DVD, który jest raczej nastawiony na dobre parametry video niż audio. Pójdź do sklepu, podłącz i posłuchaj :) No i do odtwarzacza DVD jak sam zauważyłeś, potrzebujesz telewizor :) Ja doradzając Ci kierowałem się warunkami takie jakie ja mam, tzn nie mam telewizora w pokoju i wolałbym tego ZEN'a, bo zawsze można do niego podłączyć słuchawki, włożyć do kieszeni i iść na miasto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja powrócę do lamentu nt. utworu toola - 10,000 days. Ten zalewający bass jest nieznośny, żeby dało się słuchać musiałem zjechać eq. w foo na 110 Hz o 5db. Czy da się zrobić coś innego oprócz chrzanienia z eq aby uniknąć tego pierdzenia?

Załączam rys mojego wspaniałego kącika audiofilskiego.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się mają te Microlaby i Vigoole do Crative T40 i T20 ? jak się ma porównanie tych samych T40 i T20 ale Series 2 ?

aż w końcu ..jak się mają do : http://www.komputronik.pl/Glosniki/Logitec...pelny,id,34531/ ???

Czy jest to dobre rozwiązanie do pokoju ok 10 m2 ???

Szukam czegoś do muzyki 80% i 20% filmów,słucham muzyki techno przeważnie,lubie basik :) (widać to po tym co mam w sigu ... ale musze sprzedać Tonsil Zeusy i wzmacniacz (potworek 1 kw poboru) bo kasa potrzebna ehh :(

Do rzeczy,co polecacie ? i Jaką karte muzyczną ??? Jestem w stanie kupić np. Prodigy HD2 czy Asusa albo SB żeby tylko uzyskać jak najlepsze parametry dźwięku !

Edytowane przez symbianos88krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja powrócę do lamentu nt. utworu toola - 10,000 days. Ten zalewający bass jest nieznośny, żeby dało się słuchać musiałem zjechać eq. w foo na 110 Hz o 5db. Czy da się zrobić coś innego oprócz chrzanienia z eq aby uniknąć tego pierdzenia?

Załączam rys mojego wspaniałego kącika audiofilskiego.

[

Narysuj raz jeszcze:P

Bo tu wglada ze kolumny stoja w rogu pokoju (w co watpie bo pokoj o szerokosci 1,7m chyba nie moze istniec^^

Jesli tak to masz klops, bo to ustawienie podbija znacznie basy (tym bardziej ze b-r jest z tylu) no i sproboj glosniki rozchylic od siebie, tak z 15stopni wystarczy.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od lewego głośnika jest 1.5m do ściany. Około 11m2

Tj. skierować je bardziej ku równoległej ścianie?

Teraz masz je skierowane w swoja glowe;) skieruj je bardziej na zewnatrz tak aby byly bardziej rownolegle do dluzszej sciany;) jednym slowem nie celuj tak w glowe;P 15-25stopni odchyl Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od lewego głośnika jest 1.5m do ściany. Około 11m2

Tj. skierować je bardziej ku równoległej ścianie?

stary, nic nie poradzisz.

siedzisz za blisko kolumn wiec dlatego sa źle rozmieszczone, dlaczego wy kładziecie te solo7c na biurku komputerowym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie ktos odpowie ?

Woofer 2,5-3" kontra 5-6" ... jak myślisz ?

stary, nic nie poradzisz.

siedzisz za blisko kolumn wiec dlatego sa źle rozmieszczone, dlaczego wy kładziecie te solo7c na biurku komputerowym ?

Fakt ... 7c nie nadają się do bliskiego odsłuchu/stawiania na biurku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Pure 100 za 900zł.

Albo jakiś wzmak+kolumny.

Napewno nie Vigoole i Solo 5/6/7.

Może jakieś małe tonsile?

RBEJ no skoro napisał, że do tysiąca złotych to wiadomo, że nie głośniki za maks 400 zł. To tak jakby napisał, że poszukuje samochodu do 500.000 a Ty: no to na pewno nie fiat 126p :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówie o wielkości głośnika tylko o jego jakości więc co jest najlepszą opcją stereo do 1000 złotych ?

Zbyt szerokie pojecie.

Sprecyzuj czy chcesz kupic monitorki? podlogowki? Bass czy jet priorytetem? (zeus wszak trzesie chata jak sie przesiadziesz na male 5calowe midwoofery to cie szlag trafi)

ps. Przepraszam za ot ale za zeusy i wzmaka zawolales 2700, a zestaw wart jest gora walsnie 1000zł (uzywane zeusy 500 i tylez samo ten wzmak, bo mimo iz jest rare nie oferuje poza moca zbyt wiele) i piszesz ze potrzebujesz kasy, w tym momencie na tym forum juz ich nie sprzedasz bo widac jasno ze sprzedajesz zestaw (ktory nie spelnia twoich oczekiwan) aby wymienic na inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mówie o wielkości głośnika tylko o jego jakości więc co jest najlepszą opcją stereo do 1000 złotych ?

A ja mówię o jakości dźwięku. Jak masz woofer o średnicy np. 3" to nie zreprodukuje on basu a jeśli nawet coś się będzie starał tam "na dole" pokazać to zrobi to niedokładnie. Przy np. 6" można już liczyć na przyzwoicie szerokie pasmo przy zachowaniu odpowiedniej dokładności (przy 5" też potrafi być OK ale 4" to już przegięcie - brak dokładności na basie albo brak niższego zejścia).

Co do pytania - do bliskiego pola, do 1000 PLN np. Microlab PURE 100

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest całkiem prawdopodobne że kupując Solo 7 i dokładając na modyfikacje kwotę zrównującą się z Pure 100 można będzie w rezultacie otrzymać coś co będzie budzić respekt :rolleyes:

Jaką modyfikację masz na myśli? Ja bym chciał ulepszyć swoje C2149 jeśli będzie się dało. Tylko, że wtedy na nowe głośniki traci się gwarancję, o tym też trzeba pamiętać. Bardzo często ludzie decydują się na modyfikację ale dopiero po okresie gwarancyjnym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W solo 7 dobrze byłoby wymienić górny midwoofer ,ponieważ tańsze głośniki tego typu mają problemy z górnym zakresem średnich częstotliwości .

A czy da się w głośnikach tego typu (tutaj znowu nawiązuję do C2149) wymienić np wzmacniacz na lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I z oryginału zostanie tylko buda.

Która tez trzebaby wymienic (inna objetosc po zmianie bebechow)

Czyli powstaloby DIY za 1000zl :lol2:

No i oczywiscie wysokotonowka (1 calowa) na jakas pierscieniowa kopułke 2,5calowa tez trzebaby wymienic:D

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie przesądzam, czy będę coś wymieniał czy nie bo nawet ich jeszcze nie dostałem (spodziewam się kuriera jutro:D). Zresztą te głośniki wcale już nie są takie tanie, bo na zagranicznych stronach kosztują w okolicach 400-500 zł. Doczytałem się jedynie, ale bez szczegółów, że w ramach niewielkiej inwestycji finansowej moża coś w głośnikach tego typu podrasować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Która tez trzebaby wymienic (inna objetosc po zmianie bebechow)

I tu mnie nie złapiesz bo np istnieją bardzo udane kolumny Paradigma w wersji aktywnej i pasywnej w takich samych paczkach jak w Solo 7 :wink: :

http://www.soundstage.com/revequip/paradigm_active40.htm

http://www.onhifi.com/product/paradigm_active40.htm

http://www.cainslair.com/Paradigm%20Refere...ve%20Series.htm

http://www.cainslair.com/Paradigm%20Refere...cifications.htm

microlab solo 7

325 x 220 x 558 mm Waga:22 kg,woofer: 6.5'',TWEETER 25mm = 1 cal

Paradigm Studio 40

32.3cm x 21.0cm x 55.9 cm Waga: 31.8 kg/para,woofer: 6.5'',TWEETER 25mm = 1 cal

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi