svende Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Test coolerów CPU. Podkręcone quady od Intela i AMD. Procesory: Intel C2Q Q6600@3,5GHz 1,62V AMD Phenom 9600 Black Edition@2,9GHz 1,57V Coolery: Pentagram Karakorum Scythe Ninja rev. A Scythe Ninja rev. B Scythe Mugen Scythe Andy Samurai Master Thermalright SI-128 Reszta: DFI LanParty DK P35-T2 DFI LanParty DK 790FX-M2RS 2GB DDR2 Kingston Value 800MHz (Elpida) 2x1GB DDR2 Kingston Value 667MHz (Elpida) Sapphire radeon HD3450 256MB Seasonic M12 500W Samsung SP2504C 250GB Arctic Silver 5 (LGA775) OCZ Freeze (AM2) Metodologia: Pół godziny testu pod obciążeniam za pomocą Prime95 25.6 Small FFT. Temperatura mierzona CoreTemp 0.98.1 dla Intela i CoreTemp 0.96.1 dla AMD. Odnotowałm najwyższą temperaturę dla każdego z rdzeni dla Intela i jedyną temperature wyświetlaną dla AMD. Test przy temperaturze otoczenia 22st. C Za wyjątkiem Pentagrama Karakorum użyłem wentylatora Scythe do wszystkich innych radiatorów. Wentylator Scythe to dołączany do zestawu SlipStream o prędkości obrotowej 1200obr./min. Test robiony poza obudową. Komentarz: Pentagram Karakorum. Przy bardzo korzystnej cenie (85zł) aspiruje skutecznie do grona najwydajniejszych chłodzeń. Zaletą jest dołączony wentylator o duzym zakresie obrotów, oraz regulator obrotów. Docisk jaki daje zapinka na AM2 jest niesamowicie silny, co przeklada sie na lepsze rezultaty na AM2. Zmusza on jednak do zakładania chłodzenia na procesor poza obudową, z użyciem dużej siły. Zdjecie tego radiatora z AM2 bez użycia kombinerek-szczypiec jest raczej niemożliwe, za pierwszym razem moze to zająć nawet kilkanaście minut. W przypadku płyt na LGA775 trzeba uważać, czy radiatory NB i MOSFETów nie są zbyt blisko gniazda procesora, bo okrągły koszyk instalacyjny wymaga dużo miejsca. W przypadku DFI Dark P35 mozliwe było ustawienie koszyka tylko w pozycji radiatora wentylowanego w kierunku na górę obudowy (zasilacz), a i to przy odgiętym jednym z radiatorów na MOSFETach Scythe Ninja rev. B. Prawdopodobnie najlepsze chłodzenie pasywne na procesor, jednak nie jest w stanie schłodzić w pełnym pasywie Phenoma na standardowym taktowaniu i nawet obniżonym napieciu vcore (do 1,15V). Dobry i łatwy montaż na obu platformach. Przy LGA775 po wielokrotnym używaniu kołki się jednak mocno niszczą. Natomiast na AM2 wyciagniecie coolera moze wymagać użycia większej siły i dokonania czynności poza obudową. Dołączony wentylator jest bardzo wydajny, a praca łożysk jest bez zarzutu. W przypadku Intela wydajniejszy od Karakorum i zdecydowanie łatwiejszy do montażu. Scythe Mugen. Najwydajniejszy z testowanych coolerów na obu platformach. Bardzo istotna w tym teście była powierzchnia oddawania ciepła, a Mugen ma ja najwiekszą, stad wygrana. Wadą poza zużywającymi sie przy czestym montażu kołeczkami, jest nieoptymalne położenie na 99% płyt AM2. Gdy wentylator jest położony na szerszym boku, wentyluje w kierunku na góre obudowy, wymusza to koszyk AM2. Poza tym mankamentem jest to jedyny z testowanych coolerów, który umożliwia pełną i łatwą instalacje i deinstalacje w obudowie. Thermalright SI-128. Marka, wykonanie, dbałość o szczegóły, niska masa przy niezłej wydajności to plusy. Montaż polecam oddać dzieciom trenującym na codzień klocki lego, bo wymaga dużej zręczności i opanowania nerwów. Jako jedyny z testowanych coolerów umożliwia montaż wentylatorów o szerokości innej niż 25mm, ale jednocześnie, otwór na śrubę w wentylatorze nie może być tuleją. Scythe Andy Samurai Master. Niestety ale w obu kategoriach nie dał rady. Procesory sie przegrzewały. Scythe Ninja rev. A. Jeżeli masz LGA775, możesz śmiało kupić używany z Allegro, ma dołączony backplate, jest jednak w opcji z wentylatorem wyższy od Ninji rev. B co wymusza konstrukcja zapinki, spokojnie można brać do obudów 20cm szerokości. Następujacy sprzęt udostępniony przez sklep Bachcomp Intel C2Q Q6600 Scythe Ninja rev. B Scythe Mugen Thermalright SI-128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) krótki, rzeczowy test, bardzo ok :) Edytowane 16 Maja 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Pomyl na test zasluguje na uznanie. Teraz male ale : Komentarz: Scythe Ninja rev. B. W przypadku Intela wydajniejszy od Karakorum i zdecydowanie łatwiejszy do montażu. Gdy Karakorum bangla na full obrotach to jest wydajniejszy od Scythe Ninjy. Dopiero przy tych samych predkosciach obrotowych jest inaczej. Ciekawi mnie to jakie relacje bylyby przy wentuly z Karakorum na Ninjy albo Slipie na Karakorum. Mam jeszcze jedno pytanie. Skoro Ninja przy tych samych predkosciach jest lepsza na Quadzie , a pod AM2 widac ze nie bardzo bo przegrywa z Karakorum to interesuje mnie kwestia doscisku na Intelach i AMD. Pisales o tym , ze pod AM2 Karakorum ma swietny docisk , ale co byloby , gdyby Ninja miala przy okazji backplate? Uprzedzam - prosze nie odpowiadac , ze rew.A ma backplate , wiem to. Jednak w tescie nie wiadomo czy bylo czy to na kolkach , a skoro wspomniano o kolkach to wnioskuje , ze Ninja na backplacie moglaby byc jeszcze wydajniejsza. Swoja droga , nazwa sklepu dziwnie przypomina mi forumowicza Bachus(cos tam) i pewna akcje z gwarancjami :| , zbieg okolicznosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Doskonaly Test !! ;-) Szybko i konkretnie przeprowadzone pomiary Jeszcze jakby udalo sie przeprowadzic test Mugen vs TR 120EX vs Orochi takie porownanie mysle ze uradowalo by wielu Userow odnosnie przeprowadzonego testu mysle ze jakby zamontowalo sie w budzie z wyciagowym to niektore wyniki mogly by uledz znacznej zmianie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 test ok ale: Za wyjątkiem Pentagrama Karakorum użyłem wentylatora Scythe do wszystkich innych radiatorów moze do karakorum tez bys wsadzil ten wetylator.... Docisk jaki daje zapinka na AM2 jest niesamowicie silny a na 775 moze jest slaby???? Zdjecie tego radiatora z AM2 bez użycia kombinerek-szczypiec jest raczej niemożliwe, za pierwszym razem moze to zająć nawet kilkanaście minut nie wiem jak to jest na AM2 ale na 775 mi to zajelo 3 minuty (a jeszcze nigdy nie zakladalem innego chlodzienia tylko box) gratuluje testu ale jak bys mogl to sprostuj moje pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAR Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Dobra robota, wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven18 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 a w przypadku montażu karakorum, z wywiewem na tył, na dfi dk p35 to co tam konkretnie blokuje? tylko ten radiatorek na mosfetach czy również radiator na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Podczepie sie. Wlasnie kupilem Pentagram HP-120 Karakorum i mam pytanie. Czy jest sens wypolerowac podstawke tego coolera? I czy to w ogole cos da? Tak na oko, to ona jest dosc chropowata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Owszem SENS polerki w przypadku lekko chropowatej, nierownej powierzchni - jest Zawsze ! Wydajnosc Moze TYLKO wzrosnac - bo spasc ci nie spadnie :) procedura w zaleznosci ok stanu spodu ale: do nie bardzo zdegradowanych Papier Wodny 1000/1500/2000/2500 - kazdym papierem x 2 Po tym powinienes miec juz Lustereczko i na koniec Pasta polerska Lekko scierna (bez wosku) Polerujesz 3x nakladajac i mozesz golic sie przegladajac w odbiciu z radiatora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 No dobra, dzsiaj juz papieru nie kupie, wiec narazie zobacze jak sie spisuje bez polerki. Bedzie solidna podstawa do pozniejszego testu juz z wypolerowana powierzchnia i zobaczymy ile prawdy jest w tym twierdzeniu o sensie polerki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Bardzo sympatyczny i dobrze zrobiony test, jak na mój gust. Dziękuję również od siebie za jego przeprowadzenie :) Jedyne, co wydaje mi się dyskusyjne to pół godzinny stress - wydaje mi się to nieco zbyt krótko, wedle moich doświadczeń z testowaniem. Poza tym mimo wszystko jestem zwolennikiem testów w zamkniętych obudowach - separacja systemu od powiewu z okna czy przechodzących osób jest korzystna :) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 (edytowane) Firekage: Jeżeli byłyby jakiekolwiek różnice po wymianie wentylatorów to góra 1st. C Z założenia miał być to test systemów chłodzenia czyli radiator+firmowy wentylator. Karakorum da radę zdjąć z LGA bez kombinerek, docisk jest słabszy, bo jest jednak plastikowy koszyk. Jeśli chodzi o Ninje i backplate, to w rev. A był, a w rev. B montaż na kołki Strongmen: Chętnie bym przeprowadził, ale najwiekszy problem z pożyczeniem Orocziego jest. Z wywiewowym jest taki problem, że trzeba go odpowiednio ustawic, żeby nie pomagał i nie przeszkadzał (nie robił zbytniego przeciagu i nie gromadził ciepła w obudowie). Poza tym wtedy coolery wiejące na płyte dostają trochę w plecy Scyzor 663: Miał być test radiator+ firmowy wentylator. Poza tym zawsze można chcieć sprawdzenie na większej gamie wentylatorów (Fander, Xthermal, Noctua?), a tak dużo czasu nie mam. Laboratoryjnych warunków również, wiec nie chcę grać w totka, że na danym wentylatorze był jeden stopień mniej, czy więcej, bo spójrz jaką różnice daje 800rpm dla Karakorum. Na LGA docisk jest słabszy, bym powiedział bardzo średni, na AM2, to jakby przyspawać. Jeszcze Jedna kwestia, do montaży Karakorum i innych coolerów z DHT trzeba paste rozprowadzic po całym procesorze za pomocą np. folii, celofany, bo nie ma co liczyć, ze położenie ziarnka ryżu starczy, a stopa coolera dociskiem sama rozprowadzi. Na LGA jest słabszy docisk, wiec zdjęcie jest proste. raven 18: Górny radiator na mosfetach blokuje. Nie polecam wycinania cześci koszyka a'la Fredek, bo ten koszyk jest wystarczajaco plastyczny sam z siebie, zeby go osłabiać Sly: Polerowanie heatpipów to raczej sport dla sportu, ale jak zrobisz to pochwal sie wynikami lub ich brakiem. Labovsky: Intel uzyskiwał maksymalną temperaturę po ok. 8 minutach, AMD po ok. 18 minutach. Wprowadziłem 3km strefe bezpieczeństwa, żeby nie było żadnego powiewu przechodzących osób :) Do testów w zamkniętych budach trzeba a. dostosować ich wentylacje do coolerów tower oraz wiejacych na płytę b. ustawic obroty wywiewowego aby były neutralne dla wyniku c. samo przygotowanie platformy trwałoby kilkanaście godzin d. kupić piwo na uspokojenie żeby ciągle wkładać i wyciągać mobo z coraz to nowszym radiatorem :) Dziekuje z podziekowania :) Podziekowania dla FatAlberta, za przerobienie wykresów na czytelniejsze. Edytowane 18 Maja 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArC Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 świetny test, rzeczowy, jak dla mnie kolejny dowód na to, że nie trzeba wydać nie wiadomo ile pieniędzy żeby mieć wydajne chłodzenie. Mówie tu o karakorum - który na mocno dovoltowanym quadzie przy maks obrotach bije mugena(!) a na phenomie też najlepiej. Jak ktoś nie jest cichofilem to wybór jeden. Przy niższych obrotach już gorzej, ale mozna znaleźć kompromis w postaci obrotów ok 1500/1600 gdzie wydajność będzie na pozimie ninjy B, a hałas również na akceptowalnym poziomie Jest sporo osób, które nie wierzą że karakorum moze konkurować z drogimi coolerami, myśle ze ten test pokazuje ze jednak MOŻE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 z tego co widze na wykresach to karakorum najwydajniejszy ? gdzies tam jest ninja rev D -warto poprawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 robot, w tekście czy na wykresach ? z wykresami chyba ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 tak dobrze , poprostu okienko mialem zmniejszone i zmiast b bylo d :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Przydatny test, tylko co to za Q6600 co 1,62V do 3.5GHz potrzebowal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Przydatny test, tylko co to za Q6600 co 1,62V do 3.5GHz potrzebowal?Ekhem..co ma piernik do wiatraka. Nawet jesli ten proc wymaga tekiego napiecia to to przemawia dodatkowo na korzysc testu bo tutaj mamy opracowanko dotyczace coolerow i ich wydajnosci , a nie tego jakich napiec potrzebuja cepy... Napiecie spore , coolery dobrze wywiazaly sie z tego i o to szlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Jest sporo osób, które nie wierzą że karakorum moze konkurować z drogimi coolerami, myśle ze ten test pokazuje ze jednak MOŻE! Konkurowac moze i nikt nie zaprzecza ale sa wydajniejsze konstrukcje i dla kogos kto nie mowie ze ma kase ale liczy sie przede wszystkim najlepsza wydajnosc (mowie o AC) kwota schodzi na drugi poziom. Mam TR'a 120 Extreme + Nocuta NF-P12, zestaw 3 razy drozszy od Karakorum ale i "troche" wydajniejszy. Karakorum kupilem jak tylko sie pojawil do swoich testow zeby porownac do Thermalrighta no i zostalem przy 120 Extreme. Ale Pentak w swojej kategorii cenowej nie ma sobie rownych to fakt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 bo proc padaka była podomież ;) svende pisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 FatAlbert dobrze prawi, padaka, do 3,6GHz stabilnego potrzebował 1,68V (CPU-Z), z biosu to było 1,75V lub oczko więcej i płyta wtedy już cykała :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Ekhem..co ma piernik do wiatraka. Nawet jesli ten proc wymaga tekiego napiecia to to przemawia dodatkowo na korzysc testu bo tutaj mamy opracowanko dotyczace coolerow i ich wydajnosci , a nie tego jakich napiec potrzebuja cepy... Napiecie spore , coolery dobrze wywiazaly sie z tego i o to szlo.Hmm, skoro 85 stopni to dla Ciebie "dobre wywiązanie"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 (edytowane) Hmm, skoro 85 stopni to dla Ciebie "dobre wywiązanie"... To jest tesc coolerow i zwisa nam jaki tam siedzi cep. Jest grzalka? OK , chlodzenie musi z tym dzialac. Proc trotlowal ? Nie. Wiec wywiazaly sie , a temperatura to inna sprawa. Niech podlaczy boxa i wtedy zobaczymy jesli az tak bardzo chcesz widziec roznice. Jesli dla Ciebie na Quadzie to sa wysokie temperatury to dodam , ze na PDC 2.6GHz L2 lapie mi 71 na boxie , 61 na Ninjy (sprawdz test na Egieldzie , test coolerow. Tez PDC , tez L2 , a inne wyniki na Ninjy dla przykladu ). Proc z cieta kasza , nizszym oc niz Quad , 2 jajowy a nie 4... Walic proca. Gdyby te coolery nie dawaly rady to w czasie testu wiadomo co by sie stalo. Edytowane 23 Maja 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 dokladnie. to nie jest komentowanie ile to ten quad potrzebowal zeby uzyskac 3.6Ghz tylko jak przy tak duzym voltazu (gdzie wiadomo ze robi sie juz bardzo cieplo) coolerki dadza rade ze schlodzeniem cepa. Same Mhz nie podnosza az tak temp. tylko wlasnie napiecie. Dla mnie to rowniez moglby on byc puszczony w def. czyli 2.4 na napieciu 1.6V wtedy jest "cieply" i niech coolerki pokaza jak sobie radza z takimi temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Mnie troszke zdziwil gorszy wynik ninji Rev A od B na LGA 775. W zasadzie moglo by sie wydawac ze Rev A ma nieco lepszy docisk od B (przynajmniej mi). Jakis czas temu je porownywalem, tylko rev B mialem bez wiatraczka pozyczona i uzylem tego od A (choc skoro w tescie byl uzywany ten sam to sam nie wiem jak to tlumaczyc, jednak wydaje mi sie ze pewnie dzieki temu ze wentylator da sie zamocowac troszke nizej, skoro nie przeszkadzaja zapinki i wieje wydajniej przez nieco wieksza powierzchnie radiatora), w kazdym badz razie mi wyszlo troszke inaczej, choc musze przyznac ze test na szybko i warunki nie za specjalne, do tego jeszcze cyrkulacja powietrza w obudowie pewnie sporo zmienila. Co do rev A to spokojnie mozna jej uzywac na AM2, ja dzialalem tak przez jakis czas z pomoca adaptera Thermalright, dokladniej koszyka przykrecanego do oryginlanego backplate AM2, takiego z uchwytami jak w 478, nie bylo zadnych problemow i docisk lepszy niz w 478 (duzo ciezej sie zapinala), caly koszt to ok 15pln w qulingu. Ogolnie tescik bardzo fajny, autorowi naleza sie podziekowania za wlozona prace. Fajna sprawa bylo by jeszcze przetestowanie jak sprawuja sie coolerki przy roznych wentylatorkach, tzn w nieco szerszym zakresie predkosci obrotowych, a co sie z tym wiaze ilosci CFM i glosnosci (o ile temperaturki na procku nie robily by sie zbyt grozne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...