j0j Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Witam, sorry - nie wiedziałem w jakim dziale napisać ten temat. Mam problem, Wydaje mi się, że mój komputer nie jest zbyt wydajny... Gram w Counter Strike: Source. W akcji mam od 30 do 99 fps... Znajomi na gorszych kompach mają lepsze osiągi - stałe 99... Ktoś powiedział, że mój problem moze być spowodowany tym, że podczas uruchomienia aplikacji 3D, PCI express może spadać, zmieniać się... np z razy 16 może się zmniejszyć na x4. Może to być przyczyną? Mój komputer: Proc: Intel C2D E4500 2.2 Ghz MoBo: Asus p5k pro Grafika: Gainward GeForce 8800GS 384MB 192BIT Ram: 2x1GB OCZ 800MHZ CL4 (Platinum rev. 2) Zasilacz: Cheftec 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 jeszcze takiego czegos to nie słyszałem żeby spadała predkośc x16 mi sie wydaje że to może być coś ze sterownikami karty graficznej,spróbuj inne sterownik zainstalować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j0j Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Sterowniki mam najnowsze, ściągnięte ze strony nVidii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me$$iah Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Czym sprawdzasz fpsy ? netgraph czy frapsem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Wrzuć wynik z 3dmarka2005. Sprawdź wydajnośc na innej grze, porównaj ustawienia CS u Ciebie i u znajomych. Przeinstaluj stery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Koligację na 1 jajko może ? Chociaż hl2 nie miał z tym problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 1. Z strony asusa ściągnij i zainstaluj najnowsze stery do mobo. 2. Sprawdź ustawienia CPU, RAM i PCI-E w biosie. 3. Sprawdź temperatury ( asus PC Probe, powinien być na CD do mobo ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j0j Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Czym sprawdzasz fpsy ? netgraph czy frapsem ?FPS sprawdzam komendą "show_fps 1" Temperatury w biosie sprawdzam ASUS PC probe. Temperatury procka nigdy nie sa wyższe niż 30 - 32 stopni, nawet po paru godzinach giercowania... (Arctic Freezer 7 + Arctic Silver 5:d) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Armo zapewne nie chodzilo o temperatury procesora tylko o temp. MCH bo on glownie odpowiada za taktowanie szyny pci-e, jesli sie przegrzewa obniza "mnoznik" szyny i stad czasem sa problemy z szybkoscia podsystemu grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j0j Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) Armo zapewne nie chodzilo o temperatury procesora tylko o temp. MCH bo on glownie odpowiada za taktowanie szyny pci-e, jesli sie przegrzewa obniza "mnoznik" szyny i stad czasem sa problemy z szybkoscia podsystemu grafiki.MCH?? Jak sprawdzić temp. tego czegoś?? W Asus PC probe nie moge zobaczyc temperatury tego mch... Dodam, ze niestety moja karta graficzna nie ma regulacji obrotow wiatraka i czujnika temperayury... Mam wyniki 3d mark 2005 3DMark Score 13103 punktów... Mam najnowsze sterowniki - 175.16 Edytowane 15 Maja 2008 przez j0j Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...