Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Zbyt szerokie pojecie.

Sprecyzuj czy chcesz kupic monitorki? podlogowki? Bass czy jet priorytetem? (zeus wszak trzesie chata jak sie przesiadziesz na male 5calowe midwoofery to cie szlag trafi)

ps. Przepraszam za ot ale za zeusy i wzmaka zawolales 2700, a zestaw wart jest gora walsnie 1000zł (uzywane zeusy 500 i tylez samo ten wzmak, bo mimo iz jest rare nie oferuje poza moca zbyt wiele) i piszesz ze potrzebujesz kasy, w tym momencie na tym forum juz ich nie sprzedasz bo widac jasno ze sprzedajesz zestaw (ktory nie spelnia twoich oczekiwan) aby wymienic na inny

żal.pl

Hahahaha ....

Mam kupca za 2000 za kolumny i wzmacniacz bo tyle jest on właśnie warty,za 500 to co najwyżej altus 140 można kupić !

I kupiec jest właśnie z tego forum,nie lubie jak ktoś się nie zna na cenach sprzętu a się wypoawiada i robiąc mi tym samym koło [gluteus maximus] !!!, pozatym sprzedaje bo potrzebuje kasy,właśnie o tą rożnice 1000 złotych chodzi,dokładnie to potrzebuje 800 ...więc z łaski swojej stonuj i zastanów się co piszesz

Skąd masz pomysł że 500 wart taki wzmacniacz i 500 za kolumny ??? Które są zresztą nowe a ich cena obecnie to 900 złotych za sztukę ...

Uśmiałem się ...hehehe

Pozatym jak byś pomyślał to byś wyczuł że sprzedaje obecny sprzęt ( i mój jedyny) więc po tym jak uzyskam więcej gotówki to jakąś jej część będę mógł przeznaczyć na zakup jakiegoś audio które w domu musi być .....

Nie mam ściśle określonych gustów cy mają to być monitorki czy podłogówki i czy bas jest priorytetem,po prostu chce MAŁEGO ZESTAWU i Dobrze grającego,wyrosłem już z wielkiego basu ...

Ma ktoś pojęcie jakie głośniki siedzą w środku Pure 100 ??

Edytowane przez symbianos88krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak tu nie kupić Solo 7c, skoro ich buda i głośniki są rozmiarów Paradigma Active 40, który kosztuje 2000$ :wink:

Dlatego właśnie jak ktoś będzie chciał iść dalej z jakością to zamiast sprzedawać Solo 7 bardziej opłaci się ich stopniowa modyfikacja ,bo jak widać ten rozmiar paczek jednak ma potencjał B-) .

Paradigm Studio 40 (nie aktywne) kosztują w Polsce ~ 4487,00 PLN ! .

http://sklep.rms.pl/index.php?p1381,kolumn...-wysylka-gratis

I teraz mi też zaczynają chodzić po głowie te głośniki tj Solo 7 :rolleyes:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd masz pomysł ....

Z google

3105397[/snapback]

Dlatego właśnie jak ktoś będzie chciał iść dalej z jakością to zamiast sprzedawać Solo 7 bardziej opłaci się ich stopniowa modyfikacja ,bo jak widać ten rozmiar paczek jednak ma potencjał B-) .

Paradigm Studio 40 (nie aktywne) kosztują w Polsce ~ 4487,00 PLN ! .

http://sklep.rms.pl/index.php?p1381,kolumn...-wysylka-gratis

I teraz mi też zaczynają chodzić po głowie te głośniki tj Solo 7 :rolleyes:

Obudowe dobiera sie do glosnikow, nie glosniki do obudowy!!!!! O ile jak bedzie za duza to nie problem (wklada sie worek z piaskiem) o tyle gdy buda okaze sie za mala juz jest klops.Poza tym kwestie podfrezowan pod glosniki, glebokosc kosza/wielkosc magnesu wszystko drastycznie wplynie na najwzniejszy parametr OBJETOSC

Nowa buda to koszt 300zł (mdf+fornir+lakierowanie+stolarz)

Co do paradigmow

-NOWOŚĆ! 3-drożna konstrukcja dla kanałów centralnych. Gwarantuje mierzalną i słyszalną poprawę brzmienia poza osią głośnika, zwiększenie zakresu dynamiki oraz perfekcyjną integrację kanału centralnego z pozostałymi głośnikami systemu.

Konstrukcja: Podstawkowe, trzy-głośniki, 2.5-drożna

To wkoncu 2,5 czy 3 way?

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowe dobiera sie do glosnikow, nie glosniki do obudowy!!!!! O ile jak bedzie za duza to nie problem (wklada sie worek z piaskiem) o tyle gdy buda okaze sie za mala juz jest klops.

Jak po wymianie głośników będzie coś nie tak z dostrojeniem obudowy i portu Fb , to w ostateczności można ją będzie ''zamaknąć'' tylko nie wiem czy przy zamkniętej obudowie głośniki 6.5'' dadzą radę :wink:

http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak po wymianie głośników będzie coś nie tak z dostrojeniem obudowy i portu Fb , to w ostateczności można ją będzie ''zamaknąć'' tylko nie wiem czy przy zamkniętej obudowie głośniki 6.5'' dadzą radę :wink:

http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=7

Glosnik z tego linka

Qts: 0,36 czyli moze byc br jak i closed;)

Prawda jest taka ze niektore glosniki nadaja sie TYLKO do b-r :) poza tym mniej basu:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ja to jestem sklerotyk. Jakiej grubości powinien być kabel głośnikowy do Solo? I jakie wtyki bananowe kupić? Oczywiście najtańsze. Chce sobie zrobić tani kabel w oplocie nylonowym z wtykami bananowymi, dla wygody, a poza tym potrzebuję ze dwa razy dłuższy niż ten co jest dołączony.

Może być taki?

http://www.allegro.pl/item438700373_wyprze...mm_thomson.html

I do tego takie banany:

http://www.allegro.pl/item427625099_wtyk_b...dka_pozlac.html

albo:

http://www.allegro.pl/item441270829_wtyk_b...bc052_wawa.html

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z google

http://www.ceneo.pl/145705

to za uzywne 400zł

a wzmak na ebau po ~500zł lata Wiec razem okolo 1300zł (pomylilem sie o 300) wiec 2x mniej niz zaspiewales na poczatku, i powiedz mi kto w takim momencie nie zna sie na cenach sprzetu;]?

Wiec gratulacje znalezienia jelenia ktory da za ten zestaw trzepmózgów (na impreze w sam raz, ale jako sprzet salonowy nie za bardzo)2000zł

Trzepmózgi ??? Kupiec kupuje je właśnie do grania na imprezach ...

Ebay mnie nie interesuje, mnie interesują ceny w polsce, śmiać mi sie z Ciebie chce ....bo jelen to ty jestes bo jak bys nie wiedzial to ....cena z ceneo .... 669 zlotych. ...to cena podana ZA JEDNĄ KOLUMNE A NIE ZA DWIE ...

Ty sie nie znasz na cenach z tego co ja widzę , Altusy 300 używane na allegro schodzą po ok 1000 złotych, Tonsil Ton 200 po ok 800 złotych,Altusy 140 250-650 złotych,więc za zeusy miałbym dostać mniej ? No zastanów się ...a Twoje mądrości wystaw na Ebay skoro tak lubisz ten serwis aukcyjny .

Pozatym to stara cena,od 10 września ceny tonsil zeusów wzrosła do 900 złotych za sztuke z powodu zamknięcia fabryki tonsila ale o tym też pewnie nie wiesz,więc z łaski swojej zastanów sie jaki masz sens w tym żeby obrażać kupców mojego sprzętu i robić antyreklame, masz ochote na bana ? prosze bardzo moge ci to szybko załatwić .

Zachowujesz sie jak ktoś kto nad kim sie ludzie znęcali za małego i teraz sie wyżywasz przez neta bo w realu nie potrafisz ?

Jak jesteś z Krakowa to zapraszam do mnie do gabinetu na rozmowe :] a to jaki gabinet to już sobie sam dośpiewaj,ja kończe tą bezcelową dyskusje i co kolwiek napiszesz to i tak zostanie to bez odzewu .

Powiem w skrócie,nie interesują mnie ceny na ebay, mnie interesuje po ile chodzą moje kolumny i wzmacniacz na giełdzie i allegro i w takiej cenie zamierzam sprzedać tzn ok 1200 za kolumny + 700-800 za wzmacniacz,jak sie komuś nie podoba to trudno,ja swojego sprzetu jestem pewny i taniej go nie sprzedam

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i zarazem przepraszam za ten mały offtop aczkolwiek powstały nie z mojej winy tylko z winy Pana HeatheN ....

N/C

Edytowane przez symbianos88krk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, ja to jestem sklerotyk. Jakiej grubości powinien być kabel głośnikowy do Solo? I jakie wtyki bananowe kupić? Oczywiście najtańsze. Chce sobie zrobić tani kabel w oplocie nylonowym z wtykami bananowymi, dla wygody, a poza tym potrzebuję ze dwa razy dłuższy niż ten co jest dołączony.

Może być taki?

http://www.allegro.pl/item438700373_wyprze...mm_thomson.html

I do tego takie banany:

http://www.allegro.pl/item427625099_wtyk_b...dka_pozlac.html

albo:

http://www.allegro.pl/item441270829_wtyk_b...bc052_wawa.html

Ja do Vigooli biorę http://sklep.rms.pl/index.php?p293,interko...31-tech-link-1m oraz http://sklep.rms.pl/index.php?p1563,przewo...r-2-c2sc-16-500

I wiem, że to i tak za dobre kable jak na sprzęt tej klasy. Co do grubości to chyba nie ma to wielkiego znaczenia przy tej mocy zestawu.

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzepmózgi ??? Kupiec kupuje je właśnie do grania na imprezach ...

Ebay mnie nie interesuje, mnie interesują ceny w polsce, śmiać mi sie z Ciebie chce ....bo jelen to ty jestes bo jak bys nie wiedzial to ....cena z ceneo .... 669 zlotych. ...to cena podana ZA JEDNĄ KOLUMNE A NIE ZA DWIE ...

Serio? No to cie zmartwie ale 699 ZŁ TO CENA ZA NOWA KOLUMNE uzywana warta 400zl x2=800zł

A teraz cos trudniejszego (dodawanie) 800zł+500 wzmak (To sa Polskie ceny ebay nie mosi dotyczyc wcale Uzbekistanu, poprostu na allegro akurat owego wzmaka nie ma) na ebay tak.

Wiec 800+500=1300

Ty sie nie znasz na cenach z tego co ja widzę , Altusy 300 używane na allegro schodzą po ok 1000 złotych, Tonsil Ton 200 po ok 800 złotych,Altusy 140 250-650 złotych,więc za zeusy miałbym dostać mniej ?

Bo za 1300zł mozna dostac NOWE? A sprzet tego typu nie sluzy do delikatnego sluchania Vivaldiego, wiec napewno imprezke i katowanko przezyl, no chyba ze z nim jak z autami z zachodu kazde jezdzone raz na tydzien do kosciola i kierowca byla kobieta ktora nie palila....

Pozatym to stara cena,od 10 września ceny tonsil zeusów wzrosła do 900 złotych za sztuke z powodu zamknięcia fabryki tonsila ale o tym też pewnie nie wiesz,

Przyznam nie wiedzialem, ale to tlumaczy czemu glosniki podrozaly takze TONSILA szczegolnie GDN.

A co z tego ze wzrosla skoro mozna dostac je po cenie sprzed podwyzki?

więc z łaski swojej zastanów sie jaki masz sens w tym żeby obrażać kupców mojego sprzętu i robić antyreklame, masz ochote na bana ? prosze bardzo moge ci to szybko załatwić .

Zlamałem jak narazie (razem z toba) pkt zwiazany z trollowaniem, z tego co wiem nie nalezy nam sie za to ban jeno %, ale sproboj moze a noz zalatwisz bana

Zachowujesz sie jak ktoś kto nad kim sie ludzie znęcali za małego i teraz sie wyżywasz przez neta bo w realu nie potrafisz ?

Jak jesteś z Krakowa to zapraszam do mnie do gabinetu na rozmowe :] a to jaki gabinet to już sobie sam dośpiewaj,ja kończe tą bezcelową dyskusje i co kolwiek napiszesz to i tak zostanie to bez odzewu .

Kolejny nastoletni psycholog, nie martw się wyrosniesz z tego

Przypominam Ci ze napisalem

"Przepraszam za ot ale za zeusy i wzmaka ..."

Co sugeruje jakiś tam poziom kultury osobistej wiec daruj se wycieczki.

Powiem w skrócie,nie interesują mnie ceny na ebay, mnie interesuje po ile chodzą moje kolumny i wzmacniacz na giełdzie i allegro i w takiej cenie zamierzam sprzedać tzn ok 1200 za kolumny + 700-800 za wzmacniacz,jak sie komuś nie podoba to trudno

Nie kupuje, nic mi do tego, poprostu wyrazam swoje zdanie ze 1200 za uzywane kolumny imprezowe (no chyba ze Vivaldiego sluchales hehe) gdzie nowe mozna za 1300 kupic to zdzierstwo. A wzmak chodzi po 500zł, wiec albo ty masz inne allegro i google, albo zle widzisz ceny;)

Pozdrawiam i radze napic się melisy;]

Ps. koncze ot, w sumie zaprosiłbym Cie na PW, ale widze ze bez osobistych wycieczek sie nie obejdzie wiec daruj sobie

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do Vigooli biorę http://sklep.rms.pl/index.php?p293,interko...31-tech-link-1m oraz http://sklep.rms.pl/index.php?p1563,przewo...r-2-c2sc-16-500

I wiem, że to i tak za dobre kable jak na sprzęt tej klasy. Co do grubości to chyba nie ma to wielkiego znaczenia przy tej mocy zestawu.

Oj zdecydowanie za drogie wybierasz. Co prawda ja należę do obozu wrogów wydawania kasy na okablowanie, ale Vigoole i Solo to na tyle niska półka, że wystarczy cokolwiek, kawałek sznurówki żeby grało tak samo jak na kablu za 24 tyś dolarów (na takie ostatnio trafiłem na audiostereo.pl :D )

Ja bardziej pytałem o średnice, czy 2,5 mm to jest ok dla Solo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj zdecydowanie za drogie wybierasz. Co prawda ja należę do obozu wrogów wydawania kasy na okablowanie, ale Vigoole i Solo to na tyle niska półka, że wystarczy cokolwiek, kawałek sznurówki żeby grało tak samo jak na kablu za 24 tyś dolarów (na takie ostatnio trafiłem na audiostereo.pl :D )

Ja bardziej pytałem o średnice, czy 2,5 mm to jest ok dla Solo.

2,5mm jest OK dla wiekszosci monitorow/podlogowek;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda ja należę do obozu wrogów wydawania kasy na okablowanie, ale Vigoole i Solo to na tyle niska półka, że wystarczy cokolwiek, kawałek sznurówki żeby grało tak samo jak na kablu za 24 tyś dolarów (na takie ostatnio trafiłem na audiostereo.pl :D )

Nie wiem jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie wieloczęściowego zestawu audio bez kabli? :wink:

Podejrzewam, że chodzi Ci o to, że nie ma różnic w jakości dźwięku pomiędzy różnymi kablami. Skoro tak to co za różnica jakiej klasy sprzęt się nimi podpina? ;)

Edytowane przez freaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro uważasz, że nie ma różnicy pomiędzy kablami to co za różnica jaki sprzęt się nimi podpina? :wink:

Chodziło mu chyba o to, że w tej klasie sprzętu nie ma różnicy. I ja się z tym oczywiście zgadzam ale dla jakiegoś psychicznego komfortu i estetyki postanowiłem kupic trochę lepsze :D B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie sprzetu audio bez kabli?:wink:

Podejrzewam, że chodzi Ci o to, że nie ma różnic w jakości dźwięku pomiędzy różnymi kablami. Skoro tak to co za różnica jaki sprzęt się nimi podpina? ;)

Kawalek miedzi nei ma prawa grac. Miedz to miedz;]

Za to urzadzenie elektyczne/elektro-mechaniczne ma prawo grac roznie w zaleznosci od zastosowanych elementow/materiałow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawalek miedzi nei ma prawa grac. Miedz to miedz;]

Za to urzadzenie elektyczne/elektro-mechaniczne ma prawo grac roznie w zaleznosci od zastosowanych elementow/materiałow.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... uważasz, że różne kable, te za 50 zł i te za 10.000 zł to jest to samo i nie ma różnicy w wydobywającym się dzwięku na sprzęcie wysokiej klasy hi-end?

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... uważasz, że różne kable, te za 50 zł i te za 10.000 zł to jest to samo i nie ma różnicy w wydobywającym się dzwięku na sprzęcie wysokiej klasy hi-end?

Tu raczej chodzilo o kable z miedzi za 30zl jak i kable za 500zł z miedzi.

Te za 10000 moga byc np ze zlota/srebra itd/ ale jesli sa z miedzi OFC 99,99999% to graja tak samo jak kabel za 50zł ( te za 9zl sa tragiczne:P)

http://audiovoodoo.freens.pl/ tu poczytaj o kablach.

Owszem do zestawu za pare tys mozna zakupic kabel za 200zł i to wystarczy w zupelnosci, srebre nitki, nadprzewodnosc elektryczna anodowanych warstw wierzchnich czy tez zmrazanie do ujemnych temperatur kabli to sa bajki dla dzieci/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj czepiacie się. :P Uprościłem. Tak chodzi mi o bezsens wydawania dużej kasy na okablowanie.

Jednocześnie uważam, że jeśli ma sie zestaw za kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy złotych to można trochę przepłacić za kable, wydac te kilkaset złotych. Jak to ktoś kiedyś zgrabnie ujął, do Ferrari nie kupujesz stalowych felg :)

Ale nie kilka tysięcy czy kilkadziesiąt tysięcy. Tego nie zrozumiem. I audiofile z uporem mianiaka wzbraniają sie przed ślepymi odsłuchami, bo zawsze je przegrywają.

Kable, wg mnie, trzeba dobrać wg jakości posiadanego sprzętu. Do Solo czy Vigoole sznurówki, ew. coś bardzo taniego, ale przyzwoitego i upiększyć sobie to samemu, tak jak ja chcę zrobić, do przyzwoitego Stereo dobre kable za kiladziesiat złotych (dobre, czyli wykonane solidnie, ładne, bo ostatecznie czasem je widać), a do bardzo drogiego sprzętu, jak już napisałem wyżej można poszaleć i wydac większą kasę. Dla świętego spokoju, dla spokojnego snu i dla zabicia durnych myśli, że jeśli cos źle gra to przez okablowanie :)

No, ale to moja opinia, ja się będę jej trzymał. Nie popieram jej żadnymi badaniami, ale nietrudno znaleźć w internecie wiele artykułów na tematy poświęcone mitom kablowym.

Natomiast czasami już durnieje. Na audiostereo można trafić nieraz na gościa z Warszawy*. Wielki audiofil. Ma sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy ( w zasadzie za ponad 100k zł), pokój odsłuchowy za kolejne kilkanaście tyś zł. Zna się na sprzecie, miło czyta się jego recenzje CDków za 30-60tyś zł, ale jednocześnie słucha kabli i podstawek pod nie. Ma gniazdka w tym pokoju za ponad tysiąc złotych :blink:

Ale mimo wszystko ja trzymam się swojej wersji dot. kabli. :)

*Pisałem, że z Łodzi, a jednak z Warszawy :)

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest temat odwiecznej wojny miedzy kablarzami i anty-kablarzami, lepiej nie rozpoczynajmy tego tematu.

ps. ja osobiscie podzielam opinie ze kabel powinien byc lepszy niz sznurek dodawany do zestawow typu ML.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast czasami już durnieje. Na audiostereo można trafić nieraz na gościa z Łodzi. Wielki audiofil. Ma sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy ( w zasadzie za ponad 100k zł), pokój odsłuchowy za kolejne kilkanaście tyś zł. Zna się na sprzecie, miło czyta się jego recenzje CDków za 30-60tyś zł, ale jednocześnie słucha kabli i podstawek pod nie. Ma gniazdka w tym pokoju za ponad tysiąc złotych :blink:

Choroba;] w slepym tescie by wysiadł i kabla za 200zł od tego za 10000zl nie odroznil;)

Ale fakt faktem oryginalne solowkowe kable do wymiany na cos za 30zł:) nie ma co szalec;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co prawda jestem raczej głuchy, ale obecnie Solo mam podpięte do Beresforda przez kabel za 20zł (1m). Porównałem z takim za 5zł (2m) i róznicy nie słyszę :)

Teraz musze tylko trochę więcej zapłacić za 10m, bo niestety tyle potrzebuję :/ Ale nie powinno być źle. A jak będzie to zignoruję ten fakt i dalej będę sobie słuchał ulubionej muzyki :D

W całym moim zestawie najwięcej dałem za coaxiala, bo "aż" 40zł (1m). Rozrzutny jestem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiej wartosci jest ten kabel defaultowy z solo ? ( zł/metr )

lol, tego raczej nikt Ci nie powie bo nie mamy pojęcia. Należy jednak przyjąć, że jest to jeden z najtańszych i najzwyklejszych ;) Zapewne pochodzi z tej samej fabryki a nie od innego producenta więc trudno tu mówić o kosztach zł/metr. To są raczej kwestie groszowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tygodnia nowe lokum, i od tygodnia Microlaby przesiadują w nowym pokoju:

Dostały pomieszczenie ~4.9m x 4.9m, rozstawione są na ~1.8m, przed sobą mają skos narożny (pokój na poddaszu).

I wreszcie się nie duszą... grają głośniej, mocniej...

Aczkolwiek muszę zabrać się za zrobienie podstawek, bo narazie leżą na podłodze na wykładzinie dywanowej... i bas ustawiam na od -8 do -4... bo się nie da - ogromne przesycenie basem... o ile w muzyce typu rap to zabardzo nie przeszkadza to inne kawałki... można poczuć się jak na komputerowym X.1 - bas zagłusza resztę :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszamy do zapoznania się z poprzednimi postami w tym temacie =o

A sklepy gdzie możesz kupić masz poniżej:

http://www.inermax.pl

http://www.infosoft.pl

http://www.hitech.com.pl

Edytowane przez Hansu (-+)''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi