kamusial Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Witam, składam kilka komputerów, które będą służyły do obróbki grafiki rastrowej i wektorowej 2d. Z tego co się dowiedziałem, najistotniejsza jest moc obliczeniowa (ale obecnie na P4 3,0ghz wszystko chodzi w miarę płynnie), ewentualnie jakość wyświetlanego obrazu (nie szybkość), ze swojej strony, dodam jeszcze, że szybkie otwieranie dużych plików (1gb), jest również wskazane. Póki co posiadam XP i wątpię żebym przesiadał się na vistę. Nie sądzę też abym zmieniał oprogramowanie na nowsze- CS3, albo później CS4... Zestaw wygląda tak: E2160 (będzie wykręcony wysoko) Pentagram Vertical (cichy, wydajny jak na cenę 95zł- i tak już go zamówiłem :P ) Foxconn P35A-S Kingmax 2x 1gb cl5 1066mhz (na przyszłość) ST3320613AS, lub HD322HJ (w raid0) Corsair 450W (głównie z uwagi na skuteczność, poza tym gwarancja, no i cisza) W przyszłości wsadzę tam najwyżej E8200, albo Q9300, plus 2gb albo więcej ramu. Ewentualnie, gdybym miał więcej do czynienia z AutoCadem, to mocniejszą kartę grafiki. Karty grafiki w tej chwili posiadam i przyznam, że komputery działają ok zarówno na Radku X1300pro, jak i na GF 7100GS. Komputer powyżej to kompromis między ceną, a wydajnością. Myślę, że dobry, ale napiszcie co myślicie? Poza tym poszukuję sklepu, w którym tanio kupiłbym 3 takie zestawy (rabat jakiś się przyda). Radiator można odpuścić, bo już zamówiłem. Preferuję odbiór osobisty, ale przesyłka też może być. Z tego co patrzyłem to Sirius jest całkiem ok. Ewentualnie http://www.vttsystem.pl/index.php, tyle że nie mają zasilacza Corsaira, na którym mi zależy. Próbować z ESC? Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2008 przez kamusial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Co do jakości wyświetlanego obrazu obie przez ciebie wymienione grafy poradzą sobie z tym doskonale. O wiele większe znaczenie ma natomiast monitor (pokrycie palety AdobeRGB oraz dynamika barw). Co do samego komputera, 2gb ramu to trochę mało to PS, 4 to minimum i przy tym Bridge, PS przy większych projektach nieźle potrafi przymielić bo mu ramu zaczyna brakować . Reszta IMHO OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Co do jakości wyświetlanego obrazu obie przez ciebie wymienione grafy poradzą sobie z tym doskonale. O wiele większe znaczenie ma natomiast monitor (pokrycie palety AdobeRGB oraz dynamika barw). Co do samego komputera, 2gb ramu to trochę mało to PS, 4 to minimum i przy tym Bridge, PS przy większych projektach nieźle potrafi przymielić bo mu ramu zaczyna brakować . Reszta IMHO OK Jeżeli idzie o jakość obrazu, to na CRTkach jest o.k. Faktycznie, przy większych projektach/warstwach, przyda się te 4gb, boli mnie tylko to, że wykorzystam z nich 3,24gb :P Co masz na myśli pisząc "i przy tym Bridge"? Dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 to 64bity i smigasz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 to 64bity i smigasz ;] Tylko, że żadna z aplikacji które będę wykorzystywał nie korzysta z 64bitów, a Vista zżera tyle z Ramu, że wyjdzie na to samo jakbym używał XPeka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Windows XP x64 bedzie OK Co do pamieci toprzy obecnych cenach pamieci i uwzglednieniu przeznaczenia komputera nawet nie ma co sie zastanawiac, tylko brac 2x2gb - na poczatek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) No to stajemy przed wielkim zagadnieniem- które memki :) Mushkiny/A-data czy coś innego? Dobrze by było, żeby dawały radę przy O/C E8200 do 4ghz- więcej mi nie potrzeba Edytowane 8 Maja 2008 przez kamusial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Jeżeli idzie o jakość obrazu, to na CRTkach jest o.k. Faktycznie, przy większych projektach/warstwach, przyda się te 4gb, boli mnie tylko to, że wykorzystam z nich 3,24gb :P Co masz na myśli pisząc "i przy tym Bridge"? Dzięki za odp. Adobe Bridge CS3, jak się przegląda folder z rawami albo dużymi plikami wybierając z nich co nieco potrafi nieźle ramu zeżreć ;] A co do Visty to wcale Ci nie zeżre aż tyle ramu i PS chodzi na niej szybciej (IMHO Vista lepiej zarządza ramem od XP), sprawdzone organoleptycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Kto wie czy nie będę musiał kupić Visty- zdaje się, że mam XPeki OEMowe, nie wiem tylko do czego przypisane- ależ to jest głupie (muszę wyjąć faktury i sprawdzić z czym kupowałem)... Czyli, że Vista 64bitowa, a może linux i użyć jakiegoś programiku do emulacji Photoshopa? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 na linuxie to będzie chodziło wolniej trochę, a pozatym jak się linuxem jeszcze nie bawiłeś to odradzam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamusial Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Tak się zastanawiam między 2x2gb, a 4x1gb. Jeżeli chodzi o 4x1 to wybór prosty- kingmaxy i to w okolicach 220zł się zamknę, natomiast ciężko chyba o memki 2x2gb w podobnej cenie- tu już około 270zł. Warto brać wolniejsze ale w kościach 2x2gb do zastosowań jakie podałem i mieć opcję dokupienia kolejnych 2x2gb, czy też za 2-3 lata trzeba będzie zmienić cały zestaw i brać ddr3 i 8gb ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...