Krzysztof036 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Witam!!! Kupilem okazyjnie karte jak w tytule i mam 2 pytania w zwiazku z nia... Przegladalem archiwum forum jak i podobne tematy w google ale ne moglem znalezc jasnej odpwiedzi na moje pytania... Moze jest osoba ktora ma ta karte lub zna odpowiedz na moje pytania... 1. Karta ma podobno przewage nad poprzednikami (Live, Audigy, Audigy 2 i Audigy 2 zs) ze nie potrzebuje resamplingu do 48khz gdyz sama zmienia sample rate zaleznie od wlasciwosci pliku muzycznego. Czy dziala to automatycznie czy musze wlaczyc jakas opcje? Nie widze opcji wystepujacej w SB X-Fi o nazwie Bit-Matched Playback... Jest tylko zakladka w Creative Audio Console nazywajaca sie Accurate Bit a w niej m.in. Accurate Bit Playback ale gdy to wlacze przy nastepnym wlaczeniu kompa opcja znow jest odznaczona (nie pamieta ustawien). Czy to ta opcja i czy dziala ona na analogowym polaczeniu (tak mam podlaczony amplituner stereo) czy tylko spdif??? 2 Karta posiada rowniez dekoder m.in. DTS. Jak z niego skorzystac? Gdy uruchamiam film DVD ze sciezka DTS nie ma fonii - wiec tak jakby dekoder DTS nie dzialal (program PowerDVD5, glosniki Stereo). Jak uruchomic dekoder DTS (czy wymagane sa gosniki 5.1, jakim programem odtwarzac film i jak to ustwaic zeby dzialalo)? Dzieki za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Co do pierwszego pytania, to miałem okazję porównać 4 z wersją 2 i muszę powiedzieć, że wg. moich odczuć, to 2 wypadła ciut lepiej, było słychać lekką różnicę w dźwięku na standardowych ustawieniach. Ale różnica jest dość mała, więc nie musisz się tym martwić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 (edytowane) Kupilem ja okazyjnie wiec nie narzekam :rolleyes: Rewolucji nie ma nawet do zintegrowanego kodeka (mam ALC888). Czuc roznice ale na pewno nie jest to taka roznica jakiej kilka lat temu doswiadczylem po zmianie AC'97 na K7VTA3 na SB Live 5.1... Dobrze to swiadczy o tym kodeku (ALC888). Bardziej zalezalo mi przy zmianie teraz na EAX4. Natomiast co do odtwarzania muzyki przy Live czy Audigy nie mialem problemu bo wiedzialem ze trzeba wlaczyc resampling 48khz w foobarze czy w winampie i dawalo to odczuwalna roznice... Natomiast tu jestem w kropce i sam nie wiem jak zrobic zeby bylo najlepiej... Jesli karta robi sama resampling to nie potrzeba drugi raz go wymuszac co na pewno pogorszy jakosc dzwieku.... Edytowane 18 Maja 2008 przez cris22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 W Audigy 4 podobno już nie trzeba się bawić w jakikolwiek resampling. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Witam ponownie!!!! Nie uzyskalem tu odpowiedzi na swoje pytania ale sam znalazlem czesciowo rozwiazanie moich problemow. Dla tych ktorzy moze beda miec lub maja taki problem jak ja co do 2 pytania to nalezy w programie do odtwarzania dvd (np. Power DVD) w zakladce Dźwięk ustawic zrodlo dzwieku na "Użyj spdif" nawet jak korzystamy ze zlacza analogowego. Karta wowczas zdekoduje sygnal DTS lub DD5.1. Co do pytania 1 to resampling automatyczny dziala rowniez na zlaczach analogowych ale tylko po wlaczeniu opcji Bit Accurate (sprawdzone RightMark Audio Analyzer :rolleyes: ) Nie wiem dlaczego u mnie ta opcja wylacza sie przy kazdym wylaczeniu komputera (uzywam zlacz analogowych karty) wiec olalem ta opcje i ustawilem tak jak w poprzdnich kartach Audigy resampling na 48khz w foobarze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektrykk Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) Jakie masz stery? Może tutaj zajrzyj: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2625021 Może to wina sterów lub jakichś ustawień/efektów, które tego nie obsługują, więc automatycznie odznaczają opcję "bit accurate playback". Edytowane 25 Maja 2008 przez elektrykk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof036 Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Sterowniki oryginalne dolaczone z karta.... Probowalem tez najnowszych ze strony Creative na świeżo postawionym WinXP i sytuacja bez zmian... Nadal odznacza mi BitAccurate Playback po ponownym wlączeniu kompa.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Takie są te sterowniki. Nic na to nie poradzisz. Chyba że są jakieś modyfikowane sterowniki - w oficjalnych nie wymusisz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...