kingtomii Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu z laptopem Acer TravelMate 4060. Około tygodnia temu zaczął przycinać touchpad do tego stopnia że nie dało się spokojnie użytkować komputera, więc postanowiłem dokonać formatowania i ponownie nagrać nowy system. Nagrywałem system z partycji wydzielonej przez acera z oryginalnym windosem xp. System podczas istalacji wieszał się, nie działała ani klawiatura ani touchpad aby nacisnąc "dalej". Próbowałem zainstalować innego win xp i też wieszał się na 35% postępu instalacji. Zawiozłem komputer do znajomego informatyka on też miał problem z nagraniem windowsa z partycji komputera, ale udało mu się zainstalować jakąś jeszcze inną wersję windowsa xp. Tam przeprowadził testy niestety nie wiem jakim programem i wg Niego pamięc jest ok. Komputer jednak cały czas zamulał chodził potwornie wolno, mocno się nagrzewa (cały czas chodzi wiatrak), często się zawieszał i nie było rady inaczej go zresetować jak poprzez wyjęcie baterii. Oddałem laptopa do serwisu komputerowego (nieautoryzowany Acera) tam oni na nowo nagrali system win xp przeprowadzili testy i stwierdzili że pamięc i dysk twardy jest ok. Gdy go odbierałem właściwie nic nie zostało naprawione serwisant stwierdził, że to konflikt sterowników. Komputer cały czas zamulał i wtedy serwisant długopisem nacisnął na dziurkę (tę w którą wchodzi wypustka z monitora gdy się go chowa i wtedy się wygasza system) i wszystko zaczęło chodzić jak nówka. Jednak moja radość była przedwczesna bo cały czas są początkowe objawy czyli zawieszanie się komputera i silne nagrzewanie. Proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem z Acerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Wszystko wskazuje na przegrzewanie się laptopa. Już raz tłumaczyłem co się w takiej sytuacji dzieje i dlaczego zamula i drugi raz tłumaczyć mi się nie chce. żeby doprowadzić laptopa do stanu używalności należy przeczyścić wszystkie otwory wentylacyjne, sprawdzić czy radiatory są dobrze założone. Dla pewności ściągnij everesta i sprawdź jakie są temperatury i ewentualnie je tu podaj. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingtomii Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Wszystko wskazuje na przegrzewanie się laptopa. Już raz tłumaczyłem co się w takiej sytuacji dzieje i dlaczego zamula i drugi raz tłumaczyć mi się nie chce. żeby doprowadzić laptopa do stanu używalności należy przeczyścić wszystkie otwory wentylacyjne, sprawdzić czy radiatory są dobrze założone. Dla pewności ściągnij everesta i sprawdź jakie są temperatury i ewentualnie je tu podaj. Pozdrawiam. Wczoraj po Twojej sugestii, rozebrałem komputer i przeczyściłem go całego jednak cały czas muli. Jeśli możesz podaj mi linka do tego wytłumaczenia co się dzieje z komputerem wg Ciebie. Po sprawdzeniu stanu obciążenia procka stwiedzam że to jest główny problem zamulania. Gdy chodzi wolno procek jest obiciążony na 99% a gdy normalnie pracuje to jakieś 15 %. Proszę o porady jeśli ktoś wie o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Wczoraj po Twojej sugestii, rozebrałem komputer i przeczyściłem go całego jednak cały czas muli. Jeśli możesz podaj mi linka do tego wytłumaczenia co się dzieje z komputerem wg Ciebie. Po sprawdzeniu stanu obciążenia procka stwiedzam że to jest główny problem zamulania. Gdy chodzi wolno procek jest obiciążony na 99% a gdy normalnie pracuje to jakieś 15 %. Proszę o porady jeśli ktoś wie o co chodziNie chce mi się szukać. Jeżeli piszesz że w momencie zamulania obciążenie wynosi 99% to znaczy że problemem jest jakaś aplikacja. Zobacz dokładnie który proces go tak dobija, potem szukaj dlaczego. Pozdrawiam. Edytowane 10 Maja 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kingtomii Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Problem rozwiązany okazało się, że to bateria (akumulator) powodował taką niestabilną pracę komputera. Dzięki za wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...