bushidoblade Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 :wink: Siema chce wymienic boxowe chlodzenie na cos z tych pentagram HP 120 lub therlmaltake V1 jednak na temat V1 nie znalazlem zadnych testow porownawczych ewentualnie moze polecicie cos innego w tych cenach do proca 2180 pozniej ewentualnie zeby bylo tez do e8xxx lub q9xxx ,bo obecnie przy zegarze 2.67 w spoczynku juz jest 39-40C <_< i ile macie stopni C przy podobnym zegarze ewentualnie wyzszym powyzej 3.2GHz za odp z gory dzieks :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Zwykły 120AlCu na pewno nie, to ma problemy z dociskiem, montażem i ze sobą... Jak Pentagram to HP120 Karakorum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Zwykły 120AlCu na pewno nie, to ma problemy z dociskiem, montażem i ze sobą... Jak Pentagram to HP120 Karakorum ;) Miałes? Zakladałes? u mnie trzyma sie tak ze nie mozna ruszyc radiatora nawet o 1mm... temp idlu 29~31* (a obecnie mam baaardzo ciepło w pokoju) w stresie dobilem przy 9*311 narazie max do 54* Co do montazu, fakt ze za pierwszym razem moze wydac sie trudny, ale wystarczy robic to na spokojnie i jest wszystko ok. ps-dzieki temu ze pentagram dmucha w dół dodatkowo spadla mi temp na radiatorach i calej budzie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zala666 Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) w tej cenie wiec rozumiem ze max to ~150zl, lepszymi konstrukcjami beda wg mnie: xigmatek Red Scorpion ~145zl pentagram karakorum ~85zl scythe mugen ~145zl Xigmatek HDT-SD964 ~99zl Sunbeam Tuniq Tower 120 ~150zl Thermalright Ultima 90i ~130zl + went 92mm >60cfm z duzym cisnieniem statycznym ZEROtherm NV120 Nirvana Premium ~160-170zl generalnie jak masz dostep to: karakorum za 85 zeta, bedzie ok, TuniQ tower za 150zl i liczyc na to ze bedzie wydajniejszy;) a jak nie zalezy ci na halasie to SD964 wichura za 99zl, sadze ze wydajniejszy od karakowum. Kazdy z nich i tak da ci 100% satysfakcji z temperatury, z halasem niestety nie bedzie niekiedy tak rozowo np max rpm dla sd964 to 2800:/ co wybierasz?? ps. jak juz wybierzesz to zastanow sie jeszcze raz czy na pewnmo chcesz cooler z tym .mywojuh <- montazem na plastikowe kolki czy moze porzadne sruby eby wszystko trzymalo sie w kupie. Zapewniam ze warto poswiecic na istalacje nawet i 30 minut ale miec pewnosc ze jest docisk, stabilnosc, i ze nic sie nie ma prawa stac. A czesto sie zdaza ze nawet i roznice w temp sa, np mugen kolki vs sruby z thermalrighta wyszlo mi ze daje 2 stopnie roznicy. ps2. jak juz wybierzesz to moze jeszcze cpu lapping?? ps3. ja bym bral karakorum albo tuniq'a zaleznie TYLKO od stanu portfela Edytowane 13 Maja 2008 przez zala666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 :rolleyes: dzieki za odp zdecyduje sie chyba na V1 bo znalazlem o nim pozytywne opinie i swietnie chlodzi CPU a nie zalezy mi na max ciszy tylko dobrym chlodzeniu ,pozatym wyzej podane chlodzonka sa ok tylko niektore troche za koloidalne by byly z moja mobo ,aproprs znalazlem w gazecie takie ciekawe chlodzonko jednak nic o nim nie pisze i nie wiem jakiej firmy jest jesli ktos zna dzieki za odp z gory sorry za zdjecia robione z gazetki przez fona :wink: a i jeszcze jedno do osob ktore maja therlmaltake V1 czy to sie montuje tak jak pentagram HP i czy miesci sie w wiekszosci plytach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 to cooler master mars, poza wyglądem nic sobą nie reprezentuje. Co do V1 to ludzie narzekają na głośny wentyl, imho bierz Karakorum jak Ci się do budy zmieści :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Ja brałem wlasnie HP-120 AlCu P-7013 ze wzgledu na to że Karakorum nie zmiescilo by sie w mojej 18cm budzie.... (no moze na styk ale boku nie zamknę...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ja brałem wlasnie HP-120 AlCu P-7013 ze wzgledu na to że Karakorum nie zmiescilo by sie w mojej 18cm budzie.... (no moze na styk ale boku nie zamknę...) Myślę że na styk wejdzie Karakorum do 18,6 cm obudowy. Montowałem Hr-01 (160mm) w 203 mm Rebelu 9 i zostało do bocznej ścianki około 2 cm. Jak ktoś ma mocne nerwy to polecam kupić Karakorum do 186 mm obudowy i sprawdzić czy się domknie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Nie trzeba go kupować żeby sprawdzić :). Do CM Elite 331 (szerokość bez plastiku 18,5 cm) Karakorum wchodzi na styk i wszystko się domyka :D. Te 18,5 cm to niezbędne minimum, bo np. do Chiefteca o szerokości 18 cm nie włożysz za chiny (nie ma to jak zamontować cooler, stwierdzić że obudowa się nie zamyka i zamienić 2 kompy na obudowy..... ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ja bralbym Thermaltake V1 zastanawialem sie nad nim ale kupilęm Ultre 120A. Zobacz test na silenthardware V1 sobie świetnie radzi, a wentyl hmm mozna mu jeszcze obroty skręcić na 5V oddzielnym regulatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...