maethor Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Witam, Moj sprzet: plyta : gigabyte g7vax karta graf: gigabyte gf 7600gt silent pipe2 proc : athlon x2 3800+ 2 gb ram Geil zasilacz 230v 400W Tracer ;/ Problem: Po roku uzywania kompa spalila mi sie karta graficzna.. po prostu sie nie wlaczyla juz (komp dzialal, zrestartowalem i juz sie nie odpalila karta lub monitor nie dostal sygnalu, system wszedl do windowsa co bylo 'slychac'). Oddalem ja do naprawy.. po 3 miesiacach znow to samo.. po miesiacu .. to samo.. i dzisiaj .. a doslownie kilkanascie minut temu znow mi sie to przytrafilo. Normalnie uzywalem komputera (www, GG, muzyka) i po zrestartowaniu karta sie nie zglosila.. nie pojawil sie nawet bios.. czarny ekran.. wszystko inne dzialalo i dziala dalej.. co wlasnie jest dowodem (wyciagnalem karte i wlaczylem komp na zintegrowanej bez zadnych problemow). Moje pytanie brzmi.. co moze byc tego przyczyna? Czy zbyt slaby zasilacz(zestaw ten byl skladany przez sprzedawce w jednym z lepszych krk sklepow komputerowych)? Czy moze byc to spowodowane problemem z plyta? Czy po prostu akurat ten egzemplaz karty graf jest wadliwy(dodam ze za kazdym razem go naprawiali.. a nie wymieniali na nowy - autoryzowany serwis gigabyte).. Zalezy mi na w miare dokladnej odpowiedzi gdyz zamierzam wymienic karte i zastanawiam sie czy nowej nie spotka ten sam los jesli to wina wymienionych wyzej komponentow? Oczywiscie odpowiedz w stylu.. 'wymien plyte, karte, zasilacz, procesor' mnie nie interesuja, raczej chodzi mi o wymienienie jak najmniejszej ilosci elementow... Pozdrawiam i z gory dziekuje za kazda fachowa odpowiedz. Edytowane 12 Maja 2008 przez maethor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 (edytowane) Kamikaze jesteś że używasz tego szrotu pod nazwą Tracer. Szybko kup coś normalnego, bo tego co masz to w ogóle nie powinno się używać do zasilania komputera. Edytowane 12 Maja 2008 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 zasilacz 230v Tracer ;/moc podajemy w watach a nie w woltach ;) co nie zmienia faktu, że należałoby wymienić ten szrot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maethor Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 moc podajemy w watach a nie w woltach ;) co nie zmienia faktu, że należałoby wymienić ten szrot Wybacz.. jak to pisalem to cos mi nie pasowalo, moc 400W a na napieciu 230v wiec dobrze napisalem;p Hm a macie moze pomysl czemu 4x padla mi ta karta? i czy nowa karta + zasilacz bedzie ok? czy nadal nie wyklucza to padnietej plyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...