Skocz do zawartości
Arczi

Jakie Napięcia Oraz Pare Innych Pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pare pytan odnosnie napięć oraz programu Orthos.

Sprzet podkrecilem tak jak w sygnaturce, procek ma 3,1ghz, napięcie w biosie na cpu ustawilem 1,4, a w cpu-z pokazuje okolo 1,37, no ale mniejsza z tym. Ramy chodzą na 862mhz, 4-4-4-12, na napięciu 2,04v. Slyszalem tez, ze w biosie ustawienie innych napięć na "Auto" jest bezsensu, bo jak sie podkreca to ponoc one tez rosną.

Tutaj foto ze wszystkimi napięciami: Dołączona grafika.

Fotke robilem wczesniej, takze napiecie na procu jest jak mowilem 1,4v, a na pamieciach 2,04v. Jakie ustawic inne napięcia, zeby nie byly na Auto?

Oraz jeszcze pytanko co do Orthosa. Czy Orthos moze byc uruchomiony i testowac wydajnosc systemu, a ja bede robil cos innego? I ostatnie: jaki tryb do testowania ustawic? Do wyboru mam Blend, StressCPU itd...

Czekam na odpowiedzi. Z gory dzieki, pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia zostaw na auto, nie wiem, kto Ci nagadal takich glupot.

Co do orthosa to ustawiasz blend i priorytet na 10 i uwierz mi, ale nie bedziesz w stanie nic juz na kompie zrobic, tak przycisnie proca. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia zostaw na auto, nie wiem, kto Ci nagadal takich glupot.

Tutaj na forum widzialem, ze ktos pisal, ze na Asusach jesli sie podkreca i zostawia napiecia na Auto, to czasami przy podkrecaniu wlasnie one sie za mocno podnoszą.

P.S. Orthos pochodził z 15 minut, na tym ustawieniu blend, tyle ze priorytet 1. Temperaturka procka wahała się w okolicach 55-58*C. Na procku jest Karakorum (chodzi z predkoscią 1500rpm). Tempy mierzone CoreTempem. Czy czasem temperatura nie byla zbyt wysoka?

Edytowane przez Arczi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj na forum widzialem, ze ktos pisal, ze na Asusach jesli sie podkreca i zostawia napiecia na Auto, to czasami przy podkrecaniu wlasnie one sie za mocno podnoszą.

P.S. Orthos pochodził z 15 minut, na tym ustawieniu blend, tyle ze priorytet 1. Temperaturka procka wahała się w okolicach 55-58*C. Na procku jest Karakorum (chodzi z predkoscią 1500rpm). Tempy mierzone CoreTempem. Czy czasem temperatura nie byla zbyt wysoka?

Nie wiem, moze jakbys dal napiecie z 1.6-1.7 to cos takiego by sie stalo, ale 1.4 to luzik, wiec zostaw tak jak jest.

---

Temp. nie tylko zalezy od chlodzenia, moze ihs (czapka na procku) byc krzywy i wtedy temp. wieksze. Ja mam podobne u siebie na box, takty 3ghz i 1,362v. Ustaw priorytet na 10, na 1 nie ma sensu testowac... i tak na 3h, zeby okreslic wstepna stabilnosc. ;]

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A da sie jakos wyprostowac to ihs bez zdejmowania chlodzenia? Czy poprostu tego juz sie nie da naprawic ?

P.S. Teraz np. gdy tylko chodze po necie, temp. procka wynosi 30 stopni.

Edytowane przez Arczi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie panowie pocieszyliscie :D Teraz jeszcze tylko chcialbym sie dowiedziec przez ile czasu mniej wiecej ma chodzic ten Orthos. Oraz czy faktycznie moge zostawic wiekszosc napiec w biosie na Auto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz z tymi napięciami to już pewnie nic nie będzie wiedział :lol2: Jakbym mial taki problem to sprawdziłbym jakie są standardowe i takie bym ustawił, a poza tym zostaw auto, podkręć i sprawdź czy faktycznie sporo wzrosły (minimalnie mogą się różnić).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pare pytan odnosnie napięć oraz programu Orthos.

Sprzet podkrecilem tak jak w sygnaturce, procek ma 3,1ghz, napięcie w biosie na cpu ustawilem 1,4, a w cpu-z pokazuje okolo 1,37, no ale mniejsza z tym. Ramy chodzą na 862mhz, 4-4-4-12, na napięciu 2,04v. Slyszalem tez, ze w biosie ustawienie innych napięć na "Auto" jest bezsensu, bo jak sie podkreca to ponoc one tez rosną.

Tutaj foto ze wszystkimi napięciami:.

Fotke robilem wczesniej, takze napiecie na procu jest jak mowilem 1,4v, a na pamieciach 2,04v. Jakie ustawic inne napięcia, zeby nie byly na Auto?

Oraz jeszcze pytanko co do Orthosa. Czy Orthos moze byc uruchomiony i testowac wydajnosc systemu, a ja bede robil cos innego? I ostatnie: jaki tryb do testowania ustawic? Do wyboru mam Blend, StressCPU itd...

Czekam na odpowiedzi. Z gory dzieki, pozdrawiam :D

Napiecie procka ustaw na "sztywno" to ze w biosie masz 1,4 a cpu-z 1,37 to normalne, vdrop to sie zwie. U mnie np w biosie~1.381 Idlu~1,360 Stres~1,352 i zyje ;] temp tez calkiem ok. Co do reszty napiec to poczytaj w temacie o tej plycie, napewno cos znajdziesz ;] Choc w sumie zaleca sie ustawienia na sztywno tylko napiecia dla procka i ramu. reszta moze miec znaczenie przy wiekszym FSB. Ps- pamieci powinny poleciec Ci wiecej ;]

Co do orthosa to ja puszczalem test i.. film co by sie nie nudzic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi