user128 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Witam Tak jak w temacie mam problem ze zidentyfikowaniem procesora Kupiłem go jako niby Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ tytulem wstepu dodam ze mam go od srody Chcialem go troszke dzisiaj podkrecic i postanowilem zaczerpnac troche wiedzy wlasnie o tym procesorze i tu pojawil sie pierwszy znak zapytania... nie znalazlem nigdzie procesora o takich parametrach jakie umiesza Cpu-z 1.45 wiec posatnowilem sciagnac inne programy no i tu juz sie porobilo totalnie 2 programy pokazaly mi calkiem co innego niz cpu-z . Według nich ten procesor to Sempron 4100+ Mobile LV. I teraz sam nie wiem co mam myslec nawet jezeli cpu-z mowi prawde w co watpie bo nigdzie nie znalazlem takiego procka ;/ Prosze bardziej doswiadczonych o jakies sugestie oraz jesli to mozliwe odnalezienie takiego procesora z takimi parametrami ( moja plyta glowna : Foxconn 560A ) Dodam 2 zalczniki w ktorych sa ss z tych programow Pozdrawiam Edytowane 19 Maja 2008 przez user128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelBmx Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Cpu Z podaje prawdę link : http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=349003403 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misquamaqus Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Sprawdz jeszcze programikiem everest w zakladce plyta glowna -> procesor: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&...ition+4.50.1330 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 [...] nie znalazlem nigdzie procesora o takich parametrach jakie umiesza Cpu-z 1.45[...]Coś słabo szukałeś. CPU-Z podaje wszystko dobrze, tamte inne programy zmyślają, everest też może się zdarzyć że będzie zmyślał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithmaster Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A tak w ogóle to BIOS zawsze prawdę ci powie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Nie zawsze bo może nie mieć zapisanego stringa dla tego procka z tego steppingu i wtedy wyświetli "unknown processor". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) Nie zawsze bo może nie mieć zapisanego stringa dla tego procka z tego steppingu i wtedy wyświetli "unknown processor".True :P A co do procka to masz LINKA do stronki AMD :wink: Ps. RM Clock 2.2 wykrywal mojego 3600+ takze jako Mobile Sempron :> (sciągnij 2.35 i bedzie ok) Edytowane 19 Maja 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 cpu-z pokazuje prawdę, a taki procek to chyba w każdym sklepie do dostania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A co do procka to masz LINKA do stronki AMD :wink:Tylko to jest G1 a on ma G2 ;) Ciężko się tego G2 doszukać na amd.com, nie dodali go do bazy chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 (edytowane) Tylko to jest G1 a on ma G2 ;) Ciężko się tego G2 doszukać na amd.com, nie dodali go do bazy chyba. Zgadza sie :) Myslalem ze G2 jest taki sam ew. nizsze napiecia, a ze nie moglem go znalesc to dalem linka do G1 :P G2 sa tam tylko takie i faktycznie 4200+ G2 jakby nie istnial ... wygląda to tak jak G2 4400+ z mnoznikiem 11 zamiast 11,5 :) Moze wlasnie o to chodzi ? Moze na plycie masz wylaczone w jakis sposob 'połówkowe' mnożniki ? :) @user128 --> Wrzuciles najnowszy bios do plyty ? Apropos: cpu-z odczytuje 'cpu string' bezposrednio z procesora (jest w nim zapisany ?) czy za to odpowiada bios ? Jesli bios to moja teoria moze byc słuszna :> Edytowane 20 Maja 2008 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Witam Unknow processor mi wyswietlalo w programie everest, do kolegi co mi podal linka na stronke amd nie zgodze sie z nim poniwez na stronie amd nie ma tego proceosra...Tak to prawda ze ten procesor jest do dostania wszedzie tylko mi chodzilo o to ze moze bylo cos po ustawiane wbiosie etc i mi go wyswietlalo wlasnie jako amd 64 core itd a tak naprawde mogl byc np slabszy proceosr wlozony za miast niego...Zrobilem reset biosu i re install wina i jestem juz uspokojony ze jest to za co zaplacilem Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Apropos: cpu-z odczytuje 'cpu string' bezposrednio z procesora (jest w nim zapisany ?) czy za to odpowiada bios ?Procesor nie ma w sobie zapisanego na stałe żadnego stringa, jest on wpisywany przez BIOS podczas uruchamiania komputera (lub też można se to ręcznie zmieniać w windowsie, ocyzywiscie po rebootcie się kasuje) do odpowiedniego rejestru. Ustalany jest na podstawie steppingu, cache'u i maksymalnego mnożnika. CPU-Z odczytuje oczywiście nie z BIOS tylko s rejestru procka zapisanego przez BIOS. a tak naprawde mogl byc np slabszy proceosr wlozony za miast niego...Zrobilem reset biosu i re install wina i jestem juz uspokojony ze jest to za co zaplacilemNie mógł. Poza tym możes se na procku przeczytać jaki to model, napisane jest "naszymi" literkami, nie po chińsku, japońsku, etc. Nie sądze żeby ktoś się gdziekolwiek bawił w usuwanie IHS i przyklejanie spowrotem IHS od innego proca. Na stronie AMD nei ma tego procka w rev.G2, jest w rev.G1, ale to niewielka różnica. Edytowane 21 Maja 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Nom jest napisane na procku po " naszemu" tylko walsnie chcialem uniknac zdejmowania chlodzenia itd Bez ingerencji w czesci fizyczne :) Pozdrawiam thx za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...