Skocz do zawartości
Wyspa

Bardzo Szybki Dysk Na Ata?

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc to mój pierwszy post :)

Potrzebny mi bardzo szybki dysk który bedzie wczytywac bardzo szybko bardzo dużą ilość plików w 1 folderze (obecnie jest to 4000 plików ktore zajmują 135 mega i stale rosnie...)

Mój komp:

Pentium 4 3.2MHz

mobo: Siemens d1875

ram: 2x512 (400)

grafa: geforce 6600 TD

DYSKI:

1 dysk: Barracuda ATA V 60015 (60gb)

2 dysk: Barracuda ATA IV 60021 (60gb)

Dołączona grafika

Mam w planach kupno nowego kompa (quadzika itd itp) i z tego co wiem to już tam są nowsze dyski zapewne wydajeniejsze?... ale kupując dysk ATA moglbym przedłużyć znacznie żywotnosc swojego kompa bo jest mi to potrzebne do "pracy"... i im szybciej wczyta dużą ilość plików tym lepiej bo teraz jest znacznie za długo i jest z kazdym dniem coraz wolniej i wolniej...

Powiedzcie czy jest taki dysk ktory spełni moje oczekiwania czy musze kupowac calego nowego kompa z nową generacją dysku? (nie znam sie to pytam) :)

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do głowy przychodzą mi 2 rozwiązania: RAID i dysk bodajże Maxtor 10 000rpm. Najlepiej jedno i drugie razem.

starsze raptory chyba były na IDE / SATA ... raid i 2 HDD to raczej sobie kolega odpuści (bo karta raid musiała by być na PCIe - bo z 10k to na IDE ni ma ... a i koszt ogółem niezły ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moglby mi ktos zapodac jakies linki? jakies konkretne propozycje? i czy ten dysk na pewno mi bedzie dzialac bo slyszalem ze niektore mi nie pójdą... (mam zasilacz chieftec 450W o ile to wazne) :) hmmm szukam czegos po necie : P

http://www.allegro.pl/item359078791_nowe_d...gb_7200rpm.html takie cos znalazlem ale nie wiem czy to mi duzo zmieni hmmm

Max. Szybkość transmisji 150MBps (o 50MBps więcej niz w moim dysku)

Rozmiar bufora 8 MB (o 6MB większy niz w moim dysku)

Prędkosc obrotowa jest taka sama : P

ja mam Ultra ATA/100 a tu jest Ultra ATA/133 hmmmmmmmmmmmmmm to ma jakies znaczenie?

Edytowane przez Wyspa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi