pci Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Witam, mam dosyć nietypowy problem, mianowicie: Zakupiłem sobie 2x2gb ram Exceleram, i włożyłem do mojej mobo Asus m2n-mx se http://www.asus.com/products.aspx?modelmen...l3=345&l4=0 Jak wynika ze specyfikacji obsługuje max 4gb ram, wszystko ładnie się uruchomiło bios ładnie wykrył i pokazał 4gb ram, windows się uruchomił i po paru minutach pracy zawiecha :/ Luzowanie timinigów -> dalej to samo, Zmiana na 667 ->dalej to samo Zawiechy windowsa były w różnych sytuacjach np.: wchodzeniu do folderu z wieloma plikami, otworzenie wielu kart w FF, nie występowały na samym działającym windowsie, dziwne bo nawet udało mi się pograć i też OK Po paru resetach pojawiły się większe problemy, po naciśnięciu powera albo monitor się nie załączał a wszystko pracowało, albo płyta informowała że bios został uszkodzony i poszukiwała biosu na floppie i cd. (jedno na 10 uruchomień było OK.) Myśląc że to ram jest walnięty przetestowałem memtestem i nie wykrył żadnego błędu, przez 2h testu niezwiesił się!! Próbowałem uruchamiać z 1 kością, i jedna stara kość, i jedna nowa i dalej to samo. Włożyłem stary ram 2x1 i jest ok Edytowane 11 Maja 2008 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Na początek zmień tytuł wątku na regulaminowy. W razie wątpliwości przeczytaj regulamin. Uchroni Cię to od ewentualnych problemów z moderką. Odnośnie problemu to spróbuj zaktualizować bios do najnowszej wersji. Jeśli nie pomoże, to możliwe że będziesz musiał kupić pamięci innej firmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 W sumie mam już prawie najnowszy, a najlepiej to chyba wymiana mobo. Ale dziwne bo pod obciążeniem przez memtest chodziło wszystko długo i stabilnie, a ma problemy z uruchamianiem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 W sumie mam już prawie najnowszy, a najlepiej to chyba wymiana mobo. Ale dziwne bo pod obciążeniem przez memtest chodziło wszystko długo i stabilnie, a ma problemy z uruchamianiem :/ Memtest jest za słaby sprawdź tym http://www.goldmemory.cz/ Sprawdź oddzielnie obie kości. Zanim kupisz nową płytę to warto sprawdzić czy ten RAM będzie działał poprawnie w tej nowej. Tego rodzaju płytki wymagają pamięci 1.8v i niezbyt prądożernych (proces technologiczny może być różny w kościach o tej samej pojemności) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Teoretycznie te kostki są 1.8V http://ddr2.home.pl/product_info.php?produ...5c89c3aa79711e6 Poza tym jakby problemem było nie dowoltovanie to by pomogło obniżenie timingów i zmniejszenie częstotliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 ... Poza tym jakby problemem było nie dowoltovanie to by pomogło obniżenie timingów i zmniejszenie częstotliwości. Problemem może być też doamperowanie ustaw jeszcze niżej częstotliwość i uwzględnij że memtest jest za słaby. Warto też sprawdzić efekt przy niższym taktowaniu CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 O ile wiem w przypadku 4GB pamiątki chodzą max 667 na większości płyt. Zejdź na 667. W raze czego podnieś napięcie na nich i powinno pomóc. Tylko ostrożnie z tym napieciem. Jeden schodek w skali, max 2 - w zależoności czy masz co 0.1V, czy co 0.05V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Zejście na 667 nic nie daje, najdziwniejsze jest to (pomijając problemy z bootowaniem) że komp wiesza sie na FF/chodzenie po dysku a w sumie obciążający memtest przeżył i około 30min gre też. Jutro zapuszczę gold memory Edytowane 11 Maja 2008 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Daj TRFC for DIMM na 127ns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Nie mam niestety tej opcji w biosie:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 A zobacz w memset 3.4, na ile masz ustawiony ten parametr? Na 75ns? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 W memtescie po prawej stronie jest Refresh Cycle time dimm 0 127 Refresh Cycle time dimm 1 75 Refresh Cycle time dimm 2 75 Refresh Cycle time dimm 3 75 Wszystkie przestawiłem na 127 i chyba jest lepiej jak narazie niema zawiechy, trzeba by jeszcze jakoś to zakodować w biosie:/ Ustawiłem żeby razem z windą wprowadzało ustawienie 127 ale winda w tedy zwiechy podczas uruchamiania łapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Jaki ta płyta ma BIOS? Award czy AMI? Sprawdź w cpuz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Ami, próbowałem już edytować bios, ale nigdzie w nim nie widziałem niestety tej opcji :/, chociaż w edycji biosów jestem zielony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Samym AmiBcp nic nie wyczarujesz. Trzeba napisać moduł PCI i podmienić z np: tym od sieciówki. Pytanie tylko, czy masz możliwość zrobienia hotflasha na tej płycie czy tylko serwis zostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zawsze mogę drugą kostkę biosu zakupić, zaprogramować hotflashem i bawić sie:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Witam ponownie jako że był weekend i miałem troszkę czasu to sie pobawiłem, oto co osiągnąłem: - pierwotne problemy przy starcie ustąpiły po zabawach w biosie - goldmemory podobnie jak memtest przechodzą bezbłędnie niestety problemów z zawieszaniem w windzie nie udało mi sie rozwiązać, mogę grać parę godzin i sie nic nie zawiesi, zaczynam przeglądać dysk/net zawiecha :( Pomyślałem że to wina windy(Xp sp3), więc reinstal, instalowałem na Exceleramach, i sie udało zainstalować, ale podczas doinstalowań programów/sterów zwiechy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Szczerze mówiąc pozbyłbym się tego Asusa na twoim miejscu - niezłe używane płyty AM2 można dostać na allegro za 150-160zł. Albo łyknąć jakiegoś taniego Biostara na NF6100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Odkopuję temat, bo nowego nie ma sensu klepać - niech ten będzie zbiorczym. Mam tą płytę już jakiś czas i muza z integry jest dość cicha i raczej słabej jakości. Jeszcze kilka dni temu byłem przekonany, że to głośniki odmawiają posłuszeństwa. Jednak właśnie kilka dni temu podłączyłem starą kartę Yamaha na PCI z 2000 roku. Odpaliłem na XP (pod 7 brak sterowników) i okazało się, że głośniki mają nadal swoją moc, a za cichą muzykę odpowiedzialna jest integra. Czy wszyscy tak macie, czy tylko mój model jest jakiś trefny?? Tylko proszę bez sugestii na temat regulacji głośności w systemie... Muza jest cicha zarówno na XP jak i w 7 oraz Ubuntu, więc kwestię systemu można pominąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Z tego co pamiętam to ta dźwiękówka niebyła jakaś specjalnie cicha. A jakie masz głośniki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 Creative SBS cośtam (2.1). Jak pisałem wyżej, nie wydaje mi się to istotne, bo na Yamaha chodzi zdecydowanie głośniej na tych samych głośnikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...