Skocz do zawartości
D4r3K87

Taki Sobie Zestaw...co Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie przymierzam się do kupna nowego komputera i mam straszny dylemat co wybrać na pewno będzie to INTEL w grę wchodzą dwa procki Q6600 lub E8400(mało gram ale lubię sobie czasem popykać w jakąś gierkę za to dużo robie na komputerze w tym samym czasie....oglądam, nagrywam, ściągam, pakuje itd)może nie od razu ale mam zamiar go na pewno kręcić :D dlatego chcę żeby zestaw był dobry do OC, mobo w zasadzie już wybrałem DFI LanParty DK P35-T2RS myślę że będzie dobra w rozsądnej cenie co do pamięci na początek planuje zakupić 2x2GB tu pytanie jakie wybrać? w poźniejszym okresie zamierzam rozszerzyć pamięć do 8GB(4x2GB) co byście mi doradzili?!

Pozdrawiam

Edytowane przez D4r3K87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile zamierzasz wydać ??

Mogło by być tak np. Q6600 @ 3,2Ghz (ok.600zł) + Abit IX38 QuadGT + (ok.600zł) + OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe (ok.400zł)

Ale to hipotetycznie jeśli masz żożliwość przeznaczyć ok. 1600 zł na te 3 komponenty :) Jeśli mniej to można wziąć tańsze mobo na P35 i pamięci na 800Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile zamierzasz wydać ??

:) Wiadomo każdy by chciał wydać jak najmniej na procka+mobo+pamieci jestem w stanie wydac okolo 1300zł chcę kupić coś dobrego ale w rozsądnej cenie z póżniejszą możliwościa OC i Upgrade :) Edytowane przez D4r3K87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie Q6600 (ok.600zł) @3.2Ghz + DFI LanParty DK P35-T2 (ok. 350 zł) + Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL4-4-4-12 DHX Technology (ok. 300zł)

Taki zestaw daje nam nam kwotę +/- 1250 zł. Do tego dobry wentylator na proc np Scythe Mugen ok. 130-140 zł i mamy dobry zestaw do kręcenia :) Jak trafisz na dobry egzemplarz Q6600 to pociągniesz więcej niż 3.2 Ghz. Chociaż do obecnych gier Q6600@ 3.0Ghz myślę że wystarczy spokojnie + jakaś dobra grafa. Jeśli wykonujesz wiele zadań naraz to 4 rdzenie będą lepszym rozwiązaniem.

#EDIT

Co do cen to są orientacyjne. Wszystko można znaleźć taniej oczywiście. :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez speede19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To konkretnie jakie pamięci będą wydajne i podatne na OC 2x2GB, jak będzie wyglądała sytułacja jak powiedzmy wezmę te Corsair Twin2X DDR2 2x 2GB 800MHz CL4-4-4-12 DHX Technology a paru miesiącach dokupię następne 2x2GB lepiej będzie jak kupie takie same czy nie zaszkodzi jak włożę inne? panowie a jaki jeszcze teraz do tego zasilacz myślę ze coś w okolicach 250zł będzie coś za tą kwotę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pamięci ładnie się kręcą więc nie będzie z nimi problemu. To czy za jakiś czas dokupisz innej firmy to sądzę że nie będzie miało większego znaczenia, jednak ja bym dokupił takie same i puścił je na tych samych ustawieniach co wcześniejsze. Co do zasilacza, to nie wiem jaką zamierzasz kupić grafę, ale polecałbym Chieftec (GPS-550AB-A) 550W (cena ok. 200zł) lub Corsair CMPSU-550VXEU - 550W (cena ok. 250zł). Wydaje mi się że będzie to odpowiedni zapas mocy do OC. Nawet z jakąś wydajną kartą grafiki :)

Edytowane przez speede19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już mówiłem pykam tylko czasem jak mam napady :D dlatego karta nie będzie drogim i kosmicznym wynalazkiem na kartę grafiki zamierzam wydać coś w granicach 300-350zł co polecicie?

PS CORSAIR 550W CMPSU-550VXEU jest ładny biore :)

Edytowane przez D4r3K87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty graf. to GeForce 9600 GT Palit 512MB 2x DVI (PCI-E) (cena ok.400zł) lub Radeon 3850 PowerColor 512MB 2xDVI (cena ok. 400zł). Obie karty są porównywalne wydajnościowo, więc wybór w tej granicy cenowej należy do Ciebie. Osobiście w tej granicy cenowej wziąłbym Radeona. GeForce króluje w High-Endzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi