Skocz do zawartości
berdej

IRQ 11 dla USB i VGA na MSI.

Rekomendowane odpowiedzi

Czego ma szukać? Problem jest na tyle duży , że jednoznacznej odpowiedzi się nie udzieli w tym wypadku. Jeżeli kontroler VGA i USB są na jednym przerwaniu to prawdopodobnie nic nie zrobisz. W BIOS-ie często są opcje umożliwiające przyporządkowanie IRQ do konkretnych slotów PCI ale nie widziałem jeszcze możliwośi zmiany IRQ karty AGP czy też USB. Całą ta zadyma ze współdzieleniem przerwań przyniosła więcej szkód niż pożytku. Masz farta jeżeli masz mało urządzeń i możesz każdemu przyporządkować osobne przerwanie. I tak nie załatwia to sprawy do końca ponieważ instalując system z rodziny NT z włączonym ACPI powodujesz przesunięcie systemu zarządzania przerwaniami do warstwy systemu operacyjnego a ten z regóły przydziela dla wszystkich urządzeń IRQ9 albo powoduje , że kilka urządzeń dzieli przerwania. Teoretycznie wszystko jest OK , ponieważ ACPI radzi sobie z routing-iem przerwań , ale są sytuacje gdzie występują problemy (trzaski w głośnikach , słaby transfer z karty sieciowej itp.). Ja osobiście najchętniej przydzielił bym sobie przerwania ręcznie (jak to miało miejsce za czasów ISA) bo wtedy mam pewność , że wszystkie urządzenia pracują z pełną wydajnością. W twoim wypadku nawet przekładanie kart w slot-ach PCI nie poprawi sytuacji. Jedynie wyłączenie jednego kanału USB może coś pomóc , jeżeli w BIOS jest taka opcja. Z drugiej strony jeżeli wszystko działa to nie ma się co przejmować (oczywiście jeżeli nie zauważadz problemów z wydajnością urządzeń dzielących przerwania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...