speeder2222 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Witam Panowie mam taki problem z moja mobo. Sprawa wyglada tak ze jak podkrecam proca z 2400 na np 2900 3000 itd... w 3dmarku2003 robia sie artefakty, i zawsze reset kompa co dziwne w 3dmarku2006 idzie super ale jak wlacze wszystkie mozliwe testy to i ten mark restartuje kompa. W biosie podkrecam samego procka pcix nie ruszam jest standardowo ustawiony na 100mhz. Sama karta nie krecona ale smiga spokojnie caly dzionek na 810 mhz wiec chyba karta odpada, wiec nie wiem co to moze byc. Proca chlodze woda, na nb i sb dalem dodatkowe wentyle buda jest tak chlodzona ze uszy odpadaja od tych wiatrakow. Prosze poradzcie cos. A oczywiscie artow i restartow nie ma jak krece proca maksymalnie do 2800mhz. Podam moj konfig: PSU TAGAN 600W GPU 8800 gts 512mb CPU Q6600 G0 :angry: Mobo asus striker extreme 680i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Jak artefakty to tylko grafa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Witam Panowie mam taki problem z moja mobo. Sprawa wyglada tak ze jak podkrecam proca z 2400 na np 2900 3000 itd... w 3dmarku2003 robia sie artefakty, i zawsze reset kompa co dziwne w 3dmarku2006 idzie super ale jak wlacze wszystkie mozliwe testy to i ten mark restartuje kompa. W biosie podkrecam samego procka pcix nie ruszam jest standardowo ustawiony na 100mhz. Sama karta nie krecona ale smiga spokojnie caly dzionek na 810 mhz wiec chyba karta odpada, wiec nie wiem co to moze byc. Proca chlodze woda, na nb i sb dalem dodatkowe wentyle buda jest tak chlodzona ze uszy odpadaja od tych wiatrakow. Prosze poradzcie cos. A oczywiscie artow i restartow nie ma jak krece proca maksymalnie do 2800mhz. Podam moj konfig: PSU TAGAN 600W GPU 8800 gts 512mb CPU Q6600 G0 :angry: Mobo asus striker extreme 680i Wygląda to jakby CPU robił się za gorący, może blok przylega za słabo, poobserwuj czy reset nie zależy od temperatury w obudowie lub CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Wygląda to jakby CPU robił się za gorący, może blok przylega za słabo, poobserwuj czy reset nie zależy od temperatury w obudowie lub CPU.Ale od zbyt ciepłego rdzenia cpu nie robią sie artefakty podczas testów graficznych. speeder2222: co to za grafa? mówisz że nie kręcona ale coś tam o taktach wspominasz "Sama karta nie krecona ale smiga spokojnie caly dzionek na 810 mhz wiec chyba karta odpada, wiec nie wiem co to moze byc." Tak więc kręcona czy nie? Grafa może być nawet nie kręcona, ale jak za ciepło jej w pamiątki to będzie walić artami, a to że podkręcasz proca i ci sie 3dmark zawiesza to może być inna para kaloszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speeder2222 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 (edytowane) Temp procka jest w normie a co do grafy to jest Asus 8800 GTS 512 zegar standardowo jest na 650 mhz i po podkreceniu proca powyzej 2.8 robia sie artefakty w tym 3dmarku wyglada jakby byla walnieta grafa ale jak mam proca na 2.7 to artow nie ma i karta podkrecam na 810 i smiga calutki dzionek wiec zeczywiscie spokojnie grafe mozna wykluczyc. I co ja biedny zuczek mam zrobic?? Moderator sorki ale nie tu dalem ten temat kliklo mi sie nie tu gdzie trzeba prosze o przeniesienie tego do dzialu socket 775. Edytowane 18 Maja 2008 przez speeder2222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Masz Q6600, wiec moze po podkreceniu siada napiecie mimo niby mocnego zasilacza ? O ile dla proca nie ma to wiekszego znaczenia, bo mozesz mu podbic, o tyle grafa moze dostaje za male i stad arty ? Nie napisales tez nic o konfiguracji ramu, choc takie bledy nie powinny chyba generowac artow ? (tylko zwis/restart) PS. Co ten watek robi w "Socket 754/939/940/AM2/AM3" ? :> EDIT: Ten tagan to taki ? Jesli tak to ma w istocie wielką moc na 12v i nawet mocno podkrecone q6600+8800gt powinien bez problemu uciagnac ... Edytowane 19 Maja 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 ... nawet mocno podkrecone q6600+8800gt powinien bez problemu uciagnac ... Dlatego podejrzewam przegrzewanie się czegoś (skoro nie CPU to może jakiś inny element) i warto sprawdzić co się dzieje przy dobrym przeciągu w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jak artefakty to tylko grafa.Nie prawda, artefakty mogą pojawić się z winy procesora (a konkretniej zbyt wysokiego htt)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Znalazlem cos bardzo podobnego tylko ze na e4300 Niestety niewyjasnione, ale widac, ze nie tylko ty masz taki problem ... (ciekawe ze to takze 8800 - choc gt - i c2d tylko nie quad) A takie jeszcze proste pytanie ... wiem, ze to sie wydaje irracjonalne, ale sprawdzales tez ram ? Tzn przy podkreconym procku obnizales taktowanie ramu i probowales odpalic wtedy 3dmarka ? Jakby to byl moj komp to sprawdzil bym wszystko po kolei nawet jesli to sie wydaje bez sensu* :P Ps. No i jest jeszcze jedno co przychodzi mi na mysl - moze blokada pci-e nie dziala poprawnie mimo ustawionego 100 w biosie ? Moze ustaw 101 i sproboj ? » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "*" kiedys jeszcze na radku 9800 mialem smieszne roznokolowe kropki w grach (niby arty ale zawsze tylko kilkanascie/kilkadziesiat rozrzuconych roznokolorowych pixeli po ekranie). Sprawdzalem wszystko po kolei i w koncu zdesperowany zmienilem zasilacz - jak reka odjal - bylo za niskie napiecie chyba 3,3v :> Edytowane 20 Maja 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speeder2222 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 A wiec tak moj zasilacz http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,41869/ pamieci mialem kingstony hyperx 1066 mhz teraz mam geile 800 i jest tak samo. Dziwna jest jeszcze jedna sprawa, a mianowicie jak wyswietla grafe to strasznie piszczy zasilacz wydobywa przerozne piski z siebie (bankowo tylko z zasilacza) wymienilem go na nowy bo myslalem ze to byla wina zasilacza, jest tak samo ale ale tu ciekawostka jak zachacze opcje Synchronizacja Pionowa w sterownikach grafy pisk ten ustepuje lecz arty nadal sa czy to z piszczacym zasilaczem czy z wlaczana synchronizacja.Normalnie rece mi opadaja chyba sprzedam dziadoska plyte i kupie cos na mostku intela bo ten badziew jakim jest striker extreme to jakas paranoja i zenada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...