Skocz do zawartości
2002JSQ

Panel LCD - czy to sie oplaca?

Rekomendowane odpowiedzi

"Wlazłem tu z ciekawości bo chciałem zobaczyć czym się popiszesz....

Tak jak myślałem... nigdy nie miałeś nic wspólnego z TaekwonDo i nigdy nie będziesz miał, jesteś na to za głupi... "

ODPOWIEDŹ:

jeśłi sięjuż mamy obrazać to stwierdzam, ześ głupi kutas, i jeszcze śmiesz sie nazywać humanistą - głąbem bez mózgu nie humanistą ... na Taekwondo chodziłem raz w tygodniu, tylko wtedy akurat były tam sparingi - nie było żadnej innej sekcji sportów walki w poblizu, nie byłem nigdzie zrzeszony bo dla mnie zabawa w zrzeszenia i zwiazki nie ma sensu to samo jest z występowaniem na przeróznych pseudo-zawodach gdzie siebryka w kaskach i ochraniaczach ... poza tym z moich wspomnień tyle pamietam ze tam dobrze potrzaskać sieto mogłem tylko z instruktorem, który trenował chyba z 15 lat a leszcze co tam chodzili to potrafili natłuc co najwyzej kolegę ze szkoły który był o dwie głowy mniejszy i nie miał kolegów ....

"Sama filozofia Taekwondo opiera się na sztuce wojennej.. Ta dyscyplina (jak ją można nazwać) została stworzona na potrzeby wojska koreańskiego. Poczytaj jeszcz troszke (to może) zrozwumiesz."

ODPOWIEDŹ:

nic co zostało sztucznie stworzone na jakieś potrzeby nie moze mieć w sobie filozofii, dla mnie może ma w sobie coś co bym nazwał "<span style="color:red;">[ciach!]</span>leniem kotka za pomocą młotka", poza tym nadal nie rozumiem jak w czymś stworzonym do robienia ludziom krzywdy moze byc filozofia albo sztuka??????

czytałem o róznych sztukach walki jak to ty je nazywasz na kopy jak miałęm 15 lat (teraz szkoda mi na to czasu a przydatnosc stylu walki określam po ego praktycznej skutecznosci) i nadal twierdzę, ze wiekszych bzdur nie wyczytałem nigdy nawet w SKANDALACH I SUPER EXPRESIE!!!!!!! TO , ze Taekwondo stworzono dla wojska to wiem, tak jak Kraf maghe tyle, ze skutecznosci obu tych stylów nie da sie porównac!!!!! Taekwondo ma z tego co wiem obecnie dwie odmiany, jedną jak dla mnie bardziej przypominajacą kurs tańca albo zajecia z rytmiki a drugą zdecydowanie ewoluującą w kierunku sportowym ... z adeptów Taekwondo znam tylko ze dwie osoby które nie cwiczą 20 lat, i są skuteczni nie tylko rozgadani, z tego jednak co wiem rzaden z nich nie ograniczał się tylko do samych sztuk uderzeniowych, jeden z nich obecnie zamieszkały w Japinii jest tam (ochroniarzem i instruktorem), drugi wygrał mistrzostwa Polski panów w fitnes - mielismy z niego zwałe bo startował jako jedyny!!!!!! :D

"Podejżewam, że nie różnisz się od takiego nakoksowanego dresa... Bezmyślne stworzenie... Jeśli natopmiast masz ochotę skonfrontować swoje słowa z umiejętnościami "3/4 adeptów" uczęszczających na moje zajęcia TaekwonDo.. to proszę bardzo... Zajęcia odbywają sie w każdy poniedziałek i czwartek od 19 do 21 na SGH... Przyjdź... lanie na pewno Cię nie ominie"

ODPOWIEDŹ:

to samo powiem o tobie kurduplu ... też ci podam adres: Liceum nr. 10, Toruń, wtorek-czwartek, zajecia z kickboxingu prowadzone przez mistrza Polski w formule full contact, pewnie będę!!!!!! jak na razie wszyscy karatecy i zawodnicy Taekwondo dostają w dupę!!!!!!! inne miejsce gdzie mozesz mnie spotkać to Szkoła podstawowa nr. 22 - włocławek, zajęcia dla policjantów tamtejszych!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co wy się tak kłucicie ?! Kolega chciał żebyście napisali czy się opłaca monitor LCD a nie żebyście się wyzywali więc ochłońcie i dajcie luz.

A poza tym jak chcesz grać na tym LCD to sobie lepiej odpuść bo zostają straszne smugi i to będzie cię bardzo wqrwiać. Jak masz wtdać 2k zł na LCD to lepiej kup sobie jakiegoś dobrego CRT.

A moglbys przyjechac do mnie i palcem wskazac te smugi bo moze ja mam -30 dioptrii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba najlepsza 19 do 2000zl na rynku - zamierzam sobie kupic - interesuja mnie rozdzielczosci 1600x 12000 wiec narazie lcd odpada w przedbiegach

http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HM903DT

moza tez poczytac o nim w tym watku

http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/feb03/7596.html

z postow wynika ze najlepiej dziala z dobrymi kartami (ati matrox)

http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/feb03/8470.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

COLINS _ WŁASCIWIE TO CIĘPOPIERAM TAK W 90%, A TEN PHILIPSIAK 107MP to chyba LCD - PRAWDA, BO 18_NASTKA CRT PROFESJONALNA TO CHYBA MODEL 109P ... MAM RACJE CZY ZNÓW MI SIĘ COŚ WYDAJE!!!  I TEN LCD NIE MA CZASEM W SOBIE TUNERA TV?

Philips 107 MP to CRT profesjonalny poprzedniej generacji, a iiYama ax3835ut nie ma tunera, nie chciałbym Cię obrazić ale proponuję najpierw zapoznać się z monitorami i trochę poczytać np:

http://www.iiyama.pl/pages/produkte/tft_pl...hp3?id=AX3835UT,

http://www.epinions.com/S0603826-Brillianc...ay_~full_specs- mi służył bardzo dobrze.

To co napisałeś mija się niestety z prawdą i nie obraź się (nie chcę żadnej wojny) ale aby wypowiadać się na jakiś temat to warto mieć choć trochę informacji by mówić na temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba najlepsza 19 do 2000zl na rynku - zamierzam sobie kupic - interesuja mnie rozdzielczosci 1600x 12000 wiec narazie lcd odpada w przedbiegach

http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HM903DT

moza tez poczytac o nim w tym watku

http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/feb03/7596.html

z postow wynika ze najlepiej dziala z dobrymi kartami (ati matrox)

http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/feb03/8470.html

Gdyby nie ta rozdzielczość to poleciłbym Ci http://www.monitor.pl/mon.php?click=1&id_monitor=1271

monitor full wypas niestety ta cena w/g mnie o 1000 za duża ale jak ktoś ma mennicę to czemu nie? żałować nie powinien.

Co do twojego wyboru to słusznie, lecz aby miec krystaliczny obraz to trzeba mieć naprawdę dobrą kartę, oraz porządny kabel karta-monitora mówię tak dlatego gdyż :

przy CRT używałem kabelka BNC w/g mnie lepiej niż zwykły,

przy LCD na kabelku D-SUB zwykłym nie szło patrzeć na monitor,

D-Sub od producenta - lepiej, obraz bez zastrzeżeń, DVI od producenta- monitor LCD pokazuje co potrafi. powyższe jest moim subiektywnym spojrzeniem na problem monitorów LCD vs CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

COLINS _ WŁASCIWIE TO CIĘPOPIERAM TAK W 90%, A TEN PHILIPSIAK 107MP to chyba LCD - PRAWDA, BO 18_NASTKA CRT PROFESJONALNA TO CHYBA MODEL 109P ... MAM RACJE CZY ZNÓW MI SIĘ COŚ WYDAJE!!!  I TEN LCD NIE MA CZASEM W SOBIE TUNERA TV?

Philips 107 MP to CRT profesjonalny poprzedniej generacji, a iiYama ax3835ut nie ma tunera, nie chciałbym Cię obrazić ale proponuję najpierw zapoznać się z monitorami i trochę poczytać np:

http://www.iiyama.pl/pages/produkte/tft_pl...hp3?id=AX3835UT,

http://www.epinions.com/S0603826-Brillianc...ay_~full_specs- mi służył bardzo dobrze.

To co napisałeś mija się niestety z prawdą i nie obraź się (nie chcę żadnej wojny) ale aby wypowiadać się na jakiś temat to warto mieć choć trochę informacji by mówić na temat.

nie obrazę sie bo i dlaczego? nie znam nazw i modeli starych wersji monitorów, 19 calowe Philipsiaki z serii PROFESJONAL (BRILLANCE)jakie znam to 109P10, 20, 30, 40,

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3332 - wersja najnowsza

sam mam wersję 10 ... (nie produkowany juz), ten Twój to też juz w sprzedarzy nie jest dostepny wiec sobie nim głowy chyba nie bedę zawracał :D a co do modelu 107MP to zasugerowałem sie tym, ze widziałem podobnie oznaczony model LCD, tez poprzedniej generacji z serii PROFESIONAL

poza tym GDZIE JA PISAŁEM O iiYamie? Pytałem O LCD model Philipsa 107MP myslac że jest taki LCD ze zintegrowanym tunerem TV, niestety pomyliłem się bo przyrostek MP w LCD-ekach mają modele SAMSUNGA, te ze zintegrowanymi tunerami TV:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=989 mniejszy tańszy,

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=990 wiekszy droższy,

jedyny LCD jaki znam PHILIPSIAKA z tunerem TV to ten:]

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6327 - ma przyrostek MT nie MP i cenę zdecydowanie atrakcyjniejszą niż Samsung, poza tym jest wiekszy o cal.

CHOC SZCZERZE MÓWIAC, CENY WSZYSTKICH POWYZSZYCH MODELI SĄ PRZERAŻAJACE :evil: :!:

aha jeszcze jedno, NIE PISZĘ TEGO POSTU W ODPOWIEDZI NA PYTANIE ZAKŁADAJĄCEGO TENAT O LCD-kach BO NIKT PRZY ZDROWYCH ZMYSŁACH NIE POLECAŁBY PRODUKTÓW ZA TAKĄ KASIORĘ!!!!!!! :wink:

PISZĘ TO TYLKO CELEM WYJASNIENIE NIEPOROZUMIENIA!!!!!

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA UWAGĘI ZA TO< ZE MNIE TUTAJ ZNOSZĄ, :D :wink: BO JA JUŻ DAWNO :idea: BYM SIĘZABANOWAŁ JAKBYM MÓGŁ!!!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh pozalowania godne :evil:

na osla z tym !!!!

rubcie sobie co chcecie :D to wy bedziecie zalowac pdjetej decyzji nie ja :P ja juz mam to za soba :P

kolego co kcesz kupic proponuje ci ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do sklepu plytke z Q3 i znalezc lcd w ktorym nibedzie smuzylo jesli wogule ci sie uda to gratuluje a jezelli nibedziesz musial sprzedac samochodu zeby go kupic to tym bardziej gratuluje :lol: jesli zas niechcesz garc to zwruc uwage na kont wizedza zbieznosc kolorow itp wystarczy 2 godz w sklepiej zeby sobie zdnie odpowienie wyrobic na ten temat

moim zdniem LCD jest warto kupic w jednym wypadku poniewaz maja jedno zalete ze miodnie wyglada geometrie i fonty duzo lepiej sie czyta forum na takim monitorku ale zeby grac na nim to jakas profanacja !

czyli wedlug mnie LCD to jest monitor do biura dla ludzi z duza iloscia funduszy malo wymagajacych...wim ze sie powtazam i wogule ale za serce mnie boli jak takie farmazony czytam

pozdrawim wszystkich racionalnie myslacych :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego co kcesz kupic proponuje ci ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do sklepu plytke z Q3 i znalezc lcd w ktorym nibedzie smuzylo jesli wogule ci sie uda to gratuluje

Wiec zapraszam do mnie. Popatrzyc sobie jak wyglada Q3 na SyncMasterze 152T, wyciagniesz wnioski i pochwalisz sie nimi na forum okej?

PS: Nie musisz brac plytki, mam jeden egzeplarz q3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh pozalowania godne  :evil: 

na osla z tym !!!!

rubcie sobie co chcecie :D to wy bedziecie zalowac pdjetej decyzji nie ja :P ja juz mam to za soba :P

kolego co kcesz kupic proponuje ci ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do sklepu plytke z Q3 i znalezc lcd w ktorym nibedzie smuzylo jesli wogule ci sie uda to gratuluje a jezelli nibedziesz musial sprzedac samochodu zeby go kupic to tym bardziej gratuluje :lol: jesli zas niechcesz garc to zwruc uwage na kont wizedza zbieznosc kolorow itp wystarczy 2 godz w sklepiej zeby sobie zdnie odpowienie wyrobic na ten temat 

moim zdniem LCD jest warto kupic w jednym wypadku poniewaz maja jedno zalete ze miodnie wyglada geometrie i fonty duzo lepiej sie czyta forum na takim monitorku ale zeby grac na nim to jakas profanacja !

czyli wedlug mnie LCD to jest monitor do biura dla ludzi z duza iloscia funduszy malo wymagajacych...wim ze sie powtazam i wogule ale za serce mnie boli jak takie farmazony czytam

pozdrawim wszystkich racionalnie myslacych  :wink:

e bzdury opowiadasz

testowałem wszystkie "szybkie " gierki w tym oczywiscie Q3 na necu 1701 z czasem reakcji 16ms i nie ma najmniejszego problemu-zero smuzenia itd -gierki chodzą lux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grrrrrrrrrrrrr

ludzie mialem samsunga 151P a wy mi tu starcie sie wmuwic ze 15ms to wystarczajaco do Q3 :lol: :twisted:

u bartezjusz to jeszcze rozumiem ze cos napomknol bo ten model ma 12ms ale dlamnie to i tak prawdopodobnie byloby za malo niekazdy ma takie wuczulone oko profesionalisty jak ja :P heh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grrrrrrrrrrrrr

ludzie mialem samsunga 151P a wy mi tu starcie sie wmuwic ze 15ms to wystarczajaco do Q3 :lol: :twisted:

u bartezjusz to jeszcze rozumiem ze cos napomknol bo ten model ma 12ms ale dlamnie to i tak prawdopodobnie byloby za malo niekazdy ma takie wuczulone oko profesionalisty jak ja :P heh

To po kiego grzyba go kupowales jesli ci nie odpowiada ???? Nie kumam ni diabla.Jesli jestes na tyle przewrazliwiony ze widzisz jakies smuzenia na LCD lub po prostu ci on nie odpowiada to go nie kupuj i juz po problemie.Ja swojego 152B najpierw obejrzalem podlaczylem do kompa wlaczylem Battlefielda,stwierdzilem ze nie ma najmniejszego smuzenia ktore jestem w stanie zauwazyc i dopiero go kupilem.Wywalic prawie 2000pln a potem byc niezadowolonym to lekko schizo nie ???Nie obejrzec dokladnie zakupu za taka kase kolejny bezsens.Tym bardziej ze na tweaku masz tyle samo negatywnych jak i pozytywnych opinii na temat LCD.Kupuja go ludzie dla ktorych zalety LCD sa podstawa do kupienia go a wady CRT uniemozliwiaja czerpanie przyjemnosci z obcowaniem z kompem(ale zabrzmialo).Na drugi raz idz do sklepu z kompem pod pacha podlacz wlacz to co robisz na nim i przetestuj.Jesli sklep ci tego nie umozliwi olej sklep idz do konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przerodził się ten topic na kopyto walki AMD vs. INTEL albo Radeon vs. NVidia.... generalnie już jest bezsensowny , bo 90% treści to ubrzucanie się inwektywami przez forumowiczów

moim zdaniem punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - generalnie też jestem wymagający , a jednak LCD mi pasuje - mało tego , mam i 15'' i 17'' (nie piszę tego po to żeby się pochwalić , tylko uzmysłowić co mam na myśli)

panowie : tak samo jak jednemu pasuje AMD a drugiemu Intel , tak samo jest z monitami : KAŻDY chyba się zgodzi z poniższym :

PLUSY LCD

- zdecydowanie mniej męczy wzrok

- nie elektryzuje się i nie ściąga kurzu

- emituje sporo mniej promieniowania

- zajmuje sporo mniej miejsca

- do komfortowej pracy nieistotne odświeżanie - nawet na standardowym 60Hz przyjemna praca

- w większości przypadków - brak miejsca na biurku = monitor na ścianie

- pobiera sporo mniej energii elektrycznej

- liniowość , kąty , geometria , fonty i takie tam też lepsze

- bardziej "zautomatyzowany" - AUTOADJUST

- lepsze modele nie ustępują jakością obrazu (szczególnie na DVI)

- płacisz za monitor 15 i masz ekran 15 , płacisz za 17 i masz ekran 17

MINUSY LCD

- cena , cena , cena

- zdarzają się modele z dolnej półki smużące w grach (zbyt duży czas reakcji)

- przystosowanie do konkretnej jednej rozdzielczości - na innych rozdziałkach paściarska jakość obrazu

- dużo bardziej podatny na mechaniczne uszkodzenia ekranu

prawda jest taka , że są to niewątpliwie DROGIE zabawki a większość opinii negatywnych spływa od osób , których na nie NIE STAĆ

ja osobiście uważam , że Mercedes 600SEC (6,0l V12) to totalne cioolstwo - kradną , drogi serwis , dużo pali , nic samemu się nie da naprawić bo wszędzie elektronika i wogóle do doopy.

dlatego też jeżdżę DAEWOO :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a znasz sklep w ktorym dadza ci monitor do domu bez zastawu pienieznego ? w sklepie a w domu inaczej sie postrzega pewne aspekty

a to z ta kasa to bzdura wierutna, niby powiesz mi ze mam sobie 2 monitory kupic ? heh

aha i niejestem przewrazliwiony :P

pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozd

To jak wytlumaczysz fakt iz widzisz smugi na monitorze na ktorym nie powinno byc smug ??? Nie jestem pewien ale 151P i 152B powinny miec ta sama matryce przy roznej elektronice.Wypowiadal sie tu czlowiek ktory ma 152T rozniacy sie wejsciem DVI.Moze schrzanili w twoim moncie elektronike lub miale uszkodzony egzemplarz.Nie wiem.U mnie jest super.Sprawdzane na doom3 ut2003 u2 bf1942 mohaa rtcw.NIE MA SMUZENIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a znasz sklep w ktorym dadza ci monitor do domu bez zastawu pienieznego ? w sklepie a w domu inaczej sie postrzega pewne aspekty

a to z ta kasa to bzdura wierutna, niby powiesz mi ze mam sobie 2 monitory kupic ? heh

pozd

nikt ci nie każe kupować 2 LCD - czytaj dokładnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wiec tak kostak ja czytam dokladnie 8)

a co sie tyczy tych smugo to niewiem jak ktos to mugl smugami nazwac poniewaz mnie to tak wygladaj jakby obraz tracil ostrosc przy szybszym ruchu takie jakby rozmycie kontorow i szczegulowych textur, takrze jak celuje z rg na drugi koniec dm17 to przeciwnicy wygladaja jak poruszajace sie pilki tenisowe :? (oczywiscie bez zooma :P ) fak jest taki ze te monitory maja 152B 152T i 151P taka sama matryce ale tez niedam sobie glowy uciac, roznice miedzy nimi do wyscie DVI wypasiony design P i ilosia zarowek w srodku :D oddajac monita serwvisant w sklepie powiedzial mi ze to normalne ze tak obraz wyglada wiec niebyl uszkodzony po dluzej dyskusi i wymianie pogladow doszlismy do wniosku ze w monitor LCD bedzie warto zainwestoac dopiero w przyszlosci rekcja matyrycy juz jest w neORT: ORT: ORT: kturych modelach zadowalajaca np w wyzej wymienionym necu to 16ms z tym ze gaszenie to az 12ms :? niestety jest inny bardzo denerwujacy mnie problem z zwiazany z ta technolagia a mianowicie kat widzenia :? jak dlamnie to poprosu trzba poczekac na jakas rewolucje w tym dziale tak jak bylo kiedys z 3DFX ;) sadze ze juz za rok lub dwa bede zainteresowany kupnem LCD ale jeszcze nie teraz niestety nie teraz :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze wytworzyla sie tu zazarta dyskucja a raczej wojna LCD vs CRT.

przyznam sie ze nie czytałem wszystkich postów, ale wszystkim zwolennnikom "baniek" i nie tyko im polecam artukuł [kto jesze nie czytał] na tomshardware http://www.tomshardware.pl/display/20021015/index.html

Jak dla mnie jest najbardzej obiektywny serwis o sprzecie.

O palelach LCD moge powiedzeć dwie rzeczy:

-ceni ich radykalnie spadają

-jakość obrazu jaką przedstawiaja jest coraz lepsza.

W tej chwili jestem szczesciwym posiadaczem LG 1510s. Zapłacilem za niego niecale 1500zł brutto. I jak juz wszesniej pisalem jedynym jego mamkamentem jest pionowy kont widzenia.

Co do kolorów, geometrii czy jak juz dla mnie legendarnego smuzenia nie mam zastrzezen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...co do samego tematu- z kazdym następnym dniem kupno LCD coraz bardziej sie opłaca :) Daję przykład- wymarzony LCD Acer AL 732 kosztował 2 miesiące temu 2800 zł, a teraz 2400 żł :D Jeżeli nic leprzego do 2800 zł nie wyjdzie w przeciagu półtora miesiąca, to będzie mój następny monitor :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...