Skocz do zawartości
onlyraven

Zestaw Na E7200 Do Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę złożyć praktycznie wszystko od początku (stare nie jest już jare). Czy to będzie dobre do OC?

Intel Core Duo E7200 - 403 PLN

Pentagram Freezone hp-120 - 127 PLN

Asus P5E X38 - 562 PLN

Mushkin DDR2 4 GB Dual CL5 XP Redline - 345 PLN

PowerColor HD 3870 PCS(800/2340) - 529 PLN

Seagate ST50320AS SATA II 32MB - 254 PLN

LG GSA-H55LRBB - 89 PLN

Amacrox Warrior 500W AX500-A - 239 PLN

Razem 2548

Zestaw jest składany w jednym sklepie. Ma być do grania i i obróbki filmów, ale musi mieć spory potencjał do OC. Czy nie dałem gdzieś ciała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw nawet dobry, ale jest kilka ale:

- Asus P5E nie nadaje się do lepszego OC; za podobną cenę masz fenomenalnego DFI LanParty LT P35, a za trochę mniej Abit'a IP35 Pro oraz Foxconn'a P35-A

- Jeśli bierzesz 2x2GB, to lepiej kupić na wyrost, nawet dla P35 (czyli FSB=RAM); kości o dużych pojemnościach charakteryzują się słabszym OC niż ich mniejsi bracia...

- Za taką cenę 3870 jest nieopłacalne, bo za kilkadziesiąt złotych więcej masz 8800GT - wybór modelu dowolny, bo prawie wszystkie to konstrukcje referencyjne

- Co do HDD, to polecam Samsunga F1 w wersjach 320 i 640GB, 500GB wystrzegaj się jak ognia

- Nie jestem pewien co do tego Amacroxa, bo chyba w serii Warrior oznaczenie jest o "50" wyższe niż realna moc (Amacrox AX400 ma 350W); nie wiem czy w przypadku tego modelu też tak jest, chociaż 450W na pewno wystarczy, nawet na duuuże OC

Sklep to raczej esc.pl; jeśli zestaw ma być do prawdziwego OC, to najlepiej kup selekta, albo poszukaj sklepu w którym pozwalają odesłać po jakimś czasie CPU, jeśli nie będzie się podkręcał (ja tak kupiłem rok temu w Anglii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj dałeś ciała kolego dałeś...

Asus?? Kup DFI LanParty DK P35-T2RS.

Pentagram jak już to Karakorum.

Do grania bierzesz HD3870 a lepszy i tańszy jest 8800GT??

Zasiłka styknie z palcem w d... Corsair 450W.

Do kompletu jeszcze Baracuda 500W, E7200, Pioneer DVDRW, 2x2GB OCZ i razem wyjdzie 2210zł. Jak chcesz wydać więcej to grafe weź 8800GTS 512 i/lub E8200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw nawet dobry, ale jest kilka ale:

- Asus P5E nie nadaje się do lepszego OC; za podobną cenę masz fenomenalnego DFI LanParty LT P35, a za trochę mniej Abit'a IP35 Pro oraz Foxconn'a P35-A

- Jeśli bierzesz 2x2GB, to lepiej kupić na wyrost, nawet dla P35 (czyli FSB=RAM); kości o dużych pojemnościach charakteryzują się słabszym OC niż ich mniejsi bracia...

- Za taką cenę 3870 jest nieopłacalne, bo za kilkadziesiąt złotych więcej masz 8800GT - wybór modelu dowolny, bo prawie wszystkie to konstrukcje referencyjne

- Co do HDD, to polecam Samsunga F1 w wersjach 320 i 640GB, 500GB wystrzegaj się jak ognia

- Nie jestem pewien co do tego Amacroxa, bo chyba w serii Warrior oznaczenie jest o "50" wyższe niż realna moc (Amacrox AX400 ma 350W); nie wiem czy w przypadku tego modelu też tak jest, chociaż 450W na pewno wystarczy, nawet na duuuże OC

Sklep to raczej esc.pl; jeśli zestaw ma być do prawdziwego OC, to najlepiej kup selekta, albo poszukaj sklepu w którym pozwalają odesłać po jakimś czasie CPU, jeśli nie będzie się podkręcał (ja tak kupiłem rok temu w Anglii).

Dzięki za rady.

Myślałem o asusie x38 dlatego aby docelowo zrobić 2x hd3870 w trybie CrossFire na PCI 2.0 przy pełnym 2x PCI 16X, oraz aby pamiątki mushkin które są pc 1000 płyta obsługiwała bez problemów ( w specyfikacji płyty DDR do 1200)., co powiesz na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mushkin mogą być, ale osobiście nie polecam budowania CrossFire i/lub SLI - może i jest jakiś przyrost wydajności, ale jak potrzeba większej mocy, można sprzedać starą kartę i kupić nową - takie moje zdanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady.

Myślałem o asusie x38 dlatego aby docelowo zrobić 2x hd3870 w trybie CrossFire na PCI 2.0 przy pełnym 2x PCI 16X, oraz aby pamiątki mushkin które są pc 1000 płyta obsługiwała bez problemów ( w specyfikacji płyty DDR do 1200)., co powiesz na to?

To już lepiej myśl o SLI niż o CF. IMHO za podobne pieniądze złożysz zestaw wydajniejszy na nVidii.

Co do DDRII1200 to to już przerost formy nad treścią. Jak pogonisz tego E8200 na 4GHz to stykną 1000MHz a tyle zrobi większość 800-setek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem,że nikt nie poleca CrossFire ani SLI ale czy ktoś próbował CrossFire na PCI 2.0 i 2x 16 z 3870?

Dzięki ale jak pisałem także obróbka filmów i grafy+ filmy w HD, a tu na pewno Ati jest lepsza. Nadal nie wiem czy ktoś próbował HD 3870 w CrossFire na PCI 2.0 i w 2 x 16?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zestaw CrossFire, to faktycznie w grę wchodzi tylko X38.

Tutaj warto zainwestować w DFI LanParty DK X38. Płyta podobna wydajnościowo do P35, ale posiada 2 pełne PCI-E...

No i ma także porządne chłodzenie NB...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi