Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zmieniłem bebechy w kompie wszystko było ok. a teraz jest problem z nagrywaniem DVD+R/DL. Nie mam pojęcia jak to "naprawić". Poniżej log z Alcohola. Nagrywanie Nero też nie idzie. Macie jakiś pomysł? ASPI tez instalowałem, ale nie pomogło. BIOS nagrywarki to najnowszy możliwy. Nawet już próbowałem go nadgrywać, jednak zero efektu. Czyżby nagrywarka po prostu już padła?

####################### Dumping/Recording Progress Log #######################********* Time stamp of this log file:  2008-05-12 17:25:34 *********17:25:34 Procesor: Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz x 2 (3339MHz)17:25:34 Pamięć dostępna dla systemu: 2 097 151 KB17:25:34 Rozmiar bufora pamięci: 256 MB17:25:34 Ładowanie obrazu płyty: xxxxxxxxxx17:25:34 DVD Informacje o źródle:  Sesja: 1, Ścieżka: 1, Rozmiar: 6.76 GB / 787:22:1817:25:40 (H:) HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B(0:0): Tryb zapisu/Prędkość17:25:40 Zapis - DVD DAO - 2.3X (3185 KB/s)	(H:) HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B(0:0) - Media format: DVD+R	 , Double Layers17:25:43 (H:) HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B(0:0) - [SEND DVD STRUCTURE] packet command failed!	S:KEY - 03/0C/00  - "Write Error"17:25:43 (H:) HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B(0:0): Zapis nie powiódł się!17:25:43 Błąd:  [03/0C/00] - Write Error17:25:43 (H:) HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B(0:0): Zapis nie powiódł się!17:25:43 Ładowanie obrazu płyty przerwane!17:25:45 Błąd w procedurze zapisu! Sprawdź plik z logiem i wyślij informacje o błędach do Pomocy Technicznej.##############################################################################

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie bebechy zmieniałeś? Jeśli mobo to zainstaluj stery do mobo najnowsze. Podłącz nagrywarkę samą na 1 taśmie w trybie CableSelect lub Slave. Jakich płyt do zapisu używasz. Sprawdź na Verbatimie DVD+R i zobacz czy nagrywa i odtwarza poprawnie płytki CD. Odtwarza płytki DVD-ki normalnie.

Ja bym jeszcze proponował wywalić w cholerę tego Alcohola. Przeinstalowałbym Nero i zainstalował ImgBurn zamiast Alcohol. I wtedy sprawdził czy nagrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie bebechy zmieniałeś? Jeśli mobo to zainstaluj stery do mobo najnowsze. Podłącz nagrywarkę samą na 1 taśmie w trybie CableSelect lub Slave. Jakich płyt do zapisu używasz. Sprawdź na Verbatimie DVD+R i zobacz czy nagrywa i odtwarza poprawnie płytki CD. Odtwarza płytki DVD-ki normalnie.

Ja bym jeszcze proponował wywalić w cholerę tego Alcohola. Przeinstalowałbym Nero i zainstalował ImgBurn zamiast Alcohol. I wtedy sprawdził czy nagrywa.

ImgBurn jeszcze nie widzialem, dzisiaj lukne co to jest :)

bebechy? wszystkie :P mobo+proc+ram+grafa, czyta wszystkie plytki, nagrywa DVD+R normalnie, ma tylko prolem z DVD+R DL i nie mam pojecia dlaczego. wczesniej nagrywalem nawet na esperanzie i wszystko smigalo. a teraz ani na tych, ani na emtecu. podejrzewam, ze bez roznicy czy verbatim, czy inna. wieczorem lukne jako pojedynczy naped i zmienie sterowniki, bo narazie uzywam tych ktore dostalem z plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

bebechy? wszystkie :P mobo+proc+ram+grafa, czyta wszystkie plytki, nagrywa DVD+R normalnie, ma tylko prolem z DVD+R DL i nie mam pojecia dlaczego. wczesniej nagrywalem nawet na esperanzie i wszystko smigalo. a teraz ani na tych, ani na emtecu. podejrzewam, ze bez roznicy czy verbatim, czy inna.

DL-ki mają spory rozrzut jakościowy+ większe wymagania od nagrywarki, proponuje sprawdzić na kilku płytach, różnych producentów,akurat o Esperanzie czy Emtecu -basf nie mam nalepszego zdania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DL-ki mają spory rozrzut jakościowy+ większe wymagania od nagrywarki, proponuje sprawdzić na kilku płytach, różnych producentów,akurat o Esperanzie czy Emtecu -basf nie mam nalepszego zdania.

ja tez, ale wczesniej na tych plytach normalnie dzialalo... wciaga plyte normalnie... wlasnie zainstalowalem nowe stery z neta, tyle ze nie jestem pewny czy sie zainstalowaly, no ale pozostaje mi wierzyc instalatorowi. sprawdzimy co to dalo

edit:

nic nie dalo... log z ImgBurn

I 23:46:37 ImgBurn Version 2.4.1.0 started!I 23:46:37 Microsoft Windows XP Professional (5.1, Build 2600 : Dodatek Service Pack 2)I 23:46:37 Total Physical Memory: 3 407 076 KB  -  Available: 2 870 880 KBI 23:46:37 Initialising SPTI...I 23:46:37 Searching for SCSI / ATAPI devices...I 23:46:37 Found 1 CD-RW, 2 DVD-ROMs and 1 DVD±RW/RAM!I 23:48:05 Operation Started!I 23:48:05 Source File: xxxI 23:48:05 Source File Sectors: 3 314 382 (MODE1/2048)I 23:48:05 Source File Size: 6 787 854 336 bytesI 23:48:05 Source File Volume Identifier: COD4MWI 23:48:05 Source File Volume Set Identifier: 4739DAA800005BEBI 23:48:05 Source File Implementation Identifier: powerisoI 23:48:05 Source File File System(s): ISO9660; Joliet; UDF (1.02)I 23:48:05 Destination Device: [0:0:0] HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B A106 (H:) (ATA)I 23:48:05 Destination Media Type: DVD+R DL (Disc ID: RICOHJPN-D01-67) (Speeds: 2,4x)I 23:48:05 Destination Media Sectors: 4 173 824I 23:48:05 Write Mode: DVDI 23:48:05 Write Type: DAOI 23:48:05 Write Speed: MAXI 23:48:05 Link Size: AutoI 23:48:05 Test Mode: NoI 23:48:05 OPC: NoI 23:48:05 BURN-Proof: EnabledI 23:48:05 Book Type Setting: DVD-ROMI 23:48:05 Optimal L0 Data Zone Capacity: 1 657 200I 23:48:05 Optimal L0 Data Zone Method: ECC Block BoundaryE 23:48:32 Failed to set L0 Data Zone Capacity!E 23:48:32 Reason: Write ErrorE 23:48:32 Operation Failed! - Duration: 00:00:27I 23:48:32 Average Write Rate: N/A - Maximum Write Rate: N/A
Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między poszczególnymi płytami tego samego producenta też mogą być duże rozrzuty jakościowe. Na razie nie mam więcej pomysłów jak Ci pomóc, prawie wogóle nie nagrywam DL.

...w ostateczności format i sprawdzić na czystym systemie czy idzie.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między poszczególnymi płytami tego samego producenta też mogą być duże rozrzuty jakościowe. Na razie nie mam więcej pomysłów jak Ci pomóc, prawie wogóle nie nagrywam DL.

...w ostateczności format i sprawdzić na czystym systemie czy idzie.

na czystym to samo... juz nie mam pomyslow. chyba jednak czeka mnie zmiana napedu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam dokladnie ten sam problem co Yogi <_< po wymianie mobo ,proca,grafy i ramu gdy chce nagrac plyte wyskakuje mi blad fiksacji i jeszcze taki napis wystapil reset :angry: wgralem inne nero i to samo ktos mowil ze wyjecie bateri z plyty pomoze ale nie probowalem bo watpie,jednak chcialbym wgrac nowe firmware moze by to cos zmienilo ,bo czytalem wiele podobnych problemo i niektorzy pisza ze kupienie innych plyt pomoze juz chyba 10 firm plyt probowalem i nic pojawiala sie znowu fiksacji i napis wystapil reset ,chcialbym tez spytac kogos o taka strone z firmware bo mialem ja zapisana ale po formacie skasowala sie inie pamietam jej nazwy byly tam do wszystkich typow nagrywarek firmware ,pamietam ze strona byla na czarnym tle i czerwone bodajze napisy praktycznie do wszystkich dvd z najnowszymi firmware jesli ktos wie jak poradzic temu problemowi z fiksacja i nienagrywaniu plyt za odp z gory dzieki i jakby ktos wiedzial jaka to jest ta stronka tez z gory dzieks :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam dokladnie ten sam problem co Yogi <_< po wymianie mobo ,proca,grafy i ramu gdy chce nagrac plyte wyskakuje mi blad fiksacji i jeszcze taki napis wystapil reset :angry: wgralem inne nero i to samo ktos mowil ze wyjecie bateri z plyty pomoze ale nie probowalem bo watpie,jednak chcialbym wgrac nowe firmware moze by to cos zmienilo ,bo czytalem wiele podobnych problemo i niektorzy pisza ze kupienie innych plyt pomoze juz chyba 10 firm plyt probowalem i nic pojawiala sie znowu fiksacji i napis wystapil reset ,chcialbym tez spytac kogos o taka strone z firmware bo mialem ja zapisana ale po formacie skasowala sie inie pamietam jej nazwy byly tam do wszystkich typow nagrywarek firmware ,pamietam ze strona byla na czarnym tle i czerwone bodajze napisy praktycznie do wszystkich dvd z najnowszymi firmware jesli ktos wie jak poradzic temu problemowi z fiksacja i nienagrywaniu plyt za odp z gory dzieki i jakby ktos wiedzial jaka to jest ta stronka tez z gory dzieks :wink:

ja bralem zazwyczaj z tego serwisu

http://drivers.softpedia.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi