Skocz do zawartości
valdi200

Lc By Valdi200

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wsadzic waz 11.3/15.9 na zlaczkie nk14?

Ostatnio pakowalem Tygon 9.5/12.7 na NK12. Najlepiej pomaczaj w Borygo, lub czyms w tym stylu (akurat z poprzednich ukladow zostalo z pol flaszki tak ze mialem pod reka) i wciskaj po woli. Dzieki temu latwiej je przepchnac do konca zlaczki, bo inaczej wepchnie sie pare mm i potem coraz trudniej sie robi...

Ten wezyk to Tygon? Z innymi moze byc ciezej, do tego scianki grube, wiec sam nie wiem jak to wyjdzie.

Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tygon i masterkleer a zlaczki grubasne strasznie.w czwartek kurier zrobi puk puk a jutro drugie malowanie budy imiejsce na chlodnice trzeba zrobic.

Edit: + malowanie OCZa i sledzia od x-fi i od panela :P

Btw. teraz mam kompa popietego na pająka i sensory termiczne od zalmana dalem w radiatory. A przy WC gdzie je umieszczacie?

Edytowane przez valdi200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujniki mozesz sobie wsadzic gdzie Ci sie podoba... :D

Ja mam na razie 2, 1 wszdzony w HR-09 na mosfetach, drugi mierzy temp w budzie.

Jak przyjdzie inny panel z wieksza iloscia czujnikow bede sie staral jeden zabezpieczyc troche i wsadzic do reza, drugi w pamieci (sie znaczy kolo kostek wsadze w blok), pozostale 2 tak jak te obecnie.

Planowalem jeszcze takie cos wkrecane w rez, ale to sredni pomysl, T-Balancer do ktorego jest przeznaczony jest dosc drogi, do tego podpinanie ich pod inny panel dla mnie nie ma sensu. Czujniki powinny byc na stale, po kalibracji, nawet zastapienie takiego samego typu czujnika (mozna powiedziec ze identycznego) bez kalibracji moze spowodowac calkowicie bledne odczyty.

Te do T-Balancera bez kalibracji maja dokladnosc +/- 2C po kalibracji +/- 0.5C, natomiast nie spotkalem sie zeby jakis normalny kolorowy panel cos takiego oferowal.

Ostatecznie chyba zamowie to, lub to i do tego to. Sie zobaczy i porowna do jakiegos zwyklego termometru albo sprawdzonego czujnika i bede wiedzial co to jest warte. Przy takich ustrojstwach tanio przesylka wychodzi, wiec nie strace za wiele, do tego przetestuje czujnik z panelami i zobaczymy, tylko trzeba bedzie jeszcze dane czujnikow z paneli gdzies znalezc.

Jak juz to posciagam pewnie sie popisze o tym troszke na forum, glownie prawidlowosc wskazan i charakterystyka przetwazania sie dla mnie licza.

Jak tam przerobki budy? Moze jakies fotki bys pokazal bo ciekaw troszki jestem jak prace ida, w sumie w temacie jest "WorkLog" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis dotarla paka z thermochillem i topem do ddc.

Tak sie prezentuje chlodnica z wentylami i grilem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I juz wiem jak to bedzie ulozone: Grill>wentyle>chlodnica kroćcami do tyłu.

Wentyle będą wiać z zew na chlodnice, tak musze zrobic do dwa SQD i corsair hx520 dają duzo ciepla i rozgrzane powietrze dmuchałoby na chlodnice czego nie chce :)

Top jak to top szkoda ze juz nie sprzedają go...

Dołączona grafika

Komp narazie wyglada tak:

Dołączona grafika

Wyciąc musze miejsce na TC oraz poprawic malowanie całości. Kupilem 3 kable sata 100cm i okazały sie za długie wiec narazie wsadzone sa te co mialem a docelowo jakies 3 identyczne UV.

Czekam jeszcze na waz i i zlaczki.

P.S. Ktoś chętny na 3 kable sata UV revoltec 100cm Silver/blue UV?

Edytowane przez valdi200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgrzeszyłeś chłodnicą, do budy z nią!!

Farba odchodzi widać w niektórych miejscach.

Z tym zasilaczem a sam na niego poluje to dziury na kable pod mobo trzeba było :) (u mnie kable są za twarde i nie przechodzą pod mobasem :/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladnie :)

Jakos nie mialem przekonania do malowania szefa od srodka, to znaczy nie bardzo chcialem na czarno a dobranie koloru takiego jak na zewnatrz moglo by byc problematyczne... za jakies 2-3 tygodnie jak bede mial reszte nowych klockow do nowej rewizji chyba i na malowanie sie zdecyduje... Jak dojda nowe tarcze do dremla to i pod mobo sie otworki porobi, a przy okazji nie wiem czy nie przykleje pod pianke akustyczna troszki maty bitumiczniej, do tego zastanawiam sie nad poprawieniem wszystkich otworow jakie byly w niej wiercone, moze powycinam grile z tylu (choc nie ma to chyba w tej budzie duzego sensu...) I moze wreszcie uznam ze moge sie pokazac z moim ukladem :) Do tego jakies male zmiany w okablowaniu i sprzecie beda przy okazji :)

u mnie problemem jest duza ilosc HDD, kolo 5 w porywach do 6 szt, tak ze wywalenie mocowan na nie nie wchodzi w gre, a szkoda, bo miejsca jak widze robi sie sporo po tym zabiegu...

Czekam na dalsze fotki i postepy w wodowaniu, a juz chyba najbardziej na informacje jak sie Xthermale na TC sprawdzaja :)

Jestes pewien ze kable SATA 50 cm wystarcza? jak puscisz tylem moze braknac kawaleczek. Wydaje mi sie ze ok 60 byly by optymalne, ale moze sie myle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on tylko położył chłodnicę na dach żeby sobie porobić zdjęcia i żeby poczekała na resztę części. Gdzieś pisał że musi zrobić w budzie miejsce na chłodnicę ^^ Więc jeśli dobrze myślę to ten TC wyląduje w środku budy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes pewien ze kable SATA 50 cm wystarcza? jak puscisz tylem moze braknac kawaleczek. Wydaje mi sie ze ok 60 byly by optymalne, ale moze sie myle...

Teraz sa tam 50Cm i pasuja idealnie i nie placza sie nadmiar tak jakby to bylo z 100cm.

Thermochill bedzie pod sufitem umieszczony! ;)

Edytowane przez valdi200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wodujesz dwa kompy lian li i chiefteca >>?

Nie. Lial Li ktos wrzucil poglądowo tylko fote.

Swoja droga jakos nie bardzo sa w srodku te budki lian li

Valdi on ma grille Tc a Ty masz na Tc kumasz? :D

powiedzmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

84 pln w przeliczeniu widzialem ale maniaka lepszy :)

W tym tygodniu bedą mam nadzieje ostatnie paczki.

Planuje tak poukladać układ

laing>SB>nb>gpu>cpu>TC>rez. lub gpu zamienie z cpu ale to juz chyba nie ma różnicy.

Będzie chyba dobrze jak myślicie?

Może będe miał bloczki na moje DFI na mosfety. Byłby ktoś chętny na takie?

Stay tuned...

Edytowane przez valdi200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkoncu cos sie ruszy :)

Wąż tygon 13/16 i zlaczki dotarły. W miedzyczasie odkupiłem od gregora (thx) bwa122 która pójdzie na front.

W weekend tne bude i dokończe wkońcu malowanie a potem składanko.

Jutro zrobie schemat podłaczenia węzy i obiegu powietrza w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce to jedynie na zamówienie

Gdzie?

Gadalem z coolingami o tym i jeszcze o Preformance shroud i powiedzieli mi ze jak "zarobia na chlodnicach" to dopiero cos beda sciagac :) Ale juz po problemie, bo ten od Maniakalnego jest na prawde fajny.

Valdi - czekam na fotki z zamontowanym TC i prowadzeniem wezy w budzie (sam mam dylemat jak to puscic przy grubszych wezach, na razie z 8/11.2 ujdzie, bo fajnie sie zawijaja, z grubszymi bedzie gorzej i na pewno ich tak nie puszcze...).

Ja na razie z okazji przeprowadzki mam rozebranego kompa z WC (przy okazji chcialem zrobic malowanie budy i kilka malych przerobek), tak ze jak tylko skoncze sie wreszcie przeprowadzac pewnie jakis maly update bedzie i moze wreszcie dam swoj kibel do galerii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składanie WCeta sie ciagnie przez prace i inne problemiki...

Komp: Będzie tak: TC PA 120.3 na górze kroćcami w strone zasilacza, bwa122 na froncie kroćcami raczej w dół. Jak optymalnie ułożyć wąż?

Dołączona grafika

A teraz kilka porównań...

Dawid z goliatem :D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tygon vs Tygon:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Highflow vs Highflow: