Skocz do zawartości
exe1987

Do 1000 Zł. Wymagana Cisza.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ja gościnnie z Audio;)

No więc potrzebuję trochę zmodernizować mojego kompa.

Jako, że nie gram w gry, to nie potrzebuje super karty graficznej, kartę dźwiękową mam i sobie chwalę.

No więc czego szukam i w jakiej cenie.

Mam 1000 zł na:

Obudowe

Proca

Mobo

RAM

Zasiłkę.

Dysk (nie musi być super wielki) w zupełności 120 GB wystarczy o ile takie jeszcze są.

I oczywiście chłodzenie.

Dodam, że teraz jadę na jakiś turbomarkowym zasilaczu za 30 zł do którego wrzuciłem wiatraka Arcica za 12 zł a proc chłodzi mi freezer 4. Najgłośniejszym elementem jest dysk SATA Maxtora, którego nienawidzę.

Całą resztę(dużo tego nie zostało) będę przekładał ze swojego kompa, grafe mam radka 9550 czy coś takiego, w każdym razie jeszcze na AGP bo pewno taka informacja się przyda. Jak nie da się do tego zrobić, to do zestawu trzeba by dorzucić grafę. Ważne aby była cicha, nie musi ciągnąć gier bo i tak w nie nie gram.

Zestaw będzie używany głównie do Photoshopa i innych programów. Bardzo zależy mi aby był cichy i mam nadzieje, że pomożecie.

Raczej nie interesuje mnie WC.

W razie pytań oczywiście odpowiem choć mam nadzieje, że się nakreśliłem już dość dobrze.

Edytowane przez exe1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawowe pytanie: będzie OC czy nie*? :)

obudowa: cooler master elite 330/331/332/333 ~120zł

procek: e2160 ~ 180zł + pentagram karakorum ~ 80zł

mobo: p31 ds3l ~ 180zł

ram 2x2GB goodram/kingston ~ 200zł

grafa: coś za 50 zł (np ati x300/x550)

zasiłka: amacrox warrior 400W < 150zł

960zł :)

*jeśli nie będzie OC to trza coś na amd wykombinować

edit

miało być 2x2GB a nie 2x1 ;)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość spec-kom

Co do karty graficznej

Jeżeli potrzebujesz cichej, nizawodnej to polecam ci ta karte

http://www.ceneo.pl/354422

A w razie czego możesz sobie czasem pyknąć w jakąś gierke :)

Karta posiada pasywne chłodzenie więc nie wydaje z siebie żadnego dźwięku i do tego jest tania no i Dobrej firmy

Lub cos takiego Z Radeona :

http://www.ceneo.pl/1358124

Ta tez posiada Pasywne chłodzenie i do tego można na niej spokojnie obejżeć Film HD

Co do pozostałego sprzetu podanego przez kolege wyżej również polecam,tylko ,że za 2 giga ramu Goodram zapłacisz około 100zł a nie jak napisał 200zł

A radzej lepiej dołożyć pare zł i kupic cos porządnego np to PATRIOT 2GB DDR2 2x1024MB/800 CL4 LLK

które kosztuja za 2 giga około 140zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestaw od @przemekbydgoszcz Ci świetnie spasuje (jeśli grafika będzie mieć pasywne chłodzenie).

A jak nie, to rozważ coś na AMD ze zintegrowanym radeonem X1250 (chipset AMD 690) lub HD3200 (chip AMD 790). Może wyjdzie trochę taniej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec wszytko fajnie i super, dzieki wielkie.

Jesli chodzi o OC to odpada, jakos nie potrzebuje grac w gry wiec nie widze sensu tutaj OC. System jaki bedzie postawiony to XP wiec tez super wymagan nie ma.

Interesuje mnie tylko to chlodzenie tego proca, czy aby na pewno ten pentagram bedzie cichy, bo zasilka chyba bedzie. Nie wiem czemu ale jakos nie ufam firmie Pentagram choc ta kwestie zostawie na razie i zadam pytanie w odpiednim dziale choc jak ktos ma propozycje to bede wdzieczny.

Dzieki za propozycje oczywiscie jak beda jakies inne jeszcze to z checia poczytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro nie będzie OC i będzie XP to w sumie można coś na amd złożyć, 2gb ramu wystarczą.

amd:

buda: ta sama ~ 120zł

mobo z dobrą integrą GA-MA78GM-S2H ~ 230zł

procek: 6000+ oem (windsor) ~ 330zł + karakorum 80zł, albo 5000+ black edition box ~ 250zł + karakorum, a reszte na piwo :)

2x1GB ~ 100zł

zasiłka ta sama < 150zł

~ 930-1000zł

ps. karakorum jest mocne ;)

-----edit-----

albo intel:

buda: ta sama ~ 120zł

mobo: p31 ds3l + grafa za 40zł = 220zł

procek: e4700/e7200 box ~ 380zł

2x1GB ~ 100zł

zasiłka ta sama < 150zł

~1000zł będzie trochę głośniej, ale chyba bym się na ten zestaw zdecydował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zestawie z intelem zgubiłeś grafikę :P

Oczywiście że większość użytkowników z tego forum wzięłaby intela.. ale główną jego zaletą jest potencjał do OC. A szkoda żeby się w tym wypadku marnował. To samo się tyczy AMD Black Edition. Po co przepłacać.. do tego zestawu zwykły Athlon X2, ewentualnie jakaś wersja Energy Efficient (bo mniej ciepła to mniejsze zapotrzebowanie na obroty wiatraka i jest ciszej).

Płyta GA-MA78GM-S2H będzie świetna do codziennej pracy ze względu na komplet wyjść. A jak coś to na płycie można oszczędzić (wziąć np tego foxconna z podpiętego tematu i dokupić mu pasywnie chłodzoną grafikę typu 7300GT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo intel:

mobo: p31 ds3l + grafa za 40zł = 220zł

w zestawie z intelem zgubiłeś grafikę :P

nie zgubiłem ;)

to ewentualnie zamiast asfalt edition można chwycić http://allegro.pl/item360717588_do_kreceni...indsor_oem.html + karakorum, imho branie brisbane'a taktowanego w okolicach 2.5-2.6GHz mija się z celem, bo takie e2220 taktowane 2.4ghz go zje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem Modecom MC (nie mylić z Feel) 350 i 400 są bliźniaczymi konstrukcjami z Amacrox Warrior AX400-PNF i AX450-PNF i (do czego zmierzam) czytałem, że są od nich nawet cichsze. Niestety nie miałem okazji tego sprawdzić.

Tak teraz myślę, że możnaby zrobić jeszcze mały myk. Obudowę zostawić lub wziąć tańszą, ale wziąć grafikę jakąś dosłownie najtańszą z allegro np. X600 i zaoszczędzoną różnicę dołożyć do tego zasilacza - Enermax Pro82+ 385W - Enermax Pro82+ i Modu82+ to obecnie najcichsze zasilacze na rynku. Lub tego - Be Quiet! Straight Power 350W. Jeśli chodzi o ten pierwszy (Enermax) mogę ci zagwarantować, że jest bardzo, bardzo cichy - sam mam Modu82+ i jest ledwie słyszalny.

Edytowane przez maroon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi