Wyspa Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) Czesc to mój pierwszy post :) Potrzebny mi bardzo szybki dysk który bedzie wczytywac bardzo szybko bardzo dużą ilość plików w 1 folderze (obecnie jest to 4000 plików ktore zajmują 135 mega i stale rosnie...) Mój komp: Pentium 4 3.2MHz mobo: Siemens d1875 ram: 2x512 (400) grafa: geforce 6600 TD DYSKI: 1 dysk: Barracuda ATA V 60015 (60gb) 2 dysk: Barracuda ATA IV 60021 (60gb) Mam w planach kupno nowego kompa (quadzika itd itp) i z tego co wiem to już tam są nowsze dyski zapewne wydajeniejsze?... ale kupując dysk ATA moglbym przedłużyć znacznie żywotnosc swojego kompa bo jest mi to potrzebne do "pracy"... i im szybciej wczyta dużą ilość plików tym lepiej bo teraz jest znacznie za długo i jest z kazdym dniem coraz wolniej i wolniej... Powiedzcie czy jest taki dysk ktory spełni moje oczekiwania czy musze kupowac calego nowego kompa z nową generacją dysku? (nie znam sie to pytam) :) Edytowane 13 Maja 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Do głowy przychodzą mi 2 rozwiązania: RAID i dysk bodajże Maxtor 10 000rpm. Najlepiej jedno i drugie razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Do głowy przychodzą mi 2 rozwiązania: RAID i dysk bodajże Maxtor 10 000rpm. Najlepiej jedno i drugie razem. starsze raptory chyba były na IDE / SATA ... raid i 2 HDD to raczej sobie kolega odpuści (bo karta raid musiała by być na PCIe - bo z 10k to na IDE ni ma ... a i koszt ogółem niezły ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Odnośnie kontrolera RAID, to lepsze płyty mają go na pokładzie. Jak jest w wypadku tej płyty nie sprawdzałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 (edytowane) a moglby mi ktos zapodac jakies linki? jakies konkretne propozycje? i czy ten dysk na pewno mi bedzie dzialac bo slyszalem ze niektore mi nie pójdą... (mam zasilacz chieftec 450W o ile to wazne) :) hmmm szukam czegos po necie : P http://www.allegro.pl/item359078791_nowe_d...gb_7200rpm.html takie cos znalazlem ale nie wiem czy to mi duzo zmieni hmmm Max. Szybkość transmisji 150MBps (o 50MBps więcej niz w moim dysku) Rozmiar bufora 8 MB (o 6MB większy niz w moim dysku) Prędkosc obrotowa jest taka sama : P ja mam Ultra ATA/100 a tu jest Ultra ATA/133 hmmmmmmmmmmmmmm to ma jakies znaczenie? Edytowane 14 Maja 2008 przez Wyspa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...