Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wypada Solo 4c w porównaniu do większych braci? Mniejsza moc, mniejszy głośnik, ale jak z jakością dźwięku..? :unsure: Gabarytowo tylko ten model by mi pasował.

Mała ilość basu - ew. podbijanie nic nie da bo zrobisz tzw. górę w wyższym basie. Postaraj się kupić 5C/6C - najlepsze do bliskiego odsłuchu ... a skoro chcesz coś małego to 5C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zacytować opis Solo6c jaki widnieje w jednym z polskich sklepów:

"Dźwięk Microlab SOLO6 można scharakteryzować, jako doskonały. Charakter dźwięku podobny do Vigoole 2128. dające się zauważyć różnice są nieznaczne, jednak, różnica pozwala dać wyróżnienie na korzyść SOLO6. Jakość dźwięku zasługuje na wysokiej oceny we wszystkich pasmach częstotliwości. Wspaniała stereopanorama pozwala mówić o małej ilości zniekształceń na wysokich częstotliwościach. dają się zauważyć nieznaczne barwowe zniekształcenia w górnym obwodzie śCz, jednak ''przekupuje'' otwarty i swobodny dźwięk na średnich tonach."

cudowna słowotwórczość :-) najfajniejsza są "stereopanorama"; "różnica pozwalająca dać wyróżnienie" i "obwód śCz" i kilka innych,

następnie podane są parametry techniczne sprzętu w języku angielskim (przetłumaczenie powyższych dla autora - właściciela było wyraźnie za trudne...)

Rozumiem, że każdy ma prawo popełniać błędy językowe i nikt nie jest doskonały, lecz jeśli ktoś ma z tym problemy a mimo to jest zmuszony napisać pozytywną recenzję - reklamę w swoim sklepie to polecam lekturę tego tematu. Znajdują się tu doskonałe przykłady fachowych opisów sprzętu audio zawierające zarówno charakterystykę techniczną jak i osobiste odczucia autorów.

W końcu prowadząc sklep internetowy jest się niejako osobą publiczną i warto by było zadbać o kulturę języka ojczystego.

Taki mały off topik :wink: może coś zmieni w naszej szarej rzeczywistości...

sie przyczepił polonist jeden...

p.s. z wiadomych względów nazwę sklepu pomijam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mors4227

Ten tekskt, który przytoczyłeś to przecież nic innego jak przetłumaczona reneczja z rosyjskiej stronki :) (która zresztą u też się pojawiła). Wątpie żeby to właściciel sklepu kopiował, raczej posiadacz głośników (lub przyszły posiadacz) który chciał zamieścić jakąś "fachową" opinię i nie chciało mu się zbytnio męczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to tłumaczenie z rosyjskiej stronki to jeszcze gorzej...

świadczy to tylko o "profesjonalnym" podejściu do tworzenia internetowych witryn sklepowych jak również o lenistwie właściciela sklepu, któremu nie chciało się napisać paru słów na temat oferowanego towaru

to właśnie opis towarów w sklepach powinien być pierwszą, rzetelną i przede wszystkim zachęcającą do kupna informacją o danym przedmiocie,

nie żebym był wybredny, lecz zaraz przypominają mi się opakowania zastępcze i wszechobecny ocet na półkach sklepowych (patrz stan wojenny) - tak wracamy do czasów kiedy klient był złem koniecznym, którego można było traktować "olewatorsko" - przecież i tak z wywalonym jęzorkiem będzie czekał na swoje upragnione głośniki :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.......Pozwolę sobie zacytować opis Solo6c jaki widnieje w jednym z polskich sklepów: .......

To zostało skopiowane z mojego późnowieczornego tłumaczenia na szybko w trakcie rozmowy na forum :wink:

Nieco poprawiona wersja :

''Dźwięk wydobywający się z głośników Microlab SOLO6 można scharakteryzować, jako doskonały.

Charakter dźwięku podobny jest do Vigoole 2128. Dające się zauważyć różnice są nieznaczne, ale jednak te różnice przemawiają na korzyść SOLO6. Jakość dźwięku zasługuje na wysoką ocenę na wszystkich zakresach częstotliwości. Wspaniała panorama stereofoniczna pozwala mówić o niewielkiej ilości zniekształceń na wysokich częstotliwościach. Co prawda dają się zauważyć niewielkie zniekształcenia barwy w górnym zakresie śCz,ale jednak ''przekupuje'' otwarty i swobodny dźwięk średnicy."

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to tłumaczenie z rosyjskiej stronki to jeszcze gorzej...

świadczy to tylko o "profesjonalnym" podejściu do tworzenia internetowych witryn sklepowych jak również o lenistwie właściciela sklepu, któremu nie chciało się napisać paru słów na temat oferowanego towaru

to właśnie opis towarów w sklepach powinien być pierwszą, rzetelną i przede wszystkim zachęcającą do kupna informacją o danym przedmiocie,

nie żebym był wybredny, lecz zaraz przypominają mi się opakowania zastępcze i wszechobecny ocet na półkach sklepowych (patrz stan wojenny) - tak wracamy do czasów kiedy klient był złem koniecznym, którego można było traktować "olewatorsko" - przecież i tak z wywalonym jęzorkiem będzie czekał na swoje upragnione głośniki :razz:

Ludzie kupują bo inni polecają [fachowe opinie]

Ludzie kupują bo cenią markę

Ludzie kupują bo inni kupują

Ludzie kupują bo czegoś potrzebują

Ocena i opis produktu nie jest tak ważny jak się wydaje. Już widzę jak sprzedawcy którzy mają ponad dwa tysiące produktów piszą "rzetelny opis", charakterystykę podaję się taką jaka jest w "ulotkach marketingowych". Jakikolwiek plus zamieszczenia innego opisu produktu, miłego dla uszu jest już po stronie sprzedawcy jako bonus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie kupują bo inni polecają [fachowe opinie]

Ludzie kupują bo cenią markę

Ludzie kupują bo inni kupują

Ludzie kupują bo czegoś potrzebują

Ocena i opis produktu nie jest tak ważny jak się wydaje. Już widzę jak sprzedawcy którzy mają ponad dwa tysiące produktów piszą "rzetelny opis", charakterystykę podaję się taką jaka jest w "ulotkach marketingowych". Jakikolwiek plus zamieszczenia innego opisu produktu, miłego dla uszu jest już po stronie sprzedawcy jako bonus.

Potwierdzam, dla mnie wystarczy cena nazwa i zdjecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do głośników ML 6c, to gdyby nie rozmiary mojego biurka (100x60) to pewnie byłbym już ich kolejnym szczęśliwym posiadaczem, a muszę zaznaczyć że mam na nim jeszcze 22'' monitor :P . Mój kolega posiada to cudo......i niech mi ziemia lekką będzie jeśli ich nie będę miał. I to nie chodzi o zazdrość czy chęć podążania za "trendami" tylko po prostu to cacko świetnie gra!!

Co myślicie o 5c?? Są trochę mniejsze a i parametry niewiele gorsze a to zawsze ML?? Tylko że obawiam się jeszcze o swoją dźwiękówkę (SB Audigy SE). Ale na razie na lepszą mnie nie stać :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jedyna opcja to liczyć że midas wystawi na allegro kilka sztuk. Dziwią mnie swoją drogą te rezerwacje, patrząc na problemy z dostawami, czy naprawdę ktoś przelał już pieniądze rezerwując, czy to tylko takie "słowne"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może po prostu reszta sklepów ma innego dystrybutora/dystrybutorów...

Ps. Taka powinna być fotka przy Solo 6C:

Dołączona grafika

http://www.beenergy.ru/technology/37971-mi...-pultom-du.html

Te które teraz widnieją w sklepach to szóstki pierwszej generacji + wklejony pilot:

Dołączona grafika

:>

Tylko że obawiam się jeszcze o swoją dźwiękówkę (SB Audigy SE). Ale na razie na lepszą mnie nie stać

Bez obaw. Przy dobrym ustawieniu softu będzie dawać radę. Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może masz rację, zapewne mają innych dystrybutorów, szkoda że cena będzie inna, dolar ostro poszedł w górę 60gr w ciągu miesiąca, to o jakieś 25% drożej

Aha. Ja myślałem, że to przez mega popularność i deficyt tego sprzętu solidarnie podnieśliście ceny :razz: Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obaw. Przy dobrym ustawieniu softu będzie dawać radę.

Heh....to dobrze.....a co myślisz na temat 5c, choć ich rozmiary też mnie trochę martwią??

A jak nie to może się zdecyduję na Geniusy 2000x......mają mniejszą powierzchnię (profil z góry). Wiem że to już nie to samo, ale to zawsze coś innego niż moje Creativy T3030 (już nie produkowane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh....to dobrze.....a co myślisz na temat 5c, choć ich rozmiary też mnie trochę martwią??

Tutaj masz reckę.

Na zdjęciach porównanie wielkości, 5 i 6 są w środku:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Piątki zagrają jaśniej niż szóstki (5.25 vs. 6.5 głośnik), trochę słabszy wzmak mają, ale jakichś wielkich różnic w jakości sprzętu bym się nie spodziewał, w końcu to jedna seria, bardzo podobna budowa...

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie troche offtopowe, ale poprosze o pomoc:D

zamowilem w electric midas solo 6c , ale nie jestem pewny czy dobrze to zrobilem:D:D:D

zarejestrowalem sie, dodalem glosniki do koszyka, zaznaczylem je i dodalem do kasy:D

efekt byl taki, ze mam teraz koszyk pusty i nic wiecej:D zadnego powiadomienia, ze glosniki zostaly kupione, zadnego maila nic:D

to moj pierwszy zakup w sklepie internetowym, czy to jest normalne:D aha i nie nabijajcie, sie ze mnie xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz reckę.

Dzięki dzięki.....ale tak się składa, że dużo stron już "przeleciałem" w poszukiwaniu i te zdjęcia akurat też już widziałem :razz:. Pytam tylko jak widzicie problem, bo widzę tutaj dużooooo wypowiedzi, to i dużo fachowców jest też (tak myślę). A gdybym chciał zamówić, to gdzie najlepiej (jeśli możecie zasugerować). Wiem że można tutaj http://infosoft.pl/product.php?id=200030&categorie=289 ale nie wiem czy to sprawdzone źródło!

Edytowane przez oberek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka dni temu naprawiałem T20. Tak się zastanawiam kto ten "szrot" kupuje. Po prostu katastrofa. Byłem zmuszony otworzyć pudełko, a tam.. plastik. Tandeta. Wydawało by się że microlaby w porównaniu do creativów to jakiś zachodni, markowy produkt. Za tą cenę co za T20 można dostać solo4c które jest o niebo lepiej wykonane i o dwa nieba lepiej gra.

P.S. Pewnie T40 tak samą są wykonane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka dni temu naprawiałem T20. Tak się zastanawiam kto ten "szrot" kupuje. Po prostu katastrofa. Byłem zmuszony otworzyć pudełko, a tam.. plastik. Tandeta. Wydawało by się że microlaby w porównaniu do creativów to jakiś zachodni, markowy produkt. Za tą cenę co za T20 można dostać solo4c które jest o niebo lepiej wykonane i o dwa nieba lepiej gra.

P.S. Pewnie T40 tak samą są wykonane.

Przerost formy nad trescia ot co:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi