kaykay Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Obecnie moj sprzet wyglada tak: Procesor: AMD Athlon XP, 1466 MHz (5.5 x 267) 1700+ Plyta głowna: Matsonic MS8137C(+) (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 4 DIMM, Audio) Pamięć: 768 MB (DDR SDRAM) Karta graficzna: GeForce4 MX 440 (64 MB) Monitor: SyncMaster 206BW karta dzwiekowa: SB Live 5.1 Dysk fizyczny: SAMSUNG SV4012H (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100) Dysk fizyczny: ST3120023A (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) Nagrywarka: LITE-ON DVDRW SOHW-1653S Karta tv-sat: TechniSat DVB-PC TV Star PCI Drukarka: Samsung ML-2010 Series Mam zamiar kupic: Mobo: DFI LanParty DK 35 T2 - 349zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11167 Procesor: Dual Core E2200 - 210zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...roducts_id=7641 Grafika: Gainward GeForce 8800GTS 512MB - 685zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=10026 Ram: Tutaj mam 3 do wyboru, prosze o pomoc: Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 EM - 275zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11999 Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SP - 245zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11998 Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SP+ - 275zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12000 okolo 1500zl za wszystko. Czy ten sprzet pociagnie moj fortron/source 350W? Taki jak tutaj: http://allegro.pl/item359744029_zasilacz_f...er_fvat_gw.html Sprzet mam zamiar krecic dopiero potem bo wydaje mi sie ze obecnie nie ma takiej potrzeby. Bedzie uzywany glownie do gier, filmow i TV na samsungu ktorego wymienilem wyzej. Jego nominalna rozdzielczosc to 1650x1050. Czy beda jakies problemy z moimi dyskami ktore sa typu IDE ATA ? Edytowane 13 Maja 2008 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 ... Czy ten sprzet pociagnie moj fortron/source 350W? Taki jak tutaj: http://allegro.pl/item359744029_zasilacz_f...er_fvat_gw.html Sprzet mam zamiar krecic dopiero potem bo wydaje mi sie ze obecnie nie ma takiej potrzeby. Bedzie uzywany glownie do gier i filmow na samsungu ktorego wymienilem wyzej. Jego nominalna rozdzielczosc to 1650x1050. Skoro nie będzie OC to za mniejszą kwotę kupisz coś ciekawszego. Porównywalne CPU X2 4800+ Lepiej wyposażoną płytę Asus M2N-SLI Deluxe (kartę dźwiękową można raczej sprzedać bo płyta ma dobrą) 4GB RAM ? pewien jesteś że wykorzystasz więcej niż 2GB ? Zostanie kasa na zasilacz albo coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Ten E2200 niepodkręcony chyba będzie wąskim gardłem dla gts-a chyba. Może lepiej weź 8800gt a co zostanie na zasiłkę jakąś lepszą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 @kaykay napisał, że OC NA RAZIE nie bedzie. No to zobaczymy co będzie potem, ale i tak myślę że nie wytrzymasz i podkręcisz od razu ;). Sprzęt wybitnie pod OC i bez tego będzie sie marnował. Jeśli planujesz tylko lekkie podkręcanie to sprzęt faktycznie na wyrost (zwłaszcza płyta) i lepiej dołożyć do podzespołów typu zasilacz.. Jednak przy takim budżecie zestaw na AMD raczej się nie sprawdzi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Wiec przy ewentualnym ostrzejszym OC wystarczy dokupic lepszy zasilacz? Mysle ze te 150zl na niego znajde... W sumie moge krecic zegarami ale wydaje mi sie ze nie mam odpowiedniego chlodzenia na ktore juz chyba obecnie nie wyrobie :/ Co mi potrzeba by wykorzystac nalezycie ten sprzet? Edytowane 11 Maja 2008 przez kaykay Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Ten E2200 niepodkręcony chyba będzie wąskim gardłem dla gts-a chyba. Może lepiej weź 8800gt a co zostanie na zasiłkę jakąś lepsząZe słabszą kartą jak by nie podkręcił tego E2200 to będzie mniej wydajne w grach 3D niż z X2 4800+ @3 GHz Chyba że będzie grał w szachy 3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Ty w ogóle nie planowałes zmiany zasilacza?! Ja rozumiem, że on jest lepszy niz by cena wskazywała, sam miałem fortrona 350 HLN, ale 8800GTS to bym na nim nie puszczał. Za 150zł to dostaniesz chiefteca 450W, albo Modecoma MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 No wlasnie pytalem w pierwszym poscie czy mus go wymieniac ;) Z tym chieftec'iem mozna sie juz pobawic w OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 da radę. jedyny jego minus, że "nieco szumi" w porówaniu z takimi BeQuiet za ponad 200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Raczej tak, ale ja od siebie polecam Corsair'a 450 (KLIK) Trochę droższy od tego szefa, ale zawsze można zaoszczędzić i wziąć e2160, który spokojnie powinien pójść na 2.5-2.7GHz na stockowym chłodzeniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Stary komp mi niezle wyje, mysle ze jesli nowy bedzie szumial troche mniej to bedzie juz dobrze ;D Czy po podkreceniu e2160 i e2200 to to samo? Czy moze ten drugi kreci sie lepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) różnice zdaje mi się że polegają wyłącznie na wyższym mnożniku tego drugiego, stąd wyższe nominalne taktowanie, cena i prawdopodobnie potencjał OC. właściwie wszystko jedno który weźmiesz (2160, 2180, 2200), bo różnica w cenie marginalna przy kosztach całego zestawu. Edytowane 11 Maja 2008 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Tańszy zestaw oparty o płytę Asus M2N-SLI Deluxe uważam za lepszy bo jest lepiej wyposażony a wydajność będzie podobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Zatem wymienione przeze mnie komponenty + chieftec 450W bylyby dobrym zakupem umozliwiajacym w miare przyzwoite OC bez dodatkowych chlodzen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 sprecyzuj jeszcze "w miarę przyzwoite OC" i przypomnij jakie w końcu bierzesz pamięci.. ale powiem Ci tak.. puść procka na boxowym chłodzeniu na 2.7-2.8GHz, podkręć nieco kartę i mocniej RAM, a zestaw posłuży Ci jeszcze przez dłuższy czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Tak, ew. możesz wziąć pod uwagę podany przeze mnie wcześniej zasilacz. Jest trochę cichszy od tego szefa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 W miare przyzwoite to znaczy na maxa przy standardowym chlodzeniu ;) Mam nadzieje ze ten sprzet ma sens bez dodatkowego chlodzenia. Co do ramu wlasnie nie wiem, nikt nie odpisal na ten temat, mysle o tych 3: Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 EM - 275zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11999 Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SP - 245zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11998 Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SP+ - 275zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 W miare przyzwoite to znaczy na maxa przy standardowym chlodzeniu ;) Mam nadzieje ze ten sprzet ma sens bez dodatkowego chlodzenia. Co do ramu wlasnie nie wiem, nikt nie odpisal na ten temat, mysle o tych 3: Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 EM - 275zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11999 Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SP - 245zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11998 Mushkin 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SP+ - 275zl http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12000 Do gier 3D wystarczy 2 GB przykładowo http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11153 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Do gier 3D wystarczy 2 GB przykładowo http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11153Ale 4GB nie zaszkodzą. kaykay jak trafisz na dobrą sztukę to zrobi na BOXie 3,4GHz, jak na średnią to tylko 3GHz (spójż w sygnature) ;) CIACH - wycięte zbędne uwagi osobiste // ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Ale 4GB nie zaszkodzą. kaykay jak trafisz na dobrą sztukę to zrobi na BOXie 3,4GHz, jak na średnią to tylko 3GHz (spójż w sygnature) ;) 4GB zaszkodzą zazwyczaj w OC i stabilności i w portfelu jeśli nie będą wykorzystane. CIACH - wycięte zbędne komentarze // ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) u kumpla za ścianą na płycie MSI Neo2-FR podobny procek (2160) chodzi 3GHz przez 24/7. Co do ramu niestety nie pomogę. Ostatnio składałem zestawy tylko na kingstonach 667 (bardziej budżetowe) i OCZ Platinum (nieco lepsze). Ponoć OCZ się pogorszyły i coraz większą popularnośc na forum zdobywaja właśnie mushkiny, ale nie potrafie CI powiedzieć które.. Edytowane 11 Maja 2008 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Panowie, za kolejne uwagi osobiste i OT posypią się procenty. Nie czytałem całego wątku, ale czy XP obsługuje poprawnie 4GB? Np przez instalację SP3? Jeśli nie, to popieram, że nie ma sensu. No chyba, że kolega planuje zakup Visty w najbliższym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 instalacja sp3 nic nie zmienia w tej kwestii.. jedyne wyjście to wersja x64, co nie zmienia faktu, że system (XP) i tak zobaczy ponad 3GB i starczy mu to do końca jego dni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 instalacja sp3 nic nie zmienia w tej kwestii.. jedyne wyjście to wersja x64, co nie zmienia faktu, że system (XP) i tak zobaczy ponad 3GB i starczy mu to do końca jego dni ;) Sprawa RAM w systemie 32-bit jest nieco bardziej skomplikowana (nie jest zalecane instalowanie więcej niż 3GB) bo typowa aplikacja nie wykorzysta więcej niż 2GB. Istnieje coś takiego jak przełącznik 3GB. 4 GB mogą być powodem spadku wydajności jeśli użytkownik nie potrafi odpowiednio systemu ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Może i mogą, ale swojego czasu podczas osobistych testów nie zauważyłem różnicy. Co do tych 4 GB ramu, ja na miejscu kaykay'a bym wziął chociażby z takiego powodu, jak przyjdzie mu ochota na Vistę x64 to będzie jak znalazł ;] Może poszczególne aplikację nie potrafią obsłużyć więcej niż 2gb, ale rzadkością jest że użytkownik komputera ma odpaloną tylko jeden program, więc ich odpowiednia ilość zapcha w końcu ten ram. A nawet jeśli by się to nie zdażyło w tym przypadku to 4gb dadzą odpowiedni bufor i zapewnią, że się ten ram nie skończy się nie w odpowiednim momencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Ze słabszą kartą jak by nie podkręcił tego E2200 to będzie mniej wydajne w grach 3D niż z X2 4800+ @3 GHz Chyba że będzie grał w szachy 3D. Chodziło mi o to że bez kręcenia ten procek (E2200) będzie się marnował. Poza tym tak czy tak do takiej grafy zmiana zasiłki jest bardziej niż wskazana. Dlatego napisałem o troszkę tańszej gafie i z zaoszczędzonej kasy zakupie zasiłki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Może i mogą, ale swojego czasu podczas osobistych testów nie zauważyłem różnicy. Co do tych 4 GB ramu, ja na miejscu kaykay'a bym wziął chociażby z takiego powodu, jak przyjdzie mu ochota na Vistę x64 to będzie jak znalazł ;] Może poszczególne aplikację nie potrafią obsłużyć więcej niż 2gb, ale rzadkością jest że użytkownik komputera ma odpaloną tylko jeden program, więc ich odpowiednia ilość zapcha w końcu ten ram. A nawet jeśli by się to nie zdażyło w tym przypadku to 4gb dadzą odpowiedni bufor i zapewnią, że się ten ram nie skończy się nie w odpowiednim momencie. W praktyce jest tak że większość posiadaczy 4GB nigdy nie wykorzysta więcej niż 2GB. Jądro systemu windy 32-bit 2000,2003,XP zawiera 2 przełączniki RAM /PAE i /3GB (PAE nie jest dla dzieci i daje dostęp systemowi do 16GB :) ) Win2000 bez problemu obsługuje 4GB (oczywiści po ustawieniu przełącznika 3G ) (z problemami zależnymi od wersji 16GB) WinXP bez problemu obsługuje 2GB (4GB celowo zostały zablokowane na początku) a działanie przełącznika 3G zależy od SP. SP2 pozwala na użycie przełącznika 3GB. Nie wiem co zostało dokonane w SP3 bo jeszcze nie testowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 (edytowane) W praktyce jest tak że większość posiadaczy 4GB nigdy nie wykorzysta więcej niż 2GB. Póki nie odpali któregoś z nowszych tytułów gier + coś w tle, niektóre potrafią dość mocno zapchać to 2gb ramu. Edytowane 12 Maja 2008 przez KvaNfield Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaykay Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Mysle o tym w ten sposob ze obecnie instalowanie visty jest raczej bez sensu gdyz wiele gier, aplikacji na niej nie dziala ale to raczej do czasu, niebawem trzeba bedzie sie na nia przesiasc. To samo bylo na poczatku z winowsem xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Mysle o tym w ten sposob ze obecnie instalowanie visty jest raczej bez sensu gdyz wiele gier, aplikacji na niej nie dziala ale to raczej do czasu, niebawem trzeba bedzie sie na nia przesiasc. To samo bylo na poczatku z winowsem xp.Przesiadka prędko nie będzie konieczna bo właściwe w 2 przypadkach: 1. Będziemy zmieniali sprzęt na taki który nie będzie miał sterowników do XP (ale wtedy DDR2 będzie raczej nieaktualne) 2. Będziemy chcieli wykorzystać aplikację 64-bit która nie ma odpowiednika 32-bit (to raczej rzadkość) lub wyrażnie lepiej działa w systemie 64-bit Zazwyczaj 4GB są bardziej problemowe i mniej podatne na OC niż 2GB. Jeśli już się zainstaluje 4GB to warto sprawdzić działanie przełącznika 3G/ (w XP od SP2) Warto się wcześniej zapoznać z dokumentacją systemu poniżej fragment: When the /3GB switch is used with Windows 2000 Professional or with Windows 2000 Server, the kernel components are loaded into the memory space by using the 4 GB RAM Tuning feature in the same way as they load in Windows 2000 Advanced Server and in Windows 2000 Datacenter Server. This functionality lets device-driver developers test their drivers in this configuration without having to install Windows 2000 Advanced Server or Windows 2000 Datacenter Server. The user-mode memory space is still limited to 2 GB. When the /3GB switch is used with Windows XP Professional, with Windows Server 2003, Datacenter Edition, with Windows Server 2003, Enterprise Edition, the /3GB switch works identically across versions. This functionality lets device-driver developers test their drivers in this configuration without having to install one of the Windows Server 2003 products just listed. The user-mode memory space is now limited to 3 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...