Celin Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 http://www.joemonster.org/filmy/4623/Mysli...asiony-komputer całkiem ciekawe, polecam obejzec do konca :) to sie nazywa chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 olej mineralny... ech... szukajki uzywaj ;) a co powiesz na kompa dzialajacego w Baltyku? http://www.realitynet.pl/e107_plugins/cont...php?content.213 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 olej mineralny... ech... szukajki uzywaj icon_wink2.gif a co powiesz na kompa dzialajacego w Baltyku? http://www.realitynet.pl/e107_plugins/cont...php?content.213 Chyba niedziałającego :lol: "O nie działa" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Chyba niedziałającego :lol: "O nie działa" ;) jak nie dziala, jak dziala - czytanie / ogladanie ze zrozumieniem sie klania Arni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 ale nie z Bałtykiem :D z olejem owszem na jutubie jest kilka ładnych MB filmów na ten temat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 ale nie z Bałtykiem :D obejzyj film do konca, Baltykiem dziala ;) to ze codeshit zdechl nic nie dowodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 film oglądałem nie raz ;) topienie PSU i HDD w czymś innym niż powietrze [:lol:] to trochę hardcore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Ten napowietrzacz to fajna sprawa, przynajmniej jakas cyrkulacje tego oleju zapewnia, ale jak ktos mial akwarium pewnie wie jak taki strumien baniek potrafi halasowac... Ciekaw jestem jak dlugo wentylatorki w czyms takim popracuja, w sumie to maja niezle opory do pokonania i uzwojenia moga tego dlugo nie wytrzymac, zatrzymanie wirnika to cos jak stan zwarcia w silnikach elektrycznych Choc musze przyznac ze chetnie bym sprawdzil przy dobrej pompie cyrkulacyjnej i mocnym pasywnym chlodzeniu sprzetu jak by to dawalo rade w oleju, no i jakie tempy dalo by sie uzyskac :) Dobry olej mineralny, np taki z transformatorow to i pare tysiecy V wytrzyma, tak ze dla niego to nic specjalnego... Dla mnie jedyna wada to gestosc i lepkosc i sposob na zapewnienie jakiejs cyrkulacji. W sumie to roznica temperatury powinna wystarczyc aby cos zaczelo krazyc, ale nie wiem jak by to wyszlo w praktyce i jakich temperetur mozna by sie spodziewac poeiwdzmy po 5 godzinach pracy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Ciekaw jestem jak dlugo wentylatorki w czyms takim popracuja, w sumie to maja niezle opory do pokonania i uzwojenia moga tego dlugo nie wytrzymac bierzesz z lozyskami kulkowymi i maja jeszcze smarowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 @samhain czytaj dokladniej, nie chodzi mi o lozyska tylko uzwojenie wirnika... Przy zatrzymaniu/obciazeniu wirnika indukuje sie spory prad w uzwojeniu, przez co zwyczajnie moga sie pojarac. Wprawdzie w oleju nie ma takiego problemu ze przebije izolacje, za male napiecia i wogole, ale nie jest to korzystna sytuacja z pukntu widzenia silnika elektrycznego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 @samhain czytaj dokladniej, nie chodzi mi o lozyska tylko uzwojenie wirnika... Przy zatrzymaniu/obciazeniu wirnika indukuje sie spory prad w uzwojeniu, przez co zwyczajnie moga sie pojarac. Wprawdzie w oleju nie ma takiego problemu ze przebije izolacje, za male napiecia i wogole, ale nie jest to korzystna sytuacja z pukntu widzenia silnika elektrycznego... ugh masz racje! teraz mi sie wylaczylo czytanie ze zrozumieniem powiny sobie jednak poradzic z tym... wentyl na GPU na filmie, kreci sie wolno, ale sie kreci... pytanie jak dlugo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość loRdRumek Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Jakiś czas się pokręci, ale silnik może się zatrzeć (bo jak wiemy 1 cm3 wody jest cięższy od 1 cm3 powietrza :rolleyes: ), bo będzie musiał większy opór pokonywać, ale tak sobie myślę, że gdyby te syfy z zasilacza wyjąć i zostawić bez obudowy (oczywiście wypsikać ten towar co wyjęliśmy), to by komp działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Won't the mineral oil put too much load on the fans, causing them to fail? Answer: Even if they did, it wouldn't matter. We left them running just because they were fun to look at, and to answer just this question! The answer is no -- after two months, the fans are spinning exactly like they did at the beginning. While it remains to be seen if they will burn out more quickly, they definitely have lasted these two months with zero loss of speed. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Co do zanurzania mam taki pomysł żeby zbudować dla dysku opakowanie np z miedzianej / aluminiowej blachy zawiesić go tak by nie dotykał ścianek i zalać olejem. Ciekaw jestem jak by go to wyciszyło, pewnie czym gęstszy olej tym lepiej. Może ktoś to wypróbuje :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 równie dobrze możesz zalać go wodą jeżeli będzie on przykryty skrzynką szczelnie co jest nie realne chyba że masz dysk bezprzewodowy :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Dyski nie są hermetyczne więc pewnie by padł... chyba że przed zanurzeniem wsadzić go w jakąś np gumową "skarpetę" ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...