Skocz do zawartości
Gość -X-

Przegięcia Na Zabezpieczeniach Antypirackich To Dobry Powód Do Niekupowania Oryginałów Gier [dyskusja]

Czy łamiesz zabezpieczenia antypirackie w oryginałach?  

374 użytkowników zagłosowało

1. 1. Łamię aktywację windowsa?

• TAK
      190
    • NIE
      187
  2. 2. Łamię aktywację office?

• TAK
      192
    • NIE
      185
  3. 3. Używam N0-CD Crack?

• TAK
      298
    • NIE
      79
  4. 4. Używam montowanych plików obrazów .mds itd...?

• TAK
      320
    • NIE
      57
  5. 5. Czy denerwują cię zabezpieczenia antypirackie?

• TAK - bardzo, jestem legalnym użytkownikiem a one mnie tylko denerwują!!!
      90
    • TAK, ale tylko te najbardziej agresywne.
      160
    • NIE, uważam, że autorzy mają prawo do takich zagrywek antypirackich i szanuje to.
      68
    • NIE, teraz mnie to wali bo nie mam nic oryginalnego co ma zabezpieczenia więc na oczy nie widziałem utrudnień...
      59

Rekomendowane odpowiedzi

ja wiem ze tak jest...po sobie

tyle ze ja nie sciągam, tylko biore czasem coś od kumpla, czasem nawet czegoś nie warto kopiowac, wystarczy ze usłysze od niego ze to kicha i już dziękuję, postoję

tak nabyłem wiedzmina, cod4 i kilkanaście innych gier, najpierw tryb "demo" potem (1-2h wystarczają, a jak w przypadku wiedzmina wystarczyło mi 20 min) i efektem jest wypływ pieniążków z mego konta na konto sprzedawcy

w sumie gdyby ktos mi chcial przypiąc ksywke pirat, bym sie obraził, bo nawet jak kupie produkt(czy też pożyczę, wg licencji) to jestem traktowany jak "daj kase i spadaj" łamane przez "betatester" - czekaj na patche...

gry które są syfne i tak bym nie kupił, więc nawet w nie nie gram

zresztą jak ktos zauwazył, najlepszym zabezpieczeniem jest mmo, rocznie wydaje na swoją grę mmo 1k...procz kupowania innych gier(dodatkowe 1k)

wiecej nie mam czasu/nie potrzebuje/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

a czy drm to nie jest wlasnie polaczenie/aktywacja gry przez net? w ww artykule pisza ze rezygnuja z drm, ale w SHV to wlasnie to chcą umieścic. malo tego. wymagane polaczenie z netem zeby w ogole gre odpalic. niestabilnosc łacza spowoduje przerwanie gry. baa w czasie grania trzeba byc ciagle polaczony. netu jak pradu tez czasami nie ma. i co? i pupa nie pogramy sobie.

A gdzie masz informację że trzeba być podłączonym? Nie wymyślaj bajek.

Podczas odpalania gry logujesz się, następuje weryfikacja że ID gry sie zgadza i tyle. Myślisz że ktoś to będzie chciał obejść zostawiając grę odpaloną na zawsze żeby ponownie nie weryfikować? Równie dobrze tak można by zrobić z płytą, odpalasz gre i zostawiasz ją włączoną na zawsze, a z nośnikiem idziesz dalej.

No netu czasem nie ma, tylko to nie wina developerów lecz dostawcy internetu. Jak się ma takiego który co chwile przerywa to chyba czas go zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas odpalania gry logujesz się, następuje weryfikacja że ID gry sie zgadza i tyle. Myślisz że ktoś to będzie chciał obejść zostawiając grę odpaloną na zawsze żeby ponownie nie weryfikować? Równie dobrze tak można by zrobić z płytą, odpalasz gre i zostawiasz ją włączoną na zawsze, a z nośnikiem idziesz dalej.

No netu czasem nie ma, tylko to nie wina developerów lecz dostawcy internetu. Jak się ma takiego który co chwile przerywa to chyba czas go zmienić.

Ty o systemie zabezpieczeń gier i jego mechanice, a tu już chodzi o inną stronę tego zagadnienia. Zaczyna to coraz bardziej przypominać grę do jednej bramki. Gry to tylko rozrywka multimedialna, poczekaj, aż zaczną się cyrki z próbą ograniczania Twoich praw do rzeczy materialnych. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrazenie ze piszesz o czyms o czym nie masz do konca pojecia. chyba ze piszesz na inny temat niz ja, zeby nie powiedziec od rzeczy o_O 

Wprawdzie zrezygnowano z absurdalnych limitów aktywacji oraz męczącego trzymania płyty w napędzie, ale za to... ...trzeba będzie pozostać stale połączonym z internetem i najpierw uwierzytelnić swoją kopię przy pomocy serwera Ubisoftu.

a za bajke uwazam zmiane dostawcy netu w polskich polowych warunkach.

