Dudekkd Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Witam. Mam zamiar kupić bardzo dobrego i cichego kompa. Tak naprawdę to 2 (dla mnie i dla mojej dziewczyny). Cena mi wyszła około 12k (przydało by się mniej, ale długo go nie zmienię, więc nie będę oszczędzał). Zacznijmy zatem: Płyta: MSI P35 NEO2-FIR. Procesor: E8400. Chłodzenie procesora: Termalright Ultra 120 eXtreme. Wentylator procesora: Noctua NF-P12 120mm. Pamięć: 2x2GB Mushkin PC8500 XP. Karta graficzna: XFX 8800GTS 512MB. Chłodzenie karty graficznej: Termalright HR-03 Plus. Wentylator karty graficznej: Noctua NF-B9 92mm. Dysk twardy: Samsung F1 320MB x2. Napęd optyczny: Samsung SH-S203P bulk black + Pionier DVR-215 bulk black. Zasilacz: Be Quiet Dark Power P7-PRO 550W. Obudowa: Antec P182 GunMetal. Wentylator do obudowy: Noctua NF-P12 120mm x5. A teraz trochę wyjaśnień: 1. Płyta może być inna. Tak naprawdę zależy mi aby była czarna na P35+ICH-9R. Miłym dodatkiem byłby 2x1Gb lan, ale o to jest bardzo ciężko. 2. Procesor najprawdopodobniej będzie w wersji box. Istnieje jednak możliwość, że trafi się OEM z 3 letnią gwarancją (dogadanie się ze sprzedawcą). 3. Chłodzenie procesora wolałbym w wersji czarnej, ale w Polsce jeszcze niedostępna. 4. Wentylator procesora raczej nie podlega dyskusji, chyba że ktoś zna równie dobry, ale czarny. 5. Ram nie podlega dyskusji. Jest czarny! 6. Karta graficzna tak naprawdę dowolnej firmy (i tak prawie każda jest kartą referencyjną). Liczy się tylko cena. 7. Chłodzenie karty graficznej nie podlega dyskusji, chyba że ktoś zna równie dobrą konstrukcję w kolorze czarnym. 8. Wentylator karty graficznej raczej nie podlega dyskusji, chyba że ktoś zna równie dobry, ale czarny. 9. Dyski będą w macierzy raid 0. Ewentualnie zastanawiałem się nad Seagate Barracuda ES.2 250GB x2, ale Samsung jest podobno mniej hałaśliwy. 10. Samsung (najlepszy odczyt) i Pionier (najlepszy zapis) podobno. Tutaj może się coś zmienić, ale czy warto. Ilość tylko bez zmian i dodatkowo muszą być to dwie różne firmy (w celu uniknięcia problemów z oryginalnymi płytami). 11. Tak wiem, korsarz 520 HXEU jest tańszy i prawie równie cichy i wydajny, ale ja chce tego BQ. Nie podlega dyskusji. Do tego cable menagment. 12. Obudowa nie podlega dyskusji. Ewentualna zamiana na Antec P182 SE (ta sama obudowa tylko, że jest lustrzana na zewnątrz i czarna w środku). 13. Wentylator do obudowy. Zastanawiałem się nad Scythe S-FLEX 800 obrotów 120mm i gumowymi zapinkami zamiast śrubek, ale Noctua wydaje się być lepsza i ma już zapinki w komplecie. Po stronie S-FLEXa stoi kolor czarny. Do tego wszystkiego czytnik kart pamięci 3,5 cala (ale to już drobiazg). Mysz Razer DeathAdder, klawiatura Razer Lycosa i Razer eXactMat z eXactRest (to są opcje, możliwość dokupienia później, nie podlegają dyskusji). Jak widać sprzęd przygotowany solidnie. Cena wychodzi 12k ponieważ potrzebuje 2 takie kompy i do tego doliczam monitory (Samsung T240, nowa seria niestety jeszcze niedostępna w Polsce, cena około 1,3 - 1,5k) oraz MS Office x2 (do użytku domowego) i Norton 360 (jest na 3 stanowiska, więc tylko 1 sztuka). Proszę o opinię na temat dobranych elementów. PS. Tak, lubię kolor czarny. Tak, nawet w środku komputera (gdzie go nie widzę). Nienawidzę jak coś mi świeci! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Enermax Modu82+ EMD525AWT jest bardziej czarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Enermax Modu82+ EMD525AWT jest bardziej czarny Fakt, ale widze, że jest bardzo podobny. Zostane przy BQ. Wydaje mi się, że nie warto dopłacać, ale dziekuję za radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 A co windows? nie ma edycji czarnej... Trochę pogrzebowy klimat. DFI P35 DK jest bardzo czarna. Wersja T2rs ma raida. Trochę droższa od proponowanej. Moim zdaniem bardziej lanserska i fajniejsza. XFX grafika - zwykle produkty tej firmy parę % droższe od konkurencji. Patriot LLK ma czarne radiatory, jest tańszy. Niech Ci nie przyjdzie do głowy malowanie radiatorów na czarno, szczególnie sprayem. Wentylatory za to można malować, więc jak będziesz chciał się pobawić to będzie bardziej czarno. Te bonusowe zabawki razera znacznie podbijają cenę. Logitechy też są czarne. A propos PS. Masz jakąś lampkę w pokoju? Dlaczego 2 identyczne kompy? Dziewczyna też napiera w Crysis na ultra high? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) Heh widze ze gosc wszedzie szuka porady, rzucila mi sie w oczy calkiem fajna odpowiedz: to z forum egieldy "Ja napisze tak czarno to widze! "widze ciemnosc, ciemnosc widze", nazwe to EMO-KOMPUTER Plyta DFI LP DK P35 T2RS - czarna jak cholera, a do tego ideal Typ EMO Procesor - niestety nie widzialem i nie znalazlem czarnego ani czarnej pasty przewodzacej, a naszukalem sie ze hej, mozna uzyc tuszu do rzes lub powiek, w kazdym zestawie dla EMO jest. Niestety z zasilaczem sie nie postarales i wybrales czern jeno w nazwie, proponuje ktoregos Tagana, piekna gleboka czern, az dreszcze przechodza Ram - a moze dla odmiany by tak Mushkin Red Line, slicznie z ta czernia, bedzie sie krwista czerwien komponowac, cod, mniod smile2.gif i orzeszki Tyle na razie, jade do siedziby szatana szukac dalej. Aha jak nie chcesz miec klopotow z EMO-KOMPEM, nie instaluj tego quana pt. Norton 360, chyba ze sie myle, moze trzeba gdzies te czarne EMOcje rozladowac, wiec na czym jak nie ............ EDIT: bezwzglednie ten wentylator noctua nie pasuje ale wydajnosc niepodwazalna" A teraz na powaznie nie widze kompletnie sensu ladowania 12K w sprzet na 6 m-cy przed zmiana platformy u intela, ale zboczenia sa rozne. Edytowane 13 Maja 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Widze, że mania koloru czarnego została zle odebrana. Chociaż jest troche wesoło. Co do egiełdy to tam też umieściłem ten post, naprawde zależy mi na tych kompach dlatego chciałbym jak najwięcej porad. Kompy bede kupował najpóźniej do 20 czerwca, więc coś może się jeszcze zmienic, ale już zacząłem szukać. Co do płytki DFI to może rzeczywiście się nad nią zastanowie, bardzo dziekuję za radę. Tagany odpadają, są za głośne. Nie mam zamiaru nić malować, jak coś jest czarne to fajnie, ale jak nie to nic się nie stanie. Zostane przy Mushkinach (są naprawdę fajne), a przy okazji to są własnie RedLine bodajże (w czarnej obudowie). Co Windowsa czarnej edycji to jak byś sprawdził wersje box to Vista ultimate jest czarna. Ja jednak będę miał (już mam) Viste Business 64 bit. Norton.... hmmm... co polecasz kolego zamiast tego oprogramowania? Odrazu mówię, że bardzo nie lubie Kasperskiego, pracowało mi się z nim bardzo niekomfortowo (uprzedzenie widocznie). Co do sensu kupowania tak drogiego sprzętu to: 1. To jest 6k per komp (odrazu brzmi mniej). 2. Mój komp już się sypie, więc potrzebuje nowego. 3. Wiem, że jak teraz kupie kompa to długo go nie zmienie/zmodernizuje. 4. Dziewczyna lubi sobie również pograć w różne gry, może i nawet na Crysis'a też się skusi. 5. Ten komp nie jest przecież, aż tak dobry pod względem wydajności (znacza część kasy poszła na wyciszenie, np. Noctua kosztuje prawie 80 zł per sztuka). Dzieki za informacje co do DFI, poszukam i poczytam, może naprawdę wybiorę tą płytę. PS. W siedzibie szatana nic ciekawego do tego kompa nie znajdziesz, nie lubi mnie i niechętnie doradza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graczuuu Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 norton strasznie muli system, ja chyba bardziej bym sie skusil na nod32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mothman Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) A powiedz mi kolego Dudekkd, dlaczego chcesz żeby wszystko było czarne, skoro w tej obudowie nie ma okna? O ile nie będziesz niczego wymieniał/dokładał to nie będziesz musiał tam w ogóle zaglądać :razz: Druga sprawa. Nie chce mi się podliczać, więc jeśli mógłbyś powiedz ile masz do wydania na same podzespoły - tzn. bez obudowy, monitora, myszek, klawiatur, wentylatorów etc. Ile możesz wydać na podzespoły do jednego zestawu? Edytowane 13 Maja 2008 przez maroon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 ... 5. Ten komp nie jest przecież, aż tak dobry pod względem wydajności (znacza część kasy poszła na wyciszenie, np. Noctua kosztuje prawie 80 zł per sztuka). ... Jeśli cisza jest taka istotna to można zbudować coś trochę mniej wydajnego i znacznie cichszego i bardziej czarnego. Płyta Asus M3N WS (czarna oczywiście) http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...5&Itemid=69 Cpu w czarnym opakowaniu przykładowo X2 5000+ WOF Black Edition (jest wydajniejsze w czarnym opakowaniu ale do ciszy nieciekawe) http://www.morele.net/produkt/142718/ Czarną kartę graficzną Leadtek Winfast GeForce 9800 GTX, http://pc.emarket.pl/pricelist/Item.aspx?PID=C9300078 Zmniejszenie hałasu będzie wyraźne podczas innego wykorzystania komputera niż gry 3D bo w takiej konfiguracji może być odcięte od grafy zasilanie i pracuje tylko integra (czyli 0 RPM wentylatora karty , mniejsze obroty wentylatora zasilacza i innych kontrolowanych poprzez pomiar temperatury) W czerwcu ma być dostępny X2 z L3 na pokładzie (ale nie wiem czy będzie w czarnym opakowaniu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Jak widać sprzęd przygotowany solidnie. Cena wychodzi 12k ponieważ potrzebuje 2 takie kompy i do tego doliczam monitory (Samsung T240, nowa seria niestety jeszcze niedostępna w Polsce, cena około 1,3 - 1,5k) oraz MS Office x2 (do użytku domowego) i Norton 360 (jest na 3 stanowiska, więc tylko 1 sztuka). Proszę o opinię na temat dobranych elementów.Monitor Samsung T240 to budżetowy low-end na matrycy TN. Moim zdaniem 24" na TN to pomyłka. Co do MS Office - zanim kupisz zapoznaj się z OpenOffice 2.4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Co do MS Office - zanim kupisz zapoznaj się z OpenOffice 2.4 .+ wersja domowa office'a tez jest na 3 stanowiska z tego co sie orientuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 ee tam.. MS Office 2007 rulez! i kasperski też.. co tu dużo mówić kasperski to ścisła czołówka, ale jak masz uprzedzenia to tylko nod32. z daleka od Nortona. co do czarnych procków, to AMD robi Black Edition, które nie są czarne ;) Ale przy takim budżecie warto brać tylko Intela. @dwaIP ma swoje racje (mimo że każdemu wciska procki od AMD) i to wielka szkoda, że pod intele nie ma tak funkcjonalnych płyt głównych, jednak wydajnościowo zestaw na Intelu jest znacznie lepszy. Jeśli zaś chodzi o płytę spod ciemnej gwiazdy, to radzę obejrzeć Asusa P5K w wersji pro albo nawet deluxe. Ta ostatnia jest za nieco ponad 400zł a dodatków ma tyle że głowa boli (m.in 2 sieciówki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 ... @dwaIP ma swoje racje (mimo że każdemu wciska procki od AMD) i to wielka szkoda, że pod intele nie ma tak funkcjonalnych płyt głównych, jednak wydajnościowo zestaw na Intelu jest znacznie lepszy. ... Mylisz się w wielu sprawach: 1. Przy wysokich rozdzielczościach (patrz rozważany monitor) w większości gier 3D wąskim gardłem będzie karta graficzna a 9800GTX jest trochę wydajniejsze od 8800GTS w efekcie będzie tak że zestaw z E8400 + 8800GTS będzie w części gier 3D wolniejszy od połączenie X2 5000+ i 9800GTX. 2. Nie wciskam żadnego AMD tylko dzielę się wiedzą o właściwościach sprzętu i oprogramowania, przykładowo gdy lepszy jest E8400: http://forum.purepc.pl/temat/Co-kupic/59/J...Upgrade/262549/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 kolor czarny bardziej pochłania.....dzwieki :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) Mylisz się w wielu sprawach: 1. Przy wysokich rozdzielczościach (patrz rozważany monitor) w większości gier 3D wąskim gardłem będzie karta graficzna a 9800GTX jest trochę wydajniejsze od 8800GTS w efekcie będzie tak że zestaw z E8400 + 8800GTS będzie w części gier 3D wolniejszy od połączenie X2 5000+ i 9800GTX. 2. Nie wciskam żadnego AMD tylko dzielę się wiedzą o właściwościach sprzętu i oprogramowania, przykładowo gdy lepszy jest E8400: http://forum.purepc.pl/temat/Co-kupic/59/J...Upgrade/262549/ oj tam.. nie krytykuję, przecież sam mam AMD, ale ostatnio zauważyłem że każdemu polecasz ten zestaw. Siedziałem już na różnych kompach i mogę z całą pewnością powiedzieć, że system pracuje szybciej, jakoś tak płynniej na core 2 duo niż na athlonach. Owszem przy bardzo dużych rozdzielczościach fajnie by było mieć 9800GTX... ale przecież mało kto gra 24/7 w wymagające gry używając max detali. Ale może faktycznie to moje uprzedzenia.. Nie cierpię patrzeć jak sprzęt, który kupiłem tanieje w zastraszającym tempie i szybko przestaje sobie radzić z wymaganiami softu. Tak niestety bywa z topowymi kartami, więc jestem przeciwnikiem kupowania topowych kart, zwłaszcza do mało zrównoważonego zestawu ze słabym prockiem. Trochę winę zwalam na to forum.. tu wszyscy mówią że nie ma co kupować najdroższych komponentów, tylko brać tańsze i podkręcać ;) Edytowane 14 Maja 2008 przez ainaruth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zawiodłem sie troche na propozycjach. Intel jest w tej chwili najlepszy, więc AMD odpada. Grafika zostaje 8800GTS 512MB. Dlaczego? 9800GTX to jest dokładnie ten sam układ (troszke podkręcony z troche lepszymi pamięciami), więc nie bede dopłacał 200-300 zł za 0-5% wydajności. Poza tym w 1920x1200 nawet 9800GTX lub 9800GX2 nie domagają, mają za mało ramu. Dodatkowo we wszystkie gry do zeszłorocznych pozycji (nie liczę Crysis'a) pogram w max rozdzielczości na 8800GTS, a jak zamaży mi się max FPS w jakiejś nowej grze to nawet seria 9*** mnie nie uratuje. Co do ciszy to ten komp będzie wystarczająco cichy, wkońcu będą chdziły tylko Noctuy i zasilacz BQ w świetnie wyciszonej obudowie (czasami dyski, ale podobno są ciche). Komp powinien być niesłyszalny. Płyta Asus P5K Pro nie jest taka wspaniała, więc wolę MSI lub DFI, jeszcze zobaczę. Co do monitora to... w tej kwestii jestem średnio poinformowany, więc co poleczasz zamiast T240? PS. Co do mani koloru to imteresują mnie tylko i wyłącznie dobre komponenty, a dopiero na drugim planie jest kolor jeżeli wogóle będzie taka możliwość. Idealnym przykładem są Noctuy. Brązowe wentylatroki, ale niedoścignione w wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) ... Poza tym w 1920x1200 nawet 9800GTX lub 9800GX2 nie domagają, mają za mało ramu. ... 8800GTS i 9800GX2 dzieli przepaść w wydajności (x2 ma standardowo więcej x2 RAM) 8800 ultra w Crisis 1280x1024 to mniej więcej 9800GX2 w 1920x1200 Testy również w rozdzielczości 1920x1200: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3266&p=5 Edytowane 14 Maja 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) Jeśli cisza jest taka istotna to można zbudować coś trochę mniej wydajnego i znacznie cichszego i bardziej czarnego. Płyta Asus M3N WS (czarna oczywiście) 2995918[/snapback] Monitor Samsung T240 to budżetowy low-end na matrycy TN. Moim zdaniem 24" na TN to pomyłka. Co do MS Office - zanim kupisz zapoznaj się z OpenOffice 2.4 . Co do monitora to się zgadzam. Ale co do OO 2.4 to nie polecam, niestety chwilowo muszę z tego korzystać ale odradzam wszystkim. Wolniejszy, brzydsze i ubogie w niektóre opcje w porównaniu do produktów MS. No ale przynajmniej za darmo..... Edytowane 14 Maja 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) Kolego dwaIP. Z tego co mi wiadomo to: 1. 9800GX2 ma 1GB pamięci podzielony po 512MB per rdzeń. 2. SLI działa w tej karcie na zasadzie naprzemiennego generowania klatek, czyli w ramie jest dwa razy to samo. 3. 512MB per rdzeń to jest trochę mało na rozdzielczość 1920x1200, czylo ram jest wąskim gardłem GX2. 4. 9800GX2 rzeczywiście jest lepszy od 8800GTS, ale bierze dużo więcej prądu, dużo bardziej się grzeje, nie ma na niego jeszcze rozwiązania typu TR HR-03, a SLI nadal tak świetnie się nie skaluje (tzn. wydajność wacha się od 100-170% jednej karty), no i oczywiście cena GX2 to cena x2. 9800GX2 więc może jest lepszym rozwiązaniem niżeli 8800GTS do rozdzielczości 1920x1200, ale chwilowo niewiele lepszym i do tego napewno nieopłacalnym. Może mam zamiar wydać niewyobrażalnie nieopłacalną sumę pieniędzy na kompa, ale jak się dokładnie wczytać to sama podstawa jest względnie ekonomiczna i dobrze dobrana, a dodatki które stanowią prawie 50% ceny kompa (całe wiciszenie i chłodzenie, dość droga obudowa, oprogramowanie, urządzenia IO) są dość przyszłościowe. Zmiana za parę lat kompa może nie będzie się wiązała ze zmianą obudowy i wiekszości chłodzenia oraz urządzeń IO co bardzo zmnienjszy jego cenę i czyni wydanie w tej chwili takiej sumy pieniędzy bardziej atrakcyjnym. Jaki monitor polecacie zamiast tego samsunga? Zawsze lubiłem tą firmę. Edytowane 14 Maja 2008 przez Dudekkd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 ... Tylko po co kupować coś mniej wydajnego jeżeli ma się kasę na sprzęt sporo lepszy? E8400 bije wszystkie athlony, wię tutaj AMD jest nieopłacalne zupełnie. 8800gts wcale nie jest jakoś znacząco słabszy od swojego bliźniaka z serii 9. A Phenomy też wcale fenomenalne nie są, choć teoretycznie na systemie 64 bitowym powinny być lepsze, bo c2d to w dalszym ciągu "tylko" 32 bitowiec. .... Coś mniej wydajnego bardzo często się kupuje (płacąc więcej) dla ciszy przykładowo. Kupuje się X2 4850E zamiast wydajniejszego X2 5000+ albo dyski 2.5" zamiast 3.5" jest jeszcze wiele innych powodów które wszystkie trudno wymienić, typowe to rozmiar lub waga komputera. Jeśli chodzi o wydajność CPU (nie licząc się zbytnio z kosztami) to na dzisiaj są do wyboru tylko 2 typy CPU do domowego PC E8xxx i Q9xxx i który jest wydajniejszy zależy od zastosowania czyli konkretnych aplikacji. Przy ograniczonym budżecie wybór CPU jest dużo trudniejszy ograniczając się nawet tylko do kryterium wydajności. Wydajność w konkretnej aplikacji może zależeć silnie od innych podzespołów a od CPU wcale (n.p. płyta główna, HDD, RAM, GPU i.t.p.). Jeśli ktoś kupuje komputer do Internetu, oglądania filmów i grania w gry 3D które wymagają wiele od GPU i niewiele od CPU ,przykładowo : Call of Juarez, to kupowanie czegoś droższego niż X2 4850E nie ma sensu a takie 9800GX2 się przyda. http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6 Podobnie jest z pozostałymi podzespołami komputera związanymi z wydajnością w różnych zastosowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Biorąc 9800GX2 należy pamiętać, że to jest SLI. W dzisiejszych czasach połączenie 2ch kart staje się coraz bardziej opłacalne, ale oszczędzanie na procku jest złym pomysłem. SLI jest dość kosztowne w moc obliczeniową procesora co może spowodować, że właśnie nasz CPU stanie się słabym punktem naszej maszyny. Moim zdaniem kupowanie 9800GX2 i oszczędzanie na procku (czyt. nie kupienie penryna) jest głupotą. Jak kogoś stać na 9800GX2 to niech na procka też wyda troszkę więcej kasy. Zwłaszcza, że E8200 kosztuje już niecałe 500 zł co jak na procesor z górnej półki jest niewiarygodnie dobrą ceną. Dodatkowo pragnę zaznaczyć, że dużo innych gier niż Call of Juarez (napisana pod ATI, gdzie Crossfire wymaga jeszcze więcej siły obliczeniowej niżeli SLI) dość mocno obciąża procesor. Co do mojej konfiguracji (bo oo niej jest ten wątek) istnieje prawdopodobieństwo, że kupię sobie GX2 jak uda mi się zaoszczędzić trochę kasy (ewentualnie dogadać się co do niższych cen ze sprzedawcą), ale procka napewno nie zmienię na inny. Chcę penryna ponieważ jest najlepszym dwu rdzeniowym CPU, a co do 4 rdzeni to narazie sobię daruje. AMD odpada całkowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Biorąc 9800GX2 należy pamiętać, że to jest SLI.no i gx2 cichy na pewno nie jest :) 2x 88gtx nie dosc, ze wydajniejsze to jeszcze cichsze od tego klocka osobiscie bralbym teraz 88gtx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) Ja bym troche pomodyfikowal. Sam mam pierd**** na pkt. detali i twierdze ze w sumie moj sprzet z siga troche odpowiada Twoim wymaganiom. Tez jeszcze bedzie poddany drobnej modyfikacji bo na dniach spodziewam sie tam zmienic procka na E8400 ale; Plyta: DFI DK P35 T2RS Procesor: E8400 Chlodzenie procka: Thermalright Ultra 120 Extreme Wentylator procesora: Noctua NF-P12 120mm Pamięć: najtansza najlepiej Apogee lub Exceleram lub bez radiatorow Kingston na Elpidach 2x2GB Karta Graficzna: Gainward 8800Gts 512MB Chłodzenie karty graficznej: Accelero S1 rev.2. Wentylator karty graficznej: Scythe S-FLEX 1600 Obr./min.. Dysk twardy: Samsung F1 320MB x2. Napęd optyczny: jakikolwiek nie ma roznicy byle czarny Zasilacz: Chieftec CFT-560A-12C + FanSwap lub Enermax Modu82+ 550Watt Obudowa: Antec P182 GunMetal. Wentylator do obudowy: Scythe S-Flex 1600 obr./min. Panel do ujarzmienia wentyli: Scythe Kaze Master 5.25" Czarny Jak widzisz sprzet nie wiele sie rozni od mojego a powiem szczerze ze duzo juz rzeczy tam mialem i wkoncu mozna powiedziec ze to jest w koncu to na czym mi zalezalo. Dlaczego?: plyta ma idealnie rozlozone elementy jesli chodzi o ta konkretnie obudowe i idealnie pasuje do zasilacz Chieftec'a (dlugosc kabli), Ma bardzo duze mozliwosci OC i jest sliczna :). Procesor w obecnej cenie to az zal go nie kupic juz na allegro chodza po 544 PLN BOX'y lub selekty po ok. 630-650 PLN. Taki procesor jest wrecz wymagany do takiego sprzetu. Chlodzenie procka to rowniez nie podlega raczej dyskusji, jest obecnie najlepszym/najwydajnieszym chlodzeniem powietrznym dostepnym w sprzedazy z dobrym wentylem takim jak Noctua NF-P12. Tylko moze byc problem z montazem. 1-sza sprawa to mocowanie nie jest najlepsze. Ja dalem pob backplate 2 podkladki z filcu i pod krzyzak jedna podkladke z filcu i docisk jest wrecz idealny. TR sie nie kreci i idealnie dociska. Druga sprawa mozesz trafic na krzywy spod i to na 99%. Ja tez trafilem i moj poszedl do obrobki. Byl szlifowany u mojego kolegi Ojca w jakims instytucie pasta diamentowa i mam teraz powierzchnie sowjego TR'a plaska jak szklo i delikatna jak pupa niemowlecia :) . Pamieci nie oplaca sie teraz brac Mushkinow bo sa kiepskie. Cena ich sie nie zmienila a wydajnosc jest albo rowna z najtanszymi koscmi teraz na rynku albo nawet gorsza. Za cene ok 240 PLN mozesz kupic te co wymienilem i wszystkie prawie na 100% zrobia 1000Mhz CL5 przy ok 2.0V. Poza tym na forum dawalem juz link ze np w grach i w zwyklych zastosowaniach domowych (net, muzyka, filmy) roznica miedzy pamieciami taktowanymi 667Mhz a 1333Mhz poprzez 800, 1066 itd. jest wrecz zerowa i nie oplaca sie kupowac super ekstra szybkich pamieci bo nie zauwazysz roznicy w ich pracy w codziennym uzytkowaniu. Grafika jesli brak kasy na GX2 jak ci na niej najbardziej zalezy to wtedy tylko i wylacznie najtanszego GTS 512. I juz takiego Gainward'a kupisz za ok. 650 PLN. Po co kupowac innych firm jak to wszystko to samo a i tak widze ze chlodzenie zmieniasz wiec nie ma sensu wydawac kasy. Chlodzenie tansze o ponad polowe od HR-03GT a duzo wydajniesze w polaczeniu z dobrym 120mm wentylem np S-Flexem, w ktorym rodzaj lozyska jest wrecz stworzony do pracy w poziomie regulowany za pomoca panelu jest wrecz idealny aby bylo wydajnie i jednoczesnie cicho. Dyski ok do Raida super z nowej serii F1. Naped optyczny to chyba najmnieszy problem wiec obojetnie jaki (jak zwykle kupuje plextory przywiazanie do firmy). Zasilacz do tej obudowy tylko krotki tzn stand. 140mm dl. taki jest wlasnie Chieftec i taki jest tez Enermax. Generalnie ja rowniez bralbym Bq DP-P7 bo jest swietny. Mialem przez chwile wersje 450 Watt to bylem pod wrazeniem ale niestety miezy 170mm dl. Dlaczego o tym pisze. Jezeli kupisz zasilacz dluzszy niz stand. to bedziesz mial problem z zalozeniem wentyla na dole w tej przegrodzie w Antec'u, wiem bo przerabialem to mialem Tagan'a 530Watt U-15 (170 mm) i szlag mnie trafial. Sprzedalem go i kupilem tego chiefteca (nie jest zaplombowany), wywalilem fabryczny wentyl i wsadzilem tam S-Flex'a 1600 obr./min. (praca w poziomie), ktory jest kontrolowany z panela. I dzieki temu mam bardzo wydajny/sprawny zasilacz, ktory jest tez cichszy od Enermax'a i Be-quieta. Poza tym kable sa odpowiedniej dlugosci i wszystki ida na tylach budy, nic nie idzie przez srodek (poza PCI-e) bo inaczej sie nie dalo. Obudowa - dla mnie klasa sama dla siebie. Nie załuje ani jednej zlotowki na niej wydanej, Jedynie wentyle fabryczne sa do uspienia dlatego wymienilem wszystkie na S-Flexy.Panel, piekna gleboka czern i bardzo ladnie wykonany, za pomoca jego kontroluje 3/4 wentyli w budzie. Kanal 1-szy - zasilacz, Kanal 2-gi - grafika i przegrodka na dole w budzie (wentyl dmuchajacy na 3 HDD na dole budy), Kanal 3-ci - 2 wentyle zamontowane w kieszeni (w sekcji srodkowej) jeden blisko panelu przedniego drugi na koncu tej kieszeni tworzac tunel powietrza, ktore wieje na wierch grafiki i wrzuca zimne powietrza z zewn do srodka, Kanal 4-ty - 2 wentyle na koncu i gorny. Noctua jest podpieta bezposrednio do plyty bo jest bardzo cicha i nie potrzebuje jej podlaczac do panelu. Tak jak widzisz wszystko zostalo dokladnie przemyslane i taki byl zamysl budowy mojego kompa. Teraz jestem z niego bardzo zadowolony Mam nadzieje ze troche pomoglem. I fotka mojego wnetrza. Troche balaganu mi wprowadzily te 80-tki i mam zamiar je chyba usunac ale to przy najblizszej akcji przy zmianie procka bo teraz troche nie mam czasu. test chlodzen na karte graficzna http://www.silenthardware.de/reviews/vga/c...arts/index.html test pamieci "czy oplaca sie kupowac szybsze"? - http://www.tomshardware.com/reviews/ram-sp...tests,1807.html Edytowane 15 Maja 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Biorąc 9800GX2 należy pamiętać, że to jest SLI. W dzisiejszych czasach połączenie 2ch kart staje się coraz bardziej opłacalne, ale oszczędzanie na procku jest złym pomysłem. SLI jest dość kosztowne w moc obliczeniową procesora co może spowodować, że właśnie nasz CPU stanie się słabym punktem naszej maszyny. Moim zdaniem kupowanie 9800GX2 i oszczędzanie na procku (czyt. nie kupienie penryna) jest głupotą. Jak kogoś stać na 9800GX2 to niech na procka też wyda troszkę więcej kasy. Zwłaszcza, że E8200 kosztuje już niecałe 500 zł co jak na procesor z górnej półki jest niewiarygodnie dobrą ceną. Dodatkowo pragnę zaznaczyć, że dużo innych gier niż Call of Juarez (napisana pod ATI, gdzie Crossfire wymaga jeszcze więcej siły obliczeniowej niżeli SLI) dość mocno obciąża procesor. Co do mojej konfiguracji (bo oo niej jest ten wątek) istnieje prawdopodobieństwo, że kupię sobie GX2 jak uda mi się zaoszczędzić trochę kasy (ewentualnie dogadać się co do niższych cen ze sprzedawcą), ale procka napewno nie zmienię na inny. Chcę penryna ponieważ jest najlepszym dwu rdzeniowym CPU, a co do 4 rdzeni to narazie sobię daruje. AMD odpada całkowicie. E8500 jest obecnie najwydajniejszym dwurdzeniowym CPU do domowego PC ale stwierdzenie "penryn jest najlepszy" brzmi jak slogan reklamowy. E7200 to także penryn (pozbawiony wirtualizacji i części L2) podobnie QX9770 to penryn i dzieli je przepaść cenowa i wydajnościowa. X2 4050E, 4450E, 4850E wydzielają mniej ciepła od każdego obecnego penryna i są najlepsze w połączeniu z IGP do zestawu do internetu i oglądania filmów lub starszych gier 3D i.t.p ,ze względu na mniejsze koszty zbudowania cichego zestawu i mnejsze rachunki za prąd, ponadto wszystkie wspierają sprzętowo wirtualizację. Test wydzielania ciepła 2996948[/snapback] no i gx2 cichy na pewno nie jest :) 2x 88gtx nie dosc, ze wydajniejsze to jeszcze cichsze od tego klocka osobiscie bralbym teraz 88gtx. Chyba że 9800GX2 lub 9800GTX ( albo dwie w SLI) zostanie odłączona pracując w trybie hybrydowym gdy nie gramy w grę 3D :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Sprzęt naprawdę prawie identyczny do tego co wybrałem. Jeżeli chodzi o TR HR-03 to jest na niego możliwość zamontowania 120mm za pomocą mocowania np. z ultry 120 (dodatkowy koszt ale zawsze, TR nawet to oficjalnie poleca). Zastanowię sie jednak nad tańszą obcją, dzieki za radę. Jeżeli chodzi o opanel to się zastanawiałem, ale i tak mam zamiar mieć wszystkie wentyle skręcone na minimum, więc zrezygnuje. Dokupię tylko jeżeli okaże się, że komp się za mocno grzeje. Dziękuję za info z zasilaczem. Enermax w takim razie będzie najlepszą obcją. Co do sloganu penryn jest najlepszy. Prawda trochę to źle brzmi, ale każdy procek z penrynów (2 lub 4 rdzenie) jest najlepszy w swojej klasie. Praktycznie każdy penryn jest bardziej, lub mniej opłacalny, ale warty uwagi. Mówiłem na początku, że komp raczej nie będzie modernizowany dość długo dlatego też biorę penryna e8400. Świat ewentualnie wymusi na mnie zmianę karty graficznej, ale przynajmniej procek będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Sprzęt naprawdę prawie identyczny do tego co wybrałem. Jeżeli chodzi o TR HR-03 to jest na niego możliwość zamontowania 120mm za pomocą mocowania np. z ultry 120 (dodatkowy koszt ale zawsze, TR nawet to oficjalnie poleca). Zastanowię sie jednak nad tańszą obcją, dzieki za radę. Jeżeli chodzi o opanel to się zastanawiałem, ale i tak mam zamiar mieć wszystkie wentyle skręcone na minimum, więc zrezygnuje. Dokupię tylko jeżeli okaże się, że komp się za mocno grzeje. Dziękuję za info z zasilaczem. Enermax w takim razie będzie najlepszą obcją. Co do sloganu penryn jest najlepszy. Prawda trochę to źle brzmi, ale każdy procek z penrynów (2 lub 4 rdzenie) jest najlepszy w swojej klasie. Praktycznie każdy penryn jest bardziej, lub mniej opłacalny, ale warty uwagi. Mówiłem na początku, że komp raczej nie będzie modernizowany dość długo dlatego też biorę penryna e8400. Świat ewentualnie wymusi na mnie zmianę karty graficznej, ale przynajmniej procek będzie ok. Tu są pomiary głośności zasilaczy (w tym jednego Enermax) wykonane przy różnych obciążeniach w temperaturze otoczenia 21 stopni C http://www.silentpcreview.com/article806-page5.html Trzeba wziąć poprawkę na to że latem przy 31 C będzie odpowiednio głośniej bo obroty wentyla zależą od temperatury i 10 C więcej odpowiada w przybliżeniu 200W więcej obciążenia. Do 20 czerwca może się wiele zmienić w dostępnych podzespołach i zamykanie decyzji o konfiguracji jest przedwczesne. Mogą pojawić się nowe hybrydowe płyty do penryna (o ile Intel przestanie toczyć spory z właścicielem technologii) Mogą się pojawić nowe wydajniejsze X2 z 2MB L3 (L3 daje niezłego kopa w takiej grze jak Crisis i nie tylko w tym) na dzisiaj nie wiadomo tylko jak będą taktowane i w związku z tym jaki będzie przyrost wydajności w stosunku do obecnych X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) Czyli Enermax jest naprawdę dobry. Co do konfiguracji to jej nie zamknę, aż nie zamówię podzespołów. Do 20 maja mam inne rzeczy na głowie, więc kompa nie zamówię. Później natomiast istnieje szansa, że zacznę na ten temat myśleć, ale na pewno komp zostanie zamknięty między 20 maja, a 20 czerwca. Edytowane 16 Maja 2008 przez Dudekkd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Procesor - niestety nie widzialem i nie znalazlem czarnego ani czarnej pasty przewodzacej, a naszukalem sieProcesory AMD wydaje black edition ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Czyli Enermax jest naprawdę dobry. ... Nie dlatego zaproponowałem ten zasilacz że jest czarny tylko dlatego że jest uważany za najcichszy (poza pasywami) przez Zenfista prowadzącego firmę sprzedającą zasilacze i wszystkie znane mi recenzje oraz ze względu na parametry techniczne takie jak sprawność. Tu Zenfist prezentuje swoją opinię http://forum.purepc.pl/temat/Zasilacze-i-o...252321/300.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudekkd Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Źle skonstruowałem wypowiedz. To nie było pytanie. Już się dowiedziałem, że Eneramx jest najlepszy, dlatego sie na niego zdecydowałem (nie dlatego, że jest czarny). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...