Marcin18 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Witam! Rezygnuję z liveboxa. Szukam czegoś podobnego, co polecacie w cenie do 150zl? Musi być z wifi. Nie znam się na sprzęcie sieciowy. Mam jeszcze pare pytań: 1. Czy mając 2 komputery spiete przez router będzie możliwe, by na obu był internet i na obu będzie możliwa wymiana plików, gdy jeden będzie podpięty przez kabel a drugi przez wifi? 2. Czy jest możliwość podpięcia drukarki do routera? Proszę nie bić jeżeli pytania nie pasują do tego działu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 1. tak 2. tak (drukarka musi miec jednak wbudowana sieciowke) co do producentow linksys/d-link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Czyli Tenbędzie dobry? Niestety drukarka nie ma sieciówki, ale to nie stanowi problemu :wink:. A co odnośnie produktów firmy pentagram? Edytowane 19 Maja 2008 przez Marcin18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 ten jest dobry, pentagram unikaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Linksys polecam (szczegolnie szanowany model wrt54gl), dlinka szczerze odradzam. Mialem kilka w sieci i prawie wszystkie mialy jakies 'problemy'. Nie najgorszy jest TP-link, ale ten wymieniony wyzej linksys bije je na glowe. Edytowane 19 Maja 2008 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Jeśli chcesz tańszą opcję weź jakiegoś TP-linka, jak trochę droższą to linksysa podanego przez Cmx-a i wrzuć tomato. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Nie no panowie, nie potrzebuje cudów. Potrzebuje w miare przyzwoity router z modemem do domu. Ten podany model przez cmxa z przesyłką wychodzi juz prawie 2 stowy. Tyle nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 bierz wag200g ktory sam podales wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 No zakupiłem sobie właśnie tego Linksysa. Ale mam problem Internet pieknie smiga na dwoch kompach. Teraz powiedzcie mi co mam zrobic aby komputery mogly wymieniac sie plikami. Jestem laikiem w tym temacie i nigdzie nie moge znalezc lopatologicznych informacji na ten temat. Przypomne jeden komp laczy sie przez wifi a drugi kablem ethernet. To wszystko podpiete jest do routerka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 2. tak (drukarka musi miec jednak wbudowana sieciowke)Można też zastosować printserwer za ok. 50zł na Allegro. No zakupiłem sobie właśnie tego Linksysa. Ale mam problem Internet pieknie smiga na dwoch kompach. Teraz powiedzcie mi co mam zrobic aby komputery mogly wymieniac sie plikami. Jestem laikiem w tym temacie i nigdzie nie moge znalezc lopatologicznych informacji na ten temat. Przypomne jeden komp laczy sie przez wifi a drugi kablem ethernet. To wszystko podpiete jest do routerka.Ustaw na obu taką samą grupę roboczą, różne nazwy komputerów i możesz udostępniać pliki. Wpisz w pomoc windowsową Sharing/Udostępnianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Można też zastosować printserwer za ok. 50zł na Allegro. Ustaw na obu taką samą grupę roboczą, różne nazwy komputerów i możesz udostępniać pliki. Wpisz w pomoc windowsową Sharing/Udostępnianie. Ok powoli. Jak ustawic grupe robocza? Nie trzeba grzebac w ustawieniach routera zeby to smigalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2008 Ok powoli. Jak ustawic grupe robocza? Nie trzeba grzebac w ustawieniach routera zeby to smigalo?Prawym klawiszem na Mój komputer na Pulpicie i właściwości. Tam ustawiasz nazwę swojego komputera w Grupie roboczej i Grupę roboczą. Nazwy komputerów muszą być różne na obu kompach, które będą się wymieniać danymi. Gruba robocza ma być taka sama. Nie trzeba ruszać routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 No zrobilem jak radzisz i nic. Komputery sie nie widza. Dodam ze jeden ma xp pro z sp3 a drugi viste hp z sp1. Jak zrobic zeby to hulalo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 No zrobilem jak radzisz i nic. Komputery sie nie widza. Dodam ze jeden ma xp pro z sp3 a drugi viste hp z sp1. Jak zrobic zeby to hulalo?-Sprawdź zaporę Windowsową, antywirusa i firewall jak masz. Powyłączaj je na chwile. Jak pomoże to zrób reguły. -Zapinguj kompy wzajemnie. -W Viscie masz tam Centrum udostępniania. Ustaw swoje połączenie jako domowe. Są tam też opcje na co zezwalasz kompowi (udsotepnianie plików i drukarek). Trzeba to powłączać. -To samo w XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 -Sprawdź zaporę Windowsową, antywirusa i firewall jak masz. Powyłączaj je na chwile. Jak pomoże to zrób reguły. -Zapinguj kompy wzajemnie. -W Viscie masz tam Centrum udostępniania. Ustaw swoje połączenie jako domowe. Są tam też opcje na co zezwalasz kompowi (udsotepnianie plików i drukarek). Trzeba to powłączać. -To samo w XP. Ok dzieki wielkie. Firewall byl problemem jednak. Teraz juz jest wszystko fajnie. Dzieki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Pytanie odnośnie Linksys WAG200G Czy można podpiąć w nim dodatkową / mocniejszą / kierunkową antenę?? W opisie jest, że ma "antena zewnętrzna (nieodkręcana)". Jeśli nie da rady, to może polecicie jakąś alternatywę w podobnej cenie ?? W domu: 1 komp, 2 laptopy, 1 dysk sieciowy (w przyszłości). P.S. Z TP- to może ten model: TP-Link router ADSL Wi-Fi 54Mb/s TD-W8910G ?? Edytowane 17 Lipca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Pytanie odnośnie Linksys WAG200G Czy można podpiąć w nim dodatkową / mocniejszą / kierunkową antenę?? W opisie jest, że ma "antena zewnętrzna (nieodkręcana)". Jeśli nie da rady, to może polecicie jakąś alternatywę w podobnej cenie ?? Rzeczywiście nie da rady, to znaczy nie bez rozmontowania routera. Z tym że sygnał z tej stałej anteny jest dość silny, u mnie trzyma link na 54Mb/s przez dwa żelbetowe stropy. Naprawdę przewidujesz aż takie problemy z sygnałem? Odpowiednie ustawienie anteny nadawczej i odbiorczej czyni cuda ;) U siebie łapię połączenia z routerami linksys z bloków oddalonych o ~350m, i wcale nie używam do tego "superanteny 27dBi" :lol: (zwykły panelik 7-9dBi) Z TP- to może ten model: TP-Link router ADSL Wi-Fi 54Mb/s TD-W8910G ??W ostateczności, ale pamiętaj że przy szybszym łączu i używaniu P2P protrafi się "przytkać (jak zresztą wszystkie tanie routery). I nie lubi linii o tłumieniu powyżej 40dB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Dom, w sumie 4 kondygnacje. Może problemów by nie było, ale lepiej mieć możliwość podpięcia czegoś silniejszego niż w zestawie niż nie mieć. Jak to mówi kolega: nie mieć stówki a mieć stówkę to już dwie stówki .... Szkoda trochę, bo linksys ma dobre opinie.. Może jakaś alternatywa ?? Sporo osób pisze, że trzeba unikać d-linka i pentagrama. Może więc jakiś Netgear, Edimax ?? P.S. Czyżby albo Linksys WAG200G albo NIC ?? Rozumiem, że jest naj w swojej kategorii, ale może jest jakiś na 2-gim miejscu z możliwością ewentualnej zmiany anteny na coś mocniejszego. Antena mocowane na stałe to jednak pewna wada. Może Asmax AR904G ?? P.S. 2 Co sądzicie o Linksys Wireless-N Router ADSL WAG160N-EU WAG160N-EU Alternatywnie US Robotics ADSL2+ MAXg Modem/Router 9108 - 2 anteny cenowo to już max. Edytowane 24 Lipca 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...