Edytowane przez Sarkazm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie widzę problemu z połączeniem z netem. Stare gry nie potrzebują tego połączenia, a nowe na laptopach nie chodzą to raz.

Dwa nowe gry potrzebują mocnego kompa, więc i przeważnie takie osoby mają neta.

Trzy, producent poinformował o takim zabezpieczeniu przed wydaniem gier, więc NIKT Wam NIE KAŻE kupować ICH gier!! Nie podoba się to nie kupuj. Ubisoft nie ściemna, więc i problemów mieć nie możecie. Bo to ICH GRY są i ONI mogą z nimi robić co chcą!! A wy możecie kupić lub nie. Proste jak budowa cepa.

a za bajke uwazam zmiane dostawcy netu w polskich polowych warunkach.

To Ty baje opowiadasz. Masz od groma operatorów poczynając od TP, Netii i pochodnych, przez kablówki, ś. komórkowe czy zwykle radiówki.

Edytowane przez konkurs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Ty baje opowiadasz. Masz od groma operatorów poczynając od TP, Netii i pochodnych, przez kablówki, ś. komórkowe czy zwykle radiówki.

jasne, tylko ze jak przychodzi czas na zmiane TP->Netia - to mimo ich zapewnien o 48h, to moze sie ciagnac nawet 2 tyg.

a co do LIVE, ciekawe jak potraktuja tych ktorzy maja teraz konto 'nieoficjalne', czy po wprowadzeniu uslugi w PL stana sie z miejsca nielegalni...

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, tylko ze jak przychodzi czas na zmiane TP->Netia - to mimo ich zapewnien o 48h, to moze sie ciagnac nawet 2 tyg.

W umowie jest zawarty punkt nt. tego. I zależy od operatora, mogą czasami nawet miesiąc włączać. Ale masz wybór, więc i możliwości. Nie musisz zmieniac TP na Netie, a np. na plusa itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie star warsy opowiadasz na dodatek nie na temat. w temacie netu powiem jeszcze tyle ze wybor operatorow tak naprawe jest w miejscach powyzej 100 tys ludzi.

i ciagle ten glupawy argument ze nikt wam nie karze to nie musicie kupowac. chce kupic ale nie z takimi zabezpieczeniami. widac pozostaje kupno oryginalu a potem podmiana plikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie star warsy opowiadasz na dodatek nie na temat. w temacie netu powiem jeszcze tyle ze wybor operatorow tak naprawe jest w miejscach powyzej 100 tys ludzi.

Nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale ja mieszkam w Polsce, na wsi do 5tys mieszkańców, mam zasięg iplus, blueconnect, dobra linie tp, radiówki też są dwie sieci. Najbliższe miasto ma 50tys ludzi, też tp, iplusa, blueconnecta, tp, do tego netia, upc, hotspot z radia.

Poza tym kazdy kto ma "wypaśny" komputer, który uciągnie mu nowe gry Ubisofta, ma internet. Więc robienie wielkie halo z tego powodu jest chore.

Ty zaczełeś (lub ktoś inny) nt. braku możliwości podłączenia neta, więc ty zaczełeś ot jak już.

i ciagle ten glupawy argument ze nikt wam nie karze to nie musicie kupowac. chce kupic ale nie z takimi zabezpieczeniami. widac pozostaje kupno oryginalu a potem podmiana plikow.

Nie głupawy, tylko prawdziwy. Gry to dobro, którego nie musisz posiadać, przeżyjesz bez nich. Twórcy mają taką, a nie inna politykę antypiracką i mają do tego prawo. Nie podoba Ci się ich polityka to nie kupujesz gry (oznaka sprzeciwu) lub kupujesz (oznaka aprobaty) i robisz ze swoją kopią, co tylko chcesz.

Edytowane przez konkurs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym kazdy kto ma "wypaśny" komputer, który uciągnie mu nowe gry Ubisofta, ma internet. Więc robienie wielkie halo z tego powodu jest chore. 

Ty zaczełeś (lub ktoś inny) nt. braku możliwości podłączenia neta, więc ty zaczełeś ot jak już.

to ja zaczalem czy ktos inny? 

widac wystapil brak czytania ze zrozumieniem. bo calkowity brak netu a czasowy to 2 rozne rzeczy. od paru postow pisze ze ubikacja wymaga stalego polaczenia z netem podczas grania. nie masz netu przejsciowo to nie zagrasz. z powodu czasowego zaniku netu mam zmieniac operatora? takie same banialuki jak to ze serwery ubi beda dzialac 24h na dobe przez caly rok. bo przeciez bez tego tez sie nie zagra. 

niestety pewne gatunki gier od lat wydaje tylko ubi. wiec nie mozna znalezc srodka zastepczego jak w przypadku np CoD.

oczywiscie wspomniane zapezpieczenie zostanie usuniete z gry gdy ta nie bedzie juz wspierana przez producenta. i co mam czekac tyle lat? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sarkazm, no może źle przeczytałem, ale mi chodziło o dostępność netu w Polsce, a Tobie o coś innego. Ja też nie wierze w 100% niezawodność serwerów Ubi, a co do stracenia połączenia z netem ze strony operatora to jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło. Ok, nieważne. Rozumiem już o co Ci chodzi i zgadzam się z Tobą.

Ubi jest bardzo dobrą firmą, bo dba o Nasze zdrowie :) Pewnie co 1 godzinę będzie padać serwer od Ubi zmuszając Nas do odpoczynku :D No i single-playerowe "no-life'y" będą się leczyć :lol:

A na serio to w America's Army serwery spełniają 4 różne funkcję, w tym tylko 1 funkcja jest potrzebna na stałe, a pozostałe 3 do zalogowania się na mapę i rzadko kiedy ze strony America's Army serwery padały. Więc może i Ubi też tak będzie mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wszelkiego rodzaju zabezpieczenia antypirackie w grach to oznaka, że klienta (czyli osobę, która kupiła oryginały) ma się w [gluteus maximus]...

Jakiś czas temu kupiłem kuzynowi na urodziny albo święta (nie pamiętam) GTA IV. Kuzyn nie miał jeszcze Internetu i nie mógł aktywować gry... Internet pojawił mu się pół roku później, dopiero wtedy mógł zagrać w grę. Gdybym ściągnął tę gre z torrentów i mu podarował, to by mógł zagrać od razu, a tak? Dlaczego kupując oryginał masz więcej z tym pitolenia się, niż z piratem? Czy to nie absurd? Licząc na szybko, mam 25 oryginalnych gier PC (w tym dwie PC/MAC) i 3 oryginalne na nieprzerabianego XBOXa 360. Jak już jestem przy XBOXie to się pytam: dlaczego konsument z Polski nie może, podobnie jak konsument niemiecki, pograć legalnie, bez przeróbek na XBOX Live? Niestety, nie mam podłączonej konsoli do Internetu, ale jak zdobędę Time Capsule (router z dyskiem twardym by Apple) na Lockerz, to się zmieni :D. Cieszy mnie informacja, że prezes M$ Polska chce wprowadzić XBOX Live do końca roku, ale:

- co to da, że on "chce"?

- czemu dopiero teraz?

Tak czy inaczej, zbieram na PS3 Slim. Przynajmniej ma multiplayer i Blu-Ray :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym ściągnął tę gre z torrentów i mu podarował, to by mógł zagrać od razu, a tak? Dlaczego kupując oryginał masz więcej z tym pitolenia się, niż z piratem? Czy to nie absurd?

Ja kupiłem sobie Crysisa, R6:V2 i PoP:2T i do każdej musiałem ściągnąć "łatkę", bo wykrywał mi emulator dvd, chociaż system był nowo postawiony. A pomoc m.in. Cenegi miała mnie w [gluteus maximus]. To nie są już czasy, gdzie wystarczyło zrobić "install & play".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gra : GT Legends.

> za każdym razem instalacja gry doprowadza mnie do szału.. klucz który trzeba wklepać jest wypisany oczywiście na nośniku i instalując niby jak ma ktoś podać. dodatkowo gra ma FrontLine Pro który też wnerwia bo za każdym razem włączając gre sprawdza.. A dodam jeszcze że na Windows7 to totalna porażka bo męczyłem się pare dni i nie udało mi sie zrobić tak by frontline pro się odwalił odemnie i przepuscił mnie włączajac gre.

Dodam że posiadam oryginał.

Nie twierdze że się nie włącza itd. Stwierdzam że ja jako nie jakiś totalny noob skoro mam problemy to inni pewnie podobnie. Gra oczywiście leży na półce i nie mam zamiaru jej instalować.

:) to była historia życia ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Szkoda tylko, że Polacy za Live płacą i będą płacić a i tak Ms ma to w nosie. Jakby usługa byłą darmowa jak Steam to proszę bardzo niech mają wszystkich gdzieś.

A zamiast super zabezpieczeń i płacenia za nie dużej kasy już lepiej jakby przeznaczyli tą kasę na reklamę, jest wiele dobrych gier które przechodzą niezauważone w hałasie robionym przez Assasins Creedy, SPORE itd.

A to widzieliście?

http://www.joemonster.org/filmy/22091/Tajn...olskich_Xbox_ow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko, że Polacy za Live płacą i będą płacić a i tak Ms ma to w nosie. Jakby usługa byłą darmowa jak Steam to proszę bardzo niech mają wszystkich gdzieś.

A zamiast super zabezpieczeń i płacenia za nie dużej kasy już lepiej jakby przeznaczyli tą kasę na reklamę, jest wiele dobrych gier które przechodzą niezauważone w hałasie robionym przez Assasins Creedy, SPORE itd.

A to widzieliście?

http://www.joemonster.org/filmy/22091/Tajn...olskich_Xbox_ow

To nie tylko, walka z "piractwem", ale i z rynkiem wtórnym plus kilka innych niuansów.

Co do dobrych gier, casual rządzi, i stąd ten ból.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale ja mieszkam w Polsce, na wsi do 5tys mieszkańców, mam zasięg iplus, blueconnect, dobra linie tp, radiówki też są dwie sieci. Najbliższe miasto ma 50tys ludzi, też tp, iplusa, blueconnecta, tp, do tego netia, upc, hotspot z radia.

A ja mam mieszkanie w centrum Warszawy i jest tam tylko TP albo sieci komorkowe. Radiowki nie licze, bo nie miesci sie to w mojej definicji stabilnego lacza. Nie generalizujmy.

dlaczego konsument z Polski nie może, podobnie jak konsument niemiecki, pograć legalnie, bez przeróbek na XBOX Live?

Moze, wystarczy podac zagramaniczny adres ;) Co nie zmienia faktu, ze jest to oszukiwanie.

Szkoda tylko, że Polacy za Live płacą i będą płacić a i tak Ms ma to w nosie.

W sumie, to przez brak polskiego Live wychodzi, ze to nie Polacy placa, tylko w brytyjskim Parlamencie i polskiej ambasadzie w Londynie na kazdym biurku stoi konsola :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam mieszkanie w centrum Warszawy i jest tam tylko TP albo sieci komorkowe. Radiowki nie licze, bo nie miesci sie to w mojej definicji stabilnego lacza. Nie generalizujmy.

Nie chciałem uogólniać, ale przecież Ubisoft nawet nie wie, gdzie Polska leży.

Skoro MS nie daje funkcji Live, to Ubisoft nie przejmie się brakiem łączy przez Polaków. Badźmy szczerzy, MS za Live bierze kasę, a nie chce go wprowadzić (i żadne "obietnice" polskiego MS tego na razie nie zmienią) do Polski, to tym bardziej Ubisoft za darmo nie będzie brał pod uwagę Polaków.

Ja miałem na początku radiówkę i na pełnym obciążeniu linii u "operatora" to i tak łącze mi trzymało bez problemu, a jedynie pingi były do bani (>200). Ja natomiast sieci komórowych nie licze, mimo iż "antene" mam 2km od domu, to i tak zasięg jest do bani, a wg operatora powinienem mieć full zasięg.

Poza tym, dziwie się, że w "światowej" Warszawie jest taki mały wybór neta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety TP miało baaaaardzo długo monopol w wawie i gdy reszta kraju się rozwijała (dialog, netia i inni) tu panowało TP. A teraz też nie jest najlepiej. Operatorzy nadal trzymają się z daleka a sieci kablowe podzieliły teren między siebie i niema żadnej konkurencji między nimi. Powoli się poprawia ale baardzo powoli. Wystarczy spojrzeć na wyniki badań liczny dostawców w poszczególnych miastach, "stolica" jest na szarym końcu.

Ja w poprzednim miejscu miałem operatora osiedlowego (żałosny - drogi, wolny, limitowany i niestabilny), TP i UPC i gdyby nie UPC było by kiepsko. Teraz mam do wyboru TP i ... właściwie to nie mam bo nie chcą mnie podłączyć. EDGE to szczyt marzeń w miejscu gdzie nawet telefony się nie łączą mimo "pełnego zasięgu".

Kilka znajomych osób pracuje w TP i gdy ich pytałem o te wielkie inwestycje do których zobowiązała się TP (niedawno trąbili o tym w tv i gazetach) to każdy się roześmiał. Od ponad 5 lat TP nie robi żadnych inwestycji/modernizacji które wpływały by na nas maluczkich i nic nie wskazuje żeby to się zmieniło mimo tego całego szumu którego narobili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dosłownie dzisiaj o 8:30 dostałem telefon od TPSA z informacją, że mają planowaną inwestycje na marzec-kwiecień, ale z powodu aury przesuną ją na maj-czerwiec i czy mimo to nadal będę zainteresowany ofertą itd. Generalnie w szoku byłem, ale faktem jest, że gdyby odpowiednie znajomości i interwencje u wyżej postawionych osób to papierek z prośbą o podłączenie "przeleżałby" troszkę dłużej w poczekalni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo wszystkiego co tu napisalem nt Ubikacji i DRM ktory zamierzaja wprowadzic do gier. a w zasadzie juz wprowadzili ;] kupilem jedna z tak napiętnowanych gierek. pasja do gier zwycieżyła :P jak mi netu w maju nie odetną to bedzie ok xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzy, producent poinformował o takim zabezpieczeniu przed wydaniem gier, więc NIKT Wam NIE KAŻE kupować ICH gier!! Nie podoba się to nie kupuj. Ubisoft nie ściemna, więc i problemów mieć nie możecie. Bo to ICH GRY są i ONI mogą z nimi robić co chcą!! A wy możecie kupić lub nie. Proste jak budowa cepa.

Niestety nie do końca. Logicznie rzecz biorąc tak powinno być... ale nie jest.

Weź np. sprawę Microsoftu. Zrobili SWÓJ system operacyjny i wsadzili do niego SWOJĄ przeglądarkę. Nie ściemniali - wiadomo było, że przeglądarka jest. ICH produkt, moga z nim zrobić co zechcą? NIE. Ktos uznał taka praktyke za nieuczciwą i poszło do sądu. Wynik znamy.

Podobnie tutaj: kupujesz produkt, który ma ograniczenia, w dodatku wymaga od ciebie dodatkowych zakupów - np. internetu. Mam prawo do tego by nie mieć internetu i nikt nie może mnie do tego zmusić, żebym miał. Wystarczyłoby, żeby ktos o dostatecznie mocnej pozycji wystapił przeciwko EA/Ubisoft/itp o stosowanie nieuczciwych praktyk i nie byłoby juz takie oczywiste, co możesz zrobić ze SWOIM produktem...

Edytowane przez jotgie69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest jasno napisane w wymaganiach, że internet jest niezbędny, to co im zrobisz? Każe Ci ktoś kupować? Nikt Cię nie zmusza do posiadania internetu tak jak nikt Cię nie zmusza do kupowania gry, która go wymaga.

Jak gra wymaga od Ciebie dodatkowego zakupu w postaci nowej karty graficznej to też jest nieuczciwa praktyka?

Wygoda użytkowania i podejście do klientów to jedno, legalność - co innego.

Z Internet Explorerem to też było wg mnie przegięcie, które doprowadziło do jakichś absurdów typu wersja E czy okno wyboru przeglądarki. Ciekawe czemu Outlooka nikt się nie czepiał.

Edytowane przez borsuczy_król

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź np. sprawę Microsoftu. Zrobili SWÓJ system operacyjny i wsadzili do niego SWOJĄ przeglądarkę. Nie ściemniali - wiadomo było, że przeglądarka jest. ICH produkt, moga z nim zrobić co zechcą? NIE. Ktos uznał taka praktyke za nieuczciwą i poszło do sądu. Wynik znamy.

Bo za przeproszeniem UE jest "pi pi pi" i tyle. Nigdy nie zrozumiem tego werdyktu, a bezpodstawnie o korupcję nie będę oskarżać... W takim razie niech oskarżą Intela za jego CPU+GMA w jednym!! Niech dadzą do wyboru, CPU Intela + IGP AMD lub CPU Intela + GMA i inne kombinacje...

Albo niech oskarżą producentów, którzy używają Physxa, bo zmuszają mnie przez to do kupna kart Nvidii!! Batman jest idealnym tego przykładem. Idą dalej, niech pozwą Nvidię o to, że w sterownikach zablokowali możliwość współpracy z innymi kartami graficznymi. Absurd i tyle.

po prostu żal jak ktoś wpierdala się w nieswoje interesy, które są zgodne z prawem jak w przypadku Windowsa. Co innego jak zapobiega oszustwom i korupcji tak jak to było z Intelem i jego "bonusami" dla marketów.

Edytowane przez konkurs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi