ZIBI_PL Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Witam, panowie mogę mieć internet w mieszkaniu jednak jest ono tak felernie zrobione ze w pokoju internetu nie ma....albo jeśli jest to bardzo niestabilnie dzialla, gubi pakiety itp... jednak kiedy sobie usiade na parapecie to dziala wysmienicie. I teraz pytanie. Czy ktos wie gdzie i za ile moge kupić karte sieciowa na USB ktora podlacze sobie kablem ok 2-3 m a karta z antenka bedzie sobie na parapecie lezec i lapac mi sygnalek :) drugim domu posiadam taka karte i sprawuje sie bardzo dobrze: USB ATMEL 505a Zalezy mi na tym aby antenke/karte wystawic za okno i calosc byla jak najtansza i na USB poniewaz karta zostanie w mieszkaniu (dostanie adres MAC i IP na ktore sie mozna podlaczyc ) Moglby ktos mi pomoc ? Chyba ze jest inny sposob aby jak najmniejszym kosztem wzmocnic sygnal wifi w laptopie? ps. W mieszkaniu posiadamy 1 komputer stacjonarny i 2 laptopy jednak mieszkamy na zmiane dlatego zalezy mi ze sprzet bedzie sobie lezal i niewazne kto sie do niego podlaczy bedzie dzialac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Teoretycznie to wystarczy najtańsza karta WiFi na USB i przedłużacz odpowiedniej długości. Ale lepiej żeby to nie leżało to non stop na zewnątrz - przy deszczu może się zrobić zwarcie. Inne wyjście to karta WiFi na PCI i dołączana antena ale wtedy nie użyjesz jej w laptopie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 karta na usb z wyjściem na antenę dostępnych wiele; edimaxa, minitar, cc&c oraz tonze. większośc dostępna np na wisp.pl oraz jego odpowiedniku na allegro (nick bodajze arturmik) karta pierwsza najpopularnijsza, dwie środkowe to sa wierne klony, przyzwoita czułość i moc mimo mało znanego ukladu firmy zydas ale działają u kilku osob dobrze i nie narzekają, ostatnia oferuje 200mW i uczciwą cenę; mam jedną i rzeczywiście moc odniorczą ma sporą ale wybór zostawiam Tobie bo nie pisałeś nic o funduszach aha bo i antena jeszcze ale to już wedle uznania czy jakaś mała dookólna wystaczy czy dla pewności yagi za okno wyrzucić (lub tani panel za 30zł) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...