Skocz do zawartości
pci

Tuner Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje jakiegoś niedrogiego tunerka, ale musi posiadać wsparcie dla x64

niestety niewiem który wybrać, oto moje propozycje :

http://allegro.pl/item360047064_leadtek_wi...lep_poznan.html

http://allegro.pl/item367191356_winfast_2000_tv_expert.html

http://allegro.pl/item366134446_leadtek_wi...p_tv_tuner.html

Jestem otwarty na propozycje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właściwie wszystkie propozycje oprócz nr 3 to to samo, z tych wszystkich to lepiej bierz experta, chociaż ja osobiście trzymałbym się z dala od tunerów Leadtek'a, ze względu na beznadziejną aplikację winfast pvr :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

właściwie wszystkie propozycje oprócz nr 3 to to samo, z tych wszystkich to lepiej bierz experta, chociaż ja osobiście trzymałbym się z dala od tunerów Leadtek'a, ze względu na beznadziejną aplikację winfast pvr :damage_wall:

Uzywam Ecperta juz z jakies ponad pol roku. Mialem jedynie problemy z nagrywaniem bo dzwiek mial szumy , ale to wina Aureona , integra nie robi problemow.

Wedlug mnie ten program jest naprawde dobry. Mialem okazje bawic sie roznymi tunerami i ten nie dosc , ze jest przejrzysty , funkcjonalny to jeszcze pozwala na regulacje parametrow.

Aha , teraz jest PVR2 , ktory wlasnie problemow u mnie nie stwarzal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam Ecperta juz z jakies ponad pol roku. Mialem jedynie problemy z nagrywaniem bo dzwiek mial szumy , ale to wina Aureona , integra nie robi problemow.

Wedlug mnie ten program jest naprawde dobry. Mialem okazje bawic sie roznymi tunerami i ten nie dosc , ze jest przejrzysty , funkcjonalny to jeszcze pozwala na regulacje parametrow.

Aha , teraz jest PVR2 , ktory wlasnie problemow u mnie nie stwarzal :)

Hmm, ja właśnie mówiłem o PVR 2, który chociaż o niebo lepszy od PVR bez 2 to jak dla mnie dalej jest beznadziejny... :razz: Osobiście to coraz bardziej sam się skłaniam ku zewn. tunerowi na DVI, bo jeśli właściwie nic się nie zgrywa czy coś, to taki jest lepszy, no i kompa nie trzeba włączać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Hmm, ja właśnie mówiłem o PVR 2, który chociaż o niebo lepszy od PVR bez 2 to jak dla mnie dalej jest beznadziejny... :razz: Osobiście to coraz bardziej sam się skłaniam ku zewn. tunerowi na DVI, bo jeśli właściwie nic się nie zgrywa czy coś, to taki jest lepszy, no i kompa nie trzeba włączać...

Opisz co w PVR2 denerwuje Twoja osobe. Mialem okazje bawic sie tunerami opartymi o Power Cineme , o tak zwany ComproDTV , o aplikacje Prolinkow , Pixelwievow i naprawde sporo tego widzialem... Tuner komputerowy to nie TV , sla gorsze i lepsze , ale PVR'owi daleko do gorszych bo ma wszystko co potrzeba , jest czytelny.

Zewnetrzny? Mam zastrzezenia juz za sama cene. Taki jak recenzowany Aver 9 na LAbie przez FPPFana to koszt i do 300 zl , do tego separatory masy , brak mozliwosci nagrywania. Jesli mam juz wydac takie cos...to postawilbym dodatkowy telewizor w pokoju..jakas mala 14 czy cos podobnego...jednak to tylko teoria bo nie zrobilbym tego , mi styka tv z tunera na 17 crt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz co w PVR2 denerwuje Twoja osobe. Mialem okazje bawic sie tunerami opartymi o Power Cineme , o tak zwany ComproDTV , o aplikacje Prolinkow , Pixelwievow i naprawde sporo tego widzialem... Tuner komputerowy to nie TV , sla gorsze i lepsze , ale PVR'owi daleko do gorszych bo ma wszystko co potrzeba , jest czytelny.

Proszę bardzo (wypisze przynajmniej to co na tę chwilę pamiętam):

1. Szum na kanałach stereo czy ostatnio właściwie na wszystkich przy ustawieniu kraju na Polskę. Paranoją jest, żeby tego nie było ustawianie kraju na Chiny (wtedy działa :P)

2. Stereo, które niby jest stereo, ale tak naprawdę to chyba nie (np. w Christv stereo słychać różnicę od razu)

3. Nieznikający panel sterowania w full screenie, kiedy trzeba wyjeżdżać kursorem poza ekran, żeby się schował przez co w np. sytuacji gdy siąde sobie z pilotem na kanapce i zapomnę o tym, to muszę znowu 4 litery ruszać żeby myszą poprawić :P

4. Strasznie upierdliwe sortowanie programów, ale to chyba cecha większości softu...

5. Niedziałające, bynajmniej na XFI i Viście regulowanie głośności, nawet przy teoretycznie właściwym ustawieniu wejść/wyjść itp.

