Skocz do zawartości
pci

Problem Z Asus M2n-mx Se

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dosyć nietypowy problem, mianowicie:

Zakupiłem sobie 2x2gb ram Exceleram, i włożyłem do mojej mobo Asus m2n-mx se

http://www.asus.com/products.aspx?modelmen...l3=345&l4=0

Jak wynika ze specyfikacji obsługuje max 4gb ram, wszystko ładnie się uruchomiło bios ładnie wykrył i pokazał 4gb ram, windows się uruchomił i po paru minutach pracy zawiecha :/

Luzowanie timinigów -> dalej to samo,

Zmiana na 667 ->dalej to samo

Zawiechy windowsa były w różnych sytuacjach np.: wchodzeniu do folderu z wieloma plikami, otworzenie wielu kart w FF, nie występowały na samym działającym windowsie, dziwne bo nawet udało mi się pograć i też OK

Po paru resetach pojawiły się większe problemy, po naciśnięciu powera albo monitor się nie załączał a wszystko pracowało, albo płyta informowała że bios został uszkodzony i poszukiwała biosu na floppie i cd. (jedno na 10 uruchomień było OK.)

Myśląc że to ram jest walnięty przetestowałem memtestem i nie wykrył żadnego błędu, przez 2h testu niezwiesił się!!

Próbowałem uruchamiać z 1 kością, i jedna stara kość, i jedna nowa i dalej to samo.

Włożyłem stary ram 2x1 i jest ok

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zmień tytuł wątku na regulaminowy. W razie wątpliwości przeczytaj regulamin. Uchroni Cię to od ewentualnych problemów z moderką.

Odnośnie problemu to spróbuj zaktualizować bios do najnowszej wersji. Jeśli nie pomoże, to możliwe że będziesz musiał kupić pamięci innej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie mam już prawie najnowszy, a najlepiej to chyba wymiana mobo.

Ale dziwne bo pod obciążeniem przez memtest chodziło wszystko długo i stabilnie, a ma problemy z uruchamianiem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie mam już prawie najnowszy, a najlepiej to chyba wymiana mobo.

Ale dziwne bo pod obciążeniem przez memtest chodziło wszystko długo i stabilnie, a ma problemy z uruchamianiem :/

Memtest jest za słaby sprawdź tym http://www.goldmemory.cz/

Sprawdź oddzielnie obie kości. Zanim kupisz nową płytę to warto sprawdzić czy ten RAM będzie działał poprawnie w tej nowej.

Tego rodzaju płytki wymagają pamięci 1.8v i niezbyt prądożernych (proces technologiczny może być różny w kościach o tej samej pojemności)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Poza tym jakby problemem było nie dowoltovanie to by pomogło obniżenie timingów i zmniejszenie częstotliwości.

Problemem może być też doamperowanie ustaw jeszcze niżej częstotliwość i uwzględnij że memtest jest za słaby.

Warto też sprawdzić efekt przy niższym taktowaniu CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile wiem w przypadku 4GB pamiątki chodzą max 667 na większości płyt. Zejdź na 667. W raze czego podnieś napięcie na nich i powinno pomóc. Tylko ostrożnie z tym napieciem. Jeden schodek w skali, max 2 - w zależoności czy masz co 0.1V, czy co 0.05V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zejście na 667 nic nie daje, najdziwniejsze jest to (pomijając problemy z bootowaniem) że komp wiesza sie na FF/chodzenie po dysku a w sumie obciążający memtest przeżył i około 30min gre też. Jutro zapuszczę gold memory

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W memtescie po prawej stronie jest

Refresh Cycle time dimm 0 127

Refresh Cycle time dimm 1 75

Refresh Cycle time dimm 2 75

Refresh Cycle time dimm 3 75

Wszystkie przestawiłem na 127 i chyba jest lepiej jak narazie niema zawiechy, trzeba by jeszcze jakoś to zakodować w biosie:/ Ustawiłem żeby razem z windą wprowadzało ustawienie 127 ale winda w tedy zwiechy podczas uruchamiania łapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie jako że był weekend i miałem troszkę czasu to sie pobawiłem, oto co osiągnąłem:

- pierwotne problemy przy starcie ustąpiły po zabawach w biosie

- goldmemory podobnie jak memtest przechodzą bezbłędnie

niestety problemów z zawieszaniem w windzie nie udało mi sie rozwiązać, mogę grać parę godzin i sie nic nie zawiesi, zaczynam przeglądać dysk/net zawiecha :(

Pomyślałem że to wina windy(Xp sp3), więc reinstal, instalowałem na Exceleramach, i sie udało zainstalować, ale podczas doinstalowań programów/sterów zwiechy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję temat, bo nowego nie ma sensu klepać - niech ten będzie zbiorczym.

Mam tą płytę już jakiś czas i muza z integry jest dość cicha i raczej słabej jakości. Jeszcze kilka dni temu byłem przekonany, że to głośniki odmawiają posłuszeństwa. Jednak właśnie kilka dni temu podłączyłem starą kartę Yamaha na PCI z 2000 roku. Odpaliłem na XP (pod 7 brak sterowników) i okazało się, że głośniki mają nadal swoją moc, a za cichą muzykę odpowiedzialna jest integra. Czy wszyscy tak macie, czy tylko mój model jest jakiś trefny?? Tylko proszę bez sugestii na temat regulacji głośności w systemie... Muza jest cicha zarówno na XP jak i w 7 oraz Ubuntu, więc kwestię systemu można pominąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi