Skocz do zawartości
bruner

Zasilacz Chieftec 350 W - Wyłączanie Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co jakiś czas gdy komputer jest pod obciążeniem następuje samoczynne wyłączenie komputera. Zmieniłem jakiś czas temu płytę, pamięci, procesor i k.graficzną. Zasilacz 350 W Chieftec powinien to wszystko obsłużyć. Nie chce kupować w ciemno zasilacza. Pod spodem przesyłam screena z everesta i aktualne odczyty temp i napięć. Jak można przetestować zasilacz i sprawdzić czy to jego wina?

zasilacz.jpg - normalne ustawienia cool `n quite włączony procesor 1000 mhz

zasilacz2.jpg - bez C`N Q - prędkość procka 2600 mhz

Dzięki za info.

post-101265-1210502837_thumb.jpg

post-101265-1210503109_thumb.jpg

Edytowane przez bruner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury masz w porządku. A co do napięć, to nigdy nie kieruj się odczytami napięć z softu / BIOSu - tu masz dlaczego > http://zenfist.pl/jak-mierzyc-napiecia-w-z...zu-news-40.html

Prtzy okazji podaj dokłądny model Chiefteca - może linia +12v nie daje rady przy nowym sprzęcie.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec HPC 360-202 DF

linia 12 V 204 W

Czy to wystarczy?

Procesor 5200 + Athlon Dual Core 2x1mb, grafika Radeon 3650 i 2 gb Ram Patriot Extreme, 1 HD podpięty przez przejściówkę Eide>SATA i 2xcd-rw i DVD-rw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec HPC 360-202 DF

linia 12 V 204 W

Najlepiej pożycz od kogoś mocniejszy, markowy zasilacz i sprawdź, czy sprzęt będzie chodzić stabilnie.

Mój szef z podpisu (stary model ale silne 12V) teoretycznie powinien dać radę uciągnąć mój sprzęt, ale niestety miałem na nim dość częste resety w przypadkowych momentach. Od 2 tygodni jadę na pożyczonym szefie GPS-400AA-101A, który według specyfikacji jest teoretycznie trochę słabszy i resety jak ręką odjął, czyli czeka mnie wymiana zasiłki. Ale najważniejsze, że potwierdziła się przyczyna resetów, bo przedtem kombinowałem z napięciami, memtestami, czy nawet reinstalką systemu i nic nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej pożycz od kogoś mocniejszy, markowy zasilacz i sprawdź, czy sprzęt będzie chodzić stabilnie.

Mój szef z podpisu (stary model ale silne 12V) teoretycznie powinien dać radę uciągnąć mój sprzęt, ale niestety miałem na nim dość częste resety w przypadkowych momentach. Od 2 tygodni jadę na pożyczonym szefie GPS-400AA-101A, który według specyfikacji jest teoretycznie trochę słabszy i resety jak ręką odjął, czyli czeka mnie wymiana zasiłki. Ale najważniejsze, że potwierdziła się przyczyna resetów, bo przedtem kombinowałem z napięciami, memtestami, czy nawet reinstalką systemu i nic nie pomogło.

Zmieniłem na Antec Neopower 430 W i co jakiś czas komp się wyłącza, jakby odcięto zasilanie i przy starcie sypie błędami. Najdziwniejsze jest to ,że przez około 7 dni było ok Wszystko działało jak trzeba. Testy dysków, pamięci, płyty przeprowadziłem i jest wszystko ok. Mam dysk Seagate 500 GB , ten z wadliwej serii, ale program do hdd nie wykrywa wad. Zmieniłem nawet firmware i nic. Gdzieś czytałem, że pamięci Patriot mogą robić problemy 2gb Extreme 800 mhz 4.4.4.12 - ale innym sypały błędami.

Proszę o poradę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi