Skocz do zawartości
valdi200

3x120 Na Thermochill Pa120.3

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie najlepsze i w miare bezgłośne wentyle kupić? Będą podłączone pod regulator obrotow.

Na wyglądzie mi praktycznie nie zależy bo nie będzie ich widać.

Moje typy:

Acutake

Scytche Slipstream

Cooltek

Chieftec

Czy jeszcze coś innego?

W budzie beda jeszcze 2 xthermale: front i tył.

Edytowane przez valdi200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nanoxia to nic ciekawego. W przypadku XThermal nie dopłacasz za wygląd tylko za najcichszą pracę spośród wszystkich wentylatorów na rynku. Test na Silentworks jest jakiś dziwny, bo wychodzi że wszystkie testowane wentylatory są tak samo głośne, co jest bzdurą. Acutake nie jest dla maniaków ciszy. Tylko XThermal lub Noctua P12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem jak wypadnie porownanie xthermala i noctua.

Do chlodnicy narazie kupie jakies tanie zeby wkoncu caly zestaw zlożyć. Później najwyżej sie wymieni :)

Xilence lub acutake wezme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam oba, więc od razu mogę powiedzieć - różnicy w głośności prawie nie ma, chociaż odgłos pracy różni się, bo Noctua jest ciężka i ma 9 łopatek a XThermal to waga piórkowa. P12 ma taki bardziej basowy odgłos pracy, mi bardziej pasuje XThermal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam noctue ale ta starsza na procu i tylko powietrze w kompie slychac.

Ale wyglad moglaby miec lepszy. Do budy biore Xthermale wlasnie na front i tyl.

W niedziele sie wybiore na gielde komp. moze cos kupie od reki :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na moim w tej chwili 3xAcutake, po poludniu bede sie widzial z Bartolomiusem i odbiore od niego S-Flex-y, mam tez Xilence pare sztuk i Silverstone.

Mie bawem dotrze do mnie 1 szt Xthermala, jak ja dostane j rzeczywiscie okaze sie fajne to dokupie jeszcze kilka.

W kazdym badz razie wieczorkiem testy jakies moge zrobic, daj znac tylko na ile rpm mam testowac (jak znajde miernik to i V pomietrze), na pewno bede sprawdzal czy Acutake czy S-Flex, co do reszty nie wiem czy bedzie mi sie chcialo sciagac z drugiej chlodnicy. Bede testowal z panelu AKASA All in One, tak ze chyba lepiej bylo by jak bym ten miernik znalazl bo z odczytem obrotow to roznie bywa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj jeszcze po drodze po nich wpadlem po druga podkladke do TC i jakies inne rupiele.

Z testowaniem sie niestety musze wstrzymac do jutra, bo sie okazalo ze wieczorkiem musze z domu niestety popracowac....

Ale jutro mam ich w nosie i wogole sie w pracy nie pokaze, telefon tez wylaczam :)

EDIT:

Taki maly tescik sie udalo zrobic, jak na razie bardzo subiektywny i raczej trzeba by go potraktowac tylko jako drobna porada, jutro bedzie wiecej:

Sprawdzilem to co mialem, wpiolem w regulator, pokrecilem itd...

Acutake 120mm - nawet ciche, jako tako pracuja w poziomie, niestety slabe dosc, sie znaczy nie dmuchaja za dobrze... na BI GTX 480 to wogole porazka, strasznie szumia przy duzym oporze (geste finy), na TC lepiej, ale nie polecam jak planujesz uzywac regulatora, jednak warto sie w niego zaopatrzec i w mocniejsze wentylki, zeby wrazie wiekszych temperatur latem albo mocniejszego OC miec co podkrecic.

Scythe S-Flex 1200 - calkiem fajne, sprawdzalem tylko na TC. Akasa All In One w swoim pelnym zakresie pozwala na ich regulacje od 800 do 1200 rpm, trzszke slebo, przy 1200 bardzo fajnie wieja, niestety szum powietrza troszke przeszkadza, 800 na TC jest nawet ok, wydajnosciowo wyrabiaja spokojnie, jednak TC to chlodnica ktora radzi sobie i przy 600rpm, nawet mniej wiec chyba lepiej by sie bylo zaopatrzec w cos co w razie ciszy daje sie skrecic do 500-600 rpm.

Xilence 120m, nie wiem dokladnie co to za wiatrak, czarna wersja za ok 12pln z allegro. Jak na taka cene nie mialem nic lepszego. spory zakres regulacji z panelu, duzo wydajniejsze od Acutake (daja rade z BI GTX przy ok 800-900rpm nawet niezle). Lepsza kultura pracy, nie szumia tak jak acutake przy duzym oporze do przepchniecia, daja sie skrecic do ok 600 rpm z mojego regulatora, w kazdym badz razie je polecam najbardziej. Znosne i wydajne przy 12V (powiedzial bym ze porownywalnie do S-Flex na 1200 rpm) a i przy 600-700 daja rade z TC, duuzo lepiej niz acutake.

Silverstone 120 - jakies standardowe z obudow tej firmy. Wydajnosciowo porownywalne do Xilence, jednak slychac je nieco bardziej... dluzej nie warto o nich pisac, bo z tego co sie orietuje to tak srednio z dostepnoscia, ja kupilem je kiedys za grosze zupelnym przypadkiem na allegro, na razie wsadzilem je na BI GTX na tyl, jako ze chlodnica jest z tylu obudowy to teraz przynajmniej nie popsuje finow jak przywale nia w cos :)

Mam jeszcze po 1 szt Revoltec, Arctic Cooling, Cooltek i niebawem dojdzie Xthermal. Na razie nie bawilem sie nimi, jako ze przy 3 szt zalozonych bedzie sie to nieco inaczej zachowywac, wiec nie ma sensu. Na razie leza w pudle.

Jutro pobawie sie dokladniej, tzn Acutake i S-Flex (reszte wlasnie wsadzilem z powrotem na BI GTX, pewnie nie bedzie mi sie chcialo sciagac) i napisze jak sie sprawuja, tzn jak glosno i jakich temp przy jakiej ilosi rpm sie mozna na TC spodziewac

Ogolnie jesli masz regulator, albo chce Ci sie lutowac kable na 7V to bierz Xilence. Koszt nie wielki, wiecc jak bys byl niezadowolony to niewiele stracisz i da rade odsprzedac :) Mysle ze bedziesz zadowolony.

Nie wiem czy warto inwestowac w wentylatorki superciche, ktore nie wieja prawie wcale... chyba lepiej kupic tansze, z jakims znosnym lozyskiem i do tego regulator, zwlaszcza jak maja opory w postaci chlodnicy (nawet TC to przeciez nie druciany grill i opor jakis stawiac musi). Wtedy kiedy trzeba masz cisze, a kiedy potrzebujesz wydajnosci zawsze mozesz podkrecic rpm :) Ktos gdzies pytal na temat jak by sie Noctua na 5-7V sprawowala na moim BI GTX, odpowiedz jest prosta, tak jak by jej nie bylo wogole...(dzis ogladalem w coolingu te wentylatorki)

Oczywiscie piszac ze TC daje rade przy 600rpm chodzilo mi o wentylatorki ktore przy tych 600 rpm maja choc kilka CFM :)

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... wczoraj rozmawialem z Bartolomiusem na temat wiatraczkow jeszcze i mowil ze podobno wlasnie Xthermale i Noiseblockery tak srednio pracuja w poziomie... podobno lozyska czy cus. No ale jak pisalem nie bardzo widze sens ich kupowania na chlodnice, zwlaszcza jak ma sie regolator, choc Xthernmale troche mnie kusza, wersje led oczywiscie, tylko za wyglad :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, to teraz ja czekam na relacje jak sie sprawuja :)

Jak juz pisalem kusi mnie troszke ich wyglad i tak wlasnie wpadlem na pomysl wrzucenia S-Flexow na gore chlodnicy, a Xthermali na spod, coby poswiecily tez troszke, z tym ze jeszcze chcialem sie dowiedziec czy z wydajnoscia wystarcza i jakie tempy mniej wiecej na tym beda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi