kieliszek Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 (edytowane) Witam, niedawno brat sprowadził mi ze Stanów ww. pendriva. Jest to 8 GB flash. Niestety wadliwy. Podczas kopiowania okazało się, że z zapisem danych nie ma problemu, ale z ich odczytem już jest. Po zapisie okazuje się, że takie dane nie zostały zapisane lub są puste pliki. Wziąłem więc mały ale przydatny program testujący Check Flash (Chkflsh). Okazało się, że sektory od FFA00000h do 100400000h są uszkodzone. (FFA00000...100400000 device write and read error) Moje pytanie jest takie, czy istnieje jakiś sposób zaznaczenia ich jako wadliwe przez system, tak aby system już w tych sektorach nie zapisywał danych? Jak na razie nasuwa mi się jedno wyjście: z poziomu Linuksa podzielę sobie Flasha na partycje np. 1. od 0h do FF999999h - partycja FAT32 2. od FFA00000 do 100400000 - partycja nierozpoznawana przez Windowsa (nie wiem, może SWAP?) 3. od 100400001 do końca - druga partycja FAT32 Macie jakieś inne pomysły co mogę zrobić z uszkodzonymi sekorami? PS. czy na Pendrivie można założyć więcej niż jedną partycję? Bo widzę, że z poziomu narzędzi administracyjnych się nie da, a w linuksie akurat się da. Edit1: Cd. mojej walki z penem. Otóż po rozkręceniu obudowy Pendrive'a okazało się, że bazuje na pamięciach Hynixa. Jest to partia nr: HY27UU088G5M TPCB. Zajrzałem więc na stronę Hynixa i znalazłem coś takiego. Na trzeciej stronie jest rozpracowanie numeru serii mojej pamięci. Bardzo niepokoi mnie jedno. A dokładnie 12 rząd znaków. Z moich wyliczeń wynika, że jest to B. W instrukcji napisane jest "Included Bad Block". Czyżby firma wypuszczała od razu trefne pamięci????? :blink: eDIT 2: Następne objawy to: Po nagraniu powiedzmy 7,5GB danych jest ok, mogę odtworzyć. Jednakże po wyjęciu i włożeniu, 5 GB znika. Zostają tylko puste foldery. Zaczynam sie poddawać :/ EDIT OSTATECZNY: Problem rozwiązałem. W moim pendrivie odpowiedzialny za funkcjonowanie flasha był układ mxt6208a. Po użyciu programu MPTool-2007103-Fix-Usb-key mój pen został rozpoznany jako pen 1GB W sumie to teraz już mi się zgadza z linkiem powyżej. To jest 8Gb a nie 8GB <_< Edytowane 2 Czerwca 2008 przez kieliszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...