speede19 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A więc przeglądając oferty natknąłem się na coś takiego: Asus L1N64-SLI WS nForce 680a SLI AMD Athlon 64 FX-74 BOX (Socket F) x2 Czy taki zestaw wyposażony w 2 procesory byłby wydajniejszy od mojego Intel Core2 Quad Q9300 + Abit IX38 QuadGT? Moje pozostałe komponenty to: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipe WD Caviar SE-16 500 GB WD500AAKS 16MB cache SATA-II Corsair CMPSU-750TXEU - 750W GeForce 8800 GT EVGA 512MB Jeśli ten zestaw na AMD byłby wydajniejszy to chciałbym je przełożyć. Może warto sprzedać C2Q i tego abita i dołozyć do tej platformy 2 procesorowej na AMD ??? Jak będzie z wydajnością ? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A do czego używasz kompa? Bo jak do gier netu itp to wtedy to strata czasu\ i kasy. Quad Ci nie starcza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A więc przeglądając oferty natknąłem się na coś takiego: Asus L1N64-SLI WS nForce 680a SLI AMD Athlon 64 FX-74 BOX (Socket F) x2 Czy taki zestaw wyposażony w 2 procesory byłby wydajniejszy od mojego Intel Core2 Quad Q9300 + Abit IX38 QuadGT? Moje pozostałe komponenty to: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipe WD Caviar SE-16 500 GB WD500AAKS 16MB cache SATA-II Corsair CMPSU-750TXEU - 750W GeForce 8800 GT EVGA 512MB Jeśli ten zestaw na AMD byłby wydajniejszy to chciałbym je przełożyć. Może warto sprzedać C2Q i tego abita i dołozyć do tej platformy 2 procesorowej na AMD ??? Jak będzie z wydajnością ? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Są dwa rodzaje L1N64 stara tania i niezgodna z czterojajecznymi CPU oraz nowa do której można włożyć czterojajecznego Opterona. http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=82&l3=612 W niektórych zastosowaniach L1N64-SLI WS/B będzie wydajniejsze bo 8 rdzeni swoje robi natomiast przy tańszym L1N64-SLI WS dużego wzrostu nie uzyskasz o ile takowy nastąpi w jakimś specyficznym zastosowaniu. http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...amp;modelmenu=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speede19 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Komp jest do obróbki wideo,grania, filmów, dużo działam WinRarem, oraz jako serwer do prywatnego WoW'a. W sumie do wszystkiego. Wiele zadań na raz robię. Nie narzekam na C2Q ale chciałbym wiedzieć ile by to było wydajniejsze na 8 jajkach opterona. I jaki by było koszt tej inwestycji, no i oczywiście czy warto. Pozostałe podzespoły chciałbym przełożyć te co napisałem w 1 poście. Za jakiś czas dokupić kolejne 4GB Ram żeby w sumie było 8GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Komp jest do obróbki wideo,grania, filmów, dużo działam WinRarem, oraz jako serwer do prywatnego WoW'a. W sumie do wszystkiego. Wiele zadań na raz robię. Nie narzekam na C2Q ale chciałbym wiedzieć ile by to było wydajniejsze na 8 jajkach opterona. I jaki by było koszt tej inwestycji, no i oczywiście czy warto. Pozostałe podzespoły chciałbym przełożyć te co napisałem w 1 poście. Za jakiś czas dokupić kolejne 4GB Ram żeby w sumie było 8GB.Koszt będzie wysoki przy wymianie na płytę 2xCPU czterojajeczne (pamięci rejestrowane do AMD i w pełni buforowane do Intela). Ponadto w części zastosowań (niektóre gry, WinRar) spadnie wydajność, lepiej pomyśl o OC lub wymianie CPU na trochę szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...