Jake79 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Witam. Jak w tytule - jaki notebook w cenie - do 3.000 - 3.500 zł - polecacie? Sprzęt ma być wykorzystywany do pracy biurowej (aplikacje typu office, lex, programy księgowe etc.) oraz rozrywki (filmy, muzyka i oczwiście najnowsze gry na pc :wink: ). Proszę o komentarze, uwagi i rady, najlepiej poparte konkretnymi informacjami technicznymi (np. "na laptopie X da się grać w Crisis" - coś w tym stylu :wink: ). Z góry thx za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CjRudi Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 myślę, że na lapku za tą kwote się wygodnie w crysisa nie pogra, ale w reszte nowych gierek masz szanse pograć na compalu, np jfl92.. sam mam, polecam :) jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 U mnie Crysis działa nienajgorzej (w singlu), na multi zdarzają się przycinki (na minimalnych ustawieniach), więc na 8600GT może być tylko lepiej, a różnica w szybkości powinna być zauważalna. Grafy szybszej od 8600GT w tej cenie nie dostaniesz. Jak chcesz mieć najwydajniejszego lapka, to bierz Compala, chyba, że zależy ci na lepszej jakości- wtedy Dell Vostro 1500, albo Inspiron 1520. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) ...Skoro COMPAl - to co sądzicie o tym modelu - COMPAl JFL92 T8300 4GB 250GB 15'' DVD-SM NoOs ( http://www.ceneo.pl/1486389 ). Porządny procek i dobra karta grafiki oraz kilka znaków zapytania :wink: (jaka jest tu wydajność akumulatora?, jaka jakość matrycy? i czemu tylko 15"?). Btw - na czym polegać miałby przewaga w zakresie jakości - Vostro 1500 albo Inspiron 1520 - nad ww COMPAl'em, przy uwzględnieniu zastosowań notebooka wskazanych w pierwszym poście, skoro ten ostatni ma znacznie lepszą grafikę i procesor? Edytowane 9 Maja 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) Ostatecznie, po długich wyprawach w głąb internetowych uroczysk informacyjnych, zdecydowałem, że warto kupić Della lub inną solidną markę. Czy w klasie cenowej, wskazanej na wstepie, znalazłoby się coś dobrej firmy, z GF 8600 na pokładzie? Nota bene prosiłbym też o przybliżenie - jakie parametry opisują wydajność karty grafiki w notebook? Konkretnie chodzi o to jak ocenić moc vertexów i potoków teksturujących, w odniesieniu do starszych kart z desktopów (np. skoro taka karta GF 8400 ma 16vertexów i 16 potoków rend., zunifikowanych oraz 64 bit szynę, to jej moc "w akcji" będzie odpowiadać karcie o podobnych parametrach z desktopa (np. taki GF 7900?, jeżeli mozna to w ogóle tak porównać). Z góry thx za pomoc odnośnie każdego z ww pytań. Edytowane 14 Maja 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) Dziękuje. To dużo wyjaśnia. Wygląda na to, że z rozwiązań umiarkowanie ekonomicznych (notebook do 3000 zł :wink: ) - ATI - Mobility Radeon HD 2600 XT - wyprzedza konkurencje o lata świetlne. Btw - jak ten układ graficzny hula w praktyce (benchmarki wychodzą bardzo ładnie) - może ktoś ma dośwaidczenia w tym zakresie? Marginesowo proszę oczywiście o dalsze rady i wsakzówki. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 14 Maja 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 No właśnie jest jedno ale, w benchmarkach wypada lepiej ale w grach gorzej i do ceny około 3000zł tylko 8600M GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Szukaj na ebayu Della XPS, ma GF8600 z DDR3, do 3,5tys spokojnie się zmieścisz - a w tej cenie nic lepszego po prostu nie ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) Szukaj na ebayu Della XPS, ma GF8600 z DDR3, do 3,5tys spokojnie się zmieścisz - a w tej cenie nic lepszego po prostu nie ma :) Ostatecznie zostanę jednak chyba przy ATI (moc jest dobra, a do tego dużo korzystniejsza cena i mniejszy pobór mocy, ergo lepsza mobilność sprzętu). Wytypowałem wstępnie 2 modele: 1. Asus F3SA-AS133C (procek najwyższej klasy i porządne pozostałe paramtery); 2. Toshiba Satellite A300D-125 (bardzo dorba grafika + troszkę "nieodgadniony" procek <_< ); Sprzęt kupuję w przszłym tygodniu - Proszę zatem o komentarze i wskazówki. Edytowane 15 Maja 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ja bym brał Della. Zdecydowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) Za dosłownie 300 zł więcej masz M1530 z ebay.co.uk z T8300 i GF na DDR3. Dell też długo ciągnie na baterii, jest lekki a na dodatek designem bije te dwa wymienione na głowę. edit: i ma HDMI :] Edytowane 16 Maja 2008 przez pasztecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Podepne się pod temat ;) przedział cenowy taki sam jak w temacie, będe brał na raty kompletnie się nie znam i już od dawna się nie orientuje w tej kwesti moje wymagania: - wszechstronność, najwięcej to korzystanie z netu, filmy, muzyka od czasu do czasu (bardzo rzadko) jakaś nie najnowsza gra - mulitmedialność bajery typu wifi, bluetocz, kamerka interentowa mile widziane ;) - bezproblemowa obsluga, wygodna klawiatura, ergonomia - dobra jakość wykonania - jako taki design - dobra jakość wykonania - bezproblemowy serwis mam jedynie dylemat co wybrać 15" czy 17", komp większość czasu raczej będzie w domu od czasu do czasu w auto na uczelenie czy gdzieś zabiore, 17 gabarytowo raczej mi nie przeszkadza podoba mi się seria dell xps i lapki hp możecie coś polecić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 EEE tam na moim acer 5220 śmiga normalnie COD 4 a crysis śmiga ale na low i na Vga ale śmiga ( ale trzeba miec viste i 2 g ram) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 ponawiam swój problem, może ktoś coś poradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Dell XPS M1530. Chyba, że ma być 17", to Vostro 1700, ale większa matryca, to większa cena, albo uboższe wyposażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 ponawiam swój problem, może ktoś coś poradzić? Radziłbym rozważyć wskazane wcześniej - Asus F3SA-AS133C lub Toshiba Satellite A300D-125 (każdy z nich to solidny sprzęt, charakteryzujący się porządnym wykonaniem i dobrymi parametrami; obydwa spełniają wskazane przez ciebie warunki oraz sprawdzą się w gierkach i to niekoniecznie nienajnowszych :wink: ). Poza tym - jak podają koledzy - wypadałoby uwzględnić także notebooki od Dell'a. Nota bene - jeżeli sprzęt ma być używany głównie do zastosowań biurowych oraz filmów i muzyki, to możnaby pomyśleć o jakimś bardziej ekonomicznym modelu (w okolicach 2.000 zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmer564 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) Proponuje swojego laptopa którego mam do sprzedania ;) Crysis moze na max nie pójdzie, ale na low/medium pewnie tak :) Ogólnie to bardzo porządna maszyna jest :] A z innych to tak jak kolega wyżej ;) Edytowane 25 Maja 2008 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marghulis Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 (edytowane) Przymierzam się do zakupu notebooka w najbliższym czasie za cenę około 3000 zł. Przeznaczony będzie głównie do grania, oglądania filmów i nauki programowania (nie wiem czy ta ostatnia uwaga jest istotna, ale ją podaje =p), tak więc byłbym wdzięczny gdybyście doradzili mi coś ciekawego =p Dobrze by było gdyby to był ASUS, ale niekoniecznie to musi być ta firma... Edytowane 12 Czerwca 2008 przez Marghulis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 A może Compal FL90? Za równe 3000pln masz zestaw z Core2duo T7700, grafiką 8600GT 256 MB, dyskiem 320GB i 4GB ramu. Wbrew opiniom osób które kadłubka na oczy nie widziały, sprzęt jest solidny i bezproblemowy. (o ile się pamięta o paru oczywistych rzeczach przy instalacji systemu) Ja swojego kupowałem tutaj - jeżeli nie można dawać reklamy, proszę moda o wycięcie, szybko dostarczony i co najważniejsze: prawidłowo złożony. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macio20 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam, poszukuje notebooka do 3000zł. Głównie do prac graficznych, projektowania itp. Także często używany do korzystania z internetu, czasem gier - o ile to możliwe tych nowszych. Chciałbym aby był cichy i mógł bez problemu działać przez kilka godzin. Nie znam się na notebookach stąd też moje pytania: Jaką firmę wybrać? Prawdopodobnie niektóre cenią się za samą markę. Jaką kartę graficzną? GeForce czy Radeon ? Od kilku osób dowiedziałem się ze radeon jest lepszy ze względu na "lepsze taktowanie na procesorze graficznym" i nie powinno się kierować głównie pamięcią RAM na karcie graficznej. Procesor jakim byłbym najbardziej zainteresowany to Core 2 duo - chyba dobrze zostałem pokierowany. Wiem że strasznie ogólnie to opisałem, ale po prostu się nie znam. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aviator Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 również mam ten problem, jednak po dłuższych przemyśleniach chyba zdecyduję się na Asus F3SV-AP307C :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Od kilku osób dowiedziałem się ze radeon jest lepszy ze względu na "lepsze taktowanie na procesorze graficznym" i nie powinno się kierować głównie pamięcią RAM na karcie graficznej. Ładna bajeczka, ale ma się ona nijak do rzeczywistości. Na pewno szybsze taktowanie to większa wydajność w stosunku do wolniejszego. Ale dotyczy to tylko tych samych urządzeń- czyli GF wolniejszy i GF szybszy. GF i Radeon to różne karty, wykonane przez różnych producentów, z różnymi rozwiązaniami technicznymi. Dlatego nie można oczekiwać, że przy tym samym taktowaniu itd., odpowiadające sobie modele, będą miały identyczne osiągi. A co do RAMu- tu mogę się zgodzić, ale wyłącznie, jeśli chodzi o ilość. Wystarczy zobaczyć, jakie są różnice w testach w przypadku 8600GT z DDR2 i DDR3. Tak więc sam gpu to nie wszystko. również mam ten problem, jednak po dłuższych przemyśleniach chyba zdecyduję się na Asus F3SV-AP307C :) Moim zdaniem nie warto. Za 3000 można dostać sprzęt z GF 8600GT. Asus daje tylko wersję GS, która jest sporo wolniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamc Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 w tej cenie ciekawa propozycja jest rowniez toshiba a300-15b ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Jak coś brać to minimalnie z 8600 GT DDR3 na pokładzie...starczy na troszkę dłużej :) Ktoś tam wyżej pytał o laptopa który długo by działał :P mój chodzi już od 4 dni 24h :) a ogólnie to dziennie przynajmniej 12h jest "ON" i tak juz 10 miesięcy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Czołem. Ostatecznie zakupiłem - Asus F3SA-AS133C. Był to bardzo dobry wybór. Sprzęt nadaje się do biura i do zabawy. Z konkretów - bez problemu da się pograć w najnowsze gry: Wiedźmin, Mass Effect, Call of Duty 4, Assassin's Creed, o Gothicu 3 czy TES IV nie mówiąc. Trzeba podkreślić, że zwrot "bez problemu" jest w pełni aktulany aktualny dopiero po dokupieniu pamięci do 3 GB; niestety vista robi swoje. In minus chyba tylko - osbijający śwaitło ekran; nagrzewanie się przedniej części przy klawiaturze, ponadto pewne trudności z aktualizacją sterowników do grafiki (z czym można poradzić sobie ati modderem). Jednym słowem - POLECAM :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...