Skocz do zawartości
makskey

Lenovo 3000 N200 Zmiana Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry, chciałbym zapytać czy da się wymienić w tym komputerze procesor na dwurdzeniowy konkretnie myślę o Intel Core 2 Duo T5500 1,66 GHz FSB 667 MHz Cache 2 MB na (allegro za ok 200 -250 zł), powód - często oglądam TV na kompie lub słucham muzyki i w tym czasie robię inne rzeczy, i niestety często zdarza się że użycie procesora wynosi 100 % i wszystko zaczyna sie dziać jak na zwolnionym filmie - podejrzewam że zmiana procesora pomoże, (niestety podczas kupna nie miałem za dużo kasy i kupiłem z Celeronem M 530). Mam instrukcję serwisową do kompa w pdf-ie, kiedyś zmieniałem procesor w swoim stacjonarnym więc myślę że sobie poradzę (smarować procesor pastą silikonową H czy lepiej srebrową, gdybym się za to zabierał?), pytanie czy laptop obsłuży procesor który wymieniłem? czy musiałbym coś ustawiać w BIOS-ie bo możliwości konfiguracji są zerowe no chyba że są jakieś tzw. myki które pozwalają cokolwiek ustawić, dane komputera poniżej.

biorę jeszcze pod uwagę T5300 ma fsb 533 MHz (tyle samo co obecny procesor) ale ciężko znaleźć na allegro takie coś i pewnie będzie absurdalnie drogi chociaż taktowanie to 2.0 GHz

Producent IBM-LENOVO

Model Lenovo 3000 N200, 0769BGG

Nr katalogowy TY2BGPB

Procesor Intel Celeron M 530 1.73GHz 533MHz FSB 1MB L2 Cache

SOCKET 479M / Micro-FCPGA Socket P to to samo?

Chipset Mobile Intel® GM965 Express Chipset

BIOS Phoenix

Pamięć 1 GB (2x 512MB DDR2 667Mhz)

Edytowane przez makskey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprościej będzie jak sprawdzisz jakie fabrycznie lenovo dodaje dwurdzeniowe procki do seri N200, ale raczej nie powinno być problemu z wsadzeniem t5500

ten procesor jest w instrukcji serwisowej i wiele innych, którą posiadam (instrukcja do N100 i N200 ) problem w tym że szukam kogoś kto zetknął się z zagadnieniem bo np może sie okazać że nie współpracuje z tym chipsetem itp. zostanę wtedy z niepotrzebnym procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość spec-kom

podbijam do tematu

mam ten sam problem z Acerem 5220 ,pisałem do acera czy bedzie działac taki procesor to odpisali mi ,że bedą działać tylko celerony,dla mnie to bujda na resorach,poprostu niechca prawdy napisać,bo jak bym wymienił procka na c2duo to wtedy zmienia sie symbol laptopa na chyba 5620 a to już jest o wiele droższy model a acer woli wciskac ludziom z celeronami bo na nich jest najwiekszy zarobek

Z nowu na Inelu pisze ,że chipset pm965 obsługuje nawet szyne 667mhz z czego nawet procki serii T7 by chodziły, ja chce zminić nawet na jakiegoś serii t2 i to mi wystarczy ale nikt tego oficjalnie chyba niewie czy to bedzie działać czy nie "??"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@spec-kom

twój laptop nie jest na chipsecie 965GM tylko na 960GL i on obsługuje tylko celerony, nic lepszego tam nie wsadzisz

co do Lenovo 3000 N200

laptop spokojnie obsłuży Core 2 Duo na FSB 667 (z serii T5xxx)

pamiętaj zeby kupić procesor na socket P a nie na socket M (procesory te nie są kompatybilne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam T8100 a co do T5500 to on nie musi być na Socket P bo pierwsze wersje były na Socket M i one nie są kompatybilne, wiec lepiej zapytać sprzedawcę czy on sprzedaje nowszy czy starszy model.

PS wiele podstawek jest Micro-FCPGA nie tylko socket P bo to nie jest nazwa modelu podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten n200 to nie wiem czy obsłuzy t8100, np, w compalu fl90 zeby uruchomic penryna trzeba jakis czujnik temp. zmienic na plycie, nie wiem czy to samo tyczy się Lenovo i czy penrym tam bez problemu zaskoczy

większość t5500 na allegro to socket m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam T8100 a co do T5500 to on nie musi być na Socket P bo pierwsze wersje były na Socket M i one nie są kompatybilne, wiec lepiej zapytać sprzedawcę czy on sprzedaje nowszy czy starszy model.

PS wiele podstawek jest Micro-FCPGA nie tylko socket P bo to nie jest nazwa modelu podstawki.

Dodaje zdjęcie procesora w podstawce, mPGA478MN, pytanie jakiego procesora szukać, zakładam że niech to będzie T5500 w jakiej podstawce? socket P , socket M? już sie gubię, na co dzień nie zajmuję elektroniką, nie wiem czy wcześniej pisząc co mam w komputerze nie zapędziłem się, opis wziąłem z netu, mój komp ma takie same symbole post-159298-1210277779_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@spec-kom

twój laptop nie jest na chipsecie 965GM tylko na 960GL i on obsługuje tylko celerony, nic lepszego tam nie wsadzisz

G prawda! Osobiście mialem wlozonego w moim Aspire (960GL) T2310 i działa normalnie. Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaje zdjęcie procesora w podstawce, mPGA478MN, pytanie jakiego procesora szukać, zakładam że niech to będzie T5500 w jakiej podstawce? socket P , socket M? już sie gubię, na co dzień nie zajmuję elektroniką, nie wiem czy wcześniej pisząc co mam w komputerze nie zapędziłem się, opis wziąłem z netu, mój komp ma takie same symbole post-159298-1210277779_thumb.jpg

masz socket P (serial celerona sla2g)

musisz szukac procesoró na socket P

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel...microprocessors tu masz liste procesorów intela, są tam podane też modele core duo i core 2 duo do laptopów

szukaj takich modeli które mają w tabelce oznaczenia socket P (np. modele t5500 robili zarówno na socket p jak i socket m i nie sa one kompatybilne, można je rozróżnić po serii właśnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość spec-kom

G prawda! Osobiście mialem wlozonego w moim Aspire (960GL) T2310 i działa normalnie.

w everescie pisze ze ten chipset obsluguje 533mhz/667/800 wiec z dal core powinien dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla wiadomości chcących zmienić procesor, kupiłem procesor C2D T5450 ( T5500 to socket m i nie nadaje sie do mojego kompa z socket p) po długim oczekiwaniu na przesyłkę w związku ze strajkiem poczty ( ponad 2 tyg.) dzisiaj go zamontowałem ( pasta Arctic Cooling Ceramique) i w porównaniu do celerona m 530 nie ma co porównywać , niebo a ziemia, nic sie nie muli kilka programów jednocześnie, jak ktoś sie zastanawia czy warto zmieniać celerona to mówię WARTO koszt 200 zł proc + pasta 12 zł , na szczęcie nie musiałem aktualizować biosa , tylko podmiana procesora i od razu chula. dzięki wszystkim za pomoc bo z tymi socketami to miałem zagwózdkę ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do twojej wiadomości to procesory t5500 były zarówno na socket m jak i na socket p (rozróżnić je można albo po serii albo po pinach.

to teraz bez znaczenia bo procesor juz zamontowany, ja nie znalazlem żadnych danych np na stronie intela że były takie wersje, jak masz linka to podaj ale teraz to czysta ciekawostka, wielkie dzięki właśnie dla ciebie bo rozjaśniłeś mi kwestie procesorów, na początku ucieszyłem sie że na allegro mnogość procesorów dla mnie a tu [gluteus maximus] bo sie nie nadają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, odkurze troche temat... jak sprawuje się komp po wymianie procesora?

Mam pytanie, czy w n200 zamiast celerona Intel® Celeron® CPU 530 @ 1.73GHz podejdzie T5750 2.0GHz z tej aukcji AKCJA! PROCESOR CORE 2 DUO T5750 FV/GW ZA 39ZŁ (1631732898) - Aukcje internetowe Allegro

i czy będzie to na zasadzie plug and play, czy wymagało zmiany w bios itd.?

dzięki za odp..

Edytowane przez martinus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przperaszam ze otwieram ten wątek, ale:

Ja mam też tego Lenovo, typ: 0769 B9G intel X3100 i mam pytania a mianowicie:

1. Czy wszystkie lenovo mają ten sam chipset?

2. Czy mógłbym wymienić procek z celerona M530 na T5500 lub T5750?

3. W zasadzie mówią, ze tylko te procki będą działać z tym chipsetem, które są na stronie, a tam same zwykłe celerony lub procki za 300zł, co nie interesują mnie zbytnio procesory z tej półki cenowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi