kud-dukan Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Witajcie, mam do wydania na nowy komputer + monitor 3700zł. Będzie on służył przede wszystkim do pracy z Photoshop'em CS3, Corel'em 12. oraz sporadycznego grania. Czyli będzie używany, że tak powiem, 'graficznie'. Bardzo proszę Was o "gotowe zestawy" (przez Was złożone, a nie z allegro :wink: ). Zależy mi przede wszystkim na tym: a) żeby CS3, Corel mogły działać bez problemu z włączonym AQQ, winampem czy czymś jeszcze. b) żebym nie musiał wymieniać całego kompa za, powiedzmy, 2 lata. Z góry dziękuję i pozdrawiam kud-dukan P.S. Proszę o wyrozumiałe potraktowanie laika jakim jestem :sad: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Q9300 839zł Karakorum 85zł Foxconn P35A-S 276zł 2x2GB OCZ 229zł Corsair 550W 241zł Baracuda 500GB 228zł DVDRW Pioneer 85zł CM Elite 330 107zł 9600GT 410ł (myślę że do sporadycznego grania starczy w zupełności). Razem 2300zł. Reszta na monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Q9300 839zł Karakorum 85zł Foxconn P35A-S 276zł 2x2GB OCZ 229zł Corsair 550W 241zł Baracuda 500GB 228zł DVDRW Pioneer 85zł CM Elite 330 107zł 9600GT 410ł (myślę że do sporadycznego grania starczy w zupełności). Razem 2300zł. Reszta na monitor. Proponuję do tego drugi dysk i stworzenie macierzy raid 0, ponieważ dysk może być wąskim gardłem podczas pracy w wymagających programach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kud-dukan Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Proponuję do tego drugi dysk i stworzenie macierzy raid 0, ponieważ dysk może być wąskim gardłem podczas pracy w wymagających programach :wink: Stworzenie macierzy raid 0? A mógłbyś mi trochę chociaż przybliżyć, na czym polega ów 'macierzowanie' i o co chodzi z tym 'wąskim gardłem'? :oops: I czy nie warto by było (nie wiem - nie znam się!) dołożyć drugą grafikę? Albo dać lepszą? Bo jeżeli mają na nim [komputerze] pracować programy graficzne i chodzić gry (sporadycznie tzn. 24h/2, czyli przez weekend :P ) to czy nie lepiej trochę zaoszczędzić na monitorze? Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) Macierz opłaca się jak edytujesz naprawdę duuuże pliki graficzne, takie w okolicy 0.5 GB. Tylko wtedy lepiej z mniejszych dysków zrobić macierz, dwóch takich po 250GB, a najlepiej jeszcze dołożyć do tego jeden większy, coby na wypadek raid odmówił posłuszeństwa, mieć backup ważnych plików. Jeśli komputer ma być do tworzenia grafiki dwuwymiarowej to karta graficzna jest mniej istotna od monitora. Ważne, żeby monitor dobrze odzwierciedlał barwy (coś na matrycy mva/pva), dużo zmieściło się na pulpicie (był duży). Do gier nie bardzo opłaca się brać 2 karty graficzne. Lepiej jedną lepszą od tamtych dwóch. Jeśli jesteś "niedzielnym" graczem :) to nie opłaca się też wydawać tak dużo na grafę. Najlepiej wziąć 9600gt jak radził dzikidaniel, ewentualnie jak chcesz trochę lepszą to 8800gt na przykład Galaxy. Edit: A widzę, że lubisz krwinkę to płyta DFI BloodIron będzie jak znalazł :):). Edytowane 16 Maja 2008 przez hugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 O samej macierzy, jak i jej budowie, możesz poczytać TUTAJ ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kud-dukan Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 (edytowane) Na razie, niestety :sad: , muszę się wstrzymać jednak z kupnem kompa.. Jak będę ostatecznie wiedział kiedy kupię to dam jeszcze znać, żebyście, jeśli tylko będziecie mogli, mi powiedzieli, czy konfiguracja, którą mi przedstawiliście nie będzie już "przestarzała" na 3700zł. Pozdrawiam i dziękuję za Wasz czas, Wasze rady i Waszą pomoc :wink: Edytowane 28 Maja 2008 przez kud-dukan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...