Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oryginalny wątek na forum ixbt

http://fierytrance.ru/modules.php?name=New...cle&sid=189

Test 3D Sound - Asus vs X-Fi

Dołączona grafika

Film został zrobiony dla oceny (porównania) jakości dźwięku z najnowszego pokolenia kart do gier z Creative - X-Fi (w tym charakterze wystąpiła karta Auzen X-Fi Prelude) i nowego gracza na rynku kart dźwiękowych - Asus Xonar D2

Film zrobiony jest z gry Call Of Duty 4.

Film ma dwie scieżki, jedna z nich należy do X-Fi, a druga do Xonar, waszym zadaniem jest wybrać najlepiej jakościowo brzmiącą i odpowiednio na nią zagłosować. Później będzie opublikowane, jaka ścieżka do jakiej karty należy. Na razie ścieżki są bezimienne - ścieżka 1 i ścieżka 2.teraz nie mają nazw , żeby nie było przekłamań ze strony fanów, którzy by głosowali na logo firmy a nie na to, co słyszą

Na początku filmu pokazane są ustawienia obu kart dźwiękowych .

Wideo jest niezbyt mocno skompresowane i dla tego ma stosunkowo duży rozmiar, później film planuje jeszcze przerobić,i bardziej skutecznie skompresowac.Scieżki dźwiękowe są na razie tak samo nie skompresowane,czyli czyste wav. Rozmiar filmu ma nieco ponad 200 mb, czas trwania nieco ponad 5 minut.

Oglądać należy przez odtwarzacz LightAlloy ,ponieważ jest w nim możliwość przełączania ścieżek prostym naciśnięciem klawisza "/". kto zna jakieś inne odtwarzacze z taką możliwością,niech nie milczy, i piszemy w komentarzach.

P.S. wideo jest dość okrutne (realistycznie ),więc jest prośba o nie zapominanie, że to tylko film z gry...

Poniżej jest link do filmu :

Test 3D Sound - Asus vs X-Fi

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem moje spostrzeżenia w spoiler, żeby niczego nie sugerować innym.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Przeczytać po własnym odsłuchu!"
Stream 2 dla mnie troszkę lepszy, czuć(słychać) więcej

przestrzeni wokół, dźwięk ocieplony, przyjemny. Na drugiej ścieżce

wszystko działo się bliżej i bardziej z przodu, dźwięki słychać troszkę

ostrzej i sucho.

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw na LightAlloy.

2 ma mocno podbite średnie i niskie tony kosztem wysokiej góry co słychać jak się napisy zmieniają, na 1 brzmi to ładnie a 2 to ucina. Poza tym jaka pewność ze nie są fanboyami jednej firmy i nie majstrowali z dźwiękiem ? co w dzisiejszym świecie jest normalne. 2 kojarzy mi się z typowym dźwiękiem creativa. Na wyczucie 2 to X-fi.

Większość ludzi powie że 2 brzmi ładnie a 1 cienko. Ale ogólnie to coś to jakby reklama eax i x-fi. Naiwni uwierzą że wszystko było uczciwie zrobione (możliwe że było) ale dla mnie coś tu śmierdzi jakby kombinowali z barwą dźwięku. :lol2: :lol2:

Edytowane przez razor1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym jaka pewność ze nie są fanboyami jednej firmy i nie majstrowali z dźwiękiem ? co w dzisiejszym świecie jest normalne.

Ten test jest co prawda na forum IXBT a nie na głównym portalu ale nie robił go jakiś tam przypadkowy uczestnik forum tylko redaktor wielu recenzji romanrex i na pewno jest zrobiony na poziomie i z pełną wiedzą jak to należało wykonać , i pewnie też było to konsultowane z Maximem Liadowem który jest autorem programu RightMark 3DSound razem z Aleksiejem Mieńszykowem który brał udział w stworzeniu EAX .

Cytat z :

RightMark 3DSound, a unique synthetic test, was also developed in 2004. Now this benchmark is being developed by Maxim Liadov and one of the world-leading 3D sound experts, Alexei Menshikov. Alexei Menshikov took part in the development of EAX. We recommend you all read the unique material from the Game Developers Conference: Modern sound technologies in games.

W 2004-m roku był opracowany unikatowy test syntetyczny RightMark 3DSound. W obecnym momencie test opracowuje Maxim Liadov z jednym z prowadzących światowych specjalistów w dźwięku-3D, Aleksiejem Mieńszykow. Aleksiej Mieńszykow brał udział w stworzeniu EAX; wszystkim polecamy przeczytać jego unikatowy materiał z Konferencje Projektantów Gier:

http://www.digit-life.com/articles2/sound-...logy/index.html

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybieram 2

Jedynka brzmi sucho, moim zdaniem troszke nienaturalnie jakbym zamiast sluchawek zalozyl wiadro, niektore dzwieki otoczenia takie przytlumione.

Przy 2 czuc wiekszy dynamizm i przestrzen, a muzyka nabiera takiego hmmm nie wiem jak to opisac kinowego rozmachu;)

Nawiazujac do wypowiedzi razor1 1 brzmi tak jakby bylo jakis shit eaxowy ala HALL czy cos wlaczany, a na dwojce cos ala POP:P nie wiem tak to staram sie opisac, jednak suma sumarow wybieram 2.

cytat zony (drewniane uszy).

"dwójka jest taka że az mi ciarki przechodziły tak jak w kinie" wybrała 2.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych którzy nie posiadają wystarczającej ilości miejsca na dysku tj ponad 200 mb , Maxim Liadov przygotował bardziej skompresowaną wersję testu :

Wariant z mniejszą objętością pliku .

http://www.ixbt.com/multimedia/temp/cod4-h264-mp3.avi

Rozmiar: 50 Mb

Wideo: AVC H.264 ffdshow 900 Kbit/s

dźwięk: MP3 lame CBR 192 Kbit/s z opcją lowpass filter disabled

Dla odtwarzania pasuje również VLC media player

http://www.videolan.org/vlc/

Przełączanie ścieżek - klawisz L

EDIT:

Pod poniższym linkiem należy zagłosować na ścieżkę która jest naszym zdaniem bardziej wiarygodna i wyższej jakości ,po zaznaczeniu numeru odpowiadającej nam ścieżki należy kliknąć na przycisk w kształcie prostokąta a następnie klikamy na niższego linka >>Результаты<< aby zobaczyć aktualne wyniki głosowania .

Głosowanie

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia jedno. Na jakich kartach dźwiękowych i głośnikach odsłuciach!ecie ten test?

Może się myślę, ale uważam że, do poprawnego porównania tych dwóch kart dźwiękowych należałoby zrobić test ślepej próby. Trzy takie same dobre zestawy głośników, trzy takie same komputery, w jednym zainstalowany Xonar, a w drugim X-Fi w trzecim zwykły kodek ADI/Realtek. Odsłuchać na każdym zestawie i dopiero wtedy powiedzieć co gra najlepiej ;)

Edytowane przez deonet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zastanawia jedno. Na jakich kartach dźwiękowych i głośnikach odsłuciach!ecie ten test?

Ten test jest przeznaczony do odsłuchu przez słuchawki ,co zresztą widać na ustawieniach pokazanych na początku filmu :lol2: , w późniejszym czasie ma być przygotowana wersja dla głośników oraz inne podobnego typu testy B-)

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten test jest przeznaczony do odsłuchu przez słuchawki ,co zresztą widać na ustawieniach pokazanych na początku filmu :lol2:

Co nie zmienia faktu, że sprzęt na jakim sie odsłuciach!e ten "test" ma znaczenie. Moim zdaniem taka forma testu nie jest wiarygodna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że sprzęt na jakim sie odsłuciach!e ten "test" ma znaczenie. Moim zdaniem taka forma testu nie jest wiarygodna.

LOOOOOOOOOL

Ja tam obie sciezki sluchalem NA TYCH SAMYCH SLUCHAWKACH, nic nie zmienialem wiec w czym problem?

Potem na monitorach odslucham TYCH SAMYCH obie sciezki, i tez jakos problemu nie widze...

Owszem sprzet ma znaczenie, ale jeden przeslucha na z5500 obie wersje i wybieze lepsza

drugi przeslucha na geniusach 1250 i wybierze lepsza, trzeci na jakims hi-endzie i wybierze lepsza sciezke dzwiekowa..

ps. dla mnie to test slepej proby, bo NIE WIEM ktora sciezka jest z jakiej dzwiekowki

zobarazuje to tak

na sluchawkach XXX sluchasz 1 i 2 wybierasz lepsza na slepo

na sluchawkach YYY slucha kto inny 1 i 2 i wybiera lepsza na slepo..

etc. etc...

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się mylę, ale uważam że, do poprawnego porównania tych dwóch kart dźwiękowych należałoby zrobić test ślepej próby. Trzy takie same dobre zestawy głośników, trzy takie same komputery, w jednym zainstalowany Xonar, a w drugim X-Fi w trzecim zwykły kodek ADI/Realtek................

To właśnie jest test ślepej próby !

Zapewniam cię że autorzy tego testu wiedzą co robią tym bardziej że sami przy porównaniach profesjonalnych kart dźwiękowych itp stosują podwójny ślepy test :D ,jednak w tym przypadku różnice są tak ewidentnie słyszalne że minimalne straty jakościowe spowodowane słabszą jakością kart zintegrowanych itp są zupełnie nieistotne w tym przypadku i nie mają praktycznie wpływu na ogólną porównawczą ocenę pozycjonowania dźwięku w grze :) .To nie jest audiofilski test porównawczy dźwięku w muzyce bo to nieco na czym innym polega :wink: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOOOOOOOOL ... ale chyba różnicę usłyszysz między jedną a drugą ścieżką nie ? (jeśli posłuchasz na kiepskim sprzęcie to obie ścieżki będą identycznie zdegradowane).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

deonet napisz czemu nie jest wiarygodny, bo imho narazie jakies brednie wypisywales.

Slepy test w ktorym mozna wylapac roznice wg Ciebie jest niewiarygodny BO? hmmm im dluzej o tym mysle tym bardziej nie wiem o co Ci chodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się na zakupem asus xonar i jestem ciekaw która ścieżka jest właśnie na nim jeśli pierwsza to nie wiem czy wymienię moje już kilkuletnie audigy player

Jesteś przykładem tego o czym pisałem wcześniej, właśnie to było celem tego testu. Tak Xonar to pierwsza ścieżka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem, ze wlasnie przed chwila ten film mnie sprowokowal i zainstalowalem CoD4 na nowo. Ustawienia x-fi takie same i ...?? Pierwsza sciezka to niestety X-Fi. Basu malo, umiejscowienie dzwieku gdzies z przodu i ogolnie bardzo podobnie co do sciezki 1. Natomiast da sie to latwo naprawic. Niestety jakby panowie z tego serwisu troche pogrzebali to by wiedzieli ze tryb 3DHeadphones nadaje sie conajwyzej do ogladania filmow, ktory daje efekt zludnego przebywania w kinie. Wlaczenie 2.1 + bass boost plus w equalizerze aqustic (wszystko na sluchawkach) i mamy lepiej niz 1 i 2 sciezka razem wziete :P

Update: Przesluchalem sciezke tego filmiku jeszcze raz tylko tym razem z ustawieniami takimi jak na filmie i chyba rzeczywiscie sciezka 2 to X-Fi. Dziwnie to wszystko brzmi zaleznie od ustawien. Ehhh jedna z tego konkluzja. Takie testy mozna sobie o kant... ;)

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś przykładem tego o czym pisałem wcześniej, właśnie to było celem tego testu. Tak Xonar to pierwsza ścieżka.

Czyli twierdzisz ze test byl kombinowany?

Czy moze ludzie przyzwyczaili sie do creashitowego dzwieku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie głosujcie bo jak tak dalej pójdzie to nigdy nie będzie wyników :? odpowiednia liczba głosów która będzie jakimś tam wyznacznikiem tego czego ludzie oczekują to co najmniej 100 głosów ,głosujemy tutaj albo pod poniższym linkiem bo już wiedzą o nas i o tym głosowaniu i stąd też będą podliczać :D .Metoda głosowania opisana jest kilka postów wyżej :wink: .

http://fierytrance.ru/modules.php?name=New...cle&sid=189

Na samym dole jest komentarz romanrexa że wie że u nas na forum też jest głosowanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogłoszenie wyników czyli odkrycie kart ''Who is Who''

Ścieżka 1 - X-Fi

Ścieżka 2 - Xonar D2

Rezultaty głosowania z Fierytrance.ru

X-Fi - 7 głosów

Xonar D2 - 25 głosów

Rezultaty głosowania z forum ixbt.com

X-Fi - 10 głosów

Xonar D2 - 6 głosów

Rezultaty głosowania z PurePC

X-Fi - 1 głosów

Xonar D2 - 5 głosów

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz już widzę, że test jest kombinowany, powiem, dlaczego tak uważam, posiadam karcioszkę:

Auzen X-Fi Prelude 7.1

zainstalowałem extra CoD4, dźwiękówka z takimi samymi ustawieniami, co w teście i po ponownym odsłuchaniu obu ścieżek i załączeniu gry u siebie na kompie stwierdzam na 1000%, że dźwięk w czasie gry jest nawet trochę lepszy od 2 ścieżki, a tu twierdzą, że to 1-sza. :lol2: :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz już widzę, że test jest kombinowany, powiem, dlaczego tak uważam, posiadam karcioszkę:

Auzen X-Fi Prelude 7.1

zainstalowałem extra CoD4, dźwiękówka z takimi samymi ustawieniami, co w teście i po ponownym odsłuchaniu obu ścieżek i załączeniu gry u siebie na kompie stwierdzam na 1000%, że dźwięk w czasie gry jest nawet trochę lepszy od 2 ścieżki, a tu twierdzą, że to 1-sza. :lol2: :lol2: :lol2:

Test jest może nie tyle co kombinowany ale jedna ścieżka jest głośniejsza ,być może intencję były celowe a być może tak wyszło przypadkiem, tego jeszcze nie wiem ale znane jest takie zjawisko że przy odsłuchu porównawczym słuchacze najczęściej preferują głośniejszą ścieżkę jako lepszą choćby była nieco słabszej jakości ( psychoakustyka )

Poniżej cytat redaktora Maxim Liadov z jego komentarza do wyników :

Dla statystyki taka mała liczba głosów - nie jest dobra . Oprócz tego, są spore zarzuty co do samych ścieżek, jedna gra głośniej, druga ciszej. Różnica jest znaczna, 2 razy. Głosowanie pokazało, że ludzie wolą głośniejszą ścieżkę pomimo niższej jakości dźwięku 3D . Muzyka też znacznie odwracała uwagę .Obie ścieżki mają swoje wady i to komplikuje wybór .Mnie w żaden sposób nie podoba się obróbka dźwięku w X-Fi na słuchawkach

Teraz jak już wiem że 2 ścieżka jest głośniejsza to od razu to zauważam :lol2: , więc jeżeli 1 ścieżka jest nieco wyższej jakości a ktoś wybrał 2 jako lepszą to teraz powinien jeszcze raz odsłuchać ten test i nieco podgłośnić 1 ścieżkę ,czyli sprawdzamy jeszcze raz :wink: .

Jeszcze jeden cytat tego samego autora odnośnie trybu słuchawkowego dla X-FI :

Posłuchałbym na kolumnach nagranie,ale zrobione właśnie dla głośników stereo . Sprawa jest w tym, że na X-Fi przy włączaniu presetu "słuchawki" dźwięk staje się całkowicie inny, wysoko przetworzony, bez wysokich częstotliwości i z przesunięteą fazą. krótko mówiąc, dźwięk X-Fi w słuchawkach -jest dla amatora, i ja na pewno nie jestem między nimi. Czekamy na Romana na takie same testy, ale dla głośników stereo.

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wznawiam , bo temat utknął w martwym punkcie prawdopodobnie z powodu braku konkretnych punktów odniesienia :wink: .

Niestety u nas na forum nikt jak dotąd nie odniósł się do konkretnych zdarzeń umiejscowionym w konkretnym czasie i tego jak w tych momentach rozkłada się pozycjonowanie dźwięku w przestrzeni , a dopiero wtedy jak określimy na co zwracać uwagę i w którym momencie to wtedy można prowadzić rozmowę o jakości rzeczywistego pozycjonowania ;) jak dotąd to uwagi są głównie co do charakteru tonalnego ,odczuwania ogólnej przestrzeni itp ,niestety nieco smuci fakt że w przeciwieństwie do Rosyjskich uczestników dyskusji na temat tego testu nie byliśmy w stanie (słaba percepcja uwagi/dekoncentracja) wychwycić tych istotnych konkretnych fragmentów w konkretnym czasie gdzie należy oceniać jakość pozycjonowania dźwięku ,dlatego przytaczam poniżej jako przykład jedną z konkretniejszych wypowiedzi z forum IXBT :

(zgadł od razu która karta jest która)

Андрей Заболотный

Strumień 1 -x-fi

Strumień 2 - d2

Przy pierwszym przełączaniu się jednoznaczny wybór jest za strumieiem dwa, dźwięk wydaje się bardziej obszerny,i ma więcej niskich częstotliwości. Jeśli jednak uważnie posłuchać nie ma dokładnośći pozycjonowania, delikatne dźwięki giną.

dalej będę wskazywać czas na pasku:

01.15 - z prawej strony strzela w powietrze grupa ludzi

ścieżka 1 - widzimy i słyszymy dźwięki strzelania najpierw z prawej strony z przodu, potem przejeżdżając u siebie za plecami

ścieżka 2 - po prostu słyszymy strzelanie z prawej

02.18 - z prawej strony strzelanina

ścieżka 1 - analogicznie pierwszemu opisowi

ścieżka 2 - analogicznie pierwszemu opisowi

02.33 - po prostu posłuchajcie głosu ludzi wypadają z BTR

02.55 - pies

ścieżka 1 - widzimy obraz, słyszymy szczekanie z przodu potem przejeżdżając z prawej strony i wreszcie z tyłu

ścieżka 2 - nie ma pozycjonowania przód\tył. ujadanie słyszalne jest z prawej

A wy jak odbieracie te wskazane konkretne efekty w konkretnym czasie ? .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi