Skocz do zawartości
Sopel

Asus M2n-e Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim asusem otóż podczas kiedy jest problem z odczytem płyty cd i dvd np. kiedy płyta jest brudna lub porysowana a nawet kiedy oglądam film z płyty komputer uruchamia się ponownie. Zminiłem bios z f8 na f12 i to samo ;/. Proc Athlon 5600. 2gb DDR2 A-data Extreme Edition i {na razie} geforce 8500gt. Zasilacz Feel 350w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z moim asusem otóż podczas kiedy jest problem z odczytem płyty cd i dvd np. kiedy płyta jest brudna lub porysowana a nawet kiedy oglądam film z płyty komputer uruchamia się ponownie. Zminiłem bios z f8 na f12 i to samo ;/. Proc Athlon 5600. 2gb DDR2 A-data Extreme Edition i {na razie} geforce 8500gt. Zasilacz Feel 350w.

Najbardziej podejrzane są dwa podzespoły : napęd optyczny i zasilacz (jeśli tylko w takiej sytuacji są problemy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzałem bo na razie czasu nie mam. w ogóle już mam dość asusa pierwszy {ten sam model} {nie wspomne o tragicznym oc} poszła sieciówka i dzwięk po odbiorze z serwisu wszystko ok tylko te restarty. Pozatym wcześniej miałem Asrocka na s754. i zasiłke 350 20+4 pin i okazało sie że pod am2 jest 24+4 pin i na szybko musiałem kupić zasiłke i wybór padł na feela 350.Teraz żałuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Feel do słabszych zestawów jest wystarczający, to jest półka wyżej od Shitowatych Codegenów, i Tracerów, także winy szukałbym gdzie indziej.. Spróbuj na innym napędzie, a może taśma IDE jest uszkodzona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Feel do słabszych zestawów jest wystarczający, to jest półka wyżej od Shitowatych Codegenów, i Tracerów, także winy szukałbym gdzie indziej.. Spróbuj na innym napędzie, a może taśma IDE jest uszkodzona ?

Zasilacz jest trochę mniej prawdopodobną przyczyną ale może być (nie chodzi koniecznie o model zasilacza bo przy każdym może się zepsuć

i podawać złe napięcia)

To jest Nagrywarka DVD pod SATA {ASUS}. Ale słyszałem już gdzieś że właśnie na tej płycie ze starym biosem restarty mogą się pojawić.

Spotkałem się z podobną sytuacją przy zupełnie innym sprzęcie (napęd DVD LG i płyta ECS podczas oglądania filmów zdarzały się restarty

i wymiana napędu na sprawny pomogła). Pomocne może się okazać zgranie filmu na HDD przed oglądaniem ale najprawdopodobniej

będzie potrzebna wymiana napędu optycznego i jeśli jest na gwarancji to nie ma się co zastanawiać, jeśli już po gwarancji można spróbować

oczyścić soczewkę i napęd z kurzu w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz ze masz M2N-E nie widze na stronie asusa zeby ta plyta mila SLI bo jest na NF570Ultra. Jezeli masz M2N-E to najnowszy bios to 1401 no chyba ze pisales o biosie nagrywarki to przepraszam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie masz słabą wiedzę :razz: wejdz na asus.com a nie asus.pl. Asus M2N-E SLI. A jeżeli to napęd to już będzie drugi asus pierwszy nie nagrywał płyt teraz ten ;/,rzynajmniej gwara jest.Już nigdy asus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi