mln Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Witam. Posiadam następującą konfigurację: Delta Electronics 465W, DFI Lanparty Ultra-D (BIOS 04/06/2006), Opteron 146 + box-owy cooler od Venice 3200+, 2x1GB OCZ OCZP4001G PC3200 CL2-3-2-5-1T. Aktualnie stabilnie pracuje on na takich ustawieniach jakie widać na poniższych screenach: http://student.agh.edu.pl/~melan/pics/ czyli FSB 270MHz, napięcie bez zmian, RAM 245MHz CL2,5-4-3-7-1T, napięcie bez zmian. Przy próbie ustawienia FSB na 275MHz trafiam na ścianę której nie mogę przejść - system nie zaczyna się nawet ładować. Dodam, że na własne oczy widziałem jak ten egzemplarz na SLI-DR Expert robił stabilne 310MHz. Zmiana napięcia CPU VID Control na 1,425V, CPU Special VID Control na Above VID * 104% i zwolnienie pamięci poniżej 200MHz nie pomaga. Wcześniej kręcąc Venice-a 3200+ było widać płynną różnicę gdy sie go przetaktowało i dało zbyt małe napięcie - wieszał się przy SuperPi, pokazywały się artefakty w graficznych rozszerzeniach Desktopu, albo resetował przy próbie załadowania Windowsa. Opteron od razu uparcie nawet nie chce wystartować z ładowaniem systemu. Z czego może to wynikać, że nagle pojawia się tak wyraźna granica? Być może powinienem dokonać jakiś dodatkowych modyfikacji w parametrach BIOS-u? Nadmienię w tym miejscu, że w spoczynku procesor ma 35 stopni, a zasilacz mam podpięty jedynie 20-pinowym złączem, dodatkowe zasilanie 4-pin w osobne gniazdo na płycie i molex są jednak załączone. Z góry dziękuję za pomoc. -- mln Edytowane 8 Maja 2008 przez mln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 zapraszamy do działu>podstawowe zagadnienia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) 1)Może spróbuj nieco podbić napięcie na NB 2)Daj większe napięcie na CPU, być może do tych 2,75ghz potrzebuje nieco większego napięcia niż to które płyta ustawiasz poprzez Vid special add 3)Dzielnik HT dałeś na 600mhz?(x3) Edytowane 8 Maja 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mln Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Na wstępie przepraszam za zły dział w którym umieściłem pierwotnie ten post. Zrobiłem tak jak zalecałeś: - podbiłem napięcie na chipsecie o 0,1V, - CPU Special VID ustawiłem na AUTO, podbiłem napięcie na procesorze do 1.45, - ustawiłem HT x3. Komputer stanął jak zwykle przed ładowaniem systemu. Po podniesieniu napięcia do 1,475 zresetował się nawet kilka sekund wcześniej. -- mln Edytowane 8 Maja 2008 przez mln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Hmm to dziwna sprawa. A chipset sie nie przegrzewa?? Obstawiam że...coś sie gryzie z płytą i nie wiem czy to nie sprawka OCZ ponieważ kiedyś miałem na DFI 2x512mb OCZ DDR 600mhz i kręciły się tak kiepsko że ledwo co działały na def. na tej płycie, więc na początek spróbuj z jedną kością a potem może pożycz dowolne inne ramy, bo jak wiadomo AMD K8 to zintegrowany kontroler pamięci a więc RAM ma tutaj znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mln Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Chipset w IDLE trzyma mniej więcej 55 stopni. Z pamięciami nie będę kombinował, ponieważ nie mam zamiaru ich zmieniac nawet gdybym na innych osiągnął FSB 300MHz. -- mln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Czyli całkiem sporo....może postaraj się zbić temperature troche, w takim razie spróbuj na jednej kości pamięci, może to coś da ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mln Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 OK, będę próbował. Dzięki za radę. -- mln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...