Skocz do zawartości
speede19

Taki Oto Zestaw. Czy Warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

A więc przeglądając oferty natknąłem się na coś takiego:

Asus L1N64-SLI WS nForce 680a SLI

AMD Athlon 64 FX-74 BOX (Socket F) x2

Czy taki zestaw wyposażony w 2 procesory byłby wydajniejszy od mojego Intel Core2 Quad Q9300 + Abit IX38 QuadGT?

Moje pozostałe komponenty to:

OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipe

WD Caviar SE-16 500 GB WD500AAKS 16MB cache SATA-II

Corsair CMPSU-750TXEU - 750W

GeForce 8800 GT EVGA 512MB

Jeśli ten zestaw na AMD byłby wydajniejszy to chciałbym je przełożyć.

Może warto sprzedać C2Q i tego abita i dołozyć do tej platformy 2 procesorowej na AMD ???

Jak będzie z wydajnością ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc przeglądając oferty natknąłem się na coś takiego:

Asus L1N64-SLI WS nForce 680a SLI

AMD Athlon 64 FX-74 BOX (Socket F) x2

Czy taki zestaw wyposażony w 2 procesory byłby wydajniejszy od mojego Intel Core2 Quad Q9300 + Abit IX38 QuadGT?

Moje pozostałe komponenty to:

OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Reaper EPP CL4-4-4 Heatpipe

WD Caviar SE-16 500 GB WD500AAKS 16MB cache SATA-II

Corsair CMPSU-750TXEU - 750W

GeForce 8800 GT EVGA 512MB

Jeśli ten zestaw na AMD byłby wydajniejszy to chciałbym je przełożyć.

Może warto sprzedać C2Q i tego abita i dołozyć do tej platformy 2 procesorowej na AMD ???

Jak będzie z wydajnością ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Są dwa rodzaje L1N64 stara tania i niezgodna z czterojajecznymi CPU oraz nowa do której można włożyć czterojajecznego Opterona.

http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=82&l3=612

W niektórych zastosowaniach L1N64-SLI WS/B będzie wydajniejsze bo 8 rdzeni swoje robi natomiast przy tańszym L1N64-SLI WS dużego wzrostu nie uzyskasz o ile takowy nastąpi w jakimś specyficznym zastosowaniu.

http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&amp...amp;modelmenu=1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp jest do obróbki wideo,grania, filmów, dużo działam WinRarem, oraz jako serwer do prywatnego WoW'a. W sumie do wszystkiego. Wiele zadań na raz robię. Nie narzekam na C2Q ale chciałbym wiedzieć ile by to było wydajniejsze na 8 jajkach opterona. I jaki by było koszt tej inwestycji, no i oczywiście czy warto. Pozostałe podzespoły chciałbym przełożyć te co napisałem w 1 poście. Za jakiś czas dokupić kolejne 4GB Ram żeby w sumie było 8GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp jest do obróbki wideo,grania, filmów, dużo działam WinRarem, oraz jako serwer do prywatnego WoW'a. W sumie do wszystkiego. Wiele zadań na raz robię. Nie narzekam na C2Q ale chciałbym wiedzieć ile by to było wydajniejsze na 8 jajkach opterona. I jaki by było koszt tej inwestycji, no i oczywiście czy warto. Pozostałe podzespoły chciałbym przełożyć te co napisałem w 1 poście. Za jakiś czas dokupić kolejne 4GB Ram żeby w sumie było 8GB.

Koszt będzie wysoki przy wymianie na płytę 2xCPU czterojajeczne (pamięci rejestrowane do AMD i w pełni buforowane do Intela).

Ponadto w części zastosowań (niektóre gry, WinRar) spadnie wydajność, lepiej pomyśl o OC lub wymianie CPU na trochę szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi