Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

witam, sorry za wtrącenie, od przedwczoraj jestem posiadaczem solo 4c [allegro], z jakością wszystko elegancko [podpięte do xonara dx] ale dziś coś się stało z wyświetlaczem głośności na prawej kolumnie - pokazuje tylko jedną cyfrę [np. 26 poziom pokazuje jako 6, 36 - też jako 6!] i literę [źródło dźwięku PC to C a AUX to U], z kablami jest wszystko w porządku i przez 2 dni też było ok - ktoś już miał podobną fazę? czego to może być przyczyna? złapałem nerwa i zastanawiam się nad reklamacją właśnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko:

czy nie szykuje się jakoś mała modernizacja Solo5/6/7 ?

firma wygląda na dość prężną, spora oferta więc i zmiana modeli powinna występować dość często, tak naprawdę to nie chodzi mi o jakieś gruntowne zmiany ale przydałaby się drobna kosmetyka...

np. kilka kolorów okleiny czy gniazdo słuchawkowe (najlepiej jeszcze z tyłu co by nie szpeciło), czy też wymiana pilocika,

może ktoś zna chiński na tyle dobrze co by posłać chłopakom kilka sugestii :wink: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze rozkrecic obudowe i zerknąc co z tą dioda?

Miałem kiedyś tak, że znikały mi dwie środkowe linie. Pomagało właśnie uderzanie palcem w wyświetlacz, ale do czasu. Rozkręciłem kolumnę ze wzmakiem, poluzowałem taśmę/przewód biegnący do wyświetlacza, bo był napięty dosyć mocno, podociskałem go przy wyświetlaczu i... wyświetlacz zaczął chodzić dobrze.

Po kilku dniach zachciało mi się sprawdzić co się stanie jak znowu uderzę w wyświetlacz. Tym razem zrobiło się coś takiego jak u @Fanatika...

No i nie pamiętam już czy rozkręciłem ponownie i dociskałem, czy tylko pomogło to magiczne uderzanie z pstryczka, ale od pół roku chodzi wszystko dobrze odpukać i nie śmiem już w nic pstrykać :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magiczne uderzenie faktycznie pomaga ale tylko na parę sekund więc faktycznie pewnie to wina kabla w środku, sprawdzę to jutro dokładnie bo dziś już nieco za późno

grać grają na bardzo dobrym poziomie jak na moje skromne gusta, jak na pokój 5 na 3 m moc jest wystarczająca i z kartą asusa współpracują koncertowo - pięknie się słucha kawałków gdzie bas jest pulsujący a zarazem delikatny, numery jazzowe też brzmią świetnie ale gdy potrzeba mocnego kopa to i tu nie ma problemu - testowane na muzyce symfonicznej również test zdały

jeszcze lepiej w mojej opinii sprawują się w filmach, zwłaszcza gdy akcja przyspiesza a muzyka staje się dynamiczna - jak tak grają te czwórki to aż strach pomyśleć co robią szóstki czy siódemki

jutro napiszę czy udało mi się rozwiązać ten problem, wielkie dzięki za wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i co z tego wynika ? - nic

Wzmak daje te 40W przy jakim THD ? 0,1% , 1% czy 10% ? A głośniki jak grają przy mocy np. te 45W ? Reasumując radzę nie patrzeć na te "watowe" napisy ew. traktować je bardzo, bardzo orientacyjnie.

co z tego wynika? hmmm na przykład z kontekstu, że było to uzupełnienie informacji podanych przez przedmówcę. Po prostu taka ciekawostka a propos gdybania czy podpięcie innego wzmacniacza miało by sens.

btw, na waty to raczej nie patrzę inaczej jak z politowaniem, uwierz mi, słucham raczej cicho i wątpię żebym kiedyś wykorzystał nawet połowę mocy (jaka by ona nie była) eot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, sorry za wtrącenie, od przedwczoraj jestem posiadaczem solo 4c [allegro], z jakością wszystko elegancko [podpięte do xonara dx] ale dziś coś się stało z wyświetlaczem głośności na prawej kolumnie - pokazuje tylko jedną cyfrę [np. 26 poziom pokazuje jako 6, 36 - też jako 6!] i literę [źródło dźwięku PC to C a AUX to U], z kablami jest wszystko w porządku i przez 2 dni też było ok - ktoś już miał podobną fazę? czego to może być przyczyna? złapałem nerwa i zastanawiam się nad reklamacją właśnie...

Miałem to samo, po kilku dniach samo się naprawiło i od tamtej pory jest już wszystko w porządku. Radziłbym poczekać zanim zdecydujesz się złożyć reklamację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie może które są nowsze solo 4c te z pokrętłem czy wskaznikiem z przodu?czy ktoś je ma dłuższy czas wygrzane,poprawiła się jakośc,pozdro! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem w kompie X-FI Music. Pożyczony od znajomego. Akurat Solo mają być w przyszłym tygodniu (oby tak było ;] ) to sobie sprawdze je na czymś lepszym niż realtek. Ale tu pytanie do Was. Wiem, że lepszy jest Xonar itd, best buy ever. Ale...cóż, może być tak, że mnie na niego nie będzie stać w najbliższym czasie. A mając do kupienia SB Audigy 2ZS czy Xonara wolałbym dołożyć 50zł. Więc w tym momencie zapatruje się na coż przejściowego jeszcze tańszego. Co warto kupić? Live czy Audigy I a może po prostu coś z tych turtle montego czy jak im tam ;) ? To wszystko z naciskiem na odcięcie się od realteka, a dorwie się robotę w najbliższym czasie to i 200zł się znajdzie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem 7c za 320zł i pamiętam ze jeszcze tego tematu na forum było zaledwie 15str albo i mniej ;] za to teraz po tych microlabach kusi mnie żeby skompletować sobie jakieś lepsze audio, wzmacniacz + dobre stereo :PP

to tak jak mnie ;] mam kase, ale wole poczekac i po nowym roku na jakas okazje trafic :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wymieniał ktoś kabel łączący solo7 z kompem, odczuł różnice w dźwięku ?? Jak dla mnie niestety w tych solówkach basu jest za mało :/ albo ja mam jakieś zwalone głośniki :/

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Głośniki wcześniej stały na biurku, obecnie stoją na 0.7m stojakach, sporo od ściany.

2. Kable podłączyłem prawidłowo :]

3. Sterowniki wcześniej używałem standardowych od producenta, obecnie tych z tematu http://forum.purepc.pl/Sterowniki-and-Bios...Au-t264306.html

Oprócz tego w międzyczasie parę razy system reinstalowany.

Czytając na forum to ta karta tak złych opinii nie zbierała jak na sb.

Poza tym dźwięk ze słuchawek AL jest według mnie znakomity a przecież generuje go ta sama karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0.7m to za wysokie stojaki do SOLO-7C - u mnie jak siedziały na 70-75cm (biurko) basu było praktycznie zero.

Teraz są na podstawkach ~40-45cm od podłogi i jest ok.

Są ~1.6m od siebie, tył i jeden bok kolumn ma do ściany po góra ~20-30cm.

I jeżeli mam tyle samo słyszalnego/odczuwalnego basu co Ty.... to chyba faktycznie potrzebujesz innych głośników.

Owszem - HD2 conieco pomaga (ona 1250X ładnie dodawała niższego pasma)... ale bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z praktyki wiem że podnoszenie i opuszczanie nie pomaga, kolumny są oddalone od siebie prawie max (ile kabel pozwala)

kx'y nie pasują do mojej dźwiękówki, poza tym dźwięk na poprzednich głośnikach był Ok, i na słuchawkach też jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak je postawie na podłodze to też nie dudnią :/

Ja ich nie krytykuje, tylko czytam każdy mówi ze mają sporo basu, a ja go w ogóle nie uświadczam,

Przy moich poprzednich głośniczkach

http://www.klipsch.com/products/details/pr...-gmx-a-2-1.aspx

to te w ogóle nie mają basu:/. Problem lezy po stronie kolumn ba na słuchawkach wszystko gra pięknie.

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi