Gość Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Witam Niestety przyszedl czas kiedy musze wymienic swojego lecialego i lekko wariujacego CRT; Po analizie materialow i wypowiedzi w necie doszedlem do wniosku ze interesuja mnie glownie 2 modele LCD: - Fujitsu Siemens P19-3 - Eizo s1932; Oba modele maja bardzo zblizone wartosci parametrow, moze nawet z lekka przewaga na rzecz FS (kontrast stat. jasnosc, pobor mocy); Nasuwa mi sie wiec pytanie czy istnieja jakies rozsadne przeslanki aby doplacac prawie 600 do tego Eizo; Czy osoby ktore maja/mialy doswiadczenia z tymi modelami moglyby mi podpowiedziec cos wiecej - gdzie jest ta roznica w cenie? Po drugie - czy warto szukac czegos innego dla wejscia HDMI? Jakies sa tego praktyczne zastosowania? Dzieki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) EIZO ma 10 bitowy zapis barw co eliminuje dostrzegalny banding/straty palety/dodatkowe przekłamania w barwach kiedy korygujesz barwy w menu OSD monitora (np. korekcja składowych RGB). W monitorach typu Fujitsu zapis jest 8 bit co powoduje powstanie pewnych mniejszych lub większych anomalii po regulacji barw. Regulacja często jest konieczna ... bo na nastawach natywnych np. kolor biały jest żółty albo zielony itd. czy warto dopłacać ? - to zależy ... np. od wymagań ... nawet nie trzeba być grafikiem aby docenić monitor z dokładniejszym zapisem barw ... ale z drugiej strony jest trochę ludzi mających skrajnie niskie wymagania. aha - to co prawda oczywiste ale lepiej napiszę : EIZO ma doskonałą regulację jasności (reg. mocy lamp a nie "matrycą" co prowadziłoby do anomalii/uszczupleniapalety/spadku kontrastu) i dodatkowo EIZO ma matryce lepszego sortu co oznacza równomierniejszą luminację, równomierniejszą temp. barwową w każdym punkcie ekranu itd. itp. Edytowane 10 Maja 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Dzieki za info :) A czy jest jakas osoba, ktora widziala na wlasne oczy FS i moglaby cos o tym modelu powiedziec?? W okolicy Wa-wy zupelnie nie ma miejsca, sklepu, kramu czegokolwiek, gdzie P19-3 mozna byloby zobaczyc i sprawdzic; Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Dzieki za info :) A czy jest jakas osoba, ktora widziala na wlasne oczy FS i moglaby cos o tym modelu powiedziec?? W okolicy Wa-wy zupelnie nie ma miejsca, sklepu, kramu czegokolwiek, gdzie P19-3 mozna byloby zobaczyc i sprawdzic; Pozdr Ja miałem P19-2 PVA 1000:1 8ms + mając do czynienia z eizo 1931/2 na pewno bym nie dopłacał przynajmniej jeśli zastosowania mają byc typowe domowe jak www multimedia office gry. Fakt ze przy zjechaniu kontrastu gradienty przestają być płynne, troche wąska regulacja jasności ale ogólnie monitor dobry. Podstawowa wątpliwość to czy P19-3 jest na PVA... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Zastosowania beda w przytlaczajacej czesci typowo domowe :) Pozostala czesc to kompletna amatorka w corelu lub photoshopo-podobnych programach; Co do matrycy to na oficjalnej stronie FS podaje w danych modelu ze matryca jest Premium VA uznaje to wiec za informacje wiarygodna; Swoja droga to ciekawe ze tak wiele osob wypowiada sie na temat monitorow VA zupelnie pomijajc FS P19-3; Przynajmniej z danych producenta wynika ze w wielu aspektach goruje nad Eizo 1932 a na pewno cena jest duzo bardziej przystepna Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Zastosowania beda w przytlaczajacej czesci typowo domowe :) Pozostala czesc to kompletna amatorka w corelu lub photoshopo-podobnych programach; Co do matrycy to na oficjalnej stronie FS podaje w danych modelu ze matryca jest Premium VA uznaje to wiec za informacje wiarygodna; Swoja droga to ciekawe ze tak wiele osob wypowiada sie na temat monitorow VA zupelnie pomijajc FS P19-3; Przynajmniej z danych producenta wynika ze w wielu aspektach goruje nad Eizo 1932 a na pewno cena jest duzo bardziej przystepna Pozdr Na pewno fujitsu nie góruje nad eizo pod żadnym względem z wyj ceny. To ze kontrast matrycy większy na papierze można pominąć. Monitory fujitsu nie są popularne bo trudno dostępne, serwis kiepski, wygląd kanciasto biurowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ukazał się czeski teścik fujitsu P19-3, monitor autentycznie jest na PVA! (SPVA?) samsunga a nie VA Premium" http://www.svethardware.cz/art_doc-1B848B0...3E0026ED21.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 (edytowane) Monitory fujitsu nie są popularne bo trudno dostępne, serwis kiepski, wygląd kanciasto biurowy Jakos nie moge stwierdzic by FS-y sie psuły a przez moje rece przeszlo duzo tych monitorow. Czy trudno dostepne ? Nie sadze w Electro World sa do kupienia. A wyglad to sprawa gustu.. dla mnie moze byc nawet trójkatny byle trzymal normy i sie nie psuł ( wielu poleciało na desing HP-ka a jak wiadomo wyglad to nie wszystko i były przypadki drgania obrazu i " falowania" ) Jesli jednak mialbym brac to EIZO ( miałem CRT-ki tej firmy ) Edytowane 17 Maja 2008 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Ostatecznie skonczylo sie na Eizo 1931SHB :) O zakupie (pomijajac oczywiscie parametry) zawazylo takze to, ze monitor tej firmy moglem spokojnie zobaczyc i przetestowac w sklepie, czego z kolei nie udalo sie w przypadku FS P19-3 a nawet P19-2; Niestety zgodze sie ze monitory FS sa dosc trudno dostepne; Przez caly okres poszukiwan nowego monitora czyli ok 1 miesiaca, widzialem zaledwie 2 modele panoramiczne w MM a nalazilem sie troche po sklepach, gieldach i hipermarketach; Nawet dzwonilem po informacje do glownej siedziby w Polsce ale to co uzyskalem bylo zenujace; Przyznam sie ze przez ok 3 lata uzywalem 17'' monitora tej firmy i w sumie nie mialem do niego wiekszych zastrzezen; Wyglad tez mi nie przeszkadzal; Ale skoro firma tak slabo promuje swoje produkty niech im bedzie; W kazdym razie chcialem podziekowac za pomoc i opinie; ps GMFRIEND: Ten czeski test bardzo ciekawy - zwlaszcza podobal mi sie obraz testowy do strojenia barw ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...