6. Dalej moduł FM żywcem przeniesiony z PVR 1

... więcej wad nie pamiętam na tę chwilę...

Ale zgodzę się, że Pixelviewów i ich softów pod względem badziewiastości nic nie przebije, chociaż WIN XP + MORETV i "pewną" :wink: TV oglądamy...

Niestety na CX2388 czy ile tam, moretv nie działa, ale jest jeszcze MeuhMeuhTV :P

Zewnetrzny? Mam zastrzezenia juz za sama cene. Taki jak recenzowany Aver 9 na LAbie przez FPPFana to koszt i do 300 zl , do tego separatory masy , brak mozliwosci nagrywania. Jesli mam juz wydac takie cos...to postawilbym dodatkowy telewizor w pokoju..jakas mala 14 czy cos podobnego...jednak to tylko teoria bo nie zrobilbym tego , mi styka tv z tunera na 17 crt.

Zewnętrzny jeden kiedyś miałem, ale to na DSUB, fakt ceny z DVI są zabójcze, ale chyba większość ludzi i tak jeśli potrzebuje tunera to tylko do oglądania TV bez nagrywania, i głównie z powodu nieposiadania TV w pokoju lub braku miejsca na niego. Tak więc wtedy lepszym wyborem jest chyba tuner zewnętrzny nawet za taką cenę, niż jakiś wewnętrzny gdzie trzeba włączać kompa żeby TV oglądać, czyli zużycie niepotrzebne prądu + niekiedy można sobie nerwy zszarpać badziewnym oprogramowaniem. Natomiast argument ze stawianiem dodatkowego TV w pokoju chyba nie jest trafiony, bo przeważnie nie ma na to miejsca... :rolleyes:

Osobiście właśnie sam się chce pozbyć experta bo już 5 latek go mam i mam dosyć różnych jego fochów, i chyba właśnie m. in. dzięki Twoim postom zdecyduję się na coś z Compro (nie wykluczam, że mogę na niego też psioczyć :P) albo już coś zewnętrznego z DVI...

Tyle z mojej strony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

1. Szum na kanałach stereo czy ostatnio właściwie na wszystkich przy ustawieniu kraju na Polskę. Paranoją jest, żeby tego nie było ustawianie kraju na Chiny (wtedy działa :P)

Nie wiem czy odbieram kanaly stereo czy nie...ale szumow nie mam. Ustawienie na PL.

2. Stereo, które niby jest stereo, ale tak naprawdę to chyba nie (np. w Christv stereo słychać różnicę od razu)

Nie odniose sie , nie wiem czy to jest stereo czy nie w analogach jednak powtorze sie > nie mam problemow.

3. Nieznikający panel sterowania w full screenie, kiedy trzeba wyjeżdżać kursorem poza ekran, żeby się schował przez co w np. sytuacji gdy siąde sobie z pilotem na kanapce i zapomnę o tym, to muszę znowu 4 litery ruszać żeby myszą poprawić :P

Ciekawy patent. U mnie znika samo , nic nie musze poprawiac. Moze nowsze rewizje sprzetu , moze nowsze oprogramowanie > sterry , wszak Expert to patent z 2003 roku. Ja mam pol rocznego w nowej rewizji na nowym czipsecie , to jest 2388-19 , sa teraz w ogole 2 wersje , ktore roznia sie kolorem pudelka :|

4. Strasznie upierdliwe sortowanie programów, ale to chyba cecha większości softu...

Soft jako taki , nie tyle wina Leadteka. Na Compro jest podobnie , na Gigabyte jeszce gorzej :D

5. Niedziałające, bynajmniej na XFI i Viście regulowanie głośności, nawet przy teoretycznie właściwym ustawieniu wejść/wyjść itp.

Oby to nie byla wina CT :D :D Niemiec stracil dzwiek po upgrejdzie sterow od XFi...

... więcej wad nie pamiętam na tę chwilę...

Ale zgodzę się, że Pixelviewów i ich softów pod względem badziewiastości nic nie przebije, chociaż WIN XP + MORETV i "pewną" :wink: TV oglądamy...

Niestety na CX2388 czy ile tam, moretv nie działa, ale jest jeszcze MeuhMeuhTV :P

Szkoda , ze tak malo jest alternatywnych "pvr"ow... My Cinema to porazka , Media Portal nie lepszy , Chris tv tez mi nie podpasil...dScaler nie dziala na nowych itd..

Osobiście właśnie sam się chce pozbyć experta bo już 5 latek go mam i mam dosyć różnych jego fochów, i chyba właśnie m. in. dzięki Twoim postom zdecyduję się na coś z Compro (nie wykluczam, że mogę na niego też psioczyć :P) albo już coś zewnętrznego z DVI...

Tyle z mojej strony :D

Bedziesz psioczyc i na Compro. Na LAbie opisalem roznice , walnij mi pm to dam Ci temat , gdzie zestawilem Leadteki i Compro. Serio , nie jest rozowo. O ile ostrosc Compro potrafi miec lepiej wyregulowana przez soft producenta , to juz samo "lapanie" kanalow przy slabym sygnale jest po prostu biedne. Compro ma ponoc slabszy wzmacniacz dzieki czemu nie wprowadza mocniejszych znieksztalcen niz Leadtek , ale slabych sygnalow nie odbiera badz odbiera na pol gwizdka > gubienie non stop kolorow. Leadtek odwrotnie , moze i obraz jest ustawiony na mniej ostry (suwakami tez mozna sie bawic) , ale jesli mamy slaby sygnal to zlapie z kolorami bez problemow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, szum z tego co czytałem/szukałem to nie tylko ja mam/miałem. Głównie objawia się to tym, że na kanałach ze stereo szumu nie ma, a tam gdzie jest mono to szumi, czasami pomagało wciskanie przycisku MTS na pilocie lub S na klawiaturze. To chyba najważniejsza przyczyna przez co zrezygnowałem z PVR na Christv, ale to było głównie gdy XP miałem, bo pod Vistą i ChrisTV kiepawo działa, ale głównie to chyba wina Visty i jej mixera dźwięku, a chyba mało który program do TV jest bezproblemowy pod vistą (chyba tylko Windows Media Center, który de facto na moim expercie nie działa, bo się bawiłem tym przedwczoraj i co ciekawe teraz winfast PVR też mi nie działa, wyskakuje błąd "Nie można utworzyć wykresu" cokolwiek to oznacza :P)

Z upgradem sterów od XFI bym się nie śmiał, bo dokładnie taka sama sytuacja była u mnie, nowe stery i dźwięk wcięło :lol2: Co ciekawe dźwięk na AUX był bo EQ się ruszał, ale na głośniki już nic nie szło. Teraz stery przeinstalowałem i dźwięk mam, tylko jak wyżej, PVR mi nie działa :P

Odnośnie panelu sterowania to muszę kursorem poza ekran z prawej strony wyjechać, bo inaczej będzie wisiał na dole w fullscreen. Z tego co kiedyś szukałem to inni też tak mają, widać nie wszyscy, więc się ciesz :wink:

Jeszcze importowanie listy kanałów też zbytnio nie działa, przynajmniej u mnie. Teraz po formacie chciałem sobie zaimportować, klikam importuje się wszystko cacy, ale po tym ilekroć chcę PVR zamknąć, to program wykonuje nieprawidłową operację, blablabla. Oczywiście biorę zamknij, odpalam ponownie PVR i listy kanałów oczywiście już nie ma :P Co ciekawe przy wyszukiwaniu od nowa przy zamykaniu PVRa błędu nie ma... WTF?

Jak widzisz, miałem już wystarczająco dużo problemów z winfastem i dlatego chce się go pozbyć. Nie wiem, czy ja za dużo wymagam by wreszcie ktoś zrobił lekki bez zbędnych bajerów program do TV w których po raz pierwszy wszystko by działało jak należy, łatwo przypisywało się programy poszczególnym numerom itp. ? Jak dla mnie to najbliższe ideału było właśnie moretv, tylko, że działa z bt848/878 i tylko z XP...

Dlatego chyba się przekonam do wydania nawet tych 3xx zł na zewnętrzny box Avermedii, tym bardziej, że ma już DVI no i można obraz w PIP nakładać na obraz z kompa... (chyba, że mnie zniechęcisz :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Dlatego chyba się przekonam do wydania nawet tych 3xx zł na zewnętrzny box Avermedii, tym bardziej, że ma już DVI no i można obraz w PIP nakładać na obraz z kompa... (chyba, że mnie zniechęcisz :D)

Prosze Cie bardzo :D :D

To temat , porownaj sobie obraz wzgledem ceny :P :P

http://forum.pclab.pl/t284953.html

Nie kupilbym choc funkcja tv bez kompa jest "nie waska" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to najbliższe ideału było właśnie moretv, tylko, że działa z bt848/878 i tylko z XP...

Poza XP działa jeszcze tylko w 9x, 2000, 2003 i Viscie, Uzywałem na karcie pixelview.

Teraz na Aver Super007, uzywam dołaczonego oprogramowania bo jest całkiem fajne, lekkie i ma wszystko co potrzeba(zresztą na x64 nie ma zbytnio wyboru oprogramowania..).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale niestety bt878 i vista to już jakieś kombinacje ze sterami trzeba robić. Przynajmniej na drugim kompie z vitsą 64bit ciężko zmusić Pixelview żeby działał (na 32bit nie sprawdzałem), dlatego mam drugą partycję z XP gdzie wszystko śmiga, i tak służy mi do oglądania tylko "pewnej jednej" :wink: telewizji...

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- potrzebuje tunera wewnętrznego

Więc chyba pozostają mi tunery Leadtek'a, wiem ze oprogramowanie mają kiczowate, sam sie boje jakie problemy napotkam :/

W tej chwili mam Avermedia Avertv Go

chyba coś takiego http://proline.pl/sklep.php?prodid=AVER+TV+GO+PILOT

niestety nieznalazłem softu na x64 więc dlatego chce wymienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi