Arczi Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Witam, mam duży problem znowu :mur: Dzisiaj zakupilem takiego oto kompa: e2180, asus p5k pro, 2x1gb a-data extreme edition cl4. Problem w tym, ze w biosie standardowo timingi pamieci ustawione są na 5-5-5-15, jak zmienie na tak jak powinno byc, czyli 4-4-4-12, zapisuje zmiany w biosie, restartuje kompa i pojawia sie napis: Overclocking failed! Press F1 zeby wejsc jeszcze raz do biosu i zmienic... No chyba kpina jakas :mur: Screeny z cpu-z: Prosze o szybką pomoc, bo sam juz nie wiem co jest grane :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sator75 Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Witam. A napiecie zmieniłeś na 2.0V ? Jak nie to zmien i powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Fakt, to byl moj blad ;) Napiecie dalem na 2.00v i jest OK. Ale mam jeszcze dwa pytanka: 1. W biosie mialem do ustawienia jeszcze pare innych timingow dot. pamięci, nie pamietam dokladnie ich nazw. Ustawilem je na AUTO. Foto z biosu zapodam pozniej, bo obecnie ladują mi sie baterie do aparatu :P 2. Na drugim screenie z cpu-z widac FSB:DRAM w stosunku 1:2. Da sie jakos ustawic zeby było 1:1 ? Bo rozumiem, ze to są te dzielniki, tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 (edytowane) Ad. 2. To co piszesz odnośnie ustawienia FSB:DRAM na 1:1 nie ma sensu chyba, że chcesz żeby pamięci działy z częstotliowścią 400 zamiast 800MHz. EDIT: Możesz spróbować podkręcić procka do 3.33GHz poprzez ustawienie FSB na 333MHz. Wtedy FSB:DRAM ustaw na 1:1.2. Edytowane 15 Maja 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhmih Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Witam nie chce zakladac nowego tematu wiec tutaj sie dopisze problem mam taki ,ze mialem 512 x 2MB RAMu corsair value select PC3200,ktore chodzily na 2-3-2-5 410MHz CR1 dzisiaj dokupilem 2 x 1GB corsair XMS i problem jest taki ,ze te pamieci XMS chodza na CR1 ale tylko jesli wloze je oddzielnie tzn albo dual-XMS albo dual-value select zalezy mi na CR1 bo duzo daje do predkosci zapisu ( z CR2 mam okolo 3,7MB/sek a z CR1 okolo 6MB/sek ) probowalem wkladac je na rozne sposoby bo tez nie odrazu XMS poszly na CR1 ale razem z tamtymi nie da rady chyba ze chodza mi na 250MHz a powinny spokojnie na 400MHz jesli ktos zna odpowiedz bede wdzieczny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 jak jaraja cie syntetyki to walcz o CR1 dalej. w rzeczywistych zastosowaniach wplyw tego ustaiwenia jest marginalny. wiecej zyskasz jadac zegarem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhmih Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) thx radierqummi skupilem sie bardziej na kreceniu MHz niz timinigami - teraz zapis okolo 5MB/sek a odczyt 7,2MB/sek :) przy 480MHz 3-3-3-7 CR2 napiecie 2,7v sprawdzane everestem jutro sprobuje dalej thx Edytowane 20 Maja 2008 przez pier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 poproboj ustawienia: 2,5-3-3-7, 2,5-3-3-8 2,5-4-4-8 P.S. pisz poprawnie wartosci albo jednostke przy pomiarach transferu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhmih Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 helou probowalem wlasnie to co napisales ale 2,5 nie wchodzi probowalem nawet 2,5-5-5-9 na 2,9v i nie idzie 482 MHz to max na wiecej tez nie chce nawet po zwiekszeniu napiecia szkoda mi tylko tego CR1 bo jednak duzo daